MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, February 12, 2010

kuih gandus

sape penah makan kuih gandus?ni 1st time aku try ni...nk tau mcm mana aku tau psl kuih ni?sabtu lepas ada masuk paper kosmo pasal kuih ni yg ada jual kt pasar keramat.wah..aku apa lagi..tadi g la pasar kramat cari kuih ni.eheh...gile kan?cepat sangat terpengaruh ngan surat khabar...ekekek..katanye kuih ni brasal dari melaka so sape2 org melaka sure tau kuih ni kan?

tadi aku saje nk try kan so aku beli 2 hengget dpt la 6 ketol, time aku brg sampai brother pakai helmet tu tgh q dia beli 15 hengget!, aku org 2nd last dpt bli kuih ni, org last dia bli seme yg ada.pastu time tgh tunggu kuih ni masak, sorang, sorang dtg nk bli tapi xdapat..pasal dah abes.wah!laku gile kuih makcik ni!agknye sebab org tgk kedai dia dlm paper kosmo mgu lepas kot..tu yg bertambah2 ramai customer hehe...

ok klw sape2 yang tingin nk try kuih ni kan, bole g cari kt pasar keramat, opposite ngan kedai ikan bakar yg pemes kt pasar tu (sederet ngan kedai2 juah buah) klw nk pegi jgn pegi petang2 slalu pukul 3 dah abes!

kecik je kedai abang ni..
ni last kuih ni abes dah..pergh laku gile..
kuih gandus br siap dimasak blom kluarkan lagi dari acuanaku br je try satu pasal kenyang lagi, rs dia lemak2+manis dalam dia ada inti jem nenas.sedap juga!
p/s: sila jangan marahkan aku ek..pasal berderet2 en3 pasal makanan je..ahahah..nak wat camne aku skang ni mmg kuat makan...heeee

15 ribu orang memberikan idea bernas:

Hezesuze said... [Reply to comment]

tak pernah makan n tak pernah dengar
1st time dengar kuih nie..
sedap ke?? kt mane bleh dpt?? huhu

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

owh kuih nih
hmm..
kat klang ade gak jual dolu2..
tpi rupanyer takderlah berlubang2 gitu..
muluh kunig cantik jer
rasanya pun lemak2 manis
init ade mcm2 pilihan
kaay ade..coklat ade..nenas ade..
mcm - mcm ade!!

aZuRa AhMaD said... [Reply to comment]

kat pasar malam..taman bandar baru, sg lalang pon..ada gak..tapi tak nampak kulit kuih garing camtu cuma biasa2 ja kulitnya...inti jem nenas..sedap...kalau mkn panas2

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-tmpt lain saya xtau la plak.tp klw asal kuih ni dr negeri melaka sure kt sana banyak kan.sy tau pon tgk dalam paper kebetulan plak umah mmg dekat ngan pasar tu saje bli nk try

Nana said... [Reply to comment]

ayu-ahh..rasa lemak2 manis.alamak ada inti cokelet ke??ish..peberet aku klw cekelet2 nih sini ada nenas je

Nana said... [Reply to comment]

kak zura-btol sedap mkn pns2 tadi saya makan pon dah sejuk tp terasa2 dia nye kelapa tu kan

ibu_umairah said... [Reply to comment]

penah mkan kueh ini....memang sedap!!!!!!

zaidah said... [Reply to comment]

sedap ker kuih nie...tengok mcm sedap aje...nasib baik aku dah tak preggy klu tak kena jugak carik kuih nie...terliur beb...

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hmm mcm xpasan plak kuih ni..boel la try nnti..cam best je nama dia..ekeke:p

Ayu Jaffar said... [Reply to comment]

br tau nama kuih nie...penah nampak tp tak pernah rasa pun...pasni bole cuba la

Ayu Jaffar said... [Reply to comment]

br tau nama kuih nie...penah nampak tp tak pernah rasa pun...pasni bole cuba la

~ana~ said... [Reply to comment]

cam sedap je nana..nnti nak g cr la..:)

zura@iwan said... [Reply to comment]

wehh..kuih gandus kt kg haku len sket...ni kaler len ek....tp mmg sedap

Norhayati Ahmad aka eixora said... [Reply to comment]

aku pun udah terpengaruh...
baru tadi aku g beli kat pasar keramat, aku suruh mak aku booking 15ketul masa dia g pasar. masa aku sampai kul 12, org dah beratur panjang nak beli, nasib baik aku ada "cable kuat"...
he3x, mmg sedap kuih ni.

Ibu Lala said... [Reply to comment]

nak tanya tentang kuih samprit tu. brp harga dan ada brp pcs didlmnye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...