MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, August 24, 2009

1st day puasa

Aku rasa bulan puasa ni aku nk kurang2kan post entry yg melibatkan makanan2.hahaha…ok x??klw ada yg btol2 menarik & lain dari yg lain baru aku pos.

Bukanye apa sian kt korang juga kan…klw aku wat entry psl makan2 nant menyeksa korang plak..kurang pahla pose aku kang.ekekekek..

Apa yang jadi masa pertama puasa?

1.aku ni bukan reti nk wat kuih2, dessert utk buka pose klw ada resepi aku ikut resepi je la, so pose pertama aku wat krim caramel ikut resepi.hampeh nye resepi…keras krim caramel aku & kurang manis.tp wlpun keras abes juga..heheh…xpe next time try resepi yg lain plak.

2.pukul 6.30ptg aku wat kan air ribena utk damia, dah terbiasakan..klw wat air dia aku rasa dulu manis ke idak, klw bole nk bg tawar2 je xelok manis2 kan.aku dengan confident nye g tegok air tu, dh msk dlm tekak dah pun tros aku jerit.hahahah…halal la setegok air ribena tu…

3.Aku tepaksa buka puasa mcm robot sebab cik damia mengganas.uwa…buasnye dia…abes seme lauk dlm pinggan dia nk capai..aih..rasa nk je kurung dalam bilik time buka puasa, kang nmpk mcm kejam plak.hahah..thn lps dia umur 6bln time pose, xpela ltk ats tilam dok diam je..ni dia dh beso..aih..mencabar sungguh bulan pose tahun ni.klw ada hubby bole la gilir2 makan..huhu..

4.oleh kerana cik damia xde sape jaga so aku xleh la nk g smyg tarawikh.tgh2 dgr orang
semayang tarawikh kt surau (depan je umah aku) time nk abes dah..iman tu baca LA ILA HA ILLALLAH.. LA ILA HA ILLALLAH….tiba2 dengar LA…hehe..surau blackout.sian seme jemaah mkn moreh dlm gelap.ma&abah aku balik surau peluh2 seme.

5.dapat brita mak cik aku masuk hospital sebab kencing manis dia tu.harap2 makcik aku cepat sembuh


27 ribu orang memberikan idea bernas:

~Atie+Farid~ said... [Reply to comment]

nana........kire lega la kejap ye dpt minum ribena setegok..hahahahhaa

Nana said... [Reply to comment]

hahaha...tu la aty dah la time2 nk buka dah..tekak kering sgt2 time tu, mak ckp rezki kau la..wlpun seteguk.ekekek

Diana@Mama Adam Mukhriz said... [Reply to comment]

adehh halal yer air ribena tue ..heh..heh.. dulu2 masa adam kecik time buka kita ltk dlm playpen elok jer dia duduk now kena ltk dlm high chair .. senang mmg x kacau org ;-)

Nana said... [Reply to comment]

hehe tu la kak diana..xingat kan ..kira halal lah..
tu la damia ni klw bg dok dlm high chair sure dia xkaco.tp xde plak kosi tu kt umah

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

ihiks...samalah kita nana....masa 1 pose tu buat bubur ayam kat Aleesya....sekali boleh gi rasa bubur tu masin ke tidak.....nasib baik kena hujung lidah jer...baru teringat pose....pas tu cpt2 gi kumur...

p/s: kita tak sengajakan....kira x batal lah tu...

mama tisya said... [Reply to comment]

kita time tisya kecik2 dlu...gilir2 mkn..cz tkleh mkn serentak cz tk terkawal..so kita minum and mkn kuih so lps tu br mkn nasi lps hubby dh abis mkn..kdg2 tisya tdo tp bila nk berbuka tiba2 lak bgn..sbr je la..menguji kesbaran..ehhehe..tp skarng dh beso sama2 mkn ler..

Nana said... [Reply to comment]

ibu damia-hehe..tu la psl xsengaja tu..kira rezki lah...

eryn-tu la psl...mmg klw ada ank kecik ni kena gilir2 jaga.dah tu kita ni nk gilir ngan sape?seme sebok makan...sendiri la kena control damia.mmg menguji kesabaran nak2 lapo tahap gaban kan..heheh

juelee said... [Reply to comment]

hahaha minum ribena tuh tak tahann..

krim karamel tu kalau nak gebu2 ala lembut2 gitu kene byk telor kak long.... baru la goyang2 je kat dalam talam tuh hehehe..

Nana said... [Reply to comment]

jue-ehehe..kak long guna resepi dlm buku dia buh tepung castad+tepung jagung.itu utk org menjual bole la..kdekut letak telor.hahah...

mummy aryan syamil said... [Reply to comment]

moga makcik ko cepat sembuh..
terminum ek..aku pun hampir2 terkantoi gak bla nk rs (bubur nasi) tuh pk blk..hoii pose laa ekekke

buka pose cm robot?
aku neh da rs b4 pose wey nak2 mkn kt luar kan,die pun same naik nk order bikin kecoh aryan...kekeke

Nana said... [Reply to comment]

haha..tu la wei 1st pose mest lupa kan..

time ari biasa dia xla kacau time makan, sebab makanan seme ats meja, bila pose kitaorg seme mkn kt bwh xmuat meja la katakan.agknye dia geram tgk lauk2 yg meriah tu.hahahha

mama_umar said... [Reply to comment]

yer betull..diorg mmg xcited kot tgk kite nk buke same hehehe

Nana said... [Reply to comment]

zt smlm aku try ltk kt bilik blakang bg dia leka main2 skali time azan dia bole jalan tkedek2 g kt depan.hahaha

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

selamat berposa nana...ros pun nak kurangkan letak makanan2 kat dlm blog sementara 1 bulan nih...sian kwn2...

Nana said... [Reply to comment]

tq ros.hahah..tu la kang ksian kan kwn2

Mamamanja said... [Reply to comment]

lega sket nak menunggu berbuka walaupun dengan seteguk ribena :p

zieha said... [Reply to comment]

dah ada anak kecik susah nak solat tarawikh kat surau..huhuhu..
faham..faham..

Nana said... [Reply to comment]

mm-ahahaha...tu la nye rezki la nama nye tu.ekekeke

zieha-tu la ada ank kecik kan..mmc xdapek la..dah la surau depan umah je..lagi la sedey.huhuh...

Liana said... [Reply to comment]

wa...sedapnya minum rabine yer...hahaha... Memang mencabarkan bila puasa dengan anak yang sedang membesar...

Nana said... [Reply to comment]

kimm-haha...biasa la dah lama xpose kan..mmg mencabar kan..lagi mencabar dengan keadaan PJJ mcm ni

Puan Sukma said... [Reply to comment]

Salam

Ingat nk buka posa ngan mmber2 lama..ada idea x? jom plan..dpt gaji cantik gak tuh..yg dekat nih D'Saji Dewan Perdana Felda RM55 nett..amacam?

Nana said... [Reply to comment]

sukma..nanti kita bincang ok

wantie said... [Reply to comment]

sempat gak ko teguk ribena tu, Kalau tak sengaja tak pa kan. selalunya hari mula memang cam gitu.

Nana said... [Reply to comment]

hehe...wantie tu la xsengaja..tu kira rezki.ekeke...

Ayu Jaffar said... [Reply to comment]

best jugak buat air ribena utk berbuka nanti :p

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hahha..la keanapa xteguk secawan trus br ingt..ekekek:D

salam ramadhan..selamat berpuasa nana:)

CuTeMiUt78 said... [Reply to comment]

keh..keh..keh.. terlupa la tu..
siap minum seteguk tu.. :D

klu mirul time berbuka behave sgt.. org duk makan dia pun sibuk nak makan.. pastu makan kalah org yg berpuasa ni hik..hik..hik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...