MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, November 22, 2010

hari raya aildiladha - part 2

tahun ni abah aku ditugaskan utk sembelih 5 ekor lembu..ada 9 ekor semuanya..gilir2 ngan sorang lagi pakcik tu.abah aku kata sebelum dia sembelih dia ada baca sepotong ayat quran..utk bagi daging tu tak liat...kalau sembelih xkena cara pon nanti daging dia liat tau..mcm daging dapat thn lepas..ada pakcik mana ntah sembelih..seme daging liat..so far alhamdulillah..daging2 tahun ni yang ktorang masak semuanya xliat...

mcm thn2 lepas juga la...adik badik lelaki tlg2 lpah lembu..so bila dah tolong dapat la 3 pastik sorang daging lembu..(2 orang adik lelaki+abah aku total dapat 9 pastik daging..amik ko..ckp stok sebulan kekekek..) + abah aku plak dapat sekor kepala lembu..part yg paling bez..lidah lembu tu mmg complete lagi...so aku potong2 buat goreng kunyit...nyum2..sedap woo..lidah lembu..peberet aku tu...

kepala lembu tu plak ktorg kapak2 tulang dia buat sup, pastu ada la otak lembu...abang ipor aku suh kakak aku wat sambal..hahah gile ekstrem kan ktorg ni??sampai otak pon makan...aku kengkonon nk try gak la makan otak tu..elok aku masuk mulut nk kunyah..tiba2 rasa mcm lembik2 pastu bau dia mcm hanyir2 skit..rasa dia ala2 kuning telor la..tp aku xdan nk kunyah..sebab aku geli lembik2 hahahah tros aku ludah....


lembu tunggu masa nak sembelih
tu yang pakai baju biru tu abah aku..dia tukang sembelih tahun nilembu dah jadi arwah
orang2 setaman gotong royong potong daging..kat sini xde org pompuan yg tlg potong2 daging..seme org jantan yang buat
ini daging ana yang punya...hahhaha (abang ipar & adik aku)
tu yang tgh dok pegang kapak tu aku la..gigih dok kapak tulang2 wat sup
oleh kerana abah aku tukang sembelih, so dapatla sekor kepala lembu, jenuh nak kapak kasi kecik2 tulang dia wat sup
fresh lagi...daging+lidah+jantung lembu campo sekali..goreng..abes!hehe...kami satu family mmg mkn lidah..sedap kan daging baru langsung xletak ajinomoto ni...hehhe
sup tulang+kepala lembu satu piuk...abes!

elok je sehari pas raya aku demam! hehe banyak sgt makan daging lembu kot...hehehe...

41 ribu orang memberikan idea bernas:

saveme_zero said... [Reply to comment]

perghh...ko mkn lidah erk. aku x mkn..hehehe. daging,ekor,perut je mkn. hari tu mkn skit pun dah berat pale.

saveme_zero said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
ciK mOt ©™ said... [Reply to comment]

hehehe...aku lum pernah makan lidah lembu...beh ke weiii

juelee said... [Reply to comment]

erk... saya lidah otak perut sume tak makan... pernah try tapi takleh masuk mulut, baru nak suap dah terbayang macam2... huhu memang tak adventure

Lyana said... [Reply to comment]

aiyooo..ape rasa itew lidah nana??

pergh..murah rezeki..banyak btol daging korban,..

den tahun ni tak dapat langsung

Ena said... [Reply to comment]

akak makan daging jekk.. tu pun yg goreng kunyit, rendang ngan sup.. yg dalaman punyer akak lom leh makan lagikk.. huhu..

scary la tengok dah lena korban tu.. huhu..

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ayu pun tak pernah makan lidah, otak..yg makan daging, paru, ekor..
perut..sikit2 je la..

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

wahh..siap makn lidah n otak lembu yek..kite mmg dari kecik tak reti makan bahagian2 dalaman lembu nih..cume makan daging jek semata..hehe..nway, taun ni raya haji tk balik kampung..maka tkde langsung la stok daging korban yg dpt utk taun nih..huhu

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

mmg sedap wei lidah tuh... akak pon suker goreng kering gitu jerk... perghhhhh....

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

ehehe..
tu ler kan nana?
sape2 yg tak tengok rugi weih sbb lebu n/kambing/kerbau yg kena sembelih tu sikit pun tak meronta..
time nak sembelih,merelakan jer...
aku memang tak tktu dari dulu..
so,mmg puas bile tgk sendiri mcmana ibadah korban ni dibuat.btw,dagign lembu aku buat steak sume.
sedap woo..
smpai jilat siku!

momguess said... [Reply to comment]

daging lembu korban sgt sedap!!!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said... [Reply to comment]

mak ai beraninya damia pegang kepala lembu tu, kalo balqis confirm takut punyer malam nanti mesti termimpi2, kalo kita tak sanggup nak nengok lembu ni dikorbankan....daging fresh sedapkan,

ieda said... [Reply to comment]

wa2 sedappnya dikk dpt makan daging korban banyak mcm nie ...
huhuh akak tahun nie x dpt meriah mcm tahun terdahulu sbb hubby x sehat .. kakak punn x sehat ..

kakak kena kayap x leh nak masak2 bagai nie .. duk tgkkkk jerlahhh huhuh

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

omak aih daging goreng tu mmg pujaan tu!! dr dulu kini n selamamya..

eh tk pening ke byk nau mkn dging?hehe

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply to comment]

kalau time raya kurban nielah puas hati mkn lembu..makan sup gear box,sup daging..nyum2...wah berani anak dara tuh dekat ngan lembuu..hehe

zura@iwan said... [Reply to comment]

byknya lembu dikorbankan....hehe.

mkn daging byk..demam la ko ye..

Nana said... [Reply to comment]

sue-hehe aku suka la lidah..mmg peberet aku tu...

Nana said... [Reply to comment]

izan-hehe sedap gile wei
try la..tak tipu mmg sedap

Nana said... [Reply to comment]

jue-hahah kak long ni lagi la..siap potong lidah dari kepala dia tu..
so far xde plak bayang2 apa ahahah sedap je makan

Nana said... [Reply to comment]

lyana-lidah ni rasa mcm liat2 skit
tp sedap
ala2 pedal la tekstur dia hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ena-hehe sedap kan daging baru2 goreng fresh!

Nana said... [Reply to comment]

ayu-otak tu mmg geli sket dia lembik
tp lidah ok sedap dia kenyal

Nana said... [Reply to comment]

lily-hehe sedap lidah tu
xcaya cuba la try..
kita mmg dari dlu suka lidah

Nana said... [Reply to comment]

kak zue-hehe akhirnya ada pon org yg makan lidah kt sini hahaha
sedap kan kak

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tu la..rugi sape tak tengok kan..eheh
aku daging tu goreng je
nak bg rasa asli daging tu

Nana said... [Reply to comment]

kak guess-kan?sebab fresh kan

Nana said... [Reply to comment]

anje-heheh bukan reti takut damia tu hehe
mmg sedap daging baru kan manis

Nana said... [Reply to comment]

ieda-owh kena kayap xle makan daging ke?

Nana said... [Reply to comment]

fiza-heheh mau xpening esoknye demam fiza...ahhahaha

Nana said... [Reply to comment]

wan-sup gear box saya xmakan pasai payah nk hirup2 ngan straw hehehheeh
damia mmg tak takut tgk lembu tu

Nana said... [Reply to comment]

zura-hahah aku agak la...makan daging sup lagi daging goreng lg esoknye aku demam hahaha

Ya ALya said... [Reply to comment]

kt umah ni lak.lidah lembuk tak reti makan...tapi usus n otak lembu makan,tapi itu mak n abah je la yg makan...kami adik beradik memang tak reti akan......

lidah lembu tu ramai yg kata sedap,tapi memang tak reti nak makan.....

eLYies said... [Reply to comment]

lidah lembu..aku suka GILERRRRRRRRRRRR>..dapnya

[-suziey-] said... [Reply to comment]

perghhhh sup tulang mmg maveles..daging goreng tu pn sodap..aku sukaaaa..

lawak wei bergambo pegangn kaki lembu:p

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

kepala lembu pun makan???aishh

mama tisya said... [Reply to comment]

kalo ry haji je sure buat sup tulang lps tu daging goreng campur paru,limpa,hati...lps tu ltk bwng byk2...sukaaaaaaaa

Nana said... [Reply to comment]

alya-yes..lidah lembu mmg sedap..tak tipu punya

Nana said... [Reply to comment]

yies-hehehe ko pon suka gak ek..sedap gile kan?

Nana said... [Reply to comment]

suziey-hehehe tu la diorg xde keje nk amek g gmbr
ngan kaki lembu pon jadi

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh...banyak lg isi2 daging kat kepala lembu tu..
pastu lidah tu kan ada kt part kepala...kalau hiris2 isi dia kt kepala tu mmg banyak lg isi nye..

Nana said... [Reply to comment]

eryn-ahh nak2 baru2 dpt daging tros goreng sedap kan manis rasanya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...