MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, July 1, 2010

bila orang tak reti masak turun dapor

ari sabtu g giant tgk2 ikan siakap ada offer, sekor RM6.59 aje murah gile! aku pon gedik2 la beli kengkunun nk try masak siakap steam hehehe...tak pernah masak steam ni saje nk try...aku tanya mak aku mcm mana nk buat steam?mak aku ckp tak tau..sebab dia xpenah masak...aku tau la bahan2 asas dia bawang besar, serai, halia, bawang putih & cili api.tp yg aku xsure tu air tu nk letak banyak mana?

so main agak2 letak air dalam suku loyang campak je seme bahan2 tu then kukus dalam 10-15 minit last sekali perah asam limau + buh garam dah siap....

hasilnye??walaupun agak sempoi gile..sebab banyak bahan2 hiasan xde tp rasa nye terangkat...ehehhe..sebab apa aku kata terangkat?sebabnye..klw ayah aku makan & dia ckp sedap maknanya mmg sedap la tu...ayah aku ni cerewet gile bab2 makan ni..klw xsedap free2 jek kena sound...& lagi satu bukti ikan ni sedap (perasan ko hahaha) amrul makan hanya berlaukkan ikan ni aje siap hirup2 kuah dia hehehe....

klw ada bahan2 lain mcm daun sup, carrot, segala mak nenek2 eksesori lain sure nampak menarik ikan aku ni kan...hehehe...

aku mengaku mmg aku xpandai masak...aku hanya reti masak menda2 yg aku suka makan jek..klw menda2 yg agk kureng tu aku malas belaja...hehehe...tp kalau masak utk makan berdua2 kira lepas la..janji perut en amrul kenyang...sudah...

siakap steam dari org xreti masak :)

32 ribu orang memberikan idea bernas:

ita cutevirus said... [Reply to comment]

ok le tu... leh masak siakap steam... ita pon tak try lagik.. chaiyok nana!!! melangkah setapak ke alam dapor.. ahahahahha...

nurulazham said... [Reply to comment]

haha..
samalah kita..
nurul pon suke masak makanan yg nurul suke aje..
tapi ada jugak makanan yg nurul suke, tapi xreti nak masak..camno tuh?hehe

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ok la tu...masak campak campak tu yg selalu nye best....

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

besenya klu msk main cmpak2 lagi sedap dari ikut resepi btol2... akak pon klu msk main resepi sdiri jerk... yg penting en somi dan anak2 kata sedap... heheh!!!

bagus nana... lenkali rajin2 ler turun ke dapur lagi yer.... ekekek..

~ana~ said... [Reply to comment]

nana, yg campak2 tu la sedap nya...

Ena said... [Reply to comment]

hehehe..

kalo dah makan sampai hirup2 kuah tu memg sedap la tu nana.. :)

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

ikan msk steam
mahunye tak sedap nana
cukup halia,lengkus n paling penting,SERAI!!
tu yg buat ikan sedap n kurang hanyir
mcm mak aku dia ltk asam jawa seketul dgn kunyit hidup seketul.
perghhhhhhhhh!!
sgtlah sedap!

aku pun sama mcm ko..
msk ape aku suke nak mkn n also bila dah kwin ni..ape org tua nak mkn.
aku kena balajr msk.
klu tidak,mkn luar ler jwbnya!
huahuahuahua!

amalina said... [Reply to comment]

hai kak nana,
kalo nk sedap lagik tambah sos tiram sure sedap lgk...air x yah letak pun x pe...
sbb air ikan pun da ok...hehehehe

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

kira jadi ler tu, nana... nak masak nih takyah susah2...main campak2 sesedap rasa je...

juelee said... [Reply to comment]

menu yg paling sy suke masak sebab sempoi main campak2 aje hahaha...

pasni leh bt lg...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

ayu tak pernah try masak steam...sebab memang ayu n hubby tak makan ikan2 steam ni...takut bau hanyir...siakap lebih prefer masak 3 rasa, atau masam manis...

tapi tak salah mencuba kan...

Hezesuze said... [Reply to comment]

perghh terliuh ni Nana oiii...pandai gak ko masak yo...hehe

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

hik3..proses campak2 yg berjayeee

zura@iwan said... [Reply to comment]

tu kira reti msk la tu beb....ala asal bleh mkn..hehe

Nazz@Purple said... [Reply to comment]

kat umah..adik nazz yg rajin wat siakap steam ni..nazz rajin belasah je..

Nana said... [Reply to comment]

ita-eheh kita ni mmg dah lama nk try masak steam ni..tp xjadi2 hehe resepi main agak2 je...

Nana said... [Reply to comment]

nurul-hahah xpela..kira reti gak la masak kan..dah tentu2 kita akn mkn menda yg kita suka je..kang klw masak tp kita xsuka sape nk makan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh tu la..ni cara org malas kekekek tabor je seme dlm loyang hehhe

Nana said... [Reply to comment]

zue-hehe tu la..en amrul makan laju jek..lauk lain ada tp dia makan hanya berlaukkan ikan steam ni je
sekali sekala tingin rs nk masak hehe tu psl tetiba rajin

Nana said... [Reply to comment]

ana-heheh tu la nye kan..janji resei btol la..campak la mcm mana pon sure sedap

Nana said... [Reply to comment]

ena-heheh tu la amrul ni mana suka puji2 klw kita masak sedap diam je..nk tau sedap dia makan selera je ha tu tandanye sedap la tu

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hahahah tu la..janji ada serai kan...ilang hanyir ikan tu
tp ikan aku bli ni mmg xde bau mcm ikan sungai la..agknye klw ikan beso2 sgt tu yg bau tu kot

Nana said... [Reply to comment]

amalina-hye..hehe tq ek..bg resepi
bole la try pasni ltk sos tiram sure sedap nye
akk ltk banyak air tu sebab mmg nk hirup kuah dia

Nana said... [Reply to comment]

ros-heheh tu la...janji tau bahan2 asas nk masak kan...campak je jadi juga

Nana said... [Reply to comment]

jue-kak long klw makan kt luar xpenah oder siakap steam selalu siakap 3 rasa je..tp mcm tingin je nk rasa mcm mana tu psl masak sendri tu

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hehe kita ni mmg xpenah oder steam klw makan kt luar pon sure oder 3 rasa ntah tetiba rs mcm tingin nk try heheh tp xbau hanyir plak

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-hahahah mana da pandai kak..ni xjadi sebenarnya ni air terlebih sudah hehehe

Nana said... [Reply to comment]

zt-hehe berjaya mengenyangkan perut en amrul

Nana said... [Reply to comment]

zura-hehe tu la kan janji bole makan jadi la...hehehe

Nana said... [Reply to comment]

nazz-heheh beznye ada org tolong masakkan hehehe

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

eh ok wat.. ok ler tu..jnji ade usaha nk masak..;)

Nana said... [Reply to comment]

fara-hehe btol2 stuju tu atleast ada usaha kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...