MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Sunday, March 14, 2010

BoNDa's 1st Giveaway - Contest: Anugerah Terindah

sila abaikan muka aku sgt2 pucat lesi time ni
Tempat: HUKM, KL
Tarikh:13 April 2008
Nama Anak: Nurul Damia Amnan Bt Mohammad Amrul Fazlee


cerita lebih kurang 2 tahun lepas.....
13 April 2008

10 pagi
kebetulan aritu terbangun lambat..bila bangun je rs mcm perut ni sakit mcm nk period, tp xde la sakit sgt biasa2 je...msk je dlm toilet gsk gg seme tiba2 ms kencing tu pasan ada darah n lendir kuar...pastu apa lagi cepat2 bgtau hubby ckp dh kuar tanda..kami pun siap2 la apa yg patut xsempat nk bekpes pun, tp bawa bekal mehun n kuih 5 ketul.

10.30 pagi
sampai hukm, dia cek degupan jantung bb dia psg alat kt perut dekat 1/2 jam gak la...pastu ada doc dtg cek bukaan tgk2 dah buka 2 cm, terus time tu gak dia pecahkan terus air ketuban.masa tu dah rasa lapo sebab xsempat nk makan...tp doc xbg mkn dia ckp jalan dh tbuka, tp dia ckp nk makan skit je jgn byk2.masa dia tolak dengan krusi roda tu sempat la mkn 3 suap mehun n sketul kek gula hangus.masa ni air ketuban tgh mencurah2 tu psl kena naik kusi roda g bilik bersalin.

12.00 tghr
masuk dalam bilik bersalin, tukar baju apa seme, pastu dia masukka ubat utk buang air.masa nk g toilet tu leh dgr ada org nk banak gak..dia menjerit sebab dah push byk kali xkuar gak bb dah la tu hubby dia plak xnk msk dlm LR tu sebab takut darah.adeh..suara pompuan tu menakutkan aku...kecut pun ada time tu..tapi byk2 selawat..time doc cek dh buka 3 cm so dia ckp stiap 3 jam dia akn dtg cek tgk bape dh buka..dia ckp dlm kul 7 lebih nant br awk bersalin..masa ni tgh kelaparan...riso takut xde tenaga nk push, tp doc ckp dia masukkan air so xyah riso la..

3.00ptg
doc dtg cek dia ckp still 3 cm lagi...time ni dah start rasa sakit dah, dia dtg dlm 20 mnt skali mcm tu.adeh...sakitnye...smpai aku genggam tgn amrul sekuat ati..smpai aku cmpk bantal..hehe..time ni mcm xsedar je apa kita buat sebab nye dia dh injet ubt tahan sakit so efek dia kita akan ngantuk n mamai...

5.00 ptg
buka 5 cm time ni sakit yg amat2!doc ckp kul 7.30 kang sy dtg cek lagi...adeh...aku rs mcm xleh tahan dah..lagi 2jam baru dia nk dtg cek lagi???time ni la sakit yg gile2 punya...xtau nk ckp mcm mana la...rasa mcm memulas2, mcm nk berak tp xmau kuar...

7.30mlm
doc dtg nk cek bukaan n nk buangkan air kencing ikut tiub tgk2 dh nmpk rmbt bb, cpt2 dia panggil nurse suh siap2 kan nk banak.dia ckp klw rs nk tberak teran je...mula2 teran tu xamik napas main teran je..

masa 2nd time tu dia suh letak tgn kt lutut, saya tarik nafas dalam2 pastu push...kuar la damia...terus doc ckp good... senang je kuar...hehehe....
pas damia dh kuar tu yaallah lega nya....xtau nk ckp mcm mana dah...dpt tgk muka dia...ilang sakit2 seme ni...time dia jahit tu dah xde rasa apa dah...lega gile rsanya....nurse yg tlg sambt tu pun ckp senang je awk push kan..ada org push smpai 1jam pun xkuar2 gak..
aku rasa mayb kehadiran amrul disisi yg bg kita kekuatan nk push tu kot..hehe...alhamdulillah tercapai juga hasrat saya nk amrul ada sama2 time melahirkan..sykur sgt2 doa saya selama ni termakbul...

yang paling beznye kan damia keluar time last day amrul cuti hehe..amrul amik cuti 2mgu b4 aku due, last2 aku beranak 2 ari b4 due yang bersamaan last day amrul kt KL, klw ikutkan malam tu amrul dah balik kem mcm biasa tp sebabkan damia pun nak amrul tgk dia kuar agaknye...dpt la amrul sama2 teman aku dlm LR tu

btol la kata orang kan....mcm mana sakit sekalipun...tapi lepas je tgk anak tu keluar hilang, habes seme rasa sakit tu smpai doktor tengah jahit pun aku bole gelak2...hehe..apa2pun sampai sekarang pengalaman bersalin ni mmg xpenah sikit pun aku lupa setiap setiap detik,setiap saat aku ingat semuanya dengan detail (sebab tu juga la aku rs takut nak beranak lagi hehehe...)
wajah2 damia dari new born-1 year
damia bulan depan dah nak masuk 2 tahun, pejam celik dah 2 tahun masa berlalu rasa mcm baru je jadi ibu...

6 ribu orang memberikan idea bernas:

Ena said... [Reply to comment]

Nana,
tu lapengalaman melahirkan ank kan!.. macam2 ada mase tu.. nana sam cam akak juge.. push yg ke-2 si kakak dah kuar.. doktor pun cakap good.. ekekekek.. sbb senang katenyer.. tp yg ke -2 dlm 5 kali push juge.. sbb kepale si adik tu besor lah pulak.. hu3x.. memg masih terase ngeri sampai skrg.. tp en hubby sibuk nak suh tambah bby lagi.. uwaaaaaa..

Gd luck yeh!..

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

love last pic tuh..sweet sgt gmbar bertiga di pintu gerbang..hehe

aiDieNa said... [Reply to comment]

Nana.. pengalaman beranak mmg payah nak luper.. buat semua ibu yg pernah melahirkan anak.. sbb itu detik sejarah yg dilalui itulah yg membuatkan kita bertitle ibu... anyway.. best of luck! ;)

Nana said... [Reply to comment]

ena-tu la xleh lupa smpai bila2 la nak2 pengalaman pertama kan
hehe...nsb baik en hubby saya xde pun ckp2 nk tmbh bb kekeke..ikut kita je katanye

Nana said... [Reply to comment]

lily-tq..tu gambo kakak pengantin yg over di majlis kawen adik iparnye kekekekek

Nana said... [Reply to comment]

aidiena-btol tu...& sebab tu juga la kita sebagai ibu2 ni mmg xbole langsung dgr kes2 orang2 buar anak seme tu kan, tros terbayang mcm mana skait beranak, senang2 je ada orang bole buang bayi dia

tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...