MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, July 1, 2010

kekurangan berat badan

semalam bawa damia g chekcup 2 tahun 2 bulan.sekali timbang berat..turun dah..dari 10.5kg turun 10kg.ni dah kira kategori kurang zat makanan ni.haih...mcm mana damia bole kurang berat n??ibu & abah kemain berat badan berlebihan dengan jayanya...kekekeke...

xpela..pasni kena fikir strategi kasi damia makan..nak kata kurang makan, damia makan bole tahan kuat juga..cuma menyusu tu mmg kurang la..sekali sehari je mnm susu.ada gak aku bg vitamin appeton lysine tu bg dia selera makan.berat mcm itu juga..xde peningkatan..

ada cite menarik skit nk share pasal damia:

1. last week dia minta tok wan dia kueh, pastu dah abes makan damia minta lagi , kueh tu lak dah abes...dia ckp nk kueh lagi tok wan..mak aku ckp dah abes la kueh...TEDEKUT la tok wan ni..hahahah gelak pecah perut seme...dah pandai dah guna ayat kedekut tu, kira dah paham la apa maksud kedekut tu

2.pantang nampak aku sarung suar jeans sure dia tepok2 tangan sambil ckp "ye..ye..nak jalan" ahahah..klw aku pakai suar track xde plak dia ckp gitu.tau je asal org sarung jeans tanda nye nk jalan

3.damia dah berhenti sepenuhnya bfeed.sejak 3minggu lepas damia btol2 stop.cumanye skang ni time nk tido dia ckp mama nk GANG aje (pegang) pastu dia sendiri warning kt diri sendiri "JANGAN ICAP TAU...GANG AJE" heheheh lawak je damia ni.sian..kemaruk xdapat isap pegang pon jadi la...

4.pandai tgk wayang..dia dok diam2 je sikit pon xbersuara...dia bersuara bila da nampak kapal terbang / helikopter dalam movie tu ha..itu sure jadi xtentu arah..helikop..dia jerit heheh..

5.semenjak2 dah besar ni, dia kerap tanya mana abah dia?klw dulu mayb dia kecik lagi xtau lagi apa tu rindu kan...skang ni klw masuk minggu ke-2 amrul xde mula la asik2 tanya abah mana??

6.bila dia jumpe mangkuk & sudu dia akan tiru cara aku buat kek sambil tuang2 bedak yg kengkonon mcm tepung tu dlm mangkuk.bila org tanya damia wat apa tu?wat kek...dia jawab

ni gambo malam tadi...time ni damia tgh makan snek pastu dia minta ari ribena aku g dapor sekejap je nk amek air, kuar2 tgk dah terlena sambil duduk gini heheheh...kiut je tgktengok la sofa aku ada putih2 tu seme damia la nye keje dia tabur nye bedak kt sofa

26 ribu orang memberikan idea bernas:

Echa said... [Reply to comment]

hehehhe. cerdik dah damia.. budak budak dah besar kan.. dia dah pandai tanya ayah dia..hehehehehe...

Hezesuze said... [Reply to comment]

sib baik kurang sikit jek...alaa bebudak kan..aktif sbb tu berat badan berkurangan ...

xkesah yg penting damia makan...huhu

Ena said... [Reply to comment]

eheheheh..
memg cute.. terlentok abis.. tapi tgk lelama cam kesian pulak kan!>. budak2 muka suci je kan!..

maknanya anak akak si irfan tu sebaya ngan damia la yeh!.. heheh.. cumer anak akak lagi beberapa hari baru la 2 tahun.. :)
semalma heck up beratnay pun tak banayk naik.. 11.5kg jekk skrg nie.. tu berat beberapa bulan yg lalu.. then turun sampai tinggal 9kg jekk... nie dah naik balik la.. Alhamdulillah.. memg dier kuat selera skrg nie..

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

bijaknyaaa..

suka no3 tu..hehehe

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

nana, damia dah berenti BF ekk? guna method apa utk stopkan dia?

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

Zara plak kuat giler minum susu..ingat dh besar kurang menyusu tp upanye same jek...tgh2 malam pon kkdg nak susu jugak..damia kurang susu sbb die dh biasa bfeed kot..agaknye die tk suka rase susu formula tuh..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

itu tandanya damia dah makin besar dan cerdik...

Afne said... [Reply to comment]

adoi la damia... gelak sakan auntie baca perkembangan damia 1-6 tu.

nana, hana punya berat cuma 11.5 kg. nurse kata kurg berat. tp semua benda hana mkn. afne bg dia champs with lysine. mak nye spesis keding agaknya menurun kt hana.

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

anak - anak penawar duka!!
adei..mcmnalah eosk kta bila dah tua yerk?!
sbe baek ade blog tuk citer2 psl mereka dan kita sewaktu muda?!1
ahaha..
nana,aku mmg muda sentiasa!
tpi ko rasa ko muda lagi ker?!!
tih tih tih!!

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said... [Reply to comment]

hurmm...si kakak pun kurang berat badan gak...berat dia sama berat ngan si adik jek...11 kg...haihh...camner nak buat weii

~ana~ said... [Reply to comment]

nana,

damia dah makin petah berkata2 la..caya la damia...

Nana said... [Reply to comment]

echa-kdg2 aku tgk cara damia ni xgaya budak umr 2thn stengah..membebel2 mcm mak nenek xlarat aku nk layan

Nana said... [Reply to comment]

kak heze- tu la dah beso makin lasak, makin kuat main je.janji dia makan sikit dari xmakan langsung kan

Nana said... [Reply to comment]

ena-kak irfan berat lg dari damia la klw gitu...
tp jatuh sgt berat dia tu smpai 9kg.damia ni dh bg mkn vit dah dk gitu juga

Nana said... [Reply to comment]

fara-heheheh kdg2 klw dia leka2 main & tros tido xde la dia minta nk pegang tp klw dia duduk bkepit seblah kita sambil tido siap la kena tadah bg dia pegang hahaha

Nana said... [Reply to comment]

ros-mcm kita gtau aritu la
mcm2 try tau..buh minyak angin, buh asam jawa, buh garam

heheh..last2 dia sendiri yg xmau..pelik gak tgk tiba2 dia xmau

Nana said... [Reply to comment]

lily-damia mnm susu sekali je sehari.
agknye la kan dia dh biasa bfeed so mmg da kureng susu formula mmg klw dia mnm pon xbanyak skit jek

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh tu la..makin besar, makin banyak cakap makin malas nk layan heheeh

Nana said... [Reply to comment]

afne-heheh ye la..rasa nye faktor genetik pon bole sebab juga diorang ni xbrape berat kan..tp klw tgk genetik ibu damia ni mana ada keding heheheh
tp anak kakak kita mcm tu la..mak dia keding anak pon sama keding

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tu la ada blog ni bole kita baca blk kisah2 anak kita membesar
eh aku muda lg apa heheheh

Nana said... [Reply to comment]

izan-lor berat adik sama mcm kakak dah..aku pon xtau nk wat mcm mana nampak gayanye aku kena paksa dia makan la pasni.
xkira la malam2 pon suap je even dia xminta dpt makan sikit jadi la

Nana said... [Reply to comment]

ana-heheh mmg pon..kdg2 tgk kepetahan dia tu ngalahakan budak2 besar...sebab damia membesar dengan orang2 besar style dia pon mcm org2 besar je

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

mcm adam ler ..underweght ..tp mkn selera manjang ... kena supply multivitamin manjang

E.L.I.Z.A said... [Reply to comment]

hahaha ibu ngan abah dgn jayanya berat bertambah ye ekkeke

+- anak eli la..kurus..mkn byk gak la, tp agaknya anak org lain lg banyak kot makan ekekke..eiymann 2thn 9bln berat 11.3kg..nampak mcm berat kan,tu pun sbb dia tinggi..kira x aci ah :P

Nana said... [Reply to comment]

diana-tu la selera makan tu ada tp mcm mana la bole kurang berat ni.

Nana said... [Reply to comment]

eli-heheh ye la mak pak kemain banyak isi anak kuruih je hehehe

dia selera makan tu xkisah sgt jangan dia xmau makan pastu berat pon underweight

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...