MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, December 31, 2009

luahan perasaan tahun 2009 :(

Sudah sudahlah…

Aku xtau la ada ke tak orang nk baca luahan hati aku ni.xkisah la orang baca ke x, janji aku nk luahkan perasaan aku yg dah lama terbuku ni….

Kenapa ek?orang ,masih xfaham keadaan aku ngan amrul?kenapa sampai sekarang nak masuk tahun ke-4 perkahwinan kitaorang masih ada lagi orang yg sibok dok tanya2 soalan yg mmg aku sendiri pun dah malas & BENCI nak dengar & jawab.yang antaranya


kenapa xnak pindah duduk dengan amrul kt kluang?
Sampai bila korang nak mcm ni sorang dok kluang sorang dok kl?
Bila nk blaja berdikari klw macam ni?
Amrul xdapat keje kat KL ke?or tak dapat minta tukar ke?
Tak rindu ke?jarang jumpe?

Kalau dulu mula2 kawin aku xkisah nk explain tp sekarang aku dah penat.Apa diorang ingat aku suka ke duduk berjauhan mcm ni?sedangkan ada antara korang yg kenal tinggal 2,3 hari ngan suami sebab outstation pon xtahan rindu kan?inikan pulak aku yg berkesempatan jumpa dengan amrul sbulan sekali je..kalau nasib baik 2 mgu sekali.

Ye..mmg aku teringin nk rasa kehidupan suami isteri mcm orang lain..yang rutin harian dia buat sarapan, masak utk makan malam utk suami,basuh baju, gosok baju suami, sambut suami balik keje.aku mmg nak sangat rasa mcm tu…maksud aku rutin harian bukan rutin bulanan mcm aku yg hanya jumpe amrul sbulan sekali saja.
Tak perlu la aku nak jelaskan sebab apa aku xboleh ikut amrul buat masa sekarang banyak benda yang kena fikir sebelum aku buat keputusan.biarlah kami berdua je tau sebab2 tu & aku pun dah malas nk share reason kitaorang tu..aku dah malas! PENAT!

Aku penah terasa kecik hati dengan kata2 seorang insan yang cakap sampai bila nak duduk dengan mak?klw mcm ni mcm mana nk belaja berdikari?apa dia ingat aku duduk berjauhan mcm ni aku tak berdikari ke?aku rasa aku lebih berdikari daripada isteri2 orang lain yg duduk sekali dengan suami dia.

Sebab apa?dah nama pun amrul jauh so semua benda aku kena buat sendiri (ye mmg btol aku duduk dengan mak aku)tp dia takat tlg apa yg perlu je..yg lain aku handle sendiri, anak sakit tengah2 malam, aku xde susahkan sapa2 nk suruh hantar pergi klinik, aku sendiri yg akn drive even jam menunjukkan pukul 2 pagi.(bila dlm situasi mcm ni la yg buat aku sedih sgt…terus teringat amrul sebab damia sakit tp ayah dia xde)

Kadang2 aku sedih sgt dengan kata2 orang2 yang sedap mulut ni kan..bila bercakap tak jaga hati&perasaan orang lain.aku bila dengar je soalan2 yg lazim org tanya aku tu kan, mula la aku rasa menyampah rasa nk tumbuk2 je muka orang tu.xfaham2 nak juga lagi tanya soalan yg aku muak nk jawab & yang paling sedihnye ada salah seorang ahli keluarga (bukan ma/abah aku) yang dari dulu asik duk ungkit2 cakap aku ni nama je dah kawin tp amik kesempatan duduk dengan mak aku so that aku xpayah susah2 masak sebab mak aku dah sediakan semuanya.yallah…sampai hati dia cakap mcm tu kan…bila “dia” tiba2 bersuara pasal menda ni tu yg tiba2 aku boleh jadi kurang ajar.aku sgt sensitive la pasal menda ni

Mmg sebelum ni aku xpernah amik port apa orang nak kata.tapi masalahnye sampai sekarang soalan2 tu tak pernah berhenti dari disoal.biarlah…aku xkisah apa orang kt luar tu nak cakap apa pun..apa yg aku tau, aku tetap hidup bahagia walapun keterbatasan waktu antara kami.

Jadi kepada manusia2 tu aku harap sangat aku tak kan dengar lagi soalan2 tu lepas ni, klw xde announcement dari aku psl pertukaran keje amrul or aku akan pindah sana ke maknanye selama itu la aku tetap mcm ni BERJAUHAN.aku sendiri pun xtau sampai bila mcm ni..hanya allah yg tahu & aku akn terima apa yang ditakdirkan utk aku.

Yallah…berikan la aku kekuatan untuk mengharungi hari2 yang bakal mendatang.semoga kau permudahkan segala urusah harianku yaallah…amin..

Sekian….
ditaip pada 30/12/2009 12p.m

20 ribu orang memberikan idea bernas:

** atie + farid + aisyah ** said... [Reply to comment]

sabar nana..... ape pun yg org cakap, amik itu sebagai pembakar sangat hidup korang sekeluarga... atie pun duk dekat ngan mak, org ckp atie ni asik bekepit ngan mak... atie jwb, MAK AKU! AKU PUNYE SUKALA... terus dorg diam....

apepun, selamat tahun baru tuk nana n family, moga tahun 2010 memberi lebih sinar bahagia tuk kte semua k...

** atie + farid + aisyah ** said... [Reply to comment]

* pembakar semangat... hehehe

CaMaRPuTiH said... [Reply to comment]

jauh atau dekat bukan caturan utk bahagia kan???

u know the answer. apa pun kita wish semoga yg terbaik itu milik kalian sekeluarga. Selamat tahun baru... lembaran baru... kamus baru. Yang lama tutup rapat2 and simpan elok2.. sok lusa nk selak balik kan... :)

Nana Aziz said... [Reply to comment]

ape yg nana alami same ngn apa yg sy alami dulu. dok berjauhan ngan suami. sy rs sgt ssh time ank skt. sgt menduga. btl la kate nana, smpi 1 thp rs bosan & penat nk mnjwab, kite akn jd terkurang ajar kn. sabar jela nana. mst ade hikmah disebalik seme ni. xpe, bersusah2 dahulu, senang kendian kn.

Salam kenal. nick name kite sama la plak..

momguess said... [Reply to comment]

sabar dik
mulut org mmg xblh tutup
yg penting kejujuran tu
wlu jauh atau dekat bukan ukuran nyer
aku doa kan moga hbgn kalian spai akhir nyawa...
amin amin amin

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

sabar nana...pedulik apa org kata janji nana n amrul bahagia... mungkin nih masa korang, nanti sampai masa mesti korang akan duduk sekali... abaikan ja kata2 org yg 'dengki' tu...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

yup betul...wife yg hidup berjauhan dr si suami lebih berdikari sebenarnya....dan ayu rasa kalau disebabkan tuntutan kerja dan belajar, that's not the matter, yg penting hati kita terhadap pasangan masing2....

Shida said... [Reply to comment]

sabo jer lah nana..mulut orang mmg kita tak leh nk tlg tutup..janji kita tahu apa yg kita buat..kdg2 susah nk kasi orang fhm..janji kita bahagia..btl tak????:)

Ena said... [Reply to comment]

Sabar yer.. wat x tau jer la ngan kate2 dorg tuw..

juelee said... [Reply to comment]

sabar kak long sabar... kiter abaikan je org camtu

Afne said... [Reply to comment]

nana, apa yg afne komen ialah sabar-sabar-sabar. mcm afne pernah komen dlm entry sblm ni, keadaan kita hampir serupa. mulut org ni mmg ssh kita tutup.. byk org byk la ragamnya.

afne ni lg la.. masa mula2 family tau yg kitorg akan pjj mcm2 reaksi yg kitorg dpt. mak plak risau sbb afne sorg2 jaga cucu2nya. apa yg afne blh buat mintak diorg doakan semuanya dipermudahkan.

berjauhan mengajar erti rindu. allah maha adil. masing2 ada bahagian masing2. cuma yg mengalami akan memahami.

Echa said... [Reply to comment]

sabar la nana... mulut orang ni memang payah sket nak tutup... insyaallah.. ada hikmah... sabar yeee

Manjakusayang said... [Reply to comment]

Sabar yer nana. Kimm tau macam mana perasaan bila suami berjauhan. Walopun tak pernah kena tinggal lama2, tp bila sesekali suami buzy terasa kosong!

Apa yg kimm boleh pesan, jangan dengar kata orang2 nie. Buat tak tau jer... Mulut orang ni susah nak tutup.

CuTeMiUt78 said... [Reply to comment]

sabar dan semoga tabah menghadapi nya..
biarkan la mulut2 yg tak de insuran tu.. anggap la tu satu cabaran utk nana hadapi
apapun harap nana kekal bahagia hingga keakhir hayat
selamat thn baru

~ana~ said... [Reply to comment]

sabar yea nana...
insyaallah nnti ada rezeki dpt la duk sekali...
mulut org biasa la..susah nak tutup..diaorg x merasa, x faham keadaan kita..sabar yea..

Nana said... [Reply to comment]

WAH!! TERHARUNYA AKU..ADA JUGA ORANG SUDI BACA LUAHAN HATI AKU NI KAN...

PERTAMA SKALI AKU NAK UCAPKAN TERIMA KASIH KAT KAWAN2 YG SUDI KOMEN KT SINI.BILA DENGAR KATA2 KORANG WAT AKU BERTAMBAH SEMANGAT..XPELA BTOL CKP KORANG PEGI MAM*** DENGAN DIOARANG YG SIBUK YG BERCAKAP PASAL HAL AKU.

JANJI AKU XPENAH KACAU HIDUP ORANG & TAK PERNAH NYUSAHKAN HIDUP ORANG. AKU TAK MINTA SESEN PON DARI DIORANG.

APA YANG PENTING AKU SANGAT BAHAGIA DENGAN KEHIDUPAN AKU SKRANG BERSAMA AMRUL & DAMIA.

ORANG BOLEH BERCAKAP MACAM2 KAN SEBAB DIA XLALUI APA YG AKU LALUI.AKU RASA 1 DAY BILA TERKENA KAT BATANG HIDUNG DIORANG MASA TU BARU DIORANG TAU KOT BUKAN SENANG SEBENARNYA HIDUP BERAJAUHAN MCM NI....

Dj Epoi said... [Reply to comment]

Insyaallah 2010 akan membawa sinar baru untuk Nana & Amirul ....sabaw yer....

Selamat Tahun Baru.....Moga tercapai impian tahun nih....

Nida said... [Reply to comment]

Sabar Nana..

Gitulah adat manusia, suka jaga tepi kain orang..

mama_umar said... [Reply to comment]

sbg kwn blogger ko yg concern,ekekek,aku blh ckp mcm org lain jugaklah s.a.b.a.r, hanya Dia yg tau sbb Dia yg mengatur segalanya kan? apepon korg dah cukup bahgie kan?suke je aku tgk,org2 lain yg dok berckp x abis2 tu ko buat dekk ajelaa

teduhankasih said... [Reply to comment]

salam nana, saya pon sama cam nana, duk pjj ngan husband dari belom kawen smpi dah anak sorang ni...

jenuh nak menjawab kalo org tanya...last2 cam tu la...jd fed up...heheh

tak pe,asal kita dan suami faham apa yg berlaku , cukup la...org yg tak paham dan tak cuba nak paham...biarkan le...

saya pon duk sorang kat utara ni ngan anak,..jupe husbnd (dia keje kat bentong) 2 mgu sekali.tp insyaAllah bulan 7 ni dah bleh duk sekali sbb saya kena smbung study dan pilih uni yg dekat2 ngan tmpt husbnd..

http://teduhkasih.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...