MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, August 25, 2009

Kurma

banyak rupanya jenis2 kurma ni ek...
KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat". "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a..s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

**************************


aku ni sebenarnya bukan peminat kurma, tapi hari tu time aku jumpe skuad perodua era kan, dia ada bagi free sample kurma ni.

dalam dia badam, luar dia salut coklat.aku simpan plastik kurma ni sebab nk cari kt kedai.pastu 2 ari lepas aku tgk iklan kurma Yusuf Taiyob ada kurma baru ni.ha..korang try la cari mmg sedap.



17 ribu orang memberikan idea bernas:

DYLA said... [Reply to comment]

saya suka kurma mariami.

bagus kan makan kurma. elok diamalkan

SyaNa said... [Reply to comment]

ni kurma cekelat ke??

Diana@Mama Adam Mukhriz said... [Reply to comment]

wahh mcm best jer .. dah beli satu kotak kurma biasa yg yusuf toiyub tue ..sedap jugee ;-)

zura@iwan said... [Reply to comment]

bagus2 citer ttg kurma ye....mmg kurma byk khaisiat nya...amalkan sll..

aaa kurma coklat tu mmg sedap..kt png ada arr...

mummy aryan syamil said... [Reply to comment]

aku suka mariami..
xde rase manis sgt..kira manis2 buah je...klu kurma yg murah tuh..
adehh sakit gg aku,nyilu sb lembik & terlalu manis

mase ngndungkan aryan..heaven nye melantak kurma pdhl aku mmg xsuka mkn..bila ngndung mmg faveret,wajib ade kt umh:)tp mesti nk mariami nye
:P

smpi skrg aku suka makan:)

lia said... [Reply to comment]

kurma mmg sedap... sentiasa ada kat opis sepanjang tahun,, wat ngunyah ha3..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

kita pun x suka kurma....time berbuka terus sambar air...then amik kuih2 manis....tapi masa pregnant dulu memang 1 hari 1 biji kurma makan...

Nana said... [Reply to comment]

dyla-tu la mmg bagos di makana, tp dlm sbulan pose tu kan adala 2,3 je makan.hehe..

syana-kurma tu disalut coklat.mmg sedap weh aku yg xsuke kurma ni pun bole mlantak smpai 6 ketol.

kak diana-mmg sedap kurma salut coklat, dalam dia badam ni.try la bli nant ek.tolong pomot plak utk yusuf taiyob.hehe

zura-penah try ek mkn kurma coklat+badam ni.sedapp kan..ye la penang kan dia nye kilang kan...

shiera-aku mkn kurma time peknen tu sebab fikirkan dia nye khasiat je..paksa gak makan wlpun xsuke.manis sgt tu yg xminat.

lia-wah..bagos la ko siap wat kudapan lagi..bnyk khasiatnye ni

ibu damia-hehe..sama la kita xsuke gak mkn kurma.bunyi azan je tgk air manis heheh.top time peknen dlu paksa gak mkn sebab tau khasiat dia kan

mama_umar said... [Reply to comment]

alamakk..apesaje yg salut coklat mmg best weh,.lagi2 kurma,hehe,sejuk ati aku bc klu ibu hamil elok mkn kurma,hmm :)

mAr@ZiEy said... [Reply to comment]

dunia kurma da kembali..hehe

mama tisya said... [Reply to comment]

kurma salut coklat..tk pernh jmpe lg...suka kurma yg jenis lembik2...tk suka yg keras2...ehehhe

Nana said... [Reply to comment]

zt-sama je ko ngan aku.apa je yg nama cekelet mgm ak suke.

marziey-hehe..klw bukan bulan pose kurma dipandang sepi je kan.padahal senang aje nk cari.

eryn-aik terbalik plak, kita suke kurma yg keras2 xsuke lembik2 hehe..sdp tau kurma salut coklat ni, xyah susah ati nk kena buang biji makan je seme sebab dlm ada badam.hehe

FIESYAH said... [Reply to comment]

kurma yusof taiyoob memang sedap...
x tau plak kurma de salut coklat...
mesti sedap kan...

Nana said... [Reply to comment]

hehe..syah ni kurma baru kuar ni.mmg sedap la sebab saya yg xsuke mkn ni pun tercari2 kurma ni

CuTeMiUt78 said... [Reply to comment]

wah.. kurma bersalut coklat??
mesti sedap kan... keluaran yusof taiyob ke..??

nana,
nak tanya poskod alamat tu..
masa beri alamat tu, takde poskodnya la plak

Nana said... [Reply to comment]

cutemiut yup ni kurma salut coklat, tgk kt iklan tv aritu yusuf taiyob nye kurma baru

watyz said... [Reply to comment]

dh penah makan...manis gilos ler wei...masa tu abg ipo bawak balik dr mekah....aty mmg kureng makan kurma ni...sakit gg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...