MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, December 2, 2010

bertudung / buka tudung : atas tuntutan kerja what say u?

ingat lagi masa abes SPM g carik keje..try la minta keje kat satu kedai lampu..aku tanya ada keje kosong tak?sekali staff kt situ pandang aku atas bawah..dia ckp "ada" tapi bole buka tudung tak??dia cakap.

hah!!??kena buka tudung?? aikk..nape kena buka tudung plak...stakat kedai lampu je pon...aku sound dia..(tiba2 aku terkurang hajar disitu..bukan niat nk kutuk orang keje kedai lampu ok! tp sebab dia suh aku buka tudung tu yg mcm bongoks tu) ahh..xpe la terima kasih je...tros aku blah! muahahah...sekali staff kedai lampu tu tgk aku dgn penuh keheranan...hahaha padan muke ko!

kes 1 : kena buka tudung

ada kawan aku dtg dari kampung...dapat la keje kt hotel sebagai waitress..dia mmg bertudung...tapi bila dapat keje tu dia xbole pakai tudung time keje & uniform lak skirt pendek atas lutut..dia kata terpaksa la...pakai skirt walaupon seumur hidup dia xpernah pakai skirt pendek...& kalau g keje dia pakai tudung, smpai tmpt keje dia kena pakai skirt pastu balik keje dia pakai tudung balik..sian plak...dia ckp dah cari keje lain susah nak dapat..so dia terpaksa demi nk cari rezki..katanya bukan dia sorang je kt otel tu yg kena buka tudung..ramai lagi...
aku ada la slow talk ngan dia..suh carik keje lain jela...sebab aku gtau dia..klw aku jadi dia..aku xkan buka tudung..

kes 2 : kena pakai tudung

haa..ni contoh kt opis aku skang...mmg opis aku ni agak islamik skit..staff kt sini WAJIB bertudung...kalau dia dtg interview tak pakai tudung xpe..tp misalan kata dia dapat keje tu..mmg boz akn ckp sini mmg WAJIB pakai tudung...kan ritu aku penah gtau kt fb sape nk keje, ada keje kosong..tapi nk cari org bertudung...ada la sorang kawan tu reply hah???kena pakai tudung...kekekek..yes..aku jawab WAJIB...tros dia diam jek...

hah yang ni aku xmau komen lebih2 sebab opis aku kan...heee...tapi bg aku ada baiknya...kalau staff tu mmg tak bertudung & dia kena pakai tudung msk keje sini kan..mana tau satu ari nanti allah allah buka pintu hati dia nak bertudung terus...ha..kan dah dapat pahala dah boz kan?

yang tak baiknye?heem...tepuk dada tanya selera..hehehe (komen selamat dari aku..haha aku tau ada sorang budak opis baca blog aku dalam diam..kekek tu pasai aku xmau komen lelebih)

entry ni bukan nk tunjuk bagus aku bertudung ke apa ek(ye la aku tau aku bukan perfect sgt...) aku bukan kutuk orang yang tak bertudung...just nak tanya apa pendapat korang pasal isu ni.sorry la kalau ada sape2 terasa isu ni sensitif..xde niat pon nak menyindir sape2 tau..PEACE :)


43 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn pernh kena gk dlu lps study nk kj part time..ingt lg kedai tu smp skarng kt midvaley..kedai jual brg2 mcm antik die soh buka tudung katanye kalo pki tudung , customer tkmo msk..sbr je la...trus ckp..tkpe la....

oo kt opis wajib pki tudung ye..yg tau wajib pki tudung kalo kj klate je...hehehehe..

kt opis kita , pki tudung hanya ke tmpt kj..kt luar mmg free hair..tktau naper..tp kalo tgk cr pemakaian tudung kt opis tu bkn jenis buka cz pki mcm org btul2 pki tdg...mmg mula2 tau tk caya gk tp dh tgk sendiri percaya gk la

CaDLyNN said... [Reply to comment]

penah teman adik nk cari part time kt kedai baju kt mines..owner tu taknak accept coz my sister bertudung..apelah cetek sgt pemikiran..pada saya, byk lg kerja kt tmpt lain..bertudung itu bukan fashion tapi kewajipan utk muslimah..jadi takde alasan utk buka tudung kerana kerja n so on..
kalau pasal keje kene pakai tudung tu..penerapan yang bagus, mungkin mule2 org tu terpaksa but insyaAllah lame2 bile die dah selesa..dengan izin Allah mungkin terbuka hati die nk fulltime bertudung..hhaha..ade fulltime parttime la pulak~

e.l.i.z.@ said... [Reply to comment]

heran gak org yg xpaham tudung tu wajib..bukan ikut suka tggu pintu hati terbuka ke, dapat hidayah ke :P

kes 1 tu, patutnya dia xyah la keje kt hotel tu..byk lagi keje lain.kot desperate pun kan..dh la kena bukak tudung, pastu kena pakai skirt paras lutut lak..adusss

kes 2 - tabik spring la kt bos nana..bagus sgt dia letak syarat mcm tu..lagi 1, bila staf dia bertudung n sopan, xdela pekerja lelaki jd gatal ke apa ke kan ..kurang la sikit nk jadi mcm tu hehe...

alamak panjangnye..mmg isu sensitif pun..tapi org yg sensitif tu la yg tak bertudung tul tak? hehhe sat g hangin baca komen aku..lantak ler kome :P

atty's said... [Reply to comment]

kty penah gak kena masa keje hotel kt front desk , mmg kena tanggal tudung

sbb masa tu takde keje lain .kty terima gak ..dlm masa tu terai cari keje lain , alhamdulillah takyah dah keje situ

Ya ALya said... [Reply to comment]

ya pun pernah kena gak,time tu nak part time kt salon.....majikan tu tak bg pakai tudung,tapi tak keja pun......

yg ni lain kes lak...mintak keja,g interview,tapi office tu tak nak terima org yg dah kwin....sedih je.....

Hezesuze said... [Reply to comment]

wah cam kene ngan diri akak pulak kan..kes wajib pakai tudung...ater dulu time solo tak pakai tudung kan...so dapat job offer sekitar port klang..

kampeni melayu...pesting kene pakai tudung...aduaaiii!! tapi nak buat lagu mana kan haruss ler pakai gak coz gaji yg dibagi lumayan seh hahahaha...gegeh hari pertama koje kelam kabut pakai tudung mihahahaha

alhamdulillah lama2 jadi bese pakai tudung and terus diteruskan till now...huhu

SyaNa said... [Reply to comment]

aku pn nk komen pn x reti sbb diri sdiri pn ke laut kan

ape2 pn sdiri Pk la kan mana baik mana buruk

tp company ko tu bagus la.yg lain terpulang pada staff tu sdiri nk teruskan ke arah mana

~ana~ said... [Reply to comment]

kat 'sini' pun ramai yg pakai tudung kat ofis tp kat luar x pakai. ada sorg HOD kat sini, dia nak staff dia pakai tudung. so, semua staff perempuan dia pakai tudung la..n majority drpd staff dia tu bukak tudung kalau kat luar...erm....

zue @ annaleeya said... [Reply to comment]

nih isu sensitif gak nih... tp bg akakla kan... pokok pgkalnya atas diri kita sdiri la...

tapi bg akak sdiri... mmg dari sekolah bertudung smp skrg dan akak takkan sekali2 bukak tudung...

lia said... [Reply to comment]

pasal tempat yg x kasi staff bertudung tu, actually boleh complaint kat jabatan tenaga manusia.... mungkin kawan ko x tau so soh dia wat complaint...

wantie said... [Reply to comment]

memang betul nana. my sil interview kat Hotel, pas tu dia suruh bukak tudung. Memang kerja kat Hotel kena bukak tudung kot.

Masa aku mintak kerja part time sushi king pun dorang suh bukak tudung gak.

Aku benci ngan org yg mcm ni. kerja bukan satu ja, berlambak kat M'sia ni. Kalau kena bukak tudung, wat pa nak kerja?

[-suziey-] said... [Reply to comment]

bab akidah no compromy!! enough said :)

ieda said... [Reply to comment]

akak pernah dpt offer kerja tapi x leh pakai tudung ..
akak say sorry .. aurat saya tetap aurat .. yg nak tanggung panas api neraka bukan anda .. tapi saya ..
seyesss akak jawab gituu ..

org tuu tercengang .. sbb dia bukan melayu kannn ... tu dia terkejut .. mgkin sblm nie dia suh org lain org lain ok jer .. leh ejr bukak tudung demi kerja ..

bukan org tuu yg bagi rezeki .. tapi allah .. insyaallah rezeki dimana2 ... :)

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

aku agree dgn suziey..
sbb ikut logik la kan..time solat ko boleh bungkus elok2 ngadap Allah...
itu yg cipta ko tu..
tpi time lain..
kemain lagi jdi mak lampir..
cukup2lah tu..
soal akidah dan keimanan bukan kena tunggu buka ati
nnti klu smpai mati Allah tak buka ati tu nnti,kat padang mahsyar nak ckp salah Allah jugak?!
nmpk mcm sound tepek tpi even mcm aku sekalipun kan..
ko miskin mcmana sekalipun,agama ko jgn buat main2..
mujur jugak kalau suami tu mmg ismalic practical,tpi klu secular practical?!
ari sudah malam,sendri mahu jawap....

#one step at one time.tpi manjang jer takde step lansung at anytime...
ratip atip tu memang catit jer tanpa lelah..

ciK mOt ©™ said... [Reply to comment]

hurmm...tepuk dada tanya selera...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said... [Reply to comment]

ader sorang parent student ayu ni...dia keje nurse...memang free hair..siap warna2 lagi rambut dia...pastu kena gi keje kat arab...ekekek..terus bertudung likup kat sana tau...sebab sana memang wajib kan...tapi sampai kat airport transit...terus dibuka tudung tu...hehe

no komen...bab2 cam ni sensitif

haszuraidah ishak said... [Reply to comment]

setakat ni tak pernah lagi time pi itw suh buka tudung (cam bnyk pi itw je..agagaga)

tang bos nana, memang tabik springggggg ar!!

MamaDamia a.k.a Haiza said... [Reply to comment]

Perghh isu sensitif ni...me keje hotel n yes sampai hotel kena bukak tudung...before ni ada gi interview 2 tempat(bukan hotel)...boleh plak diorang tanya.."kalau u dapat keje kat sini ..boleh bukak tudung tak?"....so baik takyah...dah elok2 gaji ok kat hotel skang nak gi tempat lain yang sama syaratnya...for what?

p/s:lagi jijik tengok pompuan yang pakai tudung litup tapi baju ketat stok terjojol segala benda...takpun beria bertudung tapi pakai baju leher terdedah...tayang sana sini :P...so sendiri mau ingat

niza said... [Reply to comment]

aku respek la kat bos ko nana....wajibkan staff pakai tudung....

aku setuju ngn komen ayu...

Nana said... [Reply to comment]

eryn-ahh kt opis ni mmg wajib pakai tudung
ramai yg free hair sebenarnya..kalau jumpe kt luar masing2 xpakai tudung hehehhe

Nana said... [Reply to comment]

lyn-yes..btol tu..bertudung tu kewajipan..
hahah tu la nye..so far skang ni rasanye xdek lagi staff yg tros bertudung rata2 kt luar free hair dtg keje je btudung hehehe

Nana said... [Reply to comment]

eli-hahah kan..bese dgr org kata nanti la ati blom terbuka lagi nak bertudung..
nak tunggu dpt mimpi ke baru nak pakai kekeke
xpe2 eli lantakla kot ada org yg terasa kita meluahkan apa yg kita rasa ehhehhe

pasal opis kita tu yes..sekurangnya klw kita bertudung org laki2 jadi xberani la nk buat bukan2
tp sini staff dia baik2 ehheh

Nana said... [Reply to comment]

ya-haih...tu la nye penah kena gak dtg intebiu dia kata xmau amek org dah kawen
apa bezanya?langsung xlogik kan syarat mcm tu

Nana said... [Reply to comment]

kak heze- wah yeke alhamdullillah..tengok..lama2 hati terbuka sendiri nak bertudung kan...heheh tahniah akak!

Nana said... [Reply to comment]

syana-hem..tu pasal aku ckp aku xmau komen lebih2 sebab aku pon sama je mcm ko hahahaha

Nana said... [Reply to comment]

ana-hee sana pon cam tu ek
kt sini klw kita jumpe kt luar ramai yg free hair bertudung utk ke opis je

Nana said... [Reply to comment]

kak zue-yes btol kak pokok pangkal hati..

Nana said... [Reply to comment]

lia-tp klw g mana2 otel pon
mmg dia xkasi pkai tdg la
aku penah intebiu gak
jadi front desk
dgr je dia kata kena buka tdg
aku tros balik

Nana said... [Reply to comment]

wantie-kan aku kata..rata2 otel mmg xbole pakai tudung
klw xsalah aku hotel istana bole rasanya
xtau la apa dlm fikiran diorg tu
yg xkasi staff bertudung?

Nana said... [Reply to comment]

suziey-aku suka jawapan kau!

Nana said... [Reply to comment]

kak ieda-syabas kak..org mcm tu mmg kita kena bahasakan je
btol rezki ada dimana2

Nana said... [Reply to comment]

ayu-tq atas komen kau yg sgt memberangsangkan..

Nana said... [Reply to comment]

izan-hehe kasi jawapan selamat nampak..

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heheh kan bab2 ni mmg sensitip hehehe
ala student uia pon ramai yg terpaksa bertudung kan sekali kuar amek pakai mini skirt hehhe

Nana said... [Reply to comment]

has-heheh sini mmg islamik skit has...
tu la kita pon tabik juga

Nana said... [Reply to comment]

haiza-hehe asal kan ramai yg keje otel kena buka tdg
benci tol

Nana said... [Reply to comment]

niza-hehe tu la nye...
mula2 masuk dlu xtau sebab saya mmg bertudung kan
bila dah jumpe kwn2 kt luar tgk free hair tkejut gak

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

sama la mcm opis ila ni.. ms mula2 masuk keje mostly semua xbertudung.. tp saje diwajibkan pakai tudung supaya lg kemas... tp bila diaorg outing mmg xpakai tudung pun.. even ila dulu ms muda2 umor 23thn dulu pun jenis pakai tudung on off... la ni sbb dah terbiasa pakai tudung kat opis.. lg pulak laki bg galakkan.. terus pakai hingga kini... tp skali skala tu ada gak xpakai.. hehe

bOnda said... [Reply to comment]

same gOes here..
tapi kat 'sini' WAJIB bertudung cOz IPT_ islamic kan
tapi yg takleh tahan tu kat lua dua tiga kerat ni bukak tudung
apa, tak MALU ke kat TUHAN?
and yess, kat student fakulti masing2 (kalO keje fakulti la..)
hmmmm...

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

nana
tu aku setuju dgn ko
nak2 klu student foreigner..
mak aii
smpat kat tmn melati or dlm cab
cabut..jgn tak cabut!
pastu yg local tgk depa selamba jer buka...diaorg apatah lagi.
cabut jugak.
agak2lah klu time cabut tu trus tercabut nyawa sekali camner la ye agaknya?
Allah mmg bg pnjng umur tuk bertaubat.

Nana said... [Reply to comment]

lela-hehe..aku pon mcm ko juga...mmg tak perfect la...tu pasal aku xberani nk komen lebih2...aku just nk share kisah wajib bertudung kt opis aku & kisah terpaksa buka tudung yg kawan aku tu rs mcm xpatut je

Nana said... [Reply to comment]

bonda-heheh gitu ek...apa2 pun kan tepuk dada tanya selera la kan...

Nana said... [Reply to comment]

ayu-heeeeeee..pasainye aku ada kenai sorang budak uia yang tersangat2 seksi ok...bukan seksi sikit2 tp seksi tahap2 model gitu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...