MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, May 4, 2010

kuching - day 3

hari ke-3 kitaorang mulakan aktiviti lambat skit.pasal pagi2 lagi dah ujan..nak keluar ujan2 leceh plak kan..pg lepas bfast sempat juga g main bazar beli kian pua member opis kirim,lepas je checkout terus kawan amrul amik kt hotel bawa g pasar satok.aku nak cari ikan terubuk masin.kawan amrul siap bawa dia nye housemate yang tau mana bole dapat murah.

sampai je pasar satok tu ikan terubuk tu tinggal dalam 10 ekor, disebabkan masa tu dah tengahari diorang pun nak tutup kedai, harga ikan yang sekor RM12 aku dapat RM5 saje..aku beli xbanyak.3 ekor je, siap dia bungkus lawa2 dalam kotak, tokei dia bagi lagi 1 free..kat member amrul tu tp dia xmau, tros dia bg ktorg.housemate kawan amrul tu kenal ngan tokei..tu pasal dapat harga murah.wah..lepas ni bole kirim je la..kat kawan amrul klw dia nk blk cuti kt KL

lepas g bli ikan terubuk, g lunch amrul ajak makan lagi sekali kat nasi ayam penyet, tp tmpt yang kitaorang pegi ari sabtu tu bukan malam je..tros kwn dia bawa tmpt lain..hehe amrul tetiba jadi suke nasi ayam penyet.abes lunch kami dibawa g muzium, tp dalam muzium xbole amik gambar..so xsiok la skit..bole pon amik gambar kt luar je..kat dalam muzium tu ada tengkorak manusia yang dia gantung2 kat dalam replika rumah panjang.tengkorak2 tu btol2 terletak atas kepala hhuhu..tetiba seram

ok la meh la layang gambar hari2 terakhir kitaorang kat kuching, ni part last dah ni xde dah..xmau la cite pasal kuching je nanti bosan plak kan.

bfast ari terakhir
damia tetap setia dengan menu telor goreng diamcm 10 ari xmakan je hehehe..
jalan2 area waterfront lagi
dalam mulut naga tu sebenarnya meriam
kemain posing anak dara aku like mother like doter hahaha
damia nampak je air sungai tu dia cakap NAK MANDI!! sambil buat aksi nk buka baju hehe..jumpe air pancut tepi jalan pon dia cakap nak mandi
damia mcm dah xde perasaan nk posing time ni tinggalkan ibu dia sorang2
tugu apa ntah nama nye ni
bergambo dengan charles brooke
dah blk jalan2 tu blk hotel nk packing2 utk check out..sempat lagi la buat pesta buih...hahaha...tp gambar yang diluluskan sirim gambar damia je wakakakakak....
pas checkout g bli ikan terubuk masik kat pasar satok
abg ni masuk siap2 dalam kotak dia packing lawa sampai jadi macam beg
perut dah lapa g makan kat satay corner.sini femes nasi ayam penyet
hidangan nasi ayam penyet yang ke-2 sepanjang kat kuching
dah abes makan pegi cat museum masuk free aje tp klw bawa kamera kena cas RM4
kucing di sana sini nasib baik xde taik kucing hahaha...
damia takut kucing beso ni dia dah lari awal2 hahah tu pasal gambo aku sorang je posing kat sini
nak bukti ke kami kat sarawak hehehe..siap bgambo ngan bendera serawak
ni la rupa dia bangunan cat museum dia sekali ngan bangunan DBKU mcm kat KL DBKL la..klw orang tak tau sure ingat masjid kan?lawa tmpt ni terletak atas bukit bole la nampak pemandangan kuching dari tempat tinggi
last destinasi muzium sarawak, amrul beria2 nk tgk replika bujang senang..tapi xde la..orang muzium xpamerkan dah
disebabkan xbole amik gambo kt dalam muzium so ktorg posing2 kat luar je la
banyak gak muzium kat sini tp aku malas nk masuk seme, free je pun
ok..masa utk balik...tgh tunggu flight..lambat plak sampai aritu
muke serius dah penat time ni, damia awal2 dah tido kepenatan
ok..tu saje la cite cuti2 kami di kuching...terima kasih banyak2 kat:
1. retty (kawan sekolah aku) yang susah2 amik kitorang kat airport..time nak balik KL xsempat jumpe retty

2.isnahar (kawan amrul & kawan aku juga pasal aku kenai dia time persembahan hari merdeka masa form 4 dulu)tq banyak2 sudi bawa kitaorang berjalan kat kuching klw xde isnahar xtau la..kemana2 ntah ktorg pegi..lepas ni klw ktorg nk g serawak dah xpayah duduk hotel lagi dah..sebab isnahar dah nak kawen so pasni bole duduk umah dia je la..lagi save hehe..

3.shuk (kawan kepada isnahar) sama2 jadi pemandu pelancong kami bawa tmpt2 menarik kt kuching & tlg dapatkan ikan terubuk masin dengan harga yang murah gile siap dpat free lagi.

33 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

wah dpt bli ikan terubuk masin tu ngan rege murah..berbaloi2...amboi damia dk atas buaya ye...hehehe..mmg sana byk patung kuching la ek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

wahhhh dapat ikan terubuk murah...au memang suka giler ngan ikan terubuk ni...masa ayu gi kuching ari tu dapat RM10 3 EKOR...ayu beli RM50....sempat ler bagi sanak saudara sikit kat kg..

Echa said... [Reply to comment]

syoknyaaaaaa... seronok je tengok.. nana.. kalau pasni tetiba teringin terubuk boleh la order kat nana.. boleh ke?? hehehehe

Aku A-Z-Z-U said... [Reply to comment]

kalau dah cuti lama2, nak balik KL mesti rase sedih dan malas kan? ekeke ;D itulah perasaan paling tak best skali, especially bila teringat esoknye kene keje, aiyakk

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

murah tuh terubuk masin... klu tau cmtuh kirim jerk kat nana... heheh....

Afne said... [Reply to comment]

mahal kan terubuk masin bila jual kt semenanjung. skrg ni mak afne buat sendiri je klu tingin nk mkn. best la nana jln2 kt kuching.

sila jwb tag.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

segarnya ikan terubuk tue nana ... mmg puas hati ler beli dari sana .. masa kami pegu muzium tu dulu boleh jer bwk kamera ..maybe skrg x boleh kot ;-)

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

terubuk masin swak ni idakle semasin ikan masin kan?lemakk aje,sedap..dah abis dah citer kuching ye..alooo sedey la plak,heheh

~ana~ said... [Reply to comment]

murah nya ikann terubuk tuh...best la tgk cite jln2 nana nih..teringin gak nak g jln2 naik belon..:)

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hahhah lawak la pesta buih tu..xde ek gbr korang berdua dlm bath tub..ekkek":p

monica said... [Reply to comment]

sis..bukan serawak tapi sarawak..:)

momguess said... [Reply to comment]

aku pon mcm suziey
xde ker sekeping gbr pesta buih tu
heheheheh
den pon suko terubuk masin nie

Nana said... [Reply to comment]

eryn-kat sana ada 3 patung kucing kat tengah2 bandar tu
pastu ada la anak2 patung tu kat area waterfront

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tu la dia ada yang mahal & murah kan..kita ingt nk amik yang 3 10 hengget gak tp dah abes

Nana said... [Reply to comment]

echa-hahah bole tp sampai sini harga dia jadi 50 hengget sekor hahaha

Nana said... [Reply to comment]

kak azzu-betol la..rasa malas je nak balik dah cuti2 kan

Nana said... [Reply to comment]

zue-heheh mmg murah tu pun sebab kawan kenal org juai tu dapat la murah
nk bli kat saya bole tp harga saya cas 4x ganda muahaha

Nana said... [Reply to comment]

afne-ahh mmg kt KL mahai gile...wah buat sendiri ek bagusnye
ok nanti kita jawab

Nana said... [Reply to comment]

diana-oo dulu bole ek ntah la xleh amik gambo xbez xde kenangan

Nana said... [Reply to comment]

zt-ahh tu la pasal xde la masin sgt ala2 kita letak garam kunyit kat ikan je rasa dia
hehe xle la nk wat banyak2 part nanti org xmau tgk kekekeke

Nana said... [Reply to comment]

ana-hehe tu la dah la murah dpt free lagi.xpe ana ada rezki nanti sampai la kuching plak

Nana said... [Reply to comment]

suziey-hahahah tak sempat pon nak mandi berdua2 kekekekeke

Nana said... [Reply to comment]

monica-opss salah eja plak ok dah betulkan heheh tq..

Nana said... [Reply to comment]

kak guess-muahaha..akak gambar kan je la kami dalam bath tub tu kekekekekeke

atty's said... [Reply to comment]

sonok kty baca kisah nana g kuching..ngn gambar yg cantik .
yg palin besh .ikan terubuk ..dpt murah ..berbaloi..
suka tgk damia..nak buat peace tu ..cute je.

lia said... [Reply to comment]

aku rasa mcm kau lak p serawak bc n3 ko ni ha3...

tp kan aku pon ada bgambar kat muzium kucing tu kat tmpt sama ko tayang muka, badan kucing tu....

Wan_hazel said... [Reply to comment]

amacam bez kan sarawak,,,byk pbezaan kan dgn smennjung,,hehehe,damia...abg wan kasi peace gak,,hehehe,

Nana said... [Reply to comment]

kak aty-mmg berbaloi bli ikan terubuk tu, dapat murah pun sebab member kenal tokei dia

heheh damia smpai skang xreti2 buat peace mcm tu la gaya peace dia

Nana said... [Reply to comment]

lia-kau salah taip ke tu?hehehehe
maknanye bagus la gaya penceritaan aku ni ek bawa kau sekali rasa mengembara kat kuching hahahah

Nana said... [Reply to comment]

wan-sarawak..place like no other heheh suka ayam pansuh dia tu sedap!! kek lapis, terubuk, laksa srawak seme sedap

ita cutevirus said... [Reply to comment]

nana,
time ita gi kuching dulu kan, salah satu menu ialah terubuk masin goreng pastu ade cili padi & bawang merah ditumis... pastu diperah ngan asam limau...
peeerrggghhh.... menusuk jiwa!!!


p/s: nape tak pegi kampung budaya sarawak?? seronok tau kat sane.. leh tau budaya kaum kat sarawak.. umah diorang, camne diorang tinggal, makanan tradisional diorang...

Nana said... [Reply to comment]

ita-hehe tak try plak menu tu kat sana
kampung budaya tu masuk mahal sabgat lah..RM60 sorang xmau ler...g muzium pun dpt tgk macam mn tempat tinggal diorang, nak tau makanan tradisional pon bole try kat gerai2

kalau 2 orang dah RM120 soping lagi bez hehehe

Ayu Jaffar said... [Reply to comment]

cute wajah damia berpesta buih... bestnyer jenjln kt kuching!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...