MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, April 13, 2010

intro : ~Birthday cake~

akhirnya..tercapai juga hasrat aku nak buat kek sendiri utk birthday damia. tahun lepas aku bli kek kecik je kat bawah opis, buat cukup syarat la...nak potong kek time bezday damia (last year birthday damia ari isnin, ari keje...) ingat nk tunggu weken baru potong kek, tp mcm xbez plak dah lambat sgt kan, so bli kek kecik pun jadila..bagi damia potong kek & tiup lilin time ari jadi dia.

puas memerah otak camne nk deco cake ni, bila aku buka peti ais aku nampak buah kiwi yang aku beli utk amrul 2minggu lepas, aku bukan makan pun buah kiwi ni,amrul la beria2 suh banje buah kiwi, dah beli dia lupa plak bawa balik kluang, dari biar buah tu buruk dalam peti ais, baik la aku buat hias2 kek kan haha..tetiba terkeluar idea yang brilliant (sebenarnya xmau membazir kan buah kiwi tu)hehehe....

ingat nak watla corak2 kat kek tu sebab dah jumpe web deco2 ni kan, tapi perkakas plak tak cukup, so aku buat mana ada je la....meh layan gambo2 kek bezday damia.sila jangan marah aku..klw korang blom makan kekekeke...

kek yang dah siap dibakar blom deco lagi
kek yang dah di tepek2 ngan buah kiwi
tara...ni la hasilnya...simple je...pastu tulisan pun nampak tak smooth je kan hehe...puas dah tahan napas tu xmau bagi gegar2.1st time aku belajar buat krim untuk tulisan (search kat internet carik resepi krim yang xpakai whipping cream), barang pun xlengkap haha..blasah mana ada je, butter+gula icing pukul sampai kembang, beres...

P/s: tgk kek tu ada unsur2 ijau kan,rasanye petang kang nk potong kek pakai baju ijau la hahah..gedixnye mak budak hehehehe.....
nantikan gambar2 di majlis potong kek damia petang kang, akan aku publish esk ek...
thank you untuk seme wish korang tu ek...tqvm...

36 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

sekali tgk mmg lawo!kretip gak!susun buah kiwi pon nmpk lawo dah..sedapnya tgk coklat tu.. nyum..nyum.. lama dah xmkn kek sebasah ini..uhuk

Ena said... [Reply to comment]

wahhhh..
ok la tu kan!.. nampak sedap dan menarik.. :)

mama_umar said... [Reply to comment]

sedapp woo manis2 kek dgn masam2 kiwi tu..goood combination!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

Ok lah ni...creative nyer...jarang org guna kiwi kan....nampak sedap...

p/s: ni berapa kilo punya cake ni??? nampak besar lah...

kalau ayu buat, ayu belah tgh...then sapu lagi topping coklat tu..confirm lagi sedap lah...tapi kalau tak minat chocolate, tak yah letak puntak pe...

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

wah..bestnyer..!! kek tu nmpak sgt terserlah ngan wana ijau kiwi n tulisan putih..tk sabar nak tunggu gmbar damia potong kek..hehehe

iz-AnN عبداللطيف said... [Reply to comment]

nak sikit...cam biasa...jiran sebelah umah ko kosong tak???aku nak pindah masuk...hahaha

ita cutevirus said... [Reply to comment]

gambar kek tu cam melambai² suh ita makan die je nana... sian kat kek tu...
meh sini sepotong.. kihkihkih...

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

okla kan... yg penting kek tu air tgn kita sdiri kan...

saveme_zero said... [Reply to comment]

pergh...teror ko buat kek. aku lom penah lg buat kek..deco2 gini..hehehe.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

kagummm .. if combine coklat + strawberyyy sure masyukkkkkkkkkkkkkkk time mkn .. adeh teliourrrrrrrrrrrrrr

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

lupa lak nak wish HAPPY 2nd BESTDAY DAMIA ;-)

[-suziey-] said... [Reply to comment]

huhu lazatttt...mencikkkkkk xdpt rs!

Nana said... [Reply to comment]

fiza-hehe sebenonye xde idea pastu tgk buah kiwi dlm peti ais tak terusik tros ptong2 buat deco hehe

Nana said... [Reply to comment]

ena-hehe..nk buat deco2 lain xreti..ni je termampu heheh

Nana said... [Reply to comment]

zt-hehe tu la nye masam gile buah kiwi ni lawan ngan topping dia ok la kot xmasam sgt

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hehe..saje xmau membazirkan buah kiwi tu, tu letak je kt atas kek heheh..nk buat stoberi mcm ayu tp xdan nk carik stoberi

kek ni dua adunan = 2ketul butter berat 2 kilo lebeh rasanya

owh kita suka gak layer ngan coklat tapi takut nk potong dua kek tu layer ngan krim takut pecah hehehe

Nana said... [Reply to comment]

lily-heheh tu la saje xmau buh color2 krim utk tulisan tu biar dia kale putih je, baru masuk ngan ijau
hehe..saba2 ptg kang baru ptong kek

Nana said... [Reply to comment]

izan-wat masa skang xde hahaha...nanti ada aku roger kekekeke

Nana said... [Reply to comment]

ita-hahah..sabo je la statement melambai2 heheheh
nk mkn kek meh ler dtg umah hehe

Nana said... [Reply to comment]

zue-btol2 rasa puas ati gile dpt buat kek utk bday damia nih

Nana said... [Reply to comment]

sue-aku biasa buat kek xde deco2 tp sebab ni special day kan..so tu yan yg kena buat special skit tu...

Chik Na said... [Reply to comment]

cantik pun hasil deco nana ... tak lama lagi boleh buat business nih

Nana said... [Reply to comment]

diana-hehe..nk letak stoberi tp tgk ada buah kiwi sayang plak x di makan dlm peti ais tu nxt time bole la ltk stoberi plak

Nana said... [Reply to comment]

suziey-alor...xpe2 len kali dpt la tu eheheh

Nana said... [Reply to comment]

chik na-hehe..mmg dah lam awat biznez kecik2 juai kek tp xde deco2 hehe selalu kosong je

Ami said... [Reply to comment]

sedap nyee.ami penah sekali jer deco choc cake,tapi macam tak jadi sebab choc glaze die tue cam cair huhu.besar cake nie nana,bape kg nie?

Nana said... [Reply to comment]

ami-hehe topping ni mmg saje buat pekat klw cair takut xmelekat kiwi tu
kek ni berat dia 2kg lebeh

Nida said... [Reply to comment]

Alamak Damia.. sorry auntie lambat wish... Happy Birthday ye sayang...

Terrornya mama Damia buat kek ye.. bolehlah auntie tempah lepas ni

nieyza said... [Reply to comment]

nana...kak niza suke...creative2..idea2 yg menariksssssssss

Nana said... [Reply to comment]

kak nida-ala..mana teror nye kak..xreti pun nak putar krim hias pakai piping bag hehehe..bole la takat nk makan sendiri tu

xlambat wish pun...masih arini lagi hehehe

Nana said... [Reply to comment]

kak nieyza-hehehe tq kak...ntah tiba2 tgk buah kiwi dlm fridge dtg plak idea nk hias ats kek

~sall said... [Reply to comment]

ayo yo yo...manyak sedap lo. anto sikit kat aku..

Nana said... [Reply to comment]

sal-hehehe meh ler dtg umah ada balance lagi ehhehe

** atie + aisyah ** said... [Reply to comment]

nana.......... nnt nak mcm ni... hehehe... saje je joke.. takmola kiwi, atie tak reti mkn kiwi.. nak kosong jek...

Nana said... [Reply to comment]

atie-hehehe ok..beres

Ayu Jaffar said... [Reply to comment]

ingat kek beli...rupanya hasil tgn ibu damia.....cantek la nana! kretif

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...