MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, August 25, 2010

popia kemboja

semalam aku blaja wat popia dari maid jiran sebelah.maid dia ni orang kemboja, selalu masak sedap2 nak2 bulan puasa selalu je ktorg dapat makanan dari jiran sebelah.klw tgk style masakan dia tu sama je mcm rancangan Rasa Halal Orient Kemboja kt Astro Oasis tu.

biasanye bulan puasa mmg dia rajin buat popia, pastu klw dia bg umah ktorg seme pakat berebut2 nk makan popia tu dulu pasalnye...sedapp sangat.tak puas dpt makan sikit je kan, aku pun suh la maid jiran aku tu ajar mcm mana nk buat popia dia tu.sos dia plak aku suh mak aku buat hehe..aku xreti..

ok la meh tgk bahan2

Bahan A
2 biji bawang besar
7bj bawang putih
1/2 sudu lada hitam
2 sudu sos sotong
1/2 peket ayam hancur
garam, gula, & perasa

Bahan B
2 bj kentang (potong halus2, lagi halus dari nak buat karipap tu)
1 biji carrot diparut (xyah dimasak sekali ngan inti2 lain, masukkan masa nk gulung inti tu nanti)
1 paket suhun (di rendam dalam air pastu nanti potong 3)

potong kentang & parut carrot
tumis bawang+lada hitamsuhun di rendam & potong 3
inti dh siap msk
cikgu tgh ajar..
hasil tangan saya....heee
simpan dlm peti ais
ni la cikgu nye...maid jiran seblah
ok selamat mencuba..sedapp tau gerenti nih..dah tua2 bangka baru nk blaja wat popia..kekeke..

25 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

suka popia basah..popia goreng pn suka gk:)

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

semalam beli popia kt bazar..mcm tk sedap je.. tringin giler la popia basah nak2 pulak sos atas dia tu perghh likat dan sedap.. haishh

zura@iwan said... [Reply to comment]

mak aku suka buat popia...tp anaknya x terrer lg..haha..

.::Lynn::. said... [Reply to comment]

nak buat popia ayam... sedapnya

Hezesuze said... [Reply to comment]

owh thn dpn bleh arr uols bisnes popia lak...huhu

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

bese akak wat popia yg biasa tuh jer... blh try nih... nmpak sedap...

Sricahaya said... [Reply to comment]

nmpk cam sedap jerk..leh cuba ni..

eda~ejai said... [Reply to comment]

i suke sangat popia.. tiap ari kalau boleh time buke mesti nak ade popia.. nak try la resipi ni..

bagus la maid jiran u ni.. siap ade orang urut lagi.. hehhehe..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

nk terai la..
tq 4 sharing!!!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

unikk... nak copy resepiii niehhhhhhhhhhhh ;-)

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

wwahhh nmpk menarik, lain dr yg lain!

tak penah lagi tgok kulit popia tu bulat..

* kat mn nak cari sos sotong tu??klu takde nk gnti dgn ape? abaikan je blh ke?

Nana said... [Reply to comment]

eryn-sama la..dua2 suka

Nana said... [Reply to comment]

fiza-pegh..tu kita suka tu popia basah sedapp

Nana said... [Reply to comment]

zura-hehe mak aku xreti..aku pon xreti panggil maid org seblah ajar br reti kekekeke

Nana said... [Reply to comment]

lyn-hem..popia ayam?sedap je bunyiknye

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-kekeke...klw benti keje bole la kak niaga pasar ramadhan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

kak zue-hehe try la kak mmg sedap sgt

Nana said... [Reply to comment]

sri cahya-ahh...mmg sedap pon..klw tak xde la kita blaja mcm mana nk buat hehehe

Nana said... [Reply to comment]

eda-hehe..wah tiap2 ari popia ek..maid tu sendiri yg bgtau klw nk buat panggil dia nanti dia ajr..eheh tu yg kita panggil dia kt umah

Nana said... [Reply to comment]

leily-hehe try jgn xtry

Nana said... [Reply to comment]

diana-hehe copy2 sila la buat ye

Nana said... [Reply to comment]

fara-kulit popia tu bentuk petak la bukan bulat hehe mayb sebab ltk ats pinggan tu nampak bulat
sos sotong tu rasanya kt giant ada jual la..kt belah2 kicap tu mayb ada kot..klw xde pon xpe..tp bila ltk sos sotong tu bau dia pergh..semerbakk tau

Makbed said... [Reply to comment]

dah check. ada tak resepi sos pencicah yg besh?

Ya ALya said... [Reply to comment]

popia memang my feveret....insyaallah akan di cuba t.....

Ummu Nusaibah said... [Reply to comment]

wah nampak sedap, hari tu pun saya ada mkn karipap org kemboja tp tak tau la resepinya, intinya ada daging n suhun gak...ermmm resepi kat atas ni popia basah or goreng? kentang n suun tu ditumis skali dgn bwang ke? saya nak try wat ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...