MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 31, 2010

bahaya panadol


JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)


UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…


“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol.. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.


Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.


Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.


Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda. Sumber :- http://www.omaQ.org

aku penah keje kat kilang panadol ni dulu (GSK) lepas abes sekolah & skang ni pun keje tempat buat ubat hehe..aku ni mmg jenis klw demam xmakan panadol, biar je demam baik sendiri kalau terlalu teruk sangat sampai xbole bangun tu baru la aku makan panadol.tp selagi bole tahan..aku tahan.korang?

ubat cacing

pagi tadi bawa damia g klinik wat checkup, so arini amik 1/2 day .perkembangan terkini:
berat: 10.5 kg (ala kurusnye....)
tinggi : 88cm

tadi doktor bagi ubat cacing, masuk umur damia 2 tahun baru bagi, em..lagi 13 hari bezday damia.simpan dulu la.

time dpt ubt cacing tu..baru aku pasan ubat tu keluaran company aku keje skang nih.selalu dok deal ngan supplier pasal label2 ni tak tau plak aku
ALBENDAZOLE ni ubat cacing, mmg selalu pun dok wat keje hari2 tengok nama2 ubat tapi klw korang tanya aku apa kegunaan ubat tu haram aku xtau..hehe..

yang aku tau FEPRIL (ubat demam), NILCO (ubat batuk) ASCORBIC ACID (vitamin C), ZEET (painkiller) bez gak keje company ubat ni, beli ubat dapat harga staff, tp tak seme ubat bole beli.klw takat ubt demam, vitamin2 tu bole la.

aritu aku nak bli ubat GOUT utk amrul(gile ko muda2 lagi dah kena gout!) tapi tak bole pasal ubat tu under control medicine tak leh senang2 la nk beli.klw kat luar mmg mahai gila2 tp klw ktorg staff bli murah la.

tetiba bangga g kenek dpt ubat company sendiri (eh.. bukan company aku maksud aku company yg aku keje ehehhe..)
********************************************
off topic pasal ubat..semalam ada orang oder kek coklat.office husband shiera

tq bebeh..ko rekemen kat kek aku kt diorang, ni kali ke-2 office tu order utk wat makan2, katanya dah boring ngan kek SR nk try kek lain.tq kak shima..percaya ngan hasil keje saya..walaupun saya tak reti nk deco2 heheh...harus aku kena belaja deco2 kek ni kan?

Ole-ole dari Jakarta oleh Yuka-Luv

nak join klik sini
referer : Malaysia giveaway

Tuesday, March 30, 2010

SHIAL!

eii..geramnye aku, bengang nye aku, sakit nye ati aku!!!
S***L
eh korang..jangan salah paham tau...aku bukan mencarut la..nak tau apa kisah dia?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
ni ha..tadi aku nak komen kat blog kak zue
sekali kuar perkataan SHIAL kat word verification
hahaha..gelak sakan aku malam2 buta kena carut.kui2x...wah2 korang..tengok tajuk panaz2 laju je masuk kan..kekekek..saje je bagi gempak...ltk tajuk gitu sure seme nk tau apa kes?hahaha...tu je la cite aku malam ni, nak sambung wat kek jap skit lagi nk siap ni esk ada orang oder.da...



contest: perkahwinan abadi



nak join kli sini

Soalan-soalannya:

  1. Apakah Tema perkahwinan/pertunangan anda.

Garden wedding & purple


  1. Hadiah kahwin/tunang paling istimewa dan kenapa?

Botol susu gergasi hehe..tak tau sapa yang bagi tapi rasa macam simbolik sangat

  1. Apakah Door gift/hadiah untuk tetamu? (yg bertunang boleh skip soalan ini, tapi kalau ada lagi bagus)

Untuk tetamu VIP kipas tangan, kanak2 gula2, orang dewasa plak potpourri

  1. Hantaran perkahwinan/Pertunangan yang paling anda suka?

Set minyak wangi

  1. Ceritakan 3 Pengalaman manis sebelum/semasa/selepas majlis berlangsung?

- Majlis persandingan berjalan dengar lancar

- Dapat kejutan letupan mercun masa tengah bersanding (kawan amrul punya kerja eheh..)

- Dapat hadiah wang tunai RM*** dari officemate hehehe…

  1. Sertakan Gambar perkahwinan/pertunangan yg paling anda suka?


7. Saya mendambakan perkahwinan yg berunsurkan garden kerana sejak dari dulu saya meminati tema garden wedding & saya rasa tema itu tak kan luput dek zaman & sentiasa evergreen


sedara kawen

Ari ahad ada kenduri kawen sedara kat rawang, aku mcm biasa la..jadi driver ma & abah.amrul lak xbalik so aku la kena jadi driver nye.sedara ni mmg langsung aku xpenah jumpe pun ala..kira sedara jauh dah…cantik btol pelamin, makeup, baju seme lawa la..pantin pun cantik.selamat pengantin baru buat alia & husband..

berkenan sungguh ngan pelamin dia

***********************************************

Lepas balik kenduri aku singgah Tesco rawang nak cari pampes & susu damia, minggu aku dah sevey kt giant tp mahai xde promotion.hehe..korang sure mcm aku gak kan?cari mana tempat yg murah utk bli pampes & susu.hehehe…Ekceli banyak aku dah sevey dah sebelum ni, harga kt seme pasaraya tak sama kan..kebetulan plak semalam aku g tesco tu susu & pampes murah.

So aku pun rembat la 2bag pampes fitti Normal price RM33.90 harga lepas offer RM24.99 murah kan?susu dumex plak normal price RM23.90 harga lepas offer RM18.99.bez btol kan klw kebetulan pegi tu tgh ada offer, tp jarang la…terkena aku pegi tu ada offer.

Kebetulan plak semalam ada offer stand fand pensonic RM99 aje aku tros rembat la…kipas lama aku dan2 plak rosak time gaji kuar! Cess…pandai2 je dia kan..nk rosak time org dpt duit haha…kipas lama yg dh rosak tu kwn skolah adiahkan time aku kawen.4 tahun je riwayat kipas tu ngan aku hehehe…



Monday, March 29, 2010

entry khas untuk en.somi...

Entry ni khas untuk en.somi aku,eh klw Korang nak baca pun bole juga…aku xmarah punye…hahahaha…

Yang..saya tau awak baca blog saya ni kan?saya tau awk mmg salah sorang silent reader blog saya.he….

Nanti kan kalau awak balik, saya nk masak awak spageti Bolognese & carbonara, tak lupe juga saya nk buatkan awak dadih coklat awak suka kan?bile awak mau balik ek?xsabar saya nk masakkan utk awak.ehehe…sebab awk selalu xbagi saya masak kan…sesekali nak juga saya sediakan makanan peberet awak hasil dari air tangan saya.

ni saya dah siap2 dah bli barang2 nk masak utk awak hee...

Awak, makan ubat tau…sian awk kan..demam dah 2 ari..time2 macam ni la yang buat saya sedih tau…tak dapat jaga awak…tak dapat berada di sisi awak saat2 awak memerlukan saya.tak pe la sama2 kita doakan satu ari nanti kita dapat duduk sama.

i ♥ you...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...