MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, November 30, 2010

tips nak menang Contest, GA & lucky draw (CGL)

acewah....mcm la selalu sangat menang CGL (singkatan Contest, Ga & Lucky Drawy)...nk kasi2 tips kunun...hehhehe..

xdela..sebenarnya ramai yang tanya kat aku...eh camne eh ko selalu menang?bole tak kasi petua/tips/idea camne nk menang CGL.ok..kat sini aku nak share sikit tips..tapi ni atas dasar pengalaman & pandangan aku sendiri..orang lain aku xtau la ek..

1. kena la rajin join semua CGL...xkira lah hadiah dia tu bezz ke tak bezz ke...klw mcm aku..aku akan join je seme...tu pasal la tertubuhnya blog contest aku tu

2. kalau ada join contest yang kena wat entry2 kreatif aku suggestkan korang simpan dulu entry tu utk publish last date / sehari sebelum due date.sebab apa?tak mustahil orang lain akan cilok idea2 kita yang penat la dok perah otak nak buat entry kreatif..tapi orang lain?sedap2 plak nak tiru.

3. setiap kali join CGL..sila jangan target untuk menang sangat2...sebab apa?bila kita dah konpiden kita bole menang..then kita xmenang..tiba2 kita akan rasa down & tros xde semangat dah nak join CGL

4. kalau ada contest & GA yang memerlukan korang jadi top reader..tips dia...jangan kejar saat2 akhir...bila ada masa terluang je..sila la tinggalkan komen kat blog berkenaan & makesure korang peruntukan masa utk komen kt blog tu, kiranya setiap hari sure ada komen

5. ok ni dari pengalaman aku sendiri..dari dulu aku suka join CGL tp xpenah menang...baru2 skang je nak menang...jadinye..bila sekali dah menang..cayalah cakap aku..korang akan jadi mcm bersemangat nak join CGL & bila dah berkali2 plak menang CGL, nanti korang akan jadi mcm tahap ketageh nak join CGL hahah...kalau xcaya sila la tanya pada mereka2 yang selalu menang CGL (antaranya : mama zharfan, cute mum, ayu ibudamia, kak heze, ros rusli &mamatisya, kak nida, zai kulim, mama iqy, & ramai lagi la)

6. kalau la ada CGL tu pemilihan pemenangnye berdasarkan Lucky Draw / Random..tu tak bole nak buat apa la...tu seme bergantung kepada rezeki & nasib

7. kalau ada CGL yang memerlukan korang capture nombor2 tertentu yang ni lagi la korang kena rajin2 singgah utk tengok nombor yang ditetapkan ( kalau CGL kena capture2 ni aku memang xpenah menang heheh..sebab selalu terlepas)

8. kalau ada contest yang memerlukan korang di undi utk jadi pemenang...sila la rajin2 rayu undi...ha..aku cukup malas nak join contest yang kena vote2 ni...sebab malas nk merayu undi..hahaha.kalau ada contest yg aku join tu & aku ada minta tlg kwn2 vote tu maknanya aku xbaca syarat2 contest dengan betul....kekekke sebabnye kalau kena vote2 ni biasanya aku memang xjoin (GA & lucky draw xde rasanya kena vote2) pesen skang ni..contest dia suh like kt FB..so satu kelebihan la kat korang kalau ada ramai kawan2 kt FB bole suh tlg vote

9. kalau ada CGL yang memerlukan korang wat STICY MODE, buat je entry tu siap2 & wat autopublish time last date / sehari b4 due, bukan apa kalau korang nk tunggu last2 minit baru nak buat..takut nanti terlupa plak pasal contest tu...jadi..bila kita dah siap2 en3 dalam draf atleast kita alert ada lagi en3 yang blom publish kan..(aku agak kureng gemar kalau ada CGL yg kena wat sticky mode ni..time dulu2 xde blog contest mmg aku xjoin la..heheh skang dah ada blog asing utk contest xde halnye aku nak buat siap2 & kasi di STICKY MODE)

em...apa lagi ek..dah xde idea dah..seme aku dah kuarkan...kot kalau korang ada idea / pendapat sendiri bole la share sama2 kat sini ek...apa2 pun..satu je la aku nak cakap....setiap kejayaan tak datang bergolek..bak kata pepatah la..usaha tangga kejayaan....kalah menang adat pertandingan...kalau sesuatu tu dah ditentukan utk kita..tetap la akan jadi hak kita...ada rezeki tak ke mana...(wah banyak tol perumpaan tu hehehhe)

so itu la saje tips dari aku yang mana untuk tahun ni :
untuk CONTEST : start dari bulan may - november 2010 aku dah menang 11 contest
&
untuk GA : start dari bulan september-november 2010 aku dah menang 14 GA,
tahun lepas mmg xde penah menang rasanya...untuk kengkawan yang belum penah menang CGL lagi..teruskan usaha...harap2 tips ni dapat la membantu sedikit sebanyak yek...untuk tanya tips lebih tepat lagi sila tanya mama zharfan hehehe...

chowww..bedah...

36 ribu orang memberikan idea bernas:

Cik Jue said... [Reply to comment]

tips yang bagus..sharing is caring

CaDLyNN said... [Reply to comment]

saya suke jugak masuk contest..adela menang 3-4 kali..tapi skrg tak cukup masa..huhu..nnti insyaAllah akan join cube utk aktifkan diri balik..mcm da lame tak dpt hadiah je..huhu

Cute MuM said... [Reply to comment]

eh.. ada terselit nama me pulak.. baru menang sikit jerlah.. xbanyak macam nana pon..
tapi tips tue memang betul..

me dah ketagih CGL....

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

wah, otai GCL dah kluarkan tips nampak... tgh2 entri tu ada terselit gak sipi2 nama yang tak brapa otai...

teringat lagi dulu nana penah sebut pasal dah join mcm2 CGL tapi tak penah menang pun...tgk sekarang, bila dah menang...bertalu2 dtg....rezeki takdak sapa yang tau...

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

tu dia.... bila otai ga bagi tips... hehehe...

mmg setuju sgt ape yg nana tulis tuh... pokok pangkal kene rajin join kan???

mama rifQy said... [Reply to comment]

WAAA nana..ade tips gituu..tahnx ye sharing2

zura@iwan said... [Reply to comment]

wahhh siap ada tips lg...betui2 apa yg ko kasi tips tu...yg penting usaha & minat nk join..hehe...

thks sharing.....

tahniah gk beb...

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

semua tips adalah 100% tepat

bg me plak, kalau yg memerlukan creative entry, memang time-consuming, so me akan tgk hadiah apa, sbb kena pikir berbaloi ke tak :) kalau hadiah mcm murahan sgt, so me tak joinlah, sbb rasa wasting time perah otak semua

and sbb me dh ada pengalaman jd mangsa copycat, so apa yg nana tulis tu sg betul, kena post last minit kalau join contest yg creative entry :)

lucky draw, me bantai join ajer, sbb seminit pun boleh siap entry tu..prinsip me, join & forget, even join 100 lucky draw pun, belum tentu boleh menang 10 drp 100 lucky draw tu,a nd kebanyakan hadiah adalah cinonet ajer pun

and kena rajin baca winning entries --bab2 creative entry tu..so that kita akan ada idea/ilham, bukan ciplak, cuma cari idea yg unik/fresh yg tak sama dgn org lain :)like doodling, video, rhyming, puisi, entry lawak, etc

me tak pernah kira berapa contest yg me menang, tp me ada buku khas rekod hadiah yg me terima dari thn 2008 sampai 2010 ni, siap ada value prize for each month :) kalau menang contest yg besar2 (national consumer contest kat Msia)cthnya me pernah menang 7-eleven and Johnson2, memang value cecah Rm5 K above pun :)best woooo

sekian
kan dh panjang me membebel tu :p
good luck to nana
me kagum tgk nana join byk2 contest tu..me kdg2 termiss kgak--tgk masa free+mood :)

mama tisya said... [Reply to comment]

sharing is caring..ada gk nama ku terselit...lastyear je byk join CGL so ada la skit menang2..tkde la byk sgt...thn ni kena tgk mood cz byk benda nk pk...

mmg suka tgk kwn2 yg menang mcm2 ni...rezeki masing2 kn...

ieda said... [Reply to comment]

wow panjangnya tips dikk .. heheh akak dulu rajin gak joint .. tapi skrg dah kurang , entah sebab ape .. sbb kdg2 u contest nie panjang sgt syarat2 dia kann ..

aper2 punn thanx sharing tips2 nie dikk :)

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

good tips dan pd aku lah, its more to 'ko usehe lebih mmg akan dptlah' ..besenye camtukan..ni baru join seketul dua nk expect trus mng..pastu lg hangin klu tgalkan komen xbernama hentam org lain..
ok tu jelah pendapat saya yg xslalu mng GA ni,hahahaha

Fieza79 said... [Reply to comment]

owhh mcm tu ke...kita pon mula dl rajen join2...byk kali tk penah dpt...tp bl dh dpt tu tak henti2 plak....dh tu skrg ni jd mls skjp...

tq sharing...

jom la join GA fieza plak...!

Hezesuze said... [Reply to comment]

yezzaa ituler yg akak lakukan...huhu

Sukma SuKkma said... [Reply to comment]

Wahh..tips berguna tuh..actually, sebelum Fauzana share2 nih pun dia mmg suka share any tips utk beginner mcm sy..sgt x kedekut ilmu..tuh la org baik mmg sll lucky hihi :)

haszuraidah ishak said... [Reply to comment]

wahhh..info yg sungguh menarik nih..hihihi..thanks for sharing..

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

wah..nama ayu terselit lah...hehe..bangga bangga..

tapi ayu suka join contest jer..GA ni jarang lah....lately pun ayu dah tak sempat nak join contest sangat...sebab makin bizi lah...

kagum ngan nana..sebab rajin luangkan masa...bagus2..

[-suziey-] said... [Reply to comment]

aku xde tips..sbb asas dia klu rezeki kita mmg xkemana..n xlupe jgk..usaha penting..own effort also will determine.klu usaha pn xde nk menang mende..aku jarang join GA yg based lucky draw..klu aku join tu just utk support kwn..sbb bg aku LD ni aku jarang lucky..hahahha...n klu contest baby aku tgk plak ade x gbr yg sesuai..klu xde aku xjoin..n also aku tgk hadiah..klu hadiah lumayan mmg aku put effort la on it..usaha jgk..klu hadiah pn mcm nk xnk je bg aku xjoin..klu kwn buat aku join la..utk support..hehe..apepn klu dh ditulis rezeki kita mmg xkemana..

Ya ALya said... [Reply to comment]

tq..sharing is caring...dalam tahun ni ada la menang 3,pastu cam malas je,tapi sejak akhir2 ni rajin lak join.....

menang @ tak semuanyer rezeki kan.....

saje untuk meriahkan contest n GA n lucky draw kawan2.....

Nana said... [Reply to comment]

cik jue-hehe saje je share pengalaman saya

cadlyn-kdg2 tgk mood juga kan..klw rajin mmg banyak la join hehehe

cutemum-hahah tau..blog u la kita tgk nak join contest2 baru tau heheh

Nana said... [Reply to comment]

ros-ishh mana ada otai...MZ tu otai
ala ros skang pon banyak menang juga kan..
btol rejeki xde sape tau

kak zue-xde la peringat otai...saya baru2 je nak menjinak2 kan diri hehhe
yes pokok pangkal kena rajin

na-hehe berdasarkan penglaman je ni

Nana said... [Reply to comment]

mz-wah sgt terharu dengan komen yang panjang dari sifu ni...hehhee
kita plak jenis sapu je seme GA xkira la adiah bez ke tak
saje suka2 isi masa lapang
tq ek sudi share tips kat sini
sgt berguna info tu

Nana said... [Reply to comment]

eryn-dulu selalu menang contest kan
skang tisya dah msk 3 thn jarang la skit dpt join kan
pasal contest3 bese limit umr 3thn

Nana said... [Reply to comment]

ieda-hehe saya klw syarat panjang2 tu lambat skit la saya buat tgu time free baru buat hehe

zt-hahaha aku paham aku penah bc komen org xmenang dia xpuas ati anak dia tak tersenrai pastu kutuk2 plak anak org kata tak comei
btol ko kata jgn la baru join contest 2 ketol dh berharap nk menang kan hehee

Nana said... [Reply to comment]

fieza-hheehe ok nnati sy join
kdg2 menda ni tgk mood juga
kalau rajin mmg berderet2 la join
tp kalau mmg tegar rajin ke tak ke mmg join gk hehehe

Nana said... [Reply to comment]

kak heze-hehe tu psl la lately selalu menang kan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

sukma-alamak..segan la hehe aku bukan pandai sgt kasi2 tips
based on experience je seme ni hehehehe

Nana said... [Reply to comment]

has-welcome..heheh saje je share pengalaman sendiri

Nana said... [Reply to comment]

ayu-kalau ayu xjoin GA pon xpe sebab asal ayu join contest sure sangkut nye hehehe
kita ni jrg menang contest so harap GA je la hehehehe
ala ayu kita ni saje nk isi masa lapang..lagi2 ms skang ni amrul xde kann

Nana said... [Reply to comment]

suziey-hehe xpe ko mmg selalu menang contest hehehhe
eh sama plak ko mcm mz ek
aku ni bedal je seme xkira adiah bes ke x

Nana said... [Reply to comment]

ya-hehehe kita ni lak dlu2 malas
skang baru rajin
nak2 bila ada blog contest
mcm xsedar diri plak hahahahah

Fida Rosli said... [Reply to comment]

Wa...taniah2...ble thn... & thnx 4 tips2 ni...hehehe

Nor ' Atikah bt NorBaki said... [Reply to comment]

tips 7 n 9 tak faham la kak?huhuh
ika nak copy bole?buat simpanan sendiri... heheh senang nk buat rujukan join CGL nnt...

Hidayah said... [Reply to comment]

baru menang skali je tu 2nd..tp excited gile hehehe..tq tq thun 2011 nak rajin join CGL chaiyok2 sume

Nana said... [Reply to comment]

fida-tq..hehe hrp2 dapat membantu ek

atikah-ok silakan kalau tak paham bole tanya..nanti dah lama2 berblog paham la camne tu hehe

hidayah-ur welcome...hah tu la nye klw dh penah menang mmg dia kasi kita motivasi tau nk rajin join CGL

iduraz said... [Reply to comment]

wah dah ada tips..tq yerk cik nana..tui u kata, kena rajin join walaupun hadiah dia tklah semeriah mana, n yang penting jgn berharap sgt..akan gunakan tips2 itu utk jadi cam kamu..hehe

Sajian Saajidah said... [Reply to comment]

wah, hebat betul memang rezeki u laa... tahniah dgn skill yg ada :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...