MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, May 10, 2010

uwa...aku terbeli kasut kulit babi!

korang..nak tau x?..selama dekat setengah tahun aku dok pakai kasut yang dibuat dari kulit babi!!! uwa...nak nanges aku rasa...tp xpela..kita tak tau kan..lain la kalau dah tau tp dok pakai lagi kasut menatang haram tuh!

alkisah dia gini...adik aku dia rajin dok belek2 kasut aku pastu dia cakap "nana, cuba kau tengok kasut kau ni..semacam je bintik2 dia ni..macam kulit babi je.."aku pun tengok la..eh..eh..ye la..kulit dia ada bintik2 3 gitu..aku tau mcm mana rupa kulit babi ni sebab kakak aku pernah terbeli kasut kulit babi, itu pun lepas kasut tu dah rosak baru dia perasan & dia bawa datang umah aku tunjuk mcm mana rupanye tekstur kulit babi tu

aku pun stop la pakai kasut ni & tunggu kakak aku datang utk dapatkan kepastian & semalam kakak aku dtg umah terus aku tanya dia, sekali dia cek dia cakap masyallah!! betol la..ni kulit babi!! teros aku bungkus kasut tu tunggu masa nak bakar je..

masa aku beli ni mmg aku langsung tak cek dia nye tapak tu..yela..selalu nye kasut kulit babi dia akan tulis situ kan.."pig skin" dah tu dia tak tulis aku pon dengan konpiden nye lah membeli...aku bli kasut ni kat Berjaya Times Square murah je harga RM29 klw xsalah..mmg kasut ni sedap & selesa tapak dia lembut sangat2 huh! rupanya2 kulit binatang haram tuh...

korang sila la berhati2 kalau membeli kasut ye..lepas ni ...aku pun kena lebih teliti kalau nak bli kasut

ni la kasut nye....tak berapa jelas kan kat atas tu mcm mana rupa kulit babi, ni ada dah Google gambo yg terang skit

28 ribu orang memberikan idea bernas:

SuZiE said... [Reply to comment]

nana,
leh tau x kasut tu jenama ape ek?? mane la tau kot2 tbeli jenama tu..

Nana said... [Reply to comment]

suzie-xde brand...kedai kasut tingkat 3 kat BTS tu

zura@iwan said... [Reply to comment]

adeiiii..x pasan noh tbeli kasut kulit tutt...x per....beingat2 la kan..

ita cutevirus said... [Reply to comment]

alahai....
pas ni kene pakai kasut kroks je la...

SyaNa said... [Reply to comment]

haah kalo kulit natang tu ade 3dot
hati2 gak ngan purse or hbag yg korg beli kt uptown or sewaktu dgnnye

anin said... [Reply to comment]

takut jugak kalau ada ter kena .. sama2 la berigt..maceh sudi igtkan

b.O.n.d.a said... [Reply to comment]

isyk..
lepas ni memang selalu kena beringat lah..(me tOO)

*tetibe rasa musykilku membuak2 terhadap sandal putesku yang saya hapdet kat blOg tu..tapi takde 3dOt..awat semuts suka benar geget nih?? isyk..

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

mak aihhh... kene jaga2 la klu nak beli kasut pasni...

Aku A-Z-Z-U said... [Reply to comment]

siut je...ni mesti salah satu angkara yahudi, buat benda terang2 haram tapi tak bitau. pastu kita pakai plak bawak pegi masjid ke ape kan? cilaka betul yahudi ni tau.

kakzu paling benci skali kalau masuk butik Zara. tgk kasut dia, takde yg tak kulit babi, ape, murah sgt ke kulit babi ni gamaknye? huh

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

bahaya tu... abis tu samak tak kaki nana tu... jgn xsamak tau.. wajib.. pasni kena berhati2 lah nak bl kasut...

Sricahaya said... [Reply to comment]

lagi satu kasut baby jenama sun baby pun ada yg bt dari kulit babi..ari tu nyaris2 nak terbeli..nasib baikla diriku ini suka belek2 kasut..pastu perasan tanda tiga titik tu..terus tak sentuh dah..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

ya allah....nasib baik lah cepat tersedar..pas ni ayu pun nak check lah kasut ayu..semalam baru beli kasut kat XES....

momguess said... [Reply to comment]

uhhhhh!!!
kite pakat pkai kasut cap JEPON lah

Nana said... [Reply to comment]

zura-tu la pasni mmg kena beringat2 la..aku ni jenis kalau beli bukan jenis nak belek2 aku try, agk2 selesa tros amik je xde nak cek2

Nana said... [Reply to comment]

ita-tu la..kroks mmg dijamin xkan ada kulit itut..hehe

Nana said... [Reply to comment]

syana-aku selalu klw bli kasut mmg xpenah cek sebab aku ingat klw dia pig skin dia akan tulis kt situ...hampeh! tu la beg2 pon kena tengok2 juga

Nana said... [Reply to comment]

anin-itu lahh lepas ni kena sama2 beringat la..hafal mcm mana rupa kulit menatang nih..kot2 terjumpe bole elakkan dari beli

Nana said... [Reply to comment]

bonda-hehe saya lepas tau je psl kasut ni tros saya cek seme kasut2 saya..
plak tu kakak saya ckp dlu kasut dia yg kasut kulit babi ni brand crocodile..dah la ada 2 kasut kesayangan crocodile tu dah cek nsb baik bukan kulit itu

Nana said... [Reply to comment]

zue-tu la...nak2 klw bli kasut kat kedai chayanunaliff sebab saya bli kasut ni kt kedai itu lah

Nana said... [Reply to comment]

kak azzu-biasa nye kalau kasut brand mahal2 je yang saya tengok tulis kt rak tu pig skin nak2 klw g KLCC masuk mark & spencer & kat area kasut & handbeg tu bsepah kulit babi..tp klw mcm tu kita bole juga elak sebab dah ada tanda..yg xde tanda ni..kita la kena peka

Nana said... [Reply to comment]

lela-ayah tak de plak kata suh samak..sebab selalu klw bab2 agama ni mmg dia very particular
tadi pun tanya ngan kwn office yg agk tinggi ilmu agamanya tak plak dia ckp suh samak.
nak kena tanya ustazah la ari jumaat ni ada ceramah agama

Nana said... [Reply to comment]

sri cahya-haah penah dengar & penah juga dapat email pasal kasut sunbaby tu tp jarang nk jumpe kasut tu.pernah terjumpa brand tu kat tesco semenyih.

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tu la..nasib baik la adik tu belek2 kasut kita tu, kalau tak sampai ke sudah la kita dok pakai kasut tu

Nana said... [Reply to comment]

kak guess-heehe ye la kan..murah pon murah heheh

Ya ALya said... [Reply to comment]

thanks sangat2 atas info yg diberi.....meamng tak pernah tahu pun yg kasut ada gak diperbuat dr kulit babi......

sangat bahaya kan....lepas ni memang saya akan berhati2 la beli kasut....heheheh

camana nak tahu ada kulit babi or tak?

MamaDamia a.k.a Haiza said... [Reply to comment]

adeii bleh tak tetiba lepas baca entry ni...terus den gi check semua kasut2 den kot ade yang terlekat kulit2 natang haram jadah tu...so far takde..gigih ni kul 2 pagi gi check...nasib la kasut tak banyak :P

fazliyana abdullah said... [Reply to comment]

http://ustadzrofii.wordpress.com/2010/11/27/hati-hati-penggunaan-kulit-babi-di-sekitar-kita/

fxy said... [Reply to comment]

Petikan daripada JAKIM

Hasil dari pemeriksaan JAKIM didapati di dalam industri pembuatan kasut, bag, tali pinggang dan lain-lain, selain pengunaan kulit, bahan PVC, plastik dan kain adalah antara bahan-bahan yang sering digunakan. Di antara bahan-bahan ini sering terdapat kekeliruan diantara bahan PVC, plastik dan kulit babi kerana ketiga-tiga bahan ini apabila dipandang secara mata kasar akan kelihatan 3 bintik pada permukaannya. Sebagai maklumat bersama, triple dot yang terdapat pada PVC dan plastik adalah dihasilkan oleh mesin- keadaannya tersusun dengan baik dan titiknya terhasil secara menegak iaitu hasilan secara titikan jarum; menegak dan tepat manakala triple dot yang terdapat pada kulit babi keadaannya tidak tersusun, berselerak, permukaan lubangnya menyendeng dan tidak menegak seperti yang terdapat pada PVC. Keadaan menyendeng ini seolah-olah lubang jarum yang dicucuk secara menyenget. Diharapkan dengan penjelasan ini, para pengguna tidak terus panik hanya apabila terlihat triple dot pada mana-mana permukaan kasut, beg, dompet dan sebagainya. Semak dahulu apakah bahan itu adalah kulit babi yang sebenar berdasarkan bentuk triple dot yang kelihatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...