MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, December 23, 2010

pengalaman interview

Sepanjang idop aku berpuluh2 kali gak la penah g intebiu…tapi kan..sampai la skang..asal ada call suh dtg intebiu aku dah rasa debar2..tu baru dapt call tu..blom g intebiu lagik..hahaha…tak tau la kenapa aku ni ada satu BADI intebiu..yang mana kalau tgh2 dok isi application form tu kan 2,3 kali aku g toilet nk terkenseng sebab nebes! Haahhaha….

Nak2 kan kalau tempat intebiu tu dia suh wat test computer..dan2 plak taip jadi lembab..kalau selalu tulis blog tu laju je taip xyah pandang keyboard pon..hahah bila time intebiu ..nebes nye pasal..bersepah2 menaip..ish xsuka klw g intebiu ada typing test. kalau nk msk blk intebiu tu jgn kata la..seme doa aku baca..tingal xbaca doa makan je hahaha...puh kiri puh kanan seme ada

Pengalaman intebiu paling xbole lupe…time tu intebiu jawatan sekretari…sekali aku masuk dalam blk intebiu ada 4 orang panel & salah sorang panel tu jiran seblah umah aku yg mmg sombong gile & xpenah bercakap pon! Hahha…malunye wei…sure awal2 dia rejek aku kan…sebab aku ni jiran dia ngeh2x..mmg aku xdapat pon keje tu hahaha…

Ingat lagi masa mula2 abes SPM..semangat mencarik keje..tgk iklan dlm paper nk pakai kerani, masuk2 je opis tu ksg jek..ada sorang je budak receptionist, mana orang seme ni..sekali tgk gambar2 kat dinding company tu rupa2nya menjuai barang2 mcm kalau kita g makan kat kedai makan kan..tiba2 dtg la kakak2 or abang2 nk juai barang…ceh penipu hangit..kata kerani..rupa2nya kena juai2 barang…

Bila aku dah tau opis tu rupa2nya menjuai barang teros aku wat alasan..em kak..saya nk g toilet dulu…nanti kang saya naik balik…hahah sudahnye aku teros CABOT xkuasa aku nk keje juai2 barang tu..bek aku jadi cashier my giant lg bagus..(bukan kutuk org juai2 brg tp..aku xbape gemo klw tgh2 makan org2 juai brg tu dtg..rimas, so aku xmau org rimas ngan aku gak heheh)

Ada sekali tu..iklan data entry..dah isi2 form seme ni, sekali pegi tengok2 satu meja ada 1 computer..pastu 10 orang dok ngadap computer tu sambil tgk graf2 saham…huh..tertipu lagi tipah..kena juai saham rupanya…mcm biasa taktik aku..cakap kt receptionist tu saya nk g toilet…hahahah…pastu teros CABOT.

Mmg banyak iklan yg menipu dalam paper tu..xleh nk caya…dalam 10 iklan tu mayb ada 1 je yg btol2 nak pakai kerani…yg lain2 tu seme hampeh menipu je kejenya.aku rasa bukan aku sorang jek yg ada perasaan nebes masa g intebiu..tangan & kaki sejuk mcm kutub utara tu normal la…hahahah takut nye pasal

satu lg yg aku xsuka time g interview...kena isi form yang puluh2 page...pastu siap ada kertas ujian jawab soklan2 english & maths mcm kt skolah je.rasanya bole kira la kot company yg praktis mcm tu


3 ribu orang memberikan idea bernas:

ieda said... [Reply to comment]

memang dik selalu iklan2 kerja nie banyak yg seolah nak menipu .. jawatan bukan main best bila baca .. sekali kena buat market .. sblm tuu siap kena gi kursus huhuhu

mohammad said... [Reply to comment]

salam ziarah

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

adik i pun pengalaman mcm nana..sbb dia amik course yg susah nak dtg keje, so lps grad degree pun tak de keje..aisehhh pernah kena mcm nana ie keje jual saham etc...cian tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...