MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, April 8, 2010

spaghetti carbonara & bolognaise

sabtu lepas, aku masakkan amrul sphagetti carbonara, beli sos prego tu je sonang, masuk dlm kuali letak air skit, letak la chicken ball, amrul xsuka banyak2 bahan muak katanye.dah lama amrul suh aku buat sebenarnya, tp tak kesempatan asal dia balik je merayap hehe..dah blk umah penat malas nk masak.

so disebabkan dia baru baik demam kan & dekat seminggu dia xlalu makan, aku masakkan la something yg mmg dia suka.komen amrul?spaghetti carbonara ni sedap tp xpedas, abes camne nk kasi pedas?bole ke letak cili api?hehe..mana aku reti buat, bli instant punye je ni, mayb nanti bole letak pepper skit kot kasi pedas kan?

spaghetti siap direbus
kuah dah siap yg xde banyak bahan just chicken ball ajecubaan pertama buat spaghetti carbonara, berjaya amrul makan 3x heheh
ari ahad plak, aku offer amrul spaghetti bolognaise yang ni mmg peberet amrul & aku juga.kebetulan ada kwn amrul dtg umah so aku masak 1/2 peket spageti & pakai1 btol sos spaghetti kimball.suka tgk seme orang makan tambah 2x .bg kat mak aku sikit, mak aku ckp sedap..heheh makanan peberet en.somi kena la buat sedap2 kan

32 ribu orang memberikan idea bernas:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

wahh menu westernnnnnnn .. pasta spjg masa .. aku vote yg pedas tue ;-)

Nida said... [Reply to comment]

Amboi.. Kak Nida yg duk oversea ni pun tak masak western..hehe. Hari2 duk masak tom yam je..senang dan mudah :)

firahadifa said... [Reply to comment]

wahhh nampak pon cam sedap!

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

yg bolognaise tu mmg suka!yg mula tu xboleh nak telan..hehe.. biasala kami dua tekak org kpg..hehehe.. mkn pak kenney pon nak muak.. plg boleh tahan bolognaise pizza je..hehehe

bertambah syg en.somi dgn nana... ;)

ita cutevirus said... [Reply to comment]

nan,
terliur ita nengok spageti nana pagi² ni.. pas ni nak carik resepi la.. nak masak balik kang...

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

nyum nyum... best nengok spagethi nana nih... dah lame tak mkn... nih ujung mggu kene buat nih... terliur plak... hehehe....

SyaNa said... [Reply to comment]

aku kalo cabonara nk pedas, aku tumbuk cili api halus2

kalo bolognese nak pedas aku letak cili kering yg di blend

sbb kalo just letak blackppper dia tak kick sgt
tu namanye cita rasa melayu :)

Siti said... [Reply to comment]

waaaaa..sedap tu..ingat nak mintak resepi...tapi rupanya beli yg instant tu yer...

spaghetti mmg favourate siti anak beranak.

Afne said... [Reply to comment]

nana, tertunai sdh janjimu itu hehe. aritu afne letak udang hbs dibantai dek hana. skrg ni tunggu hana btl2 dh hilang bekas hitam chick pox br leh msk benda2 berunsurkan seafood.

Hezesuze said... [Reply to comment]

adus!! terliuh da nie...ahaks!

~ana~ said... [Reply to comment]

nana...sungguh menyelerakan..yg bolognaise tu lg la.hu3x...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

wah..sungguh mudah ni..tak perlu tumis bawang ngan cili bagai...leh cuba ni...tak pernah buat carbonara lagi..

Ena said... [Reply to comment]

aisehhhh..

lapor la pulak tgk n3 nana nie..

Nana said... [Reply to comment]

diana-heheh aku pun suka yg pedas carbonara kureng arr

Nana said... [Reply to comment]

kak nida-hahaha...ntah kita yg kat msia ngada2 plak nk makan western heheeh

Nana said... [Reply to comment]

afida-bole la utk sendiri makan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

fiza-hehe sama2 suka blognaise carbonara agk kureng arr

hehe amin...amin..ye arr air tangan isteri kan bole ngeratkan kaseh sayang heheh

Nana said... [Reply to comment]

ita-hehehe..harus masak ok
ala sonang je resepi campak2 je tumis bawang besar+bawang putih+cili kering
masukkan cendawan, daging hancur, sos spageti+sos tomato+sos cili+garamm+gula+serbuk perasa
settle...ehehehhe

Nana said... [Reply to comment]

kak zue-heheh..dah lama gak tak buat ni...nk masak time amrul xde xbez plak mkn sorang2 kan...ehehe

Nana said... [Reply to comment]

syana-carbonara ni 1st time aku buat so xla reti sangat hehe

kwl bolognaise tu mmg aku letak cili kering sebab aku suka pedas

Nana said... [Reply to comment]

siti-ehehe..org xreti masak pakai instant je la..hahah janji perut kenyang kekekek

Nana said... [Reply to comment]

afne-hehe tu la janji harus ditunaikan...cuma satu je xsempat nk buat dadih coklat
kita mmg klw bole elak makan seafood sebab amrul xleh makan.ritu wat sup ketam pun sebab org kata bole wat ubat

Nana said... [Reply to comment]

kak heze- call je pizza hut kak suh anta hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ana-spageti ni sejenis makanan yg xmuak kan. tp carbonara tu muak la, klw bolognaise makan banyak mana pon rs nak lagi janji jgn ltk cheese parut

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh mmg sonang..tambah air je pastu masukkan eksesori terpulang pada citarasa udang, sotong, ayam apa2 je la hehee

Nana said... [Reply to comment]

ena-hahaha sorry2 udah membuat kamu kelaparan ekekeke

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

alamakkk..lapaaaa laaa ;p

Nana said... [Reply to comment]

fara-ehehehe...yela lunch dah time dah mari.

[-suziey-] said... [Reply to comment]

waaaaaa lazat...me suka sgt carbonara..tp suka guna fettucini..hehe.

atty's said... [Reply to comment]

nak nangis rasanya ..nampak sedaplah sgt2

Nana said... [Reply to comment]

suziey-xpenah lak try fetucini,lgpun saje nk abeskan spageti tu sebab klw sekali masak ntah bila nk masak balance spageti tu hehe takat ber2 je suku je ckp tu pun dah banyak

Nana said... [Reply to comment]

kak aty-hahah adoi sian2 jangan nanges kak tp mmg rs nk nanges gak la sebab pedas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...