MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, April 1, 2010

hukum menyusukan anak lebih dari 2 tahun


semalam wat kali pertama aku cuba la buat sesuatu nk stop kan breastfeed damia, ye la 2 minggu lagi damia kan dah nak masuk 2 tahun.mak bapak aku dah warning...menyusukan anak jangan lebih dari 2 tahun, mmg diorang marah.bapak aku cakap haram.tapi setau aku la kan..aku xpenah plak jumpe haram hukumnya menyusukan anak lebih dari 2 tahun, untuk kuatkan fakta aku tu, aku dah try search juga dalam internet.

aku ada jumpe satu soalan yg menanyakan tentang menyusu anak lebih dari 2 tahun, ni soalan dia:

Soalan:

APAKAH hukum menyusukan anak lebih daripada dua tahun, apakah ada dalil atau hadis yang mengatakan bahawa tidak boleh menyusukan anak melebihi dua tahun?

Adakah menyusukan anak lebih daripada 2 tahun mendatangkan penyakit bagi anak yang disusukan itu kerana susu itu akan bertukar menjadi darah setelah anak lebih dari dua tahun?

Jawapan:

Menyusukan anak lebih daripada dua tahun adalah harus terutamanya untuk maslahat si anak. Tiada nas atau hukum fikah mengharamkannya.

Cuma sesetengah ulama berpendapat ia akan melemahkan bayi kerana setiap yang disyorkan oleh Allah seperti tempoh menyusu dua tahun itu pasti ada hikmahnya kerana Allah Maha Tahu sebagai Pencipta manusia.

Penyusuan badan adalah hak anak dalam Islam, sudah tentulah ia yang terbaik dan ini telah terbukti benar melalui kajian saintifik kini.

Tiada pula sumber ditemui mengatakan ia bertukar menjadi darah selepas dua tahun. Jiran saya seorang jururawat menyusukan anaknya sehingga tiga setengah tahun.

Dia berbuat demikian setelah bertanyakan doktor yang membenarkannya berbuat demikian selama anak itu masih ingin menyusu tetapi bukan sebagai makanan utama selepas dua tahun.

Namun kebanyakan ulama berpendapat patut dihentikan selepas dua setengah tahun kerana susu itu tidak lagi berfungsi sebagai pembekal nutrien untuk membesar kepada bayi.

Juga untuk memberi peluang kepada ibu mengandung lagi kerana penyusuan badan biasanya membantut proses mengandung secara alami.

so semalam, apa yg aku buat utk try stopkan bfeed aku letak asam jawa kt situ hehe..mak aku la yg ajar..mcm2 menda dia suh letak, klw asam jawa ni tak berkesan.antara yang dicadangkan gambir, sirap, minyak angin, lemuni aih mcm2 la...

cubaan pertama semalam, aku sapu la asam jawa damia plak minta nenen, aku pun bagi tros muke dia berkerut2 sebab masam haaha...pastu dia cakap "macam kan?"hehe..malam tadi nak tido dia merengek2 nk nenen, aku cakap xbole...masam...dia pun ckp "macam??"dah tu puas la aku tepuk2 dia sampai dia tido...YES!! berjaya...untuk cubaan yang pertama, malam karang nk try lagi, masuk ari ke-3 klw dia dah bole terima tu kira berjaya la hehe...

tapi kan...sedih plak aku rasa nak putuskan susu ni..aku tau ramai antara korang yang still bfeed kan anak sampai umur 2 tahun lebih kan?menyusu badan tu kan bole mengeratkan lagi kasih sayang ibu & anak...malam tadi bila damia tido xbfeed aku plak rs mcm nak bagi je heheh...tp apa bole buat...nanti pun kena stop juga kan...

GOOD LUCK TO MYSELF, CHAIYOK2!

24 ribu orang memberikan idea bernas:

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

Untungnya damia dpt bfeed smpai skang ye..Zara dl brape bulan jek sbb maknye ade prob..nway, bc entry nana, pon mcm kesian kat damia..dh cdg ker nak gntikan ngan susu ape

mama tisya said... [Reply to comment]

nana mmg sedih bila kita nk stopkn tu tp kalo damia nk lg ok je...kita dlu pn plan nk stop 2thn gk tp tk smp ati tgk die nangis tu yg bg je even dh lps 2thn tp mmg dh nekad ler nk stop by 2thn 6bln..so alhamdulillah berjaya..kita pn ltk asam jawa tp kdg2 tisya selak2 bj gk ckp "mama nk cucu macam"...sweet je kn...hehehehe

mmg kalo ank yg bf ni rs rpt sgt ....rindunya saat2 manis bf

Nida said... [Reply to comment]

Dulu Kak Nida pun guna asam jawa.. tapi akak tepek banyak2.. sampai naik geli pun ada dibuatnya..hehe

ita cutevirus said... [Reply to comment]

nana,
kekadang bebudak ni nak bf bukan ape.. sekadar nak melepaskan rindu je... cam anak buah ita.. da dkt 3thn baru stop bf... kekadang tu da terbiasa kan budak tu nak kene nenen & mencium haruman bau badan ibunyer... kesian la pulak damia.. tp kan, kalo skali skala die nak tu, kasi la... tak sampai hati... nanti die jauh ati plak ngan nana..

cam pengalaman ita, izzah stop sendirik sebab time tu ita preknenkan iyyad 3 bulan... time memula preknen tu, mak suh stopkan.. sebab katenyer haram.. tp, ita tak tau camne nak buat.. last² die stop sendrik..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

alamak terus rasa down je.. cane ek nk putuskan susu..rasa xsampai ati la..

anak mtk kita xbg..huhu.. msti rasa serba salah je kan bila anak tido cmtu je lps mtk xkasi..

lawok plk damia boley rileks je ckp susu macam..comei!

Siti said... [Reply to comment]

alahai..asal siti rasa sedih jer baca pastong ni..maybe ras sayu kot bila nak stop bfeed baby
tambah lg rasa kesian bila dia merengek2 nak susu tu..huhu..
tapi apapun kita tetap nak kena stop gakkan. mak siti dulu guna getah batangwali...mmg pahit sgt...bila rasa tu confirm taknak dah susu.

Yan said... [Reply to comment]

alahai kesianyya damia..

takpe damia.. damia dah besarkan.. takmo nenen lg laa... budak besar tak nenen.. hehehhehe

SyaNa said... [Reply to comment]

mmg sedih la kan nk putus kan susu.nnt anak ok mak plak rse semcm anak tak bf..

~ana~ said... [Reply to comment]

rs mcm sedih la plak nak kena putus kan susu ni kan..xpe la nana...nak buat camna lg kan..nak x nak, kena gak..kejap je rs dah besar dah damia...sama la jugak dgn ajmal...:)

firahadifa said... [Reply to comment]

bagus nya damia dapat rase sampai 2 tahun..farrihin 6 bulan jerk.. itu pon kesian ngan dia.. masa dia masih baby.. masa tu kite keje ..dia mencarik susu badan sampai x nak minum susu ape pon.. sampai menangis2 teruk kelaparan.. so kite balik rumah jugak susukan dia baru dia tido..

* aik , macam lari topic je kite nih*

Nana said... [Reply to comment]

lily-tu la..sian kat dia merengek yg tak tahan tu
damia campo gak susu formula lily, dia bfeed selalu time kita balik keje & nak tido je tu yg rasa insyallah senang kot nak stop kan sebab dia tak bergantung pada susu badan aje

Nana said... [Reply to comment]

eryn-ye la..mmg tak sampai ati kan tgk dia nangis nk nenen..
tp malam tadi damia jaga kul 4 dia cari nenen terpaksa gak la bagi..dah tu dia nanges tgh2 malam sian plak kan

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hmmm xpela kena kuatkan semangat..mmg sedih nk putus susu..tp xpe..think positiv..ko dh bekalkan nutrition yg secukupnya dlm tempoh 2 thun ni..syukur..smbung kat adik dia plak..ekek:p

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

kena kuatkan semangat...apa2 yg melibatkan pasal anak2 ni memang boleh buta hati dan jantung kita cair kan...

ayu tak der pengalaman stop BF anak2..so bersyukur nana coz dapat BF kan damia sampai umur 2 tahun...

Nana said... [Reply to comment]

kak nida-hehe saya letak sikit je asam jawa yang packing baru ni mmg masam gile2

Nana said... [Reply to comment]

ita-btol tu..bukan nye sebab dia lapar pun dia nk nenen tu umur dah 2 tahun dah makan macam2 kdg2 diorang saje nk manja2 ngan kita kan

Nana said... [Reply to comment]

fiza-kesian mmg kesian..tp kena train la xbole nk bfeed selama2nya kan
mmg lawak damia siap buat muke masam hehehhe pastu stiap kali dia nk minta nenen dia sendiri ckp macam

Nana said... [Reply to comment]

siti-tu la mmg kesian.tp terpaksa juga..
sgt2 kesian bila dia nk tido la xdapat nenen

Nana said... [Reply to comment]

yan-tu la nye kaki dah terjulur kluar time riba kan dia nenen hhahah xlawa dah tgk klw kecik2 comei la

Nana said... [Reply to comment]

syana-btol..sure aku akan rindu saat bfeed damia ish...sedey

Nana said... [Reply to comment]

ana-selalu baca entry kwn2 psl putus susu kan sendiri plak mengalaminye tau la mcm mana perasaan diorang

Nana said... [Reply to comment]

afida-hehe mana ada lari topik, still dlm perbincangan bfeed heheh

kita dulu penah rasa down psl xle direct bfeed kt damia.tp bila dah ok tu sonok sgt dpt nyusukan ank smpai skang

Nana said... [Reply to comment]

suziey-tu la..mmg kena think + lgpun klw bg susu lama2 pun bukan ada khasiat dah kan..
adik damia?hehehe...ntah bile nk kuar hehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu- tu la nye..
eh ayu mmg bfeed ke?ke stop awal?ke susu xde eh banyak lak soklan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...