MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, June 30, 2010

SELFISH!!!

kejadian berlaku ari jumaat lepas, masa aku balik keje...fyi, aku kan duduk ngan mak, tp bukan satu rumah, rumah aku kat atas pintu masuk plak kat belah belakang, pintu umah mak aku kat bahagian depan,pastu lorong umah aku tu ada 2 lorong, satu lorong utama & satu lagi lorong belakang.

aku ni mmg pengguna setia lorong belakang la sebab pintu umah aku mmg kat belakang & aku parking kete pon kat belakang...nak dijadikan cite...ari jumaat tu aku balik keje tiba2 tgk ada kete blocking kt tengah2 jalan...sebenarnya menda ni dah lama jadi pon...aku sabar je..diam je...& selalu aku mengalah je..klw nampak ada kete blocking aku terpaksa reverse & masuk ikut lorong depan.

tapi hari tu tahap kesabaran aku mmg dah sampai tahap maksima, aku masuk lorong tu & aku tgk ada sorang pompuan terhegeh2 dok masukkan barang2 dia dalam kete.pompuan ni anak kepada tuan umah, jiran selang 2 buah dari umah aku.aku ingatkan dia dah nampak aku masuk, dia nak alihkan kete dia kebelakang sikit, sebab kat belakang tu ada space utk parking.tp dia bole buat derk je korang tau....aku tgk je dia dengan muka yg masam mencuka...dia plak bole tgk aku & buat2 xpaham bahasa je....dekat 10mnt aku tunggu ingt dia nak reverse & parking kat belakang skit..haram..dia tak keluar2 dari rumah dia.

ok la..aku mengalah..aku reverse kete tu & masuk ikut lorong depan.sampai je depan umah, aku nampak pompuan tu tak berambos2 lagi ntah apa dia buat terhegeh2 dalam kete.aku pun geram...keluar pintu kete hempas sekuat2nya & aku teros sound

"kak..lain kali bole tak jangan parking kat sini????"
pompuan tu jawab : "ala..kejap je lah!!"
aku jawab balik : "kejap apa kejap???aku dah tunggu dekat 10minit dalam kete ko bole wat derk je..."fikir lah orang lain sama....jangan jadi SELFISH bole tak???? ramai lagi orang lain nak guna jalan ni...bla..bla..bla...aku membebel sampai aku naik kat atas umah & aku hempas pintu umah kuat2 bagi dia dengar aku mmg marah gila...

klw korang nak tau jiran aku ni mmg berlagak gila...ye la diorg keturunan syed saripah yg mmg btol2 berlagak! klw anak2 dia datang umah bapak dia tu kan..sure diorang akan blocking jalan tu kdg2 smpai 3,4 buah kete blocking kt situ..jgn cakap kete, motor pon xbole muat nak lalu.kadang2 anak2 diaorang tu selamba je parking depan umah mak aku, & kebetulan mak aku ada kt luar time diorang parking haram...nak ckp cik saya tumpang parking kejap ek...huh..haram....

aku sebenarnya xsuka la nk sound2 orang ni kan, nanti nampak mcm kita ni bagus2 je..tp oleh sebab diorang ni xreti2 bahasa buat lorong tu mcm lorong bapak dia...klw korang pon sure hilang sabar...selama ni dekat 3 tahun aku sabar je ngan perangai diorang ni.

esok nye kan..bapak budak yg aku sound tu tanya jiran seblah umah dia, aku ni keje PENGARAH apa?? nak sound2 orang??owh...kalau aku keje PENGARAH baru aku bole sound la ek?kepala letak kat lutut betol pakcik tu, aku tau la anak ko keje bagus2 ada doktor, ada pengarah, ada pensyarah so kalau aku bukan keje pengarah aku xbole tegur ke?? BANGANG!

lorong belakang yg di salah guna oleh jiran yg sengal nak MAM!
tu orang xde otak sepak sekali baru tau!ni part yang paling bez..hari sabtu, ada sekor lagi anak pakcik ni datang umah dia selama ni mmg dia akan parking tengah2 tu nye blocking jalan, tp aritu dia parking ke tepi sikit yg mana mmg ada space utk parking, muat la dalam 2 kete klw nk parking belakang kete aku tu.(aku sure bapak dia la tu yg suh jgn blocking jalan lagi)hah! pandai pon nk parking situ kan..selama ni pesal ko berlagak sangat blocking jalan orang??xguna la klw seme pelajaran tinggi2 tp otak letak kat lutut...

tu kete biru tu kete aku mmg port aku selalu parking, xpenah pon aku blocking jalan belakang tu sebab tau ada orang lain nk guna juga.
moral of the story..

jangan la kita bersikap pentingkan diri sendiri & respek la orang lain sama..walau pun orang tu keje sapu sampah sekalipun dia tetap ada hak utk bersuara.jgn la nk beza kan pangkat & kedudukan..kalau anak kau tu berpangkat tinggi sekali pon,kat pejabat bole la kau nk eksyen2 tp klw kt umah & dlm hidup sebagai berjiran ko tetap sama je mcm orang lain yg ada hak juga utk dihormati!

marah sgt aku ni bahasa2 pon lawa jek hahaha...lantakkk janji aku puas hati, sangat puas hati!!

33 ribu orang memberikan idea bernas:

ita cutevirus said... [Reply to comment]

ppsssttt... nana... gamaknyer golongan s**d s****ah ni mmg berlagak gamaknyer... ade gak ar ita kenal dr kalangan mereka ni.. serius berlagak.. cakap besar... tp, hampeh!! sabor ye nana... pepagi buta da buat n3 panas..

Echa said... [Reply to comment]

nana.. orang kata.. cakap orang tua tua ni doa kan??? dia doakan ko jadi pengarah tu wei.. aminn.. amin.. amin....

Adlin a.k.a Kyra MomS said... [Reply to comment]

eeee berlagak giler yea...sekali dua leh la sabo ni banyak kali kalau lin pun sure sound org tu...keje pengarah je leh saound kalau perangai cam ni KULI pun leh marah tau....!!! geram betul..

mama tisya said... [Reply to comment]

agaknye die ingt jln tu org tk lalu sgt tu psl die suka suki parking gtu..truk tul kn..nyusahkn org lain

kt umh inlaw kita ni pn ada gk camgtu...parking kete kt luar padahal kt umh ada space lg..dh la umh inlaw tu dpn jln beso so kalo nk reverse kete mmg pyh ngan kete lalu lalang..nk2 kete jiran tu plak parking terlebih kt umh org sebelah so tk brp nmpk ..br2 ni dh kena sound br nk ltk kete dlm umh tp kejap je..lps tu ltk kt luar blk..bongok tul

** atie + aisyah ** said... [Reply to comment]

hahahaha... umah aritu ek nana... kecoh kan dorang ni.. berlagak giler.. ckp ngan die, nanti masuk kubur, melayang la keturunan Syed Syarifah die tu... kecoh lebeh

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

ni keturunan syed dan sharifah syok sndiri..
eleh..
banggalah sgt dgn datrah dia tu..
darah tahi kucing!!(tuk perempuan ituw!)
aku kat sini,ramia jer engineer yg syed n sharifah.
takde plak perangai mcm itu.
lagi satu..kan syed n sharipah ni kaya?
naper plak ikut story ko ni takderlah kaya mana sbb umah bpk dia pun mcm gitu?!(siap buat sewakan)
dahlah tak bape nak kaya..berlagak plak tu.
adehh..
ko boleh sabo yer nana?(lama plak tu,tpi baru meletup!)
klu aku,even kita yg bayo sewa,bukan bermakna tuan umah boleh pijak2 kita.
ape daa..
tpi aku suke ko sound sbb pakcik tu tak berani nak face ot face dgn ko sbb mmg point kat situ,anak2 dia yg salah.

sekian.
aku dah habis menyanyah nih..

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

sabo ye nana... tp ila pun kalau org peel mcm tu.. mesti ila sound baik punyer... org mcm tu xtau adap berjiran... bengong!!!

Afne said... [Reply to comment]

apa ada pd nama & pangkat. kita semua manusia sama je. takat lekat nama syed/saripah kt sepan toksah le lagak tunjuk langit.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

nampaknya ader sesetengah golongan masih lagi pandang pada pangkat...kena ader pangkat PENGARAH baru boleh sound??? tak patut betul...dah sama2 hidup berjiran ..kenalah tolak ansur kan...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

apabila nana menyound org yg tak reti guna akal fikiran ... cewahhhh aku pun jadi emooooo bila baca entry nieh

momguess said... [Reply to comment]

dulu umh inlaw aku pon mcm nie
bengang giler weyyyyyyy!!!
stiap kali aku lalu sebelah kete die mesti aku bwk syiling
kasi goressssssssssss itu kete
hehehhehe
tapi tu dulu yer waktu den jahat sikit

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said... [Reply to comment]

sian kat ko...sabar banyak2 ek...

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

ekellehh, ngadu kt bapak plakk..ape punye olangg

~ana~ said... [Reply to comment]

nana, aku pun kalau nak marah segala mcm kuar..ni pun br lepas marah ni...segala mcm aku kuar kan...

biasa la nana, org skrg ni gila pangkat tuh..mmg diaorg nak bw masuk kubur tuh...

lg sengal kan kalau blajar tinggi2, otak letak kat tapak kaki..huh..

Hezesuze said... [Reply to comment]

ape..? ingat keturunan syed sharifah nie bagus sgt kee.?? tu keturunan or pangkat jek..mati duk dlm kubur gak...

**emo gak nie....huhu

Nana said... [Reply to comment]

ita-tu la..xseme pangai mcm hampes tu kan..hanya segelintir org mcm ni yg xreti carry nama dia kasi buruk nama org lain

Nana said... [Reply to comment]

echa-hahah tu la amin2..mana tau masin mulut pakcik sombong tu

Nana said... [Reply to comment]

lin-mmg dah lama saba ngan org ni..dia ingt xde orang berani nk tegur dia agknye tu psl dia wat derk je
amik ko sekali geram btol

Nana said... [Reply to comment]

eryn-tu lagi satu bongok gak tu space dalam umah ada lagi watpe nk g parking luar...ada gak jiran kita sebijik mcm ni seme geng tak xde otak

Nana said... [Reply to comment]

atie-ahh umah kita tu la.kt lorong belakang atie xmasuk aritu.
diorg ni mmg berlagak la..klw org lain parking dpn umah dia cepat je sound klw dia tu xpe parking umah org

Nana said... [Reply to comment]

ayu-aku sabar selama ni sebab aku fikir dia lagi lama duduk situ, so xmau la nk sound2 org lama kan..tp aku tgk diorg ni mcm xsedar apa yg dia buat tu salah tu yg aku xleh sabar dah tu


diorg ni mmg la xkaya mana tp berlagak nk mampos menyampah aku tgk aku mana ada tegur2 ngan diorg..style pon pandang org seblah mata mentang2 anak2 keje bagus pegi jalan dah

Nana said... [Reply to comment]

ila-tu la...selama ni lama sgt dok bersabar tp lama2 hilang gak sabar tu

Nana said... [Reply to comment]

afne-itu la..aku ada gak ramai kwn2 syed saripah tp xler berlagak mcm depa tu over ko menyampah aku tgk

Nana said... [Reply to comment]

ayu-btol tu...idop berjiran ni kena la tlak ansur...xleh la nk pentingkan diri sendiri mcm tu, klw mcm ni seme org pon benci

Nana said... [Reply to comment]

diana-heheheh aku dah tak tahan wei...lantak la dia nk ngadu kt bapak dia ngadu la aku xherann

Nana said... [Reply to comment]

kak guess-hahahah bole tahan nakai ko kak ek...isshh tingin lak den nk wat mcm tu biar padan muke

Nana said... [Reply to comment]

izan-heheh sabar aku dah taha max weh meletop akhirnya

Nana said... [Reply to comment]

zt- tu la pasal..ngadu konon skit aku xheran aku lg suka biar diorg sekelorga tau

Nana said... [Reply to comment]

ana-sakit ati sgt tau...tu la nye belaja tinggi2 tp otak letak kat kaki bodoh gile

Nana said... [Reply to comment]

kak heze- itu la kak..diorg ni sgt2 la eksyen ngan gelaran diorang tu
esok mati ko sama je

firahadifa said... [Reply to comment]

irritating nyer baca cite u nie... sabo nana.. hidup nie umpama roda .. waht they give , they get back.. berlagak giler , tak de sivik minded tul

BUNGA said... [Reply to comment]

sabar yer..
lain kali kalau diorg buat hal lg, pancitkan ajer tayar kete diorang tu. hehee
(eh.. gurau2.. jgn buat betul2 tau).. ;P

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

mrh betul kak nana..

mmg patut lah kan kena mrh sebakol..saba je lah kak..jgn dilayan org yg kepala dia kat lutut.jns org mcm ni mmg tak blh ditegur..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...