MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, November 10, 2010

main masak2

skang ni weken je aku la jadi tukang masak kt umah mak...sebab mak kan baru je operate last week, so dia xbole nk buat keje2 berat...kalau weekday kakak aku yg tlg masak sebelum dia g keje..bez la plak...bila dapat belaja masak menda2 baru ni..hehe ye la aku kan selalu nye tengok je mak buat kan...he...tau2 je dah siap..xdan nk tolong (haha..alasan je tu sebenarnya malas...)

1st time buat kuih cek mek molek ni, tgk tu kesan tangan damia sebok nk buat juga...
juadah minum petang ari sabtu
breakfast ari ahad mee goreng basah, xsenonoh tol adik aku potong daun kucai...beso2 mau tercekik klw makan
lunch ari ahad, sambal kentang+ikan bilis kengkonon nk letak tempe tp xde plak
(klasik kan pinggan tu..turun temurun punya pinggan...heheh...zaman dolu2 punye elok lg)
ni namanya kuah air bayam & cendawan paling senang pejam mata bole buat haha...bahan2 :bawang besar+bawang putih+ikan bilis+lada hitam tumbuk kasi lumat pehtu tumis seme then masukkan bayam+cendawan settle (xmau tumis pon xpe campak je dalam piuk buh air)
aku kena praktis & blaja masak skang...mana tau kot tiba2 amrul kata jom..pindah dok kluang...ha..time tu baru garu pale xtau masak...heheh...ala apa susah kan..resepi kt on9 bersepah...rajin ngan tak rajin je nak turun ke dapur ye x?

p/s: aku sangat kagum ngan korang yg selalu post gambar masak2...nak2 masak2 yg susah..aku takat masak simple ni ok la...start tgk en3 masak kawan2 la..jadi pembakar semangat aku nk belaja masak tau..

32 ribu orang memberikan idea bernas:

zura@iwan said... [Reply to comment]

wahhh...mmg pndai msk ko nana....mee grg tu tliur dh aku..hikss

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

chewahhh kali ni dptla tgk entri masak2 memasak dr nana ye.. hehehe

eh gmbr2 dah lawa ni.. hehehehe gunakan dgn sebaik mgkin khazanah org tu..hahaha

mama tisya said... [Reply to comment]

dlu kita cuti time mama kita operate pn rajin masak...tiba2 terpk agaknye gini la rutin kalo jd suri rumah...ehheheh

kita suka msk2 benda yg senang2 je..yg susah2 tu ikut kerajinana...ehheheh

uiks menu yg tu msk bole pejam mata ye..senang bangat:-p

eLYies said... [Reply to comment]

aku suka kuih cik mek molekkkkkkkkkkkkkkk....dapnyaaaaa

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

wah..nmpak sedap2 sume..mee goreng + sambal ikan bilis n kentang tu nmpak bestttttt..hihihih..oklah tu nana leh mentajamkan skill memasak kan..nnti amrul balik kursus leh suprisekan die masak best2..=D

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

simple tapi sedap tu...dah lah menu diet tu..

kuih cek mek ayu pun suka buat gak..hehe

pinggan tu memang banyak rumah mak ayu...ader bunga hitam ader bunga merah..hehe..klasik kan

Hezesuze said... [Reply to comment]

kagum akak uols....bleh masak lagik...huhu

juelee said... [Reply to comment]

hehe saya tak sabar nak habes pantang, nak masak la...

tak tau nape, memang dari dulu suke makan masak sendiri dr makan kat luar... dapat laki pun jenis suka makan kat umah gak....

tak suke makan kat luar sbb ada banyak ajinomoto, sakit paler terus zassssss

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ayu pun masak yg simple2 je..janji cepat..

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

yg simple tuh sedap nana... cendawan tuh mmg anak2 akak suke... besenya mmg akak masak mcm tulah... anak2 hirup kuah lagi...

atty's said... [Reply to comment]

cantek je cek mek molek tu nana..
leh buat jual dah nie.

.::Lynn::. said... [Reply to comment]

cayok lah nana rajin ke dapur

Nana said... [Reply to comment]

zura-ala simple2 bole la...aku bukan reti sgt sebenarnya...hee

Nana said... [Reply to comment]

fiza-hehe selalunye mmg jarang masak kan, skang kena tlg mak masak plak plak tu ada kamera lawa nk amek gmbr tu psl la...saje nk upload hahaah gambar2 lawa buat org kata mcm sedap je..padahal gmbr yg lawa hehe
mmg tgh menggunakan sebaik2nya khazanah tinggalan orang tu hahaha

Nana said... [Reply to comment]

eryn-hahah tu la nye..terfikir juga agk mcm ni la kot klw dah dok kluang pastu xkeje dok umah je masak, masak & masak je la kejenya

sama la suka masak yg senang2 je..yg susah2 tu klw rasa nk blaja baru try

Nana said... [Reply to comment]

elyies-hehe sama la..baru pes time wat ni

Nana said... [Reply to comment]

lily-heheh tu baru tgk gambar je tu...hahah agak2nye sebab gambar lawa kot tu pasal nampak sedap hahaa
itu la..nanti nk blaja satu menda yg suh dia blaja...PIZZA dah lama di suh blaja masak pizza hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh kita baru pes time buat xsangka plak bole jadi hahah lawak tol...dah tua2 br nk blaja gini la jadinye

hehe pinggan tu mak kita yg punya banyak dah pecah tinggal sket je

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-ala simple2 je kak..

Nana said... [Reply to comment]

jue-hehe saba2 pasni bole masak puas2 ek..
bese la makan kt kedai tu semangkuk sup sesudu dia tibai AJINO mana xpening

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hehe simple2 je pon yg kita tau

Nana said... [Reply to comment]

zue-heheh..ni cara masakan mak saya la ni kak...sedap kan?

Nana said... [Reply to comment]

kak aty-saje buah kecik2 nama pon cek mek molek heheh kena buat molek2

Nana said... [Reply to comment]

lyn-hehe bukan selalu rajin lyn..

Cute MuM said... [Reply to comment]

boleh jadi chef nie..

[-suziey-] said... [Reply to comment]

simple ko ckp..cek mek molek tu aku xreti weiiii..

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

cek mek molek?? waaaaaa tak pnh buat pon

sWeEtdARLiNG said... [Reply to comment]

amboiii sedapnya semua menu tuuu!

www.sw33tdarling.com

Nana said... [Reply to comment]

cute mum-ala..banyak menda xreti msk lg..

Nana said... [Reply to comment]

suziey-cek mek tu senang je rupanya ehehe xde la susah mana wei

Nana said... [Reply to comment]

fara-heheh kita suka kuih tu

Nana said... [Reply to comment]

sweetdarling-hehe..tu br tgk gambo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...