MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 28, 2009

kenangan hari MERDEKA

Hari merdeka la aku&hubby berjumpa& kenal.tahun 1999 masa tu ktorg tingkatan 4, memasing terpilih utk wakil sekolah utk buat persembahan padang hari merdeka ke-42.ktorg bukan satu skolah, dekat sbulan berlatih kt skolah cochrane kitaorg mula jadi rapat.

Klw korang nk tau yang jadi bendera Malaysia beso ats padang dataran merdeka tu la ktorgla, semenya ada 1000++ plajar sekolah dari 20 buah skolah.pastu wat logo hari merdeka &bjoget2 kt padang tu.hehe…aku pakai bj kale putih, huby dok blakang aku pkai bj kale merah.

masa ari merdeka yg sebenar ktorg tukar2 barang.hubby bagi topi dia, aku plak bg topi aku.
Topi dia bagi tu sampai skang aku simpan lagi.hubby pun sama tp topi tu ada kt umah MIL.lepas kawen, aku kemas2 brg dia aku tgk ada tshirt merah yg merdeka tu yg ada sign aku kt blah lengan.hehe..simpan gak dia…

ni topi hubby aku tukar ngan topi aku kaler putih
baju hubby punya yg penuh ngan tandatangan budak2 skolah dia.pastu dia ada gak minta sign aku.aku sign kt blah lengan
gambar2 kenangan ngan budak2 ampang girl.korang...rindu korang seme..
ni plak gambo dlm album hubby.kurus kan dia dolu2.hahaha..budak pompuan cina tu budak skolah aku.apa ntah motif dia amik gmbr ngan budak ni.ngan aku xde plak ada gambar sama2.heheh...
SELAMAT HARI MERDEKA BUAT SEMUA.
MERDEKA!! MERDEKA!!MERDEKA!!


Suke!!

pagi tadi kul 5.30 hubby call.aku tanya la dia dah sahur ke?dia ckp dah...sahur tapi highway.pastu dia ckp saya datang KL ni...skang dah ada kat kem Sg.besi.ni la dia laki aku..mmg dia xbgtau awl2 dia nk dtg KL tau2 dah sampai je.aku punye happy dengar dia balik tros pas sahur tadi xleh tido.ahahah..
hehe..yela korang..arini dah masuk 34 ari kitaorang xjumpe....hubby kena anto keje kt KL sebab ada flightpass hari merdeka.dah nk masuk seminggu puasa, arini baru bole berbuka sama2.huhu...

Thursday, August 27, 2009

Rezeki Ramadhan

Murah rezki btol la bulan2 puasa ni kan…semalam MD aku yg baik ati tu bagi hadiah utk seme staff sempena bulan puasa ni kan.Staff lelaki dapat kain pelekat (staff india pun dpt kain pelekat hehe..pandai ke pakai?), staff pompuan dpt kain telekung, pastu ada gak kuih tart brand Quetart yg mmg sedap tu..

Serius korang..mmg sedap Quetart ni, sape2 yg tingin nk mkn klw bukan bulan2 raya ke bole cari kt kedai mesra petronas.Last year pun MD bagi Quetart ni.aku makan sorang je abes licin.hehe….

Kain telekung plak datang khas dari Indonesia.Mmg cantik sgt!! Gerun aku tengok sulam dia tu..rasa glamer la plak klw nk wat g surau.heheh…sayang plak rasa nak pakai.

Kepada MD kami , terima kasih banyak2 puan, semoga dilimpahkan lagi rezki buat Puan sekeluarga.Amin….

Ni la keje aku, selonggok datang menda2 ni kt tempat aku, so apa lagi time utk distribute kat seme staff.
Kain telekung & Quetart aku punye.
Nak jadi model telekung jap..ekekeke….


Wednesday, August 26, 2009

barang2 yg dapat semalam

ni barang2 yang aku dapat semalam.jom tengok apa yang ada....

kad raya opis bagi sorang 5 keping je..(sikitnye..hehe..xpela janji ada kan..)
MD bagi buku wirid rasulullah pagi&petang.buku ni diterbitkan khas sempena memperingati perginya anak dia,arwah hanan 5tahun,yang meninggal 30 ramadhan thn lepas lepas koma seminggu sebab lemas dlm swimming pool.syurga la tempatnye...
sedih korang..hanan pergi sehari sebelum umat islam sambut hari raya.al-fatihah buat adik hanan....
MD suh bawa balik sekotak buku wirid ni letak kt surau.murah rezki boz sedekahkan buku ni kat org ramai.
dapat Fridge magnet kwn opis br balik sarawak
hamper raya pertama tahun ni from supplier.ni bkn utk aku sorang..pas raya ni ktorg korban la ramai2.hehehe...

DeAh Blanje buka puasa..

semalam deah call ajk g buka pose, nak banje katenye...org tu dah gaji kan...nk amik berkat la bulan puasa banje kengkawan...nak2 banje aku mmg bertambah2 berkat.mokekekekek.....so ktorg date berempat je la.aku,damia,deah, sue (budak umah diah)

ni gambar2 di lokasi kejadian, Johney's Jj Au2 :)

sbelum buka tu bli papa roti bg damia mkn dulu
sementara tunggu buka pose..posing dlu
ni sikit2 je la gmbo makanan, xleh tunjuk byk2 hehe...
deah aku ada pantun 2 kerat utk ko:
bangun pagi xgosok gigi
mekaseh weh lenkali banje lagi..
muahahah....

Tuesday, August 25, 2009

tag from kak nieza

1) Anda rasa anda hot??
ye la mmg hot nak2 time damia buat perangai.ekeke…

Upload gambar kesayangan anda...


2) Kenapa anda suka gambar ini??
Sebab damia ketawa smpai nampak seme gigi dia.suke tgk damia happy mcm ni..nak2 time ayah dia ada, damia mmg action ngan aku.hehe…

3) Bila kali terakhir anda makan pizza??
Time aniberseri si shiera, pas anto kek kt opis laki dia singgah dominos bwh opis tu

4) Lagu terakhir anda dengar??
Lagu Ayam A1.hehe…ntah skang ni aku tgh dgr kt hotfm.

5) Apakah yang anda buat sambil selesaikan tag ini??
Key in PO dlm system, sesambil wat keje, wat tag elok la tu

6) Selain dari nama anda sendiri, anda suka di panggil??
Ibu..lembut je kan bunyi nye.damia lom pandai panggil ibu dia pangil MA je

Tag lagi 6 orang tanpa rasa kekesalan...
1. Shiera
2. Ira kecik
3. Atie
4. Syana
5. Ros ibu ayra
6. lia

7) ****Siapa no.1
Kawan aku dari jaman skolah2.ni mummy vogue dah ada ank pun badan bgetah wei…wa cakap lu..hahah

8) ****Bagaimana pulak no.3??
Baru je jumpe dia time bday umairah, ada biz frozen food.sapa nk bli frozen food sedap cari dia tau.hehe..

9) ****Pendapat anda pada angka 4??
Pun baru jumpe gak kt bday umairah.rajin tempek gambo mkanan sedap dlm blog dia.pale agk gile2 gak bole masuk ngan aku.hehe..

10) ****Kata sesuatu tentang orang no.2??
Konon2 nk plan jumpe dia tp xjadi.tapi xpe nxt time klw aku g kluang jumpe hubby aku nk jumpe gak dia.

Kurma

banyak rupanya jenis2 kurma ni ek...
KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat". "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a..s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

**************************


aku ni sebenarnya bukan peminat kurma, tapi hari tu time aku jumpe skuad perodua era kan, dia ada bagi free sample kurma ni.

dalam dia badam, luar dia salut coklat.aku simpan plastik kurma ni sebab nk cari kt kedai.pastu 2 ari lepas aku tgk iklan kurma Yusuf Taiyob ada kurma baru ni.ha..korang try la cari mmg sedap.



Monday, August 24, 2009

1st day puasa

Aku rasa bulan puasa ni aku nk kurang2kan post entry yg melibatkan makanan2.hahaha…ok x??klw ada yg btol2 menarik & lain dari yg lain baru aku pos.

Bukanye apa sian kt korang juga kan…klw aku wat entry psl makan2 nant menyeksa korang plak..kurang pahla pose aku kang.ekekekek..

Apa yang jadi masa pertama puasa?

1.aku ni bukan reti nk wat kuih2, dessert utk buka pose klw ada resepi aku ikut resepi je la, so pose pertama aku wat krim caramel ikut resepi.hampeh nye resepi…keras krim caramel aku & kurang manis.tp wlpun keras abes juga..heheh…xpe next time try resepi yg lain plak.

2.pukul 6.30ptg aku wat kan air ribena utk damia, dah terbiasakan..klw wat air dia aku rasa dulu manis ke idak, klw bole nk bg tawar2 je xelok manis2 kan.aku dengan confident nye g tegok air tu, dh msk dlm tekak dah pun tros aku jerit.hahahah…halal la setegok air ribena tu…

3.Aku tepaksa buka puasa mcm robot sebab cik damia mengganas.uwa…buasnye dia…abes seme lauk dlm pinggan dia nk capai..aih..rasa nk je kurung dalam bilik time buka puasa, kang nmpk mcm kejam plak.hahah..thn lps dia umur 6bln time pose, xpela ltk ats tilam dok diam je..ni dia dh beso..aih..mencabar sungguh bulan pose tahun ni.klw ada hubby bole la gilir2 makan..huhu..

4.oleh kerana cik damia xde sape jaga so aku xleh la nk g smyg tarawikh.tgh2 dgr orang
semayang tarawikh kt surau (depan je umah aku) time nk abes dah..iman tu baca LA ILA HA ILLALLAH.. LA ILA HA ILLALLAH….tiba2 dengar LA…hehe..surau blackout.sian seme jemaah mkn moreh dlm gelap.ma&abah aku balik surau peluh2 seme.

5.dapat brita mak cik aku masuk hospital sebab kencing manis dia tu.harap2 makcik aku cepat sembuh


Friday, August 21, 2009

Ramadhan datang lagi....

Assalamualaikum.....

kepada kengkawan yang sudi menjengah blog ni serta kawan2 yang xsudi juga..hehe...
menjelang ramadhan yang bakal tiba esok, aku ingin mengambil kesempatan ni nak meminta maaf kepada semua sekiranya sepanjang aku bergelar blogger ni, ada tersakit kan hati, terlaser kata, terover cerita..minta di maafkan ye...

Selamat Berpuasa kepada semua kawan2, semoga ramadhan kali ni memberi memberi rahmat buat kita semua, mari la kita perbanyakkan amalan di bulan yang mulia ni.

Mari Mengaji

ok meh aku mulakan ari jumaat yang mulia ni dengan bacaan alif, ba, ta dari damia..hehehe

petang2 abah mmg ajr ngaji kat anak2 buah aku, damia ni mmg pantang tgk orang ngaji dia pun dok sebelah nk ngaji juga...

hehe..yang lawak nye..tok ayah damia cakap alif, dia g cakap TWO.haha..dah confuse kot..banyak sgt aku ajar dia..kadang2 bila kita cakap A, pun dia cakap TWO hehe..TWO je dia tau sambung...

sebelum2 ni ok je klw orang cakap alif, dia ckp BA...pesal ntah lately ni dah kecamok kot fikiran dia..hahaha..gelak pecah perut ma&abah aku tgk damia mengaji.hehe..bunyi orang yang ketawa kuat tu mak aku.

sila la layan..
video

Thursday, August 20, 2009

tak payah pakai MASK?


Semalam aku tgk berita pastu ada sorang doctor pompuan ni cakap sebenarnya pada sapa2 yang xde symptom H1N1 ni mcm demam, batuk, selsema,sakit tekak dll.. xpayahla pakai mask, xdigalakkan kan pun….(sambil tergelak sinis)

Doctor tu cakap, pakai mask tu salah satu cara utk melindungi diri kita, selain tu penjagaan kebersihan diri tu yg penting, mcm kena selalu basuh tangan, ttp mulut masa batuk & bersin

Ari isnin lepas aku ada terbaca artikel kt mana ntah aku xingt dia ckp, klw sapa2 yg xde simptom2 tu xpayah la pakai mask, sebab nant kita jadi sensitive plak ngan virus H1N1 ni

Dah sah2 doktor tu cakap pakai mask tu salah satu cara utk protect diri kita dari virus ni….so kenapa tak digalakkan plak utk pkai mask?? Bukan ke mencegah tu lebih baik dari mengubati?

Apa pendapat korang??

Wednesday, August 19, 2009

yatie-chomeyls-giveaway-kisses-of-lov

gile mengontest aih...heheh..jumpe contest kat blog yatie.aik..dua en3 berturut2 aku letak gambo kawen yg dah basi nih..heheh...

exceli byk gambo lain lagi yg tgh gatal2 kissing ni kan..cumanye organizer mau gambo yg nampak expression muke time tgh kiss ni.

so kan jelas tu...nampak muke aku yg malu2 gatal kena kiss ngan hubby time posing2 masa kawen.hehe..konon2 malu cipan la kena kiss..tp dalam ati sukenye!! rasa nk terkam je..muahahaha....


CANDID-GIVEAWAY CONTEST


contest lagi..kali ni kt blog zieha plak.
em..dah godek2 seme gmbr dlm laptop mlm tadi, aku rasa bila aku tgk gmbr ni mcm hidup je..& ada cite disebalik gambar ni sebenarnya..hehehe

Ok cite dia mcm ni..time aku tgh makan beradap tu..tiba2 dtg sorang kawan aku, rahayu dia bisik kat aku “Nana x-kau & x-Amrul datang! ko tengok tu diaorang kat pintu gerbang” (korang tengok la gaya sia ayu tu siap nk tutup2 mulut mcm org nk mengumpat la konon..ekekeke…aku tkejut sebenarnya tau..(mau tak terkejut ko..xboypren aku dtg bersama2 xgirlpren hubby)hahaha…kan lawak bunyi nye tu….tapi muke tetap cover cun..maintain ayu je..hahaha…sebenarnya aku control time tu xmau la buat2 muka terkejut ke hapa kan…so tetap maintain melemparkan senyuman yg menawan utk para tetamu..hahahahah….



Tuesday, August 18, 2009

BABY in PINK contest

jumpe contest kt blog sha/ibu puteri. ok seme syarat2 aku dah follow klw nk tgk syarat2 sila masuk sini ek
Nama Anak: Nurul Damia Amnan Binti Mohammad Amrul Fazlee
Tarikh Lahir: 13.4.2008

Kenapa anak anda patut menang dlm contest ini??
sebab aku rasa damai cute sgt pakai baju kurung kale pink ni..heheh..xceli ni baju raya dia, tp time raya dulu dia br 6 bulan so baju ni beso xbrape muat la..skang baru muat, tapi dah singkat la plak...mmg kebanyakan baju damia kale pink, kdg2 tu bila soping main amik2 je pastu sampai umah tgk..mak ai..seme kale pink..heheh...

Apa yg anda tahu ttg blog Sha ni & kenapa anda suka baca blog ini?? Just nak tahu ape yg anda tau..
Em..aku tengok sha ni rajin sgt join contest2.hehe..mcm aku gak la..nape aku suka baca blog sha?sebab dia selalu update cite psl ank dia puteri, aku mmg suke klw msk blog orang yg cite psl ank2 ni..sebab aku pun ada ank so bile baca perkembangan ank2 diorang tu.. sama je mcm perkembangan damia..sebabnye puteri lahir 22 April 2008, damia lak 14 April 2008.hehe..awl damia 8 ari je..

Monday, August 17, 2009

teringin mau makan...

pesal ntah asik teringat2 nak makan 2 menda alah ni....dari minggu lepas lagi tingin,semalam baru dapat.

dah alang2 g JJ tu kan, aku ajk mak&adik2 aku skali, kbetulan mak aku nk cari gula, aih..mmg payah nk cari gula kt kedai2 runcit skang ni kan...tu pun kt JJ semalam sorang limit 2 pack aje.so aku amik 2, mak amik 2, adik aku amik 2.hehehe..dapatla 6kg semenye...yela nk puasa ni banyak wat kuih manis2 mau sawan mak aku klw gula xde...hehehe

acara wajib mcm biasa...hehehhe
pastu g bli menda alah Tako Tao ni..ambik hok oktopus.sedap aku suke..
pastu g bli 3 ekor makhluk asing (donut hok the alien peberet eku)yummy..lemak berkrim disukai ramai...hehehe...


Friday, August 14, 2009

'Contest Before & After Makeover'


alamak..aku baru pasan tarikh tutup contest arini..sempat lagi ke ek?xpela try je la..
jumpe contest ni akt blog ecatir. ok syarat2 dia jadi folower & link ke blog dia udah aku buat.

Ceritakan sikit tentang gambar tersebut (bila.. dimana.. untuk apa diambil)
ok gambar ni diambil time ari kawen aku la...gambar yang before tu mmg btol2 time ari kawen, dah siap2 pkai contect lens b4 makeup org pakai after...hehe..pandai btol..yang lawaknye kan time pak andam makeup aku tiba2 lens aku nk tekuor..cepat2 aku jerit kat pak andam eh..lens saya nk terkuor..hahaha..pak andam tu ckp nape pakai dulu org pas makeup baru pakai..hehe..blasah je la

BEFORE & AFTER

Thursday, August 13, 2009

perkara aneh & ganjil di dunia

Semalam tgh2 bosan aku amik la buku ats rak yang abah aku beli.dah lama pun dia beli tapi aku xpenah nk tgk pun..
Bila dah tgk rupa2nya bezz buku ni, pasal perkara aneh & ganjil di dunia.macam2 la ada dalam ni.pokok kelapa bercabang tiga tu ala2 pokok betik bercabang tiga kt umah aku aritu plak.heheh…

aku tgk mcm kat dalam muzium ripley's plak

Pokok kelapa bercabang tiga, kaktus kalimah allah,pokok bentuk muka manusia, tomato kalimah allah & terung bertulis bismillah
Tangan bole tembus ke mata melalui hidung, jari kaki panjang, gigi tumbuh berlapis,ikan ada kalimah allah & sarang lebah ada kalimah allah
Bunga& batu ber kalimah allah,pokok ber kalimah syahadah& pokok sujud

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...