MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, April 7, 2010

sup ketam

last week ari jumaat kan amrul MC sebab dia demam, seminggu tak baik, pastu dia sampai je KL dia tros suruh aku masak sup ketam.amrul cakap ada member dia bagitau sup ketam ni baik utk orang demam, nak2 demam yang lama xkebah2.

so ari sabtu aku g la pasar malam mencarik ketam, korang caya tak?ni 1st time aku beli ketam hehehe...& 1st time juga aku masak ketam selama umur aku 27 tahun.ye la..aku kan elergik ngan ketam ni, tp wlpun elergik aku ttp belasah makan juga.xde nk pantang, tp kalau makan tu setakat sekor je la aku mampu, tu pun baru je telan sikit isi dia teros gatal dalam telinga.mmg aku elergik ngan udang & ketam, tapi efek ketam ni mmg teramat dasyat klw aku makan banyak2

penah ada satu kali tu aku belasah makan ketam banyak2 abes badan aku bengkak2, merah2 satu badan, pastu suara mcm xbole keluar dia gatai kt tekak & gatai telinge.masa balik kampung amrul kat penang, pakcik dia masak ketam baru tangkap, aku makan, tros mulut bengkak mcm bibir org negro hahah..serius kesan elergik tu serta merta keluar.

3 ekor je aku beli ye la nk bli banyak2 bukan bole mkn sgt pun, dah la amrul tu ada gout kle ikutkan,mana bole makan, dah tu kwn dia kata ketam ni bole buat ubat, makan la sikit, aku makan sekor, amrul 2 ekor.mcm biasa..lepas mkn mmg tros gatai telinge.huhu..rugi..rugi...
sup ketam dah siap, xpayah resepi la ek..korang seme kan terer masak hehe...P/s: aku xpasti la samada sup ketam ni btol2 berkesan utk org demam, tp serius lepas makan sup ni esoknye amrul dah sehat! xde la monyok je muke tu demam.
ada kawan aku cakap juga sup ketam bole jadi penawar demam denggi.btol ke tak?xpasti..sebab aku baru 1st time dengar sup ketam bole buat ubat demam & demam denggi

26 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn tk pernh bli ketam/masak ketam..tp slalu tumpang mkn umh mamaku je die wt ketam blackpepper..dapnye..yum2

tk pernh dgr sup ketam leh redakn demam or denggi...trus sihat amrul ye...ptt ler bole p busday party 2hari berturut2...

tp kalo alergik smp bengkak2 tu kena pantang la kn..kn tk psl2 sakit plak ye

iz-AnN عبداللطيف said... [Reply to comment]

kalu ketam ni, haku lebih suka wat masak lemak cili padi...sup ni pun beh...ubat tuk demam denggi kan...hehehe

SyaNa said... [Reply to comment]

aku pn pernah dgr pasal sup ketam bagus utk kebah demam..tp tak pernah cuba pn

sian ko kan alegic ketam,mmg tak nikmat la nk makan..

Ena said... [Reply to comment]

owyh.. 1st time tahu nie..
k gak kan!.. leh la cube nanti..
thanks 4 sharing.. :)

~ana~ said... [Reply to comment]

yg kita dgr, sup ketam mmg bagus utk pesakit denggi...kalau x silap, doctor pun akan suggest kan patient tu mkn sup ketam ni kalau kena denggi...

kita selalu makan masak lemak kuning mak kita buat or masak kari yg MIL buat...

sian nana, alergic ketam plak ye..kena jg2 la kan...

atty's said... [Reply to comment]

sup ketam mmg baik utk org kena denggi..

kty suka gak .walupun mmg alergic..tp belasah gak .suka masak lemak ciliapi..mabeles..

Aku A-Z-Z-U said... [Reply to comment]

aiseh. baca2 tajuk je dah rase mcm nak meroyan teringinkan sup ketam ni, haha :D i love ketam! dlu2 pun alergik juga, lepas makan je satu badan bengkak2, tp lepas amek ubat dr klinik mase di form3 dulu, alergik hilang smpi skang! alhamdulillah... :)

rugi wo kalau xdapat betul2 menikmati lauk2 berketam ni....

....ketam masak lemak cili api, sambal ketam, sup sharkfin dgn isi ketam, ketam masak tumis dgn telur masin. masak asam ketam penah try? terbaik wooo :P~~ (ayat saje nak pancing) ekekek

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

oo.. iye ke ketam leh kebahkn org demam? baru taw.. ;p
btw, somi sy suke sgt ketam ni.. x kirala msk camne tp prefer masak cilipadi la..
tiap² x blk mesti beli la..
tp kalo sup, beli sup ketam maggi je..cepat n yummy!!!

Hezesuze said... [Reply to comment]

kalo akak masak ketam, ketamnye dibelah dua...huhu

tu amrul demam sal nk makan ketam...ahaks!

SURIA AMANDA said... [Reply to comment]

hi..memang sup ketam boleh sembuhkan demam denggi selalunya kaum cina yang amalkan tiap kali kena demam..x kisah la demam apa tapi lately mmg ramai dah tau dah sup ketam mmg serasi ngan apa jua jenis demam..tapi mslh la kalau org yang kena demam tu allergik..berganda lak sakitnya nanti

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

sup ketam nie mmg byk khasiat ... alamak tetiba rasa nak mkn ketammmmmmmmmmmmmmmmm

Nana said... [Reply to comment]

eryn-umah mak kita mmg xmasak ketam sebab seme org elergik tk umah tu
kita baru tau ni pun member amrul yg cakap sup ketam bole buat ubat
hehe tu psl bole g bday 2 ari bturut2 klw demam..dok umah je la hehe

Nana said... [Reply to comment]

izan-aku pun suka msk lemak cili padi tp xpenah makan ketam msk lemak hehe psl aku takut gatal

Nana said... [Reply to comment]

syana-aku baru tau je ni bole wat ubat sup ketam ni
tu la makanan sedap xleh mkn plak huhu cedey

Nana said... [Reply to comment]

ena-hehe sharing is caring..
try jgn xtry
kita pun br tau je

Nana said... [Reply to comment]

ana-klw takat nk makan sekor tu bole la tp still gatal juga.
tak sangka kan ketam bole buat ubat heheh

Nana said... [Reply to comment]

kak aty-elergik gak ye..sama la kita...kdg2 tu geram mmg belasah je tp mmg xbole banyak ler..sekor ckp wat rasa2 ehehe

Nana said... [Reply to comment]

kak azzu-saje je kan..bikin ati panaz...xpe pasni nk carik gak la ubt elergik tu haha b4 mkn ketam mkn ubt dulu bole?kekeke

Nana said... [Reply to comment]

leily-yes...sup ketam bole buat ubat.tkejut kan?hehehe
en.somi kita pun suke tp semenjak kena gout kena kureng2 kan mkn & klw ikutkan xleh sentuh tp dia bukan pantang

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-dah belah 2 yang sekor tu sekali kuar isi2 dia sayang..dah la kecik je ketam tu last2 lg 2 ekor xpotong

Nana said... [Reply to comment]

suria-hehe itu la..klw ada elergik mmg cari nahas la mkn ketam even ketam tu bole buat ubat hehe

E.L.I.Z.A said... [Reply to comment]

wah ketam...baru jah hubi eli request suh wat gulai ketam..eh sup ngan gulai lain ke sama? kalu sama, eli nk mintak resepi la ngan nana..buley?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

ayu suka beli ketam....ayah damia suka makan ketam masak sambal ngan masak lemak cili api ketam....ayu pun baru tahu ni ketam sesuai utk org2 demam dan pesakit denggi...agak2 kenapa erk?

Nana said... [Reply to comment]

eli-sup & gulai lain
sup xyah pakai santan
resepi:tumbuk bawang putih,lada hitam,halia (agak2 la bahan dia tengok ketam banyak mana)
tumis seme bahan2 tu,masukkan air tunggu mendidih masuk ketam, pastu klw nak sedap letak sup bunjut, letak garam & serbuk perasa (klw pakai tok aji la hehe)
last tabur daun sup & bawang goreng.kita nye sup togel2 xde dauh sup & bawang goreng buat mana dan je hehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu-itu la kita pun pelik gak nape ketam sesuai utk orang demam & demam denggi esp.
kita pun suka ketam tp masalah elergik tu yg xbole mkn banyak2

nak kena search kat internet la kan..utk tau khasiat dia

E.L.I.Z.A said... [Reply to comment]

ouh lain ek..aiyaa..resepi gulai ada tak? resepi sup ni eli dh copy dah.tQ tQ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...