MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, November 9, 2010

resepi puding cendol

sabtu lepas saje try buat puding cendol, selalunye beli je kan..mahal seloyang RM22 modalnye nye bape je kalau nak buat...bek buat sendiri...ok la meh nk share resepi ni.belajar dari mak, dia pon main tibai2 je buat heheh jadi plak...aku suka makan puding ni selalu beli je, sedap..tu pasal la try belaja wat sendiri

bahan2nye...
1 peket cendol
1 peket agar
7 cawan air
2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah (bancuh ngan stengah cawan air)
3 1/2 cawan santan
3 helai daun pandan
secubit garam

cara2nya utk buat lapisan bawah:
1. panaskan 10 cawan air tu & masukkan agar-agar masak bagi hancur agar2 tu & masukkan gula pasir
2.bila dah cair agar2 masukkan 3 cawan santan masak sekejap je jgn sampai pecah minyak pastu masukkan daun pandan + masukkan secubit garam (lepas tu bila dah masak kena bahagi dua tau..separuh utk bahagian bawah & separuh lagi utk lapisan atas)
3.tuangkan cendol dalam loyang & tuangkan agar2 yang dah dimasak dengan gula & santan tunggu sampai keras sikit2 je jgn sampai btol2 keras plak kang xmelekat plak lapisan gula merah tu nanti

lepas tu kena tunggu sejuk & keras dulu cendol & santan tadi pastu baru wat 2nd step

cara2 untuk lapisan atas
1. bancuh gula merah dengan 1/2 cawan air
2. masukkan separuh dari agar2 + santan yang dah dimasak tadi

bila bahagian bawah dah keras skit then baru masukkan bancuhan gula merah tadi.kalau ikut kan buat dia simple je tapi bila dah tulis step by step gini nampak mcm leceh plak hehe..tp serius buat menda ni xsampai 15mnt pon....

agar2+gula+santan yg dh siap dimasak
bancuhan air gula merah + santan utk lapisan atas
cendol boh dalam loyang
tuang kan santan dalam loyang yg berisi cendol, bila dah agak keras skit cuah kan bacuhan gula merah tu
ni la rupa puding cendol dah sejuk, aku saje ltk dlm bekas transparent utk kasi nampak dia nye layer tu
tara...jemput makan semelawa kan gambo2 ni hehe..pakai dslr kawan amrul..dia tinggalkan kat aku tuk sebulan sementara kusus ni...so utk masa sebulan ni gambo2 dalam blog akan lawa2 semenya hahaha...

26 ribu orang memberikan idea bernas:

amyeryn said... [Reply to comment]

cun2..tk pernh try wt tp pernh mkn

Ena said... [Reply to comment]

wahhh..

tak pernah makan, buat apatah lagi.. huhu..

thanks nana.. nak amik resepi nie yeh!.. :)

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

serius tk pnh mkn.. cendol dijadikan puding.. tk blh imagine cana rasa..msti sama je kan..

ita cutevirus said... [Reply to comment]

ffuuuyyoo...
bestnyer puding ni...
sedap.. sedap....
nak order!!

ciK mOt (",) said... [Reply to comment]

weii...puding cendol ni sama spesis ngan agar2 cendol kan...ke salah ni???

~ana~ said... [Reply to comment]

wah...dah boleh lawan pakcik mindef tu la pasni...heh3x..senang la xyah la beli dgn pakcik tu lg pasni kan...

[-suziey-] said... [Reply to comment]

waaaa senang jek..hehe..aku xpnh beli pn puding cendol ni..mkn pn pnh try skali je kot:D

waaa sakan la menembak yek ngn dslr:p

sWeEtdARLiNG said... [Reply to comment]

fuyyoooh..! tak pernah jumpa laa puding cendol.. mesti sedap nii...


www.sw33tdarling.com

Hidayah said... [Reply to comment]

isk isk isk tak penah makan lagi..nampak cam besh je...tlg buat kan bole?hehehe

SyaNa said... [Reply to comment]

bleh wat jual ni weyy
tgk gambar pn tau sedap

Hezesuze said... [Reply to comment]

aduaaii tak pernah makan pun puding nie...huhu

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

pandainyaaaa!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

patutlah tgk gambar semua cun2...hehe..ingatkan dah beli DSLR senyap2..

btw nampak cam sedap pusing cendol ni..ayu pun suka makan,...leh try ni..

Nana said... [Reply to comment]

eryn-kita selalu oder kt makcik membe mmg sedap dia buat
pastu tingin nk blaja..nk bli rs mcm mahai je buat puas ati skit

Nana said... [Reply to comment]

ena-hehe sedap kak..saya suka tu pasal saya blaja wat ni heheheh
ok sila buat ek

Nana said... [Reply to comment]

fiza-hehe xpenah mkn ek?rasa dia sama je mcm cendol kita makan tu tp ni pejal punye hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ita-hahaha blom buka utk tempahan lg kena blaja kasi sedap kaw2 dlu kekekeke

Nana said... [Reply to comment]

izan-ntah la aku rasa sama je kot..

Nana said... [Reply to comment]

ana-heheh kt mindef ada juai ek?xpenah plak tau..susah nk cr org juai kuih ni ada time pose je..
kita selalu tempah klw tingin nk makan..skang dh pandai wat...xde nk bli dah hehehe

Nana said... [Reply to comment]

suziey-ahh simple je buatnye
heheh minjam dslr orang...dari dok saje bek aku snap2 kan

Nana said... [Reply to comment]

sweetdarling-slalu time puasa ada puding ni kt psar ramadhan

Nana said... [Reply to comment]

hidayah-hehe xpenah makan ek?sedap tau..
bole2 no hal punya seloyang RM25 hahaha

Nana said... [Reply to comment]

syana-hehe ingt nk wat juai gak tp kena blaja kasi mantopp dlu hee..

Nana said... [Reply to comment]

kak heze- sedap kak try lerr

Nana said... [Reply to comment]

fara-heheh org baru nk blaja masak ni..hehehe

Nana said... [Reply to comment]

ayu-hahah mana ada..klw kita bli dslr dah tentu wat entry kekekek bukan berlagak tp saje nk share kegembiraan kekekeke
owh penah makan ek?sedap kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...