MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 25, 2010

injection vaksin H1N1

semalam pas balik keje dpt announcement sape2 nak injet vaksin H1N1 sila bagi nama & tunggu kat meeting room.aku apa lagi...kata menda free kan..harus la mau...(aku rs klw g injet kat klinik2 mau RM5o gak kan?)

dah kata aku keje dlm line pharmaceutical off coz la boz mengutamakan kesihatan staff dia kan, tapi ramai juga yang xmau injet...hehe...takut jarum kot...apa la..menda free pun xmau..time ni la nk amik kesempatan dpt apa2 yg free belasah aje..

tp sebelum tu seme kena isi form b4 di injet & sebelum di injet ada taklimat ringkas pasal kesan2 yg bakal kita hadapi lepas amik injection tu antaranya:

-akan rasa penat
-lenguh & bengkak kat tempat injet tu
-rasa nak demam (sebab tu seme dibekalkan ngan panadol, lepaas injet seme kena makan panadol)
-mungkin akan rasa pening skit

tp seme side effect tu akan hilang dalam masa 24-48 jam, tapi kan, sampai je umah aku saje la search kt internet pasal vaksin H1N1 ni, gile saspen bila aku buka satu web ni yang kata VAKSIN H1N1 BOLEH MENGAKIBATKAN KEMATIAN, nak baca pasal artikel tu korang bole tgk SINI.

uwaa....takutnye aku dengar...tapi time diberi taklimat tu xde plak doktor shahri tu cakap vaksin ni merbahaya...harap2 xbahaya la kan...mmg la gelombang H1N1 nampak mcm reda je skang kan, tapi sebagai langkah berjaga2 baik la kita buat apa yang patut,bukan ke mencegah lebih baik dari mengubati...

seisi taklimat ringkas pasal vaksin H1N1 oleh doktor shahri yg pakai bj kuning tu, husband MD ktorg
makcik2 nurse sedang menjalankan tugassementara tunggu giliran kena cocok harus amik gambo dulu, abaikan muke pucat lesi sebab dah nk balik time ni bedak seme dah tanggal pas solat malas nk touch up hehehe...
dah lama xkena injet...diorg ckp nk injet pun mau amik gambo??hahah diorg xtau aku nk ltk kt blog kekeke..diorg mana tau aku ada blog heeeeee...

20 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

nana fiza pnh baca gak pasal tu..takut kan kalo kita dah buat baru tahu.tapi ntahla betol tak.. kalo betol leh mati xkan doc msia kita tak inform awal2..hehe

tengah lenguh2 ke tu?:)

FyZa said... [Reply to comment]

huhu..takutnya kena cucuk.. -_-'

saveme_zero said... [Reply to comment]

takot lak aku dgr psl effect dia tu..huhu tapi hope xde apa2 la kan.

zura@iwan said... [Reply to comment]

laki haku pon kena inject ritu...lps inject tu rase bdn mmg lemah sket. nasib baik x demam...ehe

momguess said... [Reply to comment]

apasal muka ko yg last tu cam cuak jer

Nana said... [Reply to comment]

fiza-tu la..kita lak br tau xsmpt nk wat research b4 injet skali dah injet br gatai2 nk cr info heheh hrp2 xde pape la kan

mmg lenguh..nk pulas2 stereng sakit la hrp2 xlama la sakit ni hee

~ana~ said... [Reply to comment]

nana, hr tu ms h1n1 fasa 1 tu, ofis kitaogn pun ada offer utk bg injection ni kat staff..mmg free la..tp x ramai pun ambik..hu3x..

IDA said... [Reply to comment]

dah lame dh suntik vaksin ni..aiman pun ambik jugak.takde kesan ape2 pun.benda free rugila kan kalau tak ambik.mcm akak ni kena byr dlm rm100lebih jugak le..2 org dh bape kan..hubby akak je yg tak ambik sbb dia rase dia kuat kot hehe...

Nana said... [Reply to comment]

fyza-heheh dulu2 time kecik2 mmg takut gile nk injet ala...dah beso2 gini xtakut dah..

Nana said... [Reply to comment]

sue-ramai apa yg dah amik injection ni, klw bahaya xkan doc suh injet kan ntah la...

Nana said... [Reply to comment]

zura-ahh mmg lepas kena injet badan rs lemah, malam tadi dah rs mcm nk demam, panas2 badan dah pastu badan mmg panas gila la siap tido pasang ekon+kipas

Nana said... [Reply to comment]

kakina-hahah..cuak ke?dah lama xkena injet takut gak hahaha

Nana said... [Reply to comment]

ana-ehhe tu la sini pun ramai xamik takot jarum kot

Nana said... [Reply to comment]

kak ida-tu dia..sorang RM100++ tu la menda free kan...baik amik je heheh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

serius...ayu takut kena inject...mesti melalak dulu rasanya...ayah damia selalu ckp..

"kalah budak kecik ni"...hahaha...

Ena said... [Reply to comment]

Semua tu kiter bertawakkal aje la pada NYA.. moge kiter diberikan kesihatan yg baik.. :)

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hehe takut jarum ke?klw mcm tu xleh la derma darah hehe...

Nana said... [Reply to comment]

ena-btol tu...kita tawakal je la...moga2 xde efek yg buruk

zh-ena said... [Reply to comment]

byk ena baca ttg vaksin H1N1 nie
entah tak tahu mana nak percaya

Nana said... [Reply to comment]

ena-semalam kan pharmacist ktorg xmau amik injection ni so mcm pelik la..nape dia xmau injet?

arini baru tau sebab apa..dia ckp menda tu ubat baru blom test lagi & blom buat research kat ubt tu, apa side efek kemudian ari tu psl dia xbrani amik risiko dia ckp as long as antibodi kita kuat dont worry xkan kena H1N1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...