MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, August 20, 2009

tak payah pakai MASK?


Semalam aku tgk berita pastu ada sorang doctor pompuan ni cakap sebenarnya pada sapa2 yang xde symptom H1N1 ni mcm demam, batuk, selsema,sakit tekak dll.. xpayahla pakai mask, xdigalakkan kan pun….(sambil tergelak sinis)

Doctor tu cakap, pakai mask tu salah satu cara utk melindungi diri kita, selain tu penjagaan kebersihan diri tu yg penting, mcm kena selalu basuh tangan, ttp mulut masa batuk & bersin

Ari isnin lepas aku ada terbaca artikel kt mana ntah aku xingt dia ckp, klw sapa2 yg xde simptom2 tu xpayah la pakai mask, sebab nant kita jadi sensitive plak ngan virus H1N1 ni

Dah sah2 doktor tu cakap pakai mask tu salah satu cara utk protect diri kita dari virus ni….so kenapa tak digalakkan plak utk pkai mask?? Bukan ke mencegah tu lebih baik dari mengubati?

Apa pendapat korang??

22 ribu orang memberikan idea bernas:

Liana said... [Reply to comment]

huhuhu...susah gak nak cakap. Sebab H1N1 nie dia hidup dalam udara. Dan boleh mati dalam tempoh 24j. Rasanya perlu kot! Kerana hari2 kita terdedah pada udara yang tak pasti adanya virus tu ke tak...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said... [Reply to comment]

hihihi...kita mana nak nampak virus tu kat udara kan??
sebalgai langkah berjaga2 baik kita pakai kalau keluar rumah..
kang bila dah kene nak salah sesiapa pon tak bleh kan...

ya betul..mencegah lebih baik dari mengubati

DYLA said... [Reply to comment]

baru nak citer topik ni...

masa saya jaga gerai bunga, siap ada yg kata bodow pakai mask. depan2 saya.dah la saya pakai mask time tu. ntah la org skang ni malas nak ckp. yg mana btul yg mana tidak.

Diana@Mama Adam Mukhriz said... [Reply to comment]

nana .. kami ada taklimat HINI ni kt ofis .. dr yg bg taklimat tue pun kata gitu ... yg ada simptom2 jer perlu pakai mask ...

.:Iz-AnN (",):. said... [Reply to comment]

pada pendapatan saya...PREVENTION IS BETTER THAN CURE...lalallaa...

eLYies said... [Reply to comment]

pakai jer..better mencegah dr merawat kan?????

SyaNa said... [Reply to comment]

mmg mcm2 yg kata
ade yg gelak tgk org pakai mask
tp baik pakai kan
lagi2 kalo yg ade simptom tu sengal takmo pakai
so kite yg takde simptom ni elok la pakai kan..

zh-ena said... [Reply to comment]

mmg perlu pki utk menegelakkan diri terkena kan..takkan la nak biarkan diri lebih terdedah ngan virus nie kan

[-suziey-] said... [Reply to comment]

mmg confuse...pnh g klinik hr tu jmpe doktro..lg la dia ckp h1n1 ni actually not dangerous..just jg kebersihan je..adeii..amik ringan je dorang ni

wantie said... [Reply to comment]

Aku dah demam 4hari termasuk hari ni. So kena la pakai face mask kat office. bimbang jangkit kat org len plak. Tapi bukan H1N1 ar. aku dah check tau.

E.L.I.Z.A said... [Reply to comment]

hurmmm betul kata pendapat kt atas tu..masalah kt sini, org yg ada simptopm h1n1 yg xmo pakai mask..x pasal² kita yg sihat ni terkena virus BAB1 tu..so utk elak dr kena,mmg HARUS la pakai mask..
mmg la dr segi kebersihan kena jaga..yg tu mmg xleh lari la kan..ntah la kalu doc ckp mcm tu,ntah² dia pembawa h1n1 tak keekke...dengki tgk org len sihat, so dia xmo pakai mask,biar org lain kena h1n1 jgk ..

azrina said... [Reply to comment]

betul2..mencegah lebih baik kan..kalu bagi pendapat sy better pakai mask ajer..sebab virus ni kita x nampak..kalu nampak mata kasar mau terkejut kita tgk mcmana rupa kuman tu kan..menakutkan..

P/s~selalu berdoa supaya dihindari daripada segala penyakit merbahaya..selalu2 la amalkan selawat syifa yer..

wantie said... [Reply to comment]

wanti ada doa pelindung untuk H1N1 ni. susah nak tulis rumi da...
kalau nak wanti boleh masukkan kat blog

Nana said... [Reply to comment]

TQ KENGKAWAN SEME SEBAB KORANG SUDI BG PENDAPAT MEMASING KT SINI.
SO DARI APA YG AKU TGK RATA2 SEME KATA BAIK KITA PAKAI, BIARLA DOKTOR2 NGOK TU DENGAN PENDAPAT DIA SENDIRI.TAK KAN DAH KENA BARU NK PAKAI KAN?MASA TU DAH TAK GUNA DAH..APA2 PUN TEPUK DADA TANYA SELERA..XDE PAKSAAN PUN SAMA ADA NK PAKAI KE TAK…

mama_umar said... [Reply to comment]

pakai jelah..pki duit kite pon bli mask tuh,bkn duit diorg , huh! ckp remeh2 cenggitu xnk bg panik kot nana..

MaMa ZuRa said... [Reply to comment]

pakai tp kalau kita pakai org selalu pandang pelik..ek elleh..

ibu_umairah said... [Reply to comment]

as pun ada dengar 2 aktikal itu......memang pening kalau memikirkan jer.........so rasanya terpulang pada individu nak mencegah mcm mana kan

..FiDa.. said... [Reply to comment]

betol tuh...baik mencegah dr mengubati...hehehe...pakai jer tuk keselamtan sape2 yg ada anak kecik...aku pun pakai...dah 2mgu...

Yan said... [Reply to comment]

kite nak pakai.. tp hubby selalu lupa nak bagi mask.. padahal leh je amik kat kilang dia..
tp bile orang kat opis pakai.. bukanla nak kata pelik.. tp terasa cam orang tu plak yg dah terkena h1n1..hehe

MamaRifa said... [Reply to comment]

bila dh sakit mesti carik doktor kan, bila doktor bg advised yg mana baik kita ikut kalau tak suka jangan salahkan doktor, itu pendapat dia.saya setuju pakai mask as a protective measure.mmg la HINI ni tak merbahaya cuma jadi teruk pd high risk individu jer.tp kalau terlalu protective pun tak bagus juga, biar exposed supaya ada body resistant

mummy aryan syamil said... [Reply to comment]

doc tuh sakit kot ahahaha

cintaKusayangMu said... [Reply to comment]

klu qis sndiri kak...kt luar mmg pakai...
xde sape pn yg nk kena h1n1....so mencegah lbh baik dr mengubati...klu dmm n sesema n batuk tu lg la kena pakai...
pulak tu klu kita dilkelilingi ngn org yg kita kena h1n1..tp dia xtau..so cmno tu klu kita pn terkena tempias air liur or nafas dia...sape nk jawab tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...