MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, May 3, 2010

all about kuching

hye korang...arini aku mc..kaki abes sengal2 sebab kes panjat gua pari kat kuching ari sabtu..malam tadi sampai LCCT kul 7.25malam.penat....penat sesangat...tido mati malam tadi.

ok la..arini aku nk kasi preview skit apa yang menarik nye kat sarawak & tmpt2 yang sempat kami terjah sepanjang percutian 3D2N kami ke kuching.cite2 yang lengkap nanti aku update kemudian ok..banyak sangat gambar ni heheh xtau mcm mana nk mula..ada 715 keping gambo semenye ha..gile bgambo kan?

kuching waterfront-ni tmpt wajib pegila klw smpai kuching
makanan sarawak yang aku try : dari kiri umai, ayam pansuh,laksa sarawak, manggo fish, nasi ayam penyet & mee kolok. details pasal harga makanan ni aku update kemudianyang ni menda paling wajib dibeli kek lapis sarawak
kalau korang nk beli kek lapis, better la pegi kat kampung boyan xjauh dari waterfront kena naik sampan.tapi satu tips yang aku dapat dari orang kampung boyan..kalau naik sampan ni jangan tanya berapa harga?bagi je 50 sen kat pakcik tu...sebab memang harga dia 50 sen/head, tp kalau korang tanya...dia cas RM1/head.
main bazar berdepan ngan waterfront tmpt utk bli souvenir tp sini harga agk mahal skit la..better bli kat pasar satok
terubuk masin..aku beli kat pasar satok diaorang akan pack siap2 dalam kotak takut bau kan
cat museum semenya pasal kucing je dalam ni masuk free je kamera kena cas RM4
muzium, kalau nk tengok tengkorak2 kat replika rumah panjang bole datang sini tp kat dalam ni xbole amik gambar..amik gambar kat luar je
cat statute yang ni paling besar la...ada 3 tempat patung kucing ni semenya kami amik gambarpasar satok dibuka ari sabtu (pagi sampai malam) ahad sampai petang.klw nak beli souvenir better bli kat sini dapat murah dari main bazar
tempat makan tumpuan orang semenanjung serapi corner
fairy cave ada anak xsesuai la datang ..penat kena naik tangga licin plak tu..kami gatai naik tp separuh je serender xlarat
serikin sempadan Daerah Bau Sarawak dan Kalimantan Indonesia dalam sejam perjalanan dari bandar kuching.dibuka sabtu & ahad.tp kalau nak pegi dinasihatkan pergi pagi2 buta pastu pakai la baju nipis2 je...sebab kat sini cuaca dia teramat2 panas rasa menggelegak otak!kat sini nak bli tikar serawak murah la tp kena pandai tawar mmg dapat murah.tmpt ni ala2 padang besar or wang kelian klw kat semenanjung
kat sarawak ni banyak sangat roundabout pastu nama2 jalan kt roundabout kt sini panjang2 gile heheh..seme nama2 orang besar kat serawak tp mmg panjang la smpai 2 line hehe...
ha..gambir utk orang lelaki kekeke...amrul beli tp jgn salah paham bukan utk itut...tp utk sakit gigi pasal dia selalu sakit gigi.
ok tu je la kasi preview dulu..nanti aku buat 3 part kot pasal kuching ni heheh jgn bosan dah la ye..banyak menda ni cite ni..tunggu ye...

29 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

sure penat tu tp gigih tul wt preview ni..tk sbr nk tgk gmbr2 byk itu

momguess said... [Reply to comment]

cepat upload gbr!!!
ada gbr kerajaan ayh pin tak???

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

gigih jalan2 ni...sampi ke seridin...umai tu best kan..rasa masam2 gitu...cepat2 upload pics lagi..

ita cutevirus said... [Reply to comment]

huuii.. best.. best.. terbayang time kitorang hanimun kat kuching thn 2005 dulu... huhuhu... ayam pansuh tu diorang masak dalam buluh kan???
kalo da sampai kuching, tak terjah serikin memang la tak sah kan.. tp, tak tahan la nak gi sane... jalannyer bikin sakit perut..

eh??? jalan nak ke serikin tu da elok tak nana???

Alya said... [Reply to comment]

tak pe saya tunggu...meamng nak baca pun...mana tahu t ada rezeki g dapat la info dr blog ni.....

SyaNa said... [Reply to comment]

tak sabar nk tggu entry penuh ko
lagi2 pasal food dia

~ana~ said... [Reply to comment]

nana..cpt la upload..x sabar nak tgk gmbr2 semua....:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

time kita pegi tak smpt nak ke serikin ..almaklum pg time org keje ..bkn weekend .. ;-)

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

wahh.... sonot coti2 mesia kan... cepat upload gambo nana... tak sabo nak nengok... heheh...

** atie + aisyah ** said... [Reply to comment]

wah.... mc ye... caiyok la.. cpt2 upload gamba k.. gamba gedik2 jgn tak upload.. lindu nak tgk gamba gedik korang laki bini.. hehehe

iz-AnN عبداللطيف said... [Reply to comment]

psstt...passtt...ole2 tuk aku ada dak???aku siap up entry khas tuk ko semalam tau...hahaha

[-suziey-] said... [Reply to comment]

waaaa harusla byk bende nk kasi review kan..ekekeke:p

Siti said... [Reply to comment]

waaa..syoknya..etringat msa siti gi hr tu..4H3M..tapi mcm tak cukup jer masa tu..byk lg tempat yg siti tak gi. hu2

Nana said... [Reply to comment]

eryn-hehe mmg penat..tp xsabo nk share cite kt kuching hehehehe.

Nana said... [Reply to comment]

kak guess-hahaha ada kak gambo ayah pin kekeke tunggu ek

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hehe tu pun sebab ada orang bawa..kala sendiri nak pegi tak xde la..xtau jalan

Aku A-Z-Z-U said... [Reply to comment]

oh sedapnye umai! ;P~~
kazu dah lama tak balik serawak, dulu2 mase kecik dok kat miri, kuching tak pernah singgah lagi.

lepas baca artikel ni, trus rase nak jejak kuching plak! :) thanks for the info!

Nana said... [Reply to comment]

ita-owh penah g animun kt situ ek.ahh ayam pansuh tu dimasak dalam buluh.
jalan nk serikin ok je..xde plak lubang2 ke apa

Nana said... [Reply to comment]

alya-hehe..xpe nanti nk g kuching bole refer sini dulu sevey2 tmpt2 menarik kan..nanti smpai sana senang dah tau mana tmpt nak dituju

Nana said... [Reply to comment]

syana-hehehe food nye seme aku try..seb baik bole masuk tekak heehe

Nana said... [Reply to comment]

ana-sila tengok ye dah publish hehehe

Nana said... [Reply to comment]

diana-hehe serikin mmg buka time weken je kan..aritu pegi ramai gile orang kebetulan 1 mei kan sesak gak la dah panazz

Nana said... [Reply to comment]

zue-heheh sonok mmg sonok tp duit abes mcm air je ahahaha...

Nana said... [Reply to comment]

atie-heheh...mc la xlarat sakit seme muscle nih manjat gua.
sila la luangkan masa ek baca entry pasal kuching ni

Nana said... [Reply to comment]

izan-aku dah baca hehehe ko ni lawak la..nanti aku ym

Nana said... [Reply to comment]

szusiey-poning pale nk pilih gambar yg berkenaan aje banyak sgt gambar nye hehehehe

Nana said... [Reply to comment]

siti-kita orang mmg konon2 nk merayap seharian ari sabtu tu tp seirus xlarat sebab cuaca panas kan...

Nana said... [Reply to comment]

kaka azzu-heheh ok kak nanti bole bawa bb sekali g animun

MamaDamia a.k.a Haiza said... [Reply to comment]

hihihi tetiba lak terbayang2 keseronokan masa kat Kuching hari tu...tak sabar nak tgk gamba...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...