MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, June 16, 2010

susah sangat ke nk cakap TQ?

kejadian berlaku di JJ Au2 balik keje semalam..

tengah2 aku masuk dalam lif nak turun kat parking tetiba datang la sekumpulan rombongan cik keah dalam 7-8 orang gitu...(seme ni satu family ada budak2 kecik smpai la tua2 bangka)tgh aku nk tutup pintu lif tu..aku dengar la suara2 cik2 keah tu jerit tunggu!! nanti!! aku pun yang tangan kiri kanan ni penuh pastik bag, dengan baik hatinye tolong la cepat2 tekan kan butang lif tu supaya rombongan cik keah tu bole masuk dalam lif....

bila dah masuk dlm lif...xde sorang pon daripada ahli rombongan cik keah tu yang ckp terima kasih...kat aku...xdela..aku bukan nye apa...sebab pernah terjadi banyak kali mcm tu kat diri aku...tengah2 berlari kat lif yang dah nak tertutup pintunye, ada orng yang baik hati tlg tahankan pintu lif...& aku mmg tak penah fail utk ckp TQ, terima kasih, tochey...apa2 je la yg bermakna TERIMA KASIH.

tu la..aku cuma geram je...dah la kita ni baik ati tlg bukakan pintu utk dia ...senyum pon tidak.klw aku tau la awl2 lagi aku tutup je terus pintu lif tu xyah tolong tekan butang tu kasi buka.mcm ni ke rakyat malaysia yang dikatakan berbudi bahasa?mana peginye amalan budi bahasa budaya kita yang beria2 kerajaan kempen tu?


24 ribu orang memberikan idea bernas:

nieda said... [Reply to comment]

budi bahasa dah makin kurang kt masyarakat kita kan? sebab itu mcm2 kempen kt TV laungkan budi bahasa budaya kita..

Nazz@Purple said... [Reply to comment]

memang selalu cam tu..sabor la ye..ikhlas kan ati je..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said... [Reply to comment]

aah mmg kdg2 terasa giler kita kalut tekan cpt2 bg terbuka balik pintu lif pastu yg masuk tu wat bodoh je dah tu pndg tmpt lain.. hampeh tol.

Iryani Noor said... [Reply to comment]

kalu xnk ckp thankss, at least senyum pon dh kire ok kn..org sekarang nih masing2 berat mulut.. ada emas kot dlm mulut tu...

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

wah.... jgn marah2 nana... akak pon slalu gak kene gitu... sahkan nak ckp tenkiu, senyum pon tak... huh...!

Ena said... [Reply to comment]

memg rasa sakit atikan org mcm tu.. bukan susah pun..

ozzy said... [Reply to comment]

salam nana,
itulah hakikat..budi bahasa dlm masyarakat kita (melayu) semakin terhakis..puncanya?? ada dlm diri kita sendiri

SyaNa said... [Reply to comment]

sabar je la nana..
kkdg mmg ade org gitu.tak tau la ape ade dlm kepala otak dorg..

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hmmm so far aku xpnh jmpa lagi org sombong cam rombongan cik keah tu..seb baik la..xnk la jmpa..nnti sakit ati..hehe

ita cutevirus said... [Reply to comment]

aduhai... siannyer nana...
memang ADLIN AMAN RAMLI betul la diorang ni (dalam iklan budi bahasa tu)...
takpe nana... kite sabar je... nanti² Allah "bayar cash je" kat diorang tu... nana dapat pahala...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ish..kalu ayu pun hangin gak satu badan tu..

Nana said... [Reply to comment]

nieda-tu la pasal...xguna berkempen bagai nk rak klw diri sendiri xde kesedaran

Nana said... [Reply to comment]

nazz-mmg mula2 niat ikhlas tapi bila terdetik dalam ati pesal diorang ni xreti berterima kasih rasa mcm xikhlas plak kita tolong dia tu hehe

Nana said... [Reply to comment]

fiza-mmg hampeh xreti nk berbahasa....sakit ati je

Nana said... [Reply to comment]

iryani-yup btol tu klw xmau ckp at least senyum pon xpe...ini dah la muke kelat jgn harap nk ckp tq lagi

Nana said... [Reply to comment]

zue-xla marah kak geram je..elok2 kita niat ikhlas jadi xikhlas plak

Nana said... [Reply to comment]

ena-tu la...bukan susah pon nk ckp tq...klw xmau ckp senyum pon xpe

Nana said... [Reply to comment]

ozzy-hye salam kenal.

btol..punca mmg diri sendiri buat la mcm mana kempen sekali pun klw dalam diri tu sendiri yang tak berubah xkan jadi apa nye

Nana said... [Reply to comment]

syana-aku geleng pale je masa dalam lif tu wei...dah la masuk lif buat kecoh satu kampung mcm lif tu dia yang punye

Nana said... [Reply to comment]

suziey-heheh mmg geram weh...sakit ati sgt bila kita buat baik tp orang tak reti nk appreciate

Nana said... [Reply to comment]

ita-hahah ye kan..mmg ADLIN btol hehehehe

xkisah la...kita niat nk tlg dia nk menyombong plak

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh mau tak angin kan..dengan kita sendiri tangan penuh barang beria2 tlg bukakan pintu utk dia langsung xckp tq

E.L.I.Z.A said... [Reply to comment]

betul tuh...kalu eli, eli rs menyesal gile tlg bukak pintu..dh la tgn penuh ngan barang..ish x berhati perut tu namanye..bukan susah pun nk ckp TQ

Nana said... [Reply to comment]

eli-kan?bukan susah pon nk ckp tq..mulut ada emas agknye huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...