MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, April 6, 2010

CONTEST PENGALAMAN MENYUSUKAN ANAK

nak join klik sini


  • Nama anak : Nurul Damia Amnan Bt Mohammad Amrul Fazlee
  • Nama Ibu : Fauzana Ismail
  • Berapa lama menyusu : sehingga sekarang (sedang dalam proses utk stopkan bfeed)
  • Umur anak sekarang : 2 tahun pada 13 April 2010
masa aku mengandung masuk 7 bulan, aku dah start baca artikel2 pasal breastfeeding, aku dapat satu artikel yang sangat berguna dari eryn, berkali2 aku katam baca artikel tu yang tak salah aku dalam 20 muka surat aje.ada di ajar cara2 menyusu, cara simpan susu dengan betul, makanan yang bole menambahkan susu & macam2 lagi pendek kata mmg artikel tu sangat berguna.

ada satu perkara lagi yang buat aku tersangat berkobar2 untuk breastfeed, dulu aku ada join satu forum PCM yang mana kt situ banyak bole dapat tips2 yang sangat2 berguna dari ahli2 yang dah berpengalaman, kalau nak tau apa2 je pasal breastfeed bole pegi je kat segmen kehamilan/kandungan.

lepas damia lahir doktor suruh bagi susu badan masa kat hospital lagi, malangnye susu xde...damia menanges2 lapar.seminggu susu tak keluar...azab nye jangan cakap la..aku cuba perah..tapi xde breast bengkak sakit gila2.tapi lepas habis je berurut utk bersalin masa hari yang last tu syukur alhamdulillah...susu mula keluar..

sebelum susu aku keluar, aku bg susu formula kat damia masa seminggu tu, lepas dah ada susu, aku terus breastfeed kan damia, tapi malangnye...nipple aku luka teruk, mula2 belah kanan & di ikuti dengan belah kiri, masyallah...sakitnye jangan cakap la...breast kena baju pun sakit sampai ketulang rasanye...

aku try perah pakai pam, tapi susu keluar sekali dengan darah, & makin aku pam makin besar luka tu..mmg sakit sgt2 sebab luka tu nampak isi, dah mcm2 ubat aku try letak, orang kata suruh letak susu kita sendiri, aku letak tak berkesan, pakai butter cream pun tak berkesan.kesudahnya.....aku terpaksa stop kan menyusu damia selama sebulan.mmg sedih...teramat2 sedih...sebab aku mmg semangat berkobar2 nak bg susu badan kat damia...sekali mcm tu plak jadinye

penah aku telefon kawan2 menanges minta nasihat, & penah ada sorang kawan bagi no telefon sorang kakak yang dianggap sifu breastfeeding, kak lia, dia banyak bantu, banyak nasihat supaya jangan putus asa, teruskan cuba bagi susu kat damia.aku penah baca satu tips kalau kita menyusu badan kita kena selalu fikir positif.jgn fikir susu xde, nanti dia btol2 xde

entah macam mana..lepas sebulan aku stop bfeed & aku nak try bagi kat damia...mula2 tu mmg damia tolak sebab air tak laju mcm dalam botol, aku cuba juga sampai akhirnya damia bole terima balik susu aku.yaallah...perasaan time tu mmg gembira tak dapat digambarkan sebab aku ingatkan damia akn stop terus bfeed.

lepas abis pantang, aku start keje, aku pam susu kat office, 2x sesi, pagi & petang.stok susu dalam sehari dapat la dalam 10oz.masa kerja tempat lama aku balik setiap kali lunch utk simpan susu sebab rumah dekat dengan office, tapi lepas sebulan aku abis pantang tu aku dapat keje lain yg jauh skit dari rumah, dari situ aku start beli cooling bag & ice pack utk simpan stok susu.

pengalaman pahit yang tak dapat aku lupakan time mula2 breastfeed dulu ialah, breast aku bengkak mcm ada ketul kat dalam, pegi cek dekat klinik doc suh refer kt hospital dia kata dah teruk bengkak tu, sampai aku demam2, cek kat hospital doktor cakap klw tak surut2 juga mayb kena operate sebab doc cakap susu tu dah jadi berketul.takut gile aku dengar..mcm2 cara aku buat bagi bengkak tu surut.alhamdulillah..lepas 3x berulang ke hospital masa dalam pantang akhirmya bengkak tu hilang sendiri & tak perlu buat operation

sehingga ke hari ini, saat entry ini ditulis aku dengan bangga nya nk cakap aku still breastfeed kan damia.tapi disebabkan aku dah mula latih damia utk stop kan breastfeed dari minggu lepas, damia nampaknye dah bole terima utk tido malam tanpa breastfeed cuma kadang2 tu aku kesian dia merengek2 xdapat nenen, so aku bagila...dah 3 hari damia xbfeed tau...apa aku buat?aku letak asam jawa kat breast hehehe...so bila dia minta nenen, dia selak & rasa tros dia cakap masam

apa lagi yang aku bole cakap?pengalaman menyusukan anak mmg la pengalaman terindah dalam hidup aku, rasa sedih nak berhenti kan bfeed, tapi apa bole buat, damia dah nk masuk 2 tahun cukup la tu kan...kang bfeed lama2 pun bukan ada khasiat dah pun.syukur dengan pemberian allah...aku dapat bagi khasiat yang secukupnya kat damia dengan menyusu badan.



6 ribu orang memberikan idea bernas:

emma said... [Reply to comment]

salam.. Hai nana, time kasie yer join this contest..

Good luck

Nana said... [Reply to comment]

ok tq...

mama tisya said... [Reply to comment]

kita mmg suka ngan artikel tu..mmg lengkap la bg seseorang yg br nk mula BF..kita pn ada bg kt kwn2 yg tgh pregnant artikel tu....rindunye saat manis BF

Aku A-Z-Z-U said... [Reply to comment]

wow...sian kau nana, sebbaik last2 damia nak gak menyusu badan ye? kakzu pun tgh bersemangat nak BF-kan baby lepas lahir nnt, kakzu harap niat kakzu ni dipermudahkan Allah la..risau juga, tp kalau risau banyak2 kang org kate susu xmau kluar plak. ye dak? kene bersedia fizikal dan mental la mcm ni :)

Nana said... [Reply to comment]

eryn-artikel tu berguna sgt kan nak2 utk 1st time jadi mak hehe

Nana said... [Reply to comment]

kak azzu
mmg risau kak dulu time stop kejap tim nipple luka mmg dah down pasal tau bb ni bila lama kita tak bagi mula dia susah nk mula balik sebab dah biasa dengan susu botol.mula2 mmg dia mengamuk2 sebab air susu kita xlaju mcm botol

btol tu..xbole stress2, xbole tension, nak2 time kita nak pam susu utk buat stok, di suggestkan dengar lagu2 yang tenang supaya mood kita baik & bole melancarkan air susu

akk dah bole start search info2 pasal bfeed.siap kan diri & tanamkan azam nk bfeed kan anak insyallah..niat yang baik tentu semua dipermudahkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...