MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, September 23, 2010

sikit sebanyak info pasal cameron highlands



eh xabes2 lg ke cite pasal cameron?heheh..gmbr2 aku kt cameron dah abes dah..xde dah nk publish...

tp disebabkan ramai la plak yang dok tanya pasal bajet hotel aritu kan...ok ni dia aku kasi satu website yang mana aku jumpe masa dok cari2 tmpt tinggal aritu.kot2 korang pasni berhajat nk g ke cameron highlands kan..& kot2 korang nk stay kt tempat2 bajet bole la masuk sini yea..

http://www.holidaycameron.com/
mcm2 info ada kt sana...no tipon otel seme ada...

pada pemerhatian aku yg baru 2x jejak ke cameron kan ni atara tips yg aku bole bagi:

1. kalau korang rasa nk posing2 maut kat ladang teh aku suggestkan pegi belah pagi..sebab klw petang2 sure ujan turun..xdapat la korang nk gedik2 kt ladang teh tu...(sebabnye 2x aku pegi situ blah petang 2x ujan..hehe mmg nasib xbaik)

ni gambar masa tahun 2007, g time pagi, sempat la posing2 manja kt ladang teh..pegi 2nd time xdapek sebab ujan lebat (chubby gile time ni kan..pregnant 3mths time ni)

2. klw g cameron jgn lupe singgah kt boh tea centre tmpt ni lagi bez dari cameron valley punye ladang.cuma penat skit kena menapak dari bawah ke atas sebab kete xleh naik smpai atas.tp xde la jauh mana pon nk menapak tu.jalan nk ke boh tea centre tu mmg sempit gile...klw bertembung ngan lori..pandai2 la nk idop hehehe...pastu kt boh tea centre kita bole masuk kilang & tgk mcm mana cara teh tu di proses.

boh tea centre
cameron valley tea house

3. kalau korang pegi time ari jumaat-ahad ada satu pasar malam kt berinchang btol2 depan hotel star regency.aku suggest klw nk shopping tersangat la better korang shopping kt sini..sebab aku penah kena...gatai2 g soping kt area equtorial hotel tu kan..bli kaktus 5 bj 10 hengget sekali g pasar malam dapat 8bj 10 hengget.pastu sayur2 plak klw kat pasar malam dia jual 8 peket 10 hengget & ada juga 10 peket 10 hengget, yg mana kt tmpt lain juai 5 peket 10 hengget.stoberi pon gitu juga..pendek kata..soping kat pasar malam brinchang lagi berbaloi2 & MURAH!

pasar malam brinchang
4. kalau nk duduk kt cameron highlands aku suggest kan duduk kt area Brinchang sebab tempat dia kira happening skit & dekat ngan medan selera, ada pasaraya, kfc, stesen minyak.kira strategik skit la..klw nk compare ngan Tanah Rata.banyak hotel yg ada area brinchang tu antaranya country lodge, rossa pasadena, star regency, kavy hotel, tudor home inn, sentosa hotel, jasmin hotel, garden view hotel, rainbow hotel.eh mcm2 la..(seme2 otel yg di senaraikan ni dekat ngan pasar malam brinchang)

pekan brinchang
5. kot sape2 yang tingin nk cameron g tp takut jalan dia konar2 jgn le lalu ikut tapah...ikut simpang pulai ok..xla muntah hijau mcm ikut tapah..eheheh aku dah serik lalu ikut tapah..seriau gile..dah la jalan bengkang bengkok...sempit, pastu kiri gaung plak tu huh! seram

cameron via tapah
cameron via simpang pulai
ok tu saje la..nk share pengalaman 2 kali ke cameron highlands..(mcm 20 kali je pegi nk bagi tips hahahah....)kot2 korang yang dah berpuluh2 kali g cameron nk share juga tips sila la share kt ruangan komen aku ni yea...maceh..

oh yea..nak naik cameron jgn lupe isi minyak siap2 sebabnye dari exit simpang pulai amek masa 1 jam stengah nk sampai ke cameron.jgn jadi mcm kes aku masa pertama kali g cameron dulu masa tahun 2007 sudah...minyak nk abes masa tengah jalan...nasib baik jumpe umah orang asli jual minyak petrol...hahaha..dah ler mahai dia cas..satu botol mineral besar 5 hengget, tu harga zaman minyak blom naik lagi tu..kaya orang asli tu 8 botol aku bli..hehehe

21 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

kita pnh gi sekali ritu msa pegnen 2bulan.. giler truk jln bla dh smpai brinchang tu.. dhla org sana bwk keta suka suki diorg je.. ada ke tgh2 jln tetiba dia benti pastu borak ngn org tepi jln.. slumber giler kiotrg plk tggu dia.. hahahahaha

sana sejuk giler msa p lak kebetulan mmg musim hujan tak tahan ar rasa mcm dh beku dh la 2 hri lepuk je lam bilik..padan muka sebab p teman naman kursus.. hahaha

mummy_ayu said... [Reply to comment]

lagi semangat ayu nak gie nana..harus masuk dlm list nak gie holiday but next year la..he he he.

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

info berguna nih nana... klu nak terjah cameron, bulihla ikut info nana... hehehe!!

zura@iwan said... [Reply to comment]

ko bleh jd tour guide ni..hikss...thks 4 info...

^*NaNa*^ said... [Reply to comment]

info sgt berguna ni...sbnrnya sy pun tkt2 gak nk pi ngan keta sbb hazab nk daki bkt bagai...hehe...bagus..tq nana..!:)

[-suziey-] said... [Reply to comment]

bgs info ni..aku nk save..even dh pnh pegi tp dh lama giler xpegi..so ni kira update la..ekekeke

SyaNa said... [Reply to comment]

pegi CH jgn lupe minum teh tarik
terbaeekk wokkk
*aku ni xabis2 teh tarik CH kan*
hehee

mama tisya said... [Reply to comment]

tk pernh lak lalu simpang pulai...yg tau kot tapah je...

tp lama dh tk pegi...last pegi rsnye b4 kawin ngan kwn2

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

mak aiii..mm g kaya l aorg asli tu..ekekekeke

hemm tade mkna nya chubby kak!!kurus je kt tgok..

* kat opis ni tgh layan semut :)

Nana said... [Reply to comment]

fiza-ahh klw kena time pas ujan mmg sejuk matahari tegak atas pale pon sejuk kan..klw ikut tapah mmg jalan mencbar sket la...bukan skit la..gila2 nye mencabar hehehe

Nana said... [Reply to comment]

mumy ayu-hehehe sila la refer di sini ek klw nk g oliday..kita kasi tlg kawan2 utk senang nk tau mana tmpt2 soping & tmpt tinggal yg strategik

Nana said... [Reply to comment]

kak zue-hehe bole je kak..kita share utk kwn2..sharing is caring kan

Nana said... [Reply to comment]

zura-heheh tu cite2 aku la dulu tu kekekekekek

Nana said... [Reply to comment]

nana-heheh klw awk ikut simpan pulai tak xde la hazab mana..jalan dia besar & xla bahaya mcm jalan tapah tu...xde apa la..cameron ni salah satu tmpt yg saya rasa bole nk repeat banyak2 kali sebab bez!

Nana said... [Reply to comment]

suziey-hehehe..bole tak aku jadi tourist guide?hahaha...ye la kdg2 kita nk g tmpt tu xtau mana nk tuju, mana nk duduk kan...klw xtanya kt org2 yang penah pegi mana kita nk tau kan

Nana said... [Reply to comment]

syana-hahah masuk ni kali ke3 ko keman pasal teh tarik..klw ko nk tau aku duduk sana 2 ari aku mnm air teh je hahahah xde mnm air lain tau

Nana said... [Reply to comment]

eryn-hoho..ikut tapah tu mmg lembik kita..pening2 seme
bole la g bawa tisya jalan2

Nana said... [Reply to comment]

fara-tu la pndai diorg carik duit...tp klw xde org asli tu tersadai dah ktorg hehehe
ye ke tak chubby?tang tek beso skit

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

BOH tea centre ngan pasar malam brincang tu 2 tpt yg kite mmg dh target utk next trip ke cameron..b4 ni 3 kali dh gi sane tp tak tersinggah pon 2 tpt tuh..sbb mase pergi bukan ujung minggu. so tk dapek nk jumpe pasar malam..dok shopping kat pasar yg dekat equatorial tu jek..

Nana said... [Reply to comment]

lily-boh tea centre tu mmg wajib ktorg jejak..nak2 amrul mmg xsabar2 nk g sana hehe dia kata rasa mcm orang kaya je dok lepak2 mnm situ hahaha ntah hapa2

ye la.pasar malam berinchang tu mmg ada time weken je..klw g time ari biasa mmg xjumpe la...tp sius pasr malam tu murah2

Myra Jay said... [Reply to comment]

Nak kena dok hotel area brinchang ar cmni, sbb dah lama tak p..:)
Leh p pasar malam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...