MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, May 3, 2010

kuching - day 1

flight dari KL-Kuching pukul 12.55p.m, adik amrul anta sampai airport.mula2 ingat nak naik bas je..tp leceh la plak kan..sebab xpenah pegi..so suh je adik amrul anta smpai muke pintu airport senang...

ni nk cite skit, ni la baru 1st time naik flight hahahah..kesian kan?untung damia umur 2yrs dh mrasa nek flight kekekeke..ibu ni nk msk 27thn dah damia..baru mrasa nek flight, hahaha..xkesempatan ek..sebelum ni xtau nk g mana naik flight.amrul dok perli2 aku lagi..eh..orang tu 1st time nk nek flight hahaha...blagak

flight amik masa dalam 1 jam 45 mnt.smpai je airport kawan sekolah aku retty dah tunggu nak amik kitaorang g hotel..retty ni monitor kelas aku masa form 5 aku lak Asst monitor.dia ikut husband keje kat sarawak..bagus betol retty, sanggup minta masuk keje lewat skit pastu siap bawa anak dia lagi pickup ktorg kat airport.tq retty...

kami agak bertuah sebab kebetulan ada kawan sekolah aku & kawan sekolah amrul yang keje kat kuching.kalau kawan sekolah aku amik kitaorang kat airport, kawan sekolah amrul plak yang bawa kitaorang jalan2 kat kuching hari sabtu & ahad tu.dah save dah..kalau naik teksi berapa ntah kena cas kan klw nak g jalan2 sedangkan dari bandar nk ke airport pun diorang cas RM30.teksi2 kat serawak xde NGG tu pasal la teksi dia mahai.

ok meh la aku cite skit2 ek..sasambil tgk gambo tu

posing dulu kat airport
 us
 di awan biru
 jemput makan...seb bek damia tido hehe klw tak sure dia kacau nye
 ok dah smpai airport kuching amik gambo curi2 hehe mana leh amik gambar kt sini
 aku lak amik gambo ngan flight damia panggil HELIKOP...hehehehe
 retty & bb aulia pickup kitaorang kt airport anta ke otel klw naik teksi dalam RM30 jarak airport ke hotel dalam 20mnt je
kami stay kat Harbour View Hotel nak tgk rate dia brape masuk la web hotel tu ek.hotel ni sangat2 strategik, lintas jalan je dah sampai waterfront pastu jalan dalam 3,4 minit dah sampai main bazar.sebelah hotel ni ada panggung wayang.
view dari bilik otel nampak waterfront

damia & anak2 kucing depan waterfront
 ni la kawan sekolah amrul, dia yang jadi pemandu pelancong kami selama 2 hari tq isnahar..time ni isnahar baru balik keje,,dia singgah jap jumpe kitaorang kat waterfront
dah lepas check in kitaorang ronda2 kat waterfront.belakang tu bangunan DUN serawak
 pastu naik sampan ni.. g kampung boyan nk g beli kek lapis, xjauh pun.. dari waterfront tu pun nampak kampung boyan ni.tambang sebenar dia 50 sen je kami kena tipu dia amik sorang singgit..ehehe xpela..pakcik tu pun dah tua sian dia kan keje penat.kalau nk naik smpan ni jangan tanya berapa harga??letak je 50 sen sorang kt sampan tu time nk turun.mmg itu harga dia.takut gak naik sampan ni bergoyang2
 jeti kampung boyan
 ni la dia kedai kek lapis yang paling femes...dayang salhah.mmg kalau sape2 dari semenanjung sini la tmpt diorang beli kek lapis.tapi menurut kata orang2 kampung situ (kek lapis AFIFI lagi sedap dari dayang salhah, kedai AFIFI tu sebelum kedai dayang ni) aku dah risau takut tak sedap..sebabnye tester dia kek tu rasa kering xmoist tau..nsb baik smpai umah aku rasa kek dia moist sedap la plak! tp tester dia agak kureng
 mcm2 ada
 aku beli 10 paket je RM10/paket buy 10 free 1
 masa untuk bayarin

pas abes bli kek singgah makan kat jeti kampung boyan tu nama kedai dia al-fayad mula2 nak masuk tu tgk xde orang je..pastu tokei dia ckp kedai tu mmg orang local xdatang.selalunye org2 semenanjung / mat salleh je datang sebab nk try makan makanan tradisional sarawak.
 ni la menda yg aku tingin nak try ayam pansuh yang di masak dalam buluh pastu dimasak dengan 15 jenis herba
 ni ayam pansuh yang dah siap dituang dalam bekas.aku tgk bahan2 dia dalam ayam tu ada pucuk ubi, bunga kantan pastu aku tanya gak tokei tu apa bahan2 lain?dia cakap daun2 herba yang bole dapat dari kaum iban je, susah nak cari harga utk Small RM25, Medium RM35, Large RM45 rasa?not bad!
 umai, ala2 kerabu la klw kat semenanjung aku pilih umai udang dia letak lada hitam, bawang besar & asam limau.harga small RM8 -rasa dia terlalu masam banyak sgt dia perah asam limau
 manggo fish, tp disebabkan kat sana xde musim mangga, tokei dia ganti dengan limau.rasa mcm ikan kukus dia ltk serai, halia, bawang putih, bawang besar & limau.harga small RM25 mmg sedap!
 alfayad cocktail RM5 sedap..pekat.
 muke orang dah kenyang + dah penat


ok nanti sambung plak aktviti hari ke-2

36 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

senang la kalo ada org yg kita kenal tlg bw jln2...atleast jimat and dh tau mn nk tuju ye tk...dh gaya mcm serina dlm JJCM ..best2

ita cutevirus said... [Reply to comment]

bagus la nana.. memang pon.. kalo kite nak bercuti ke sesuatu tempat tu, harus kite kenal seseorang... takde la kite kene tipu nanti... tak gitu???

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hahahah teringt aku kena sound sbb curi2 posing kt depan flight tu..ekekke:P

syioknye la kek lapis..rambang mata weih:p

Echa said... [Reply to comment]

besnyaaaaaa.. syoknya dapat jenjalan... nana.. ko 27 baru dapat naik flight.. aku ni.. 29 pun tak dapat naik lagi.. lagi kesian. hahahahhahaha

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

untung nana ader kwn kt kuching... bulih save bajet kan???? lgpon senang sket nak jenjalan...

bestnyer kek lapis... byk borong yer...

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

bestnya nana.. aiyak!!damia tu ngah nene ke??hehehe..pandai kaber line..huhu

iz-AnN عبداللطيف said... [Reply to comment]

nak lagi...nak lagi

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

ooo..duduk kat hotel tu..tahu..tahu...senang lah duduk situ coz nak gi jalan2 bandar kuching dekat...

nana, tak kisah lah kek lapis apa pun...yg penting from sarawak kan..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

beshnyer pi makan angin kat kuching..
blom sampai lagi sana, uhuhuhu..
btw, tqvm share sume informasi..
kena kiv, pujuk en.somi lu.. =D

Yana said... [Reply to comment]

patutla aku cm penah tgk mamat tu..

aahh mmg sedap kek lapis sarawak..bdk ofis aku g audit sarwk mesti beli..

jealous btol aku..geram je nak b'shopping barang kat sane..mesti kene pergi ni..hehehe insyaallah..

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

yaa ..seronok dh ade org kenalkan..senangg sket nk jln..kek lapis s'wak tu..sedapnyelh

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

dulu pegi pun member rekemen kedia dyg salhah nieh ... mmg puas hati memborong ;-)

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

bestnya tgk org jenjln, gi kuching plak tu...tempat yg ros x penah jejak...bikin jeles je... nak kena saving nih...

Nana said... [Reply to comment]

eryn-tu la mmg banyak save tau klw naik teksi xtau la brapa kena..sedangkan nk g airport jauh 20 mnt pun 30 hengget.
hehe mmg mula2 sampai je dah ckp ngan amrul nk try seme makanan serawak bila lagi nak rasa kan

Nana said... [Reply to comment]

ita-btol tu...klw ada orang kenal selamat la skit..dia pun dah pandai cakap serawak skit2 hehehe..bole la..deal bagi pihak kami

Nana said... [Reply to comment]

suziey-time nak pegi tu kengkonon nk amik gambau sekali tech dia ckp xbole hehehe tp bila sampai kuching xde org jaga kt bawah tu cepat2 la amik gambar curi

tu la nye mmg rambang mata xtau nak bli yang mana satu rasa pun dah tak reti nak beza dah

Nana said... [Reply to comment]

echa-hahahah ala..xpe nanti dapat la naik flight tu hehehe aku ingt aku sorang je yg xenah naik flight ada kawan gak la ni hahahaha

Nana said... [Reply to comment]

zue-tu la..klw xde kawan ntah2 ktorg ni takat jalan waterfront & main bazar je la kot..ada kawan abes dia bawa ronda satu kuching

Nana said... [Reply to comment]

fiza-hehehe tu la damia dok merengek2 nk susu kan..dah tu nk bagi dia diam sumbat je lah hehehe

Nana said... [Reply to comment]

izan-tunggu ada lagi 2 part hehehehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tu la hotel tu mmg kira sgt strategik la..dekat ngan seme tmpt2 yang harus pegi.tmpt makan pun dekat
tu la..janji kek lapis dari serawak kan original hehehe

Nana said... [Reply to comment]

leily-hehe ur welcome..atleast kita share info mcm ni senang la kwn2 nak tau apa yg bez kan..

Nana said... [Reply to comment]

yana-ala budak merdeka tu.dia keje kt LHDN serawak.

mmg kek lapis kat sana sedap2 la walaupun ada yg tak sedap tp ttp rasa sedap hehe

xpe nanti kau sampai la kuching ni turn kau plak jumpe retty kat sana

Nana said... [Reply to comment]

zt-btol..klw aku nk g terjah sendiri ntah kemana peginye ntah dah la serawak ni signboard dia kurang so kena alert ngan signbord yang pertama jumpe mmg bole sesat gak la

Nana said... [Reply to comment]

diana-time ktorg sampaai pun ada sorang mamat kl dia dok bawa kawan2 dia sambil ckp "aku klw ada kawan2 KL datang kuching mmg aku rekemen tmpt ni"

Nana said... [Reply to comment]

ros-ini pun kita orang amik tiket murah airasia klw xde promo mmg xpegi juga lah...kena rajin la cek tiket murah otel tu belakang kira..booking flight dlu

SyaNa said... [Reply to comment]

makanan dia sume letak dlm bekas tu ye
sempoi jek kan
mmg best la borong kek lapis

monica said... [Reply to comment]

waaa..bestnya..enjoy yourself ok..btw sis sy diam di bintulu swk..:)

aZuRa AhMaD said... [Reply to comment]

amboi..bestnya depa jejln...cam tingin ja...hehehe...kak zura pon dah penah skali naik flight...tu pon masa balik dari kursus..merasa gak la...

Nana said... [Reply to comment]

syana-ahh..padahal xde la banyak mana pon isi dia haha bekas kemain beso banyak makan space meja aku

Nana said... [Reply to comment]

monica-heheh bintulu jauh juga dari kuching kan?

Nana said... [Reply to comment]

kak zura-hehe dah lama tingin nk g serawak, semenanjung dah abes ronda tinggal sabah je xjejak lagi ni

Ena said... [Reply to comment]

adoiyaiiii.. jeles la tengok nana & family p jenjalan.. bestnyerrrr...
semua picture2 tu menarik.. makan2 juge..

MamaDamia a.k.a Haiza said... [Reply to comment]

wah ada pemandu pelancong..bestla sure tak sesat...kitorang pergi dulu main redah je...hihih gua-gua tu sume memang tak pi pun sebab tau takda sapa yang nak panjat pun....ekekeke...

Nana said... [Reply to comment]

ena-hehe ala jgn la jeles...nanti boleh g bawa family
gambo2 tu seme dari slr adik amrul pinjam kejap hehehe
makanan dia seme kami try cuma satu je xsempat nk try sayur midin

Nana said... [Reply to comment]

haiza-tu la pasal seb baik kami ada kawan kt sana dah la kat sana jalan dia kurang sigboard kalau nk terjah je mmg sesat gak la rasanye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...