MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, November 30, 2010

tips nak menang Contest, GA & lucky draw (CGL)

acewah....mcm la selalu sangat menang CGL (singkatan Contest, Ga & Lucky Drawy)...nk kasi2 tips kunun...hehhehe..

xdela..sebenarnya ramai yang tanya kat aku...eh camne eh ko selalu menang?bole tak kasi petua/tips/idea camne nk menang CGL.ok..kat sini aku nak share sikit tips..tapi ni atas dasar pengalaman & pandangan aku sendiri..orang lain aku xtau la ek..

1. kena la rajin join semua CGL...xkira lah hadiah dia tu bezz ke tak bezz ke...klw mcm aku..aku akan join je seme...tu pasal la tertubuhnya blog contest aku tu

2. kalau ada join contest yang kena wat entry2 kreatif aku suggestkan korang simpan dulu entry tu utk publish last date / sehari sebelum due date.sebab apa?tak mustahil orang lain akan cilok idea2 kita yang penat la dok perah otak nak buat entry kreatif..tapi orang lain?sedap2 plak nak tiru.

3. setiap kali join CGL..sila jangan target untuk menang sangat2...sebab apa?bila kita dah konpiden kita bole menang..then kita xmenang..tiba2 kita akan rasa down & tros xde semangat dah nak join CGL

4. kalau ada contest & GA yang memerlukan korang jadi top reader..tips dia...jangan kejar saat2 akhir...bila ada masa terluang je..sila la tinggalkan komen kat blog berkenaan & makesure korang peruntukan masa utk komen kt blog tu, kiranya setiap hari sure ada komen

5. ok ni dari pengalaman aku sendiri..dari dulu aku suka join CGL tp xpenah menang...baru2 skang je nak menang...jadinye..bila sekali dah menang..cayalah cakap aku..korang akan jadi mcm bersemangat nak join CGL & bila dah berkali2 plak menang CGL, nanti korang akan jadi mcm tahap ketageh nak join CGL hahah...kalau xcaya sila la tanya pada mereka2 yang selalu menang CGL (antaranya : mama zharfan, cute mum, ayu ibudamia, kak heze, ros rusli &mamatisya, kak nida, zai kulim, mama iqy, & ramai lagi la)

6. kalau la ada CGL tu pemilihan pemenangnye berdasarkan Lucky Draw / Random..tu tak bole nak buat apa la...tu seme bergantung kepada rezeki & nasib

7. kalau ada CGL yang memerlukan korang capture nombor2 tertentu yang ni lagi la korang kena rajin2 singgah utk tengok nombor yang ditetapkan ( kalau CGL kena capture2 ni aku memang xpenah menang heheh..sebab selalu terlepas)

8. kalau ada contest yang memerlukan korang di undi utk jadi pemenang...sila la rajin2 rayu undi...ha..aku cukup malas nak join contest yang kena vote2 ni...sebab malas nk merayu undi..hahaha.kalau ada contest yg aku join tu & aku ada minta tlg kwn2 vote tu maknanya aku xbaca syarat2 contest dengan betul....kekekke sebabnye kalau kena vote2 ni biasanya aku memang xjoin (GA & lucky draw xde rasanya kena vote2) pesen skang ni..contest dia suh like kt FB..so satu kelebihan la kat korang kalau ada ramai kawan2 kt FB bole suh tlg vote

9. kalau ada CGL yang memerlukan korang wat STICY MODE, buat je entry tu siap2 & wat autopublish time last date / sehari b4 due, bukan apa kalau korang nk tunggu last2 minit baru nak buat..takut nanti terlupa plak pasal contest tu...jadi..bila kita dah siap2 en3 dalam draf atleast kita alert ada lagi en3 yang blom publish kan..(aku agak kureng gemar kalau ada CGL yg kena wat sticky mode ni..time dulu2 xde blog contest mmg aku xjoin la..heheh skang dah ada blog asing utk contest xde halnye aku nak buat siap2 & kasi di STICKY MODE)

em...apa lagi ek..dah xde idea dah..seme aku dah kuarkan...kot kalau korang ada idea / pendapat sendiri bole la share sama2 kat sini ek...apa2 pun..satu je la aku nak cakap....setiap kejayaan tak datang bergolek..bak kata pepatah la..usaha tangga kejayaan....kalah menang adat pertandingan...kalau sesuatu tu dah ditentukan utk kita..tetap la akan jadi hak kita...ada rezeki tak ke mana...(wah banyak tol perumpaan tu hehehhe)

so itu la saje tips dari aku yang mana untuk tahun ni :
untuk CONTEST : start dari bulan may - november 2010 aku dah menang 11 contest
&
untuk GA : start dari bulan september-november 2010 aku dah menang 14 GA,
tahun lepas mmg xde penah menang rasanya...untuk kengkawan yang belum penah menang CGL lagi..teruskan usaha...harap2 tips ni dapat la membantu sedikit sebanyak yek...untuk tanya tips lebih tepat lagi sila tanya mama zharfan hehehe...

chowww..bedah...

hadiah GA yang lazat :)

brrp...alhamdulillah...konyang dah...baik lah..(skema gile..baiklah heheheh) seperti yang dijanjikan..masa untuk tayang hadiah GA Mcd dari Syana...

satu set Spicy Mcdeluxe yang total nye berharga..rahsia..hahaah g la cek sendiri kat mekdi...tak sia2 atas kerajinan & kegigihan menjadi pengomen tegar..ini la hadiahnye....kawan2 lain apa cer??dah selamat ke mekdi masuk dlm perut korang?mamatisya dah tayang dah mekdi dia tadi..tinggal sall & zura je aku lom tgk lg.

pape pun nk cakap tq bebanyak la kat syana..ni kali ke-2 aku menang GA syana...ritu aku menang GA pizza..lagi lumayan 2 kotak pizza, ciken wings & onion ring.alhamdulillah..rezeki kan...kalau nak tgk aku menang pizza aritu sila klik SINI

tara...eh nampak tak roti butterscotch kt bakang tu kekeke..pagi tadi mkn tu jek..sebab tau lunch ada orang taja so xde la makan berat2
pedas gile beger ni..pes time makan..berapi2 rasa..dah ler aku tuang sos banyak melampau
sila abaikan meja aku yg begitu bersepah..heheh semalam mc mmg keje menimbun arini
jemput makan seme yea...
semoga murah rezki ko syana..berkat tau kalau suka banje orang makan ni...

gara2 menonggek ke broga hill

sebenarnya..memang aku dah agak...kalau aku turun broga nati sure badan sakit2.mmg SAH!! bangun pagi tadi satu badan sakit2 start dari betis, peha, ponggong & tangan rasa sakit gile2! & sudah nye semalam aku MC!

mcm mana kalau kita baru start nak berjogging tanpa wat warm up mcm gitu la rasa nya....seksa gile nak turun tangga paling menyeksakan! nak solat, nak bangun & duduk sangat2 sakit...call amrul ngadu..ada ke patut dia cakap ha tu la sape suh g naik broga...ceh...bukan nk kata dah letak ubat ke hapa...lagi dia sindir aku g naik broga.huh! xromantik langsung kekkke...

sorry la..semalam xdan nk terjah blog kawan2 agk bz mengigihkan diri komen kt blog syana semata2 nak dapatkan mcd free hahaha...lagipun tenet kt umah slow gila..walaupun semalam sakit2 badan tapi semalam mmg happy btol..menang 2 GA & damia menang 1 contest.

eh tunggu jap lagi ek..aku tepek gambo hadiah Mcd...lunch arini ditaja oleh syana....kekekke...

entry ni auto publish..arini masuk opis lambat sket bawa damia g checkup.


Monday, November 29, 2010

rezeki ke 3 - damia menang contest

adeh...baru je siap wat entry menang GA syana..tetiba nampak mamaiqy komen kt shoutbox kata damia menang tempat ke-3 contest baby ibu gaya si comel berhari raya.tq dear..tolong inform yea...

suka gile...gile....aku arini ok!!! ni kemenangan contest damia yang ke-2.tahniah utk pemenang pertama sara yang comei2 bangat ni...antara yang aku kena aqeel (suziey) & ayyunie (ayu ibu damia) (yg seperti biasa mereka2 yang selalu menang contest hehehe) tahniah yea seme...


ni hadiah2 yang bakal damia dapat...wow!! gile bez!!

Hadiah Ketiga
University of Pink Tote dari VictoriaSecretHeaven
Barangan Victoria Secret dari VictoriaSecretHeaven
Cosmetic Pouch dari ToteBoutique
2 x 8R photo with photo frame with delivery within Malaysia total worth RM46.80
Voucer RM10 dari BabyRuffkins


rezeki ke-2 arini menang GA Mcd dari syana


weeeeeeeeee....menang lagik arini....kali ni GA dari syana..kena jadi pengomen tegar hadiahnye ialah Mcd...ekceli sebelum syana wat GA ni lagi aku memang pengomen yang no 1, so dah alang2 aku no 1 kan..kena la kekalkan prestasi kekekeke...

ni la kali ke -2 aku menang GA dari syana...aritu aku menang GA pizza syana..agaknye aku ni keje nye menang GA pasal makan2 je kot hahaha...ada lg satu makan aiskem mamatisya lom sbumit lagi..harap2 ada la rezki lagik.

tahniah kepada pemenang yang lain...syana bermurah ati utk kasi Mcd kepada 3 orang yang lain iaitu mama tisya, zura & sall.nantikan gambo aku makan Mcd esok yea...

tengok tu komen aku bape banyak?gigih x gigih?hahahah....tq mama tisya pasal dia jadi pesaing terdekat aku kekeke...last2 dia pon menang juga
mode aku skang : melompat kegembiraan...haahhahaha
eh ada orang tanya...suh kasi tips camne asik menang GA, contest je..em..nanti aku free aku wat en3 ek...hahaha gile poyos!!

THANK YOU SYANA, I LEBIU!! HAHAHAHAH

pemenang utama my first blog giveaway

alhamdulillah...ni berjangkit ngan mama zharfan ke apa ni asik menang GA je hahhaha...(eh xbaik plak cakap "asik" menang mcm riak je bunyi nye kekekek...)oh yea..sebelum tu nak cakap tq kat cutemum yg inform aku menang GA ni, tq dear! tahniah juga sebab menang sahugati

ekceli GA ni kena tulis pengalaman pahir manis utk dapatkan follower masa2 buat blog...so aku just share aku nye pendapat je..kalau sape2 nak baca cara aku utk dapatkan follower bole baca entry GA ni

bukti...kemenangan, nk tgk pemenang lain klik SINI

hadiah yang bakal aku dapat :
Baby Bib From IKEA
Sehelai tudung syria lycra
Coupon bernilai Rm15 dr Umi Dan JR Shoppe
tq kepada penganjur

BrOgA HiLL - Part 2

ok..sambung lak part 2, kali ni gambar reramai plak.masa nak naik kat bukit yang tinggi 90 darjah tu...ada sorang member gayat...dia xmau naik sampai atas...so dalam 6 orang yang pegi tu hanya 4 orang je berjaya sampai kat atas.nasib baik la xujan semalam...& xsempat pon rasa matahari panas terik ktorg dah turun.ni la bagusnye naik pagi2 buta...xpanas sgt bila sampai kt atas

masa sampai kat atas tu tengok ada je orang bawa anak..budak paling kecik sekali baya damia..bapak dia angkut sampai kat atas..ish..nasihat aku kalau nak naik sini jangan la bawa budak2 kecik..kalau dah umur 5 tahun ketas tu ok la aku rasa..sebab trek dia licin la..nak2 bila nak turun tu kat bukit yang tinggi 90 darjah tu.gile gayat! aku turun tak tengok bawah..just tengok trek yang kita pijak tu je..kalau pandang ke bawah mmg gayat..rasa xberani nak turun.

ekceli nak kata jauh nak naik ke atas tu xde la jauh sangat..cumanye trek dia dari bawah sampai atas kena mendaki je..tu pasal la rasa mcm jauh sgt...time nak turun tu cepat je dah sampai bawah.pesanan aku kepada kawan2 yang tingin & bakal nak naik broga hill ni..pakai la kasut yang proper ek..pasainye trek dia mmg licin...aku yang pakai kasut ni pon nyaris2 nak tergelincir time nak mendaki bukit yang 90 darjah tu..nasib baik ada orang pegang..kalau x mau aku jatuh ke bawah.

walaupun penat yang amat2 sangat..tapi serius gile masa sampai je kat atas tu rasa sangat2 puas! nak2 bila tengok lalang2 kat atas tu..pemandangan dia sangat2 mengasyikkan...terus dalam hati kata..yallah..cantiknye ciptaan tuhan...kalau korang nk g sini xyah la pakai makeup...baru separuh jalan sure makeup korang cair! hahaha...peluh menjejes2! hilang 3KG aku rasa..heheh

15 minit mendaki..benti rehat kejap..(gelap lagi ni lebey kurang 6.55 a.m)bedak xcair lagi time ni heheh...
gambar2 time mendaki memang xbanyak...sebab memasing penat xkuasa nk amek gambar...
aku & kak maria akak ni stamina dia bole tahan!
kami lagi..dah kata masa mula2 sampai tu 4 orang je yang berjayai believe i can fly...kengkonon...hehhe
nampak tak trek kt belakang tu?ktorg xpegi sampai atas pon..sini pon dah lawa dah
oleh sebab xnaik sampai atas,so dapat posing kt trek dia pon jadila
peberet tol posing celah2 lalang
oh yea..time ni cik nana dah berjaya naik sampai ke atas..gud job! haha..dia mula2 dah giveup nak naik sebenarnya sebab tiba2 rasa nak muntah.tp sebab dia kuat semangat sampai juga dia kat atas
time ni muke memasing dah itam hehehe...
ini la dia 4 orang yang berjaya sampai ke atas..lagi 2 orang tunggu kat bawah je
alamak cinonet je gambar ktorgcantik kan? terpegun tengok gambar nibuai ni masing2 dapat amek gambar...buai ni letak kat kaki bukit yang tinggi nye 90 darjah tu
see...semua orang nak naik buai dr. harlina ni heheholeh sebab ada 2 orang yang xdapat posing sama2 kat atas tu..so ktorg kasi chance la..posing2 kat area buai
licin kat sini...ha..pic ni lengkap 6 orang seme ada..suh orang amekkan gambar ni
on the way nk g kat parking ada pokok getah..tu pon jadi nak posing hahaha..
babai broga...xtau la bila lagi aku nak datang
so far aku rasa sekali je cukup la kot naik broga..heheh..penat weh..xlarat....turun memang bez la..laju je..kejap je sampai bawah..nak naik?menonggek! heheh...

BrOgA HiLL - Part 1

YESSS!!! akhirnya...berjaya juga aku jejakkan kaki kat Broga Hill...mmg dah lama teringin nak pegi...sebelum dr. sms wat photoshoot pre wedding lagi aku mmg dah tingin nak g sini...sebab tgk gambar kawan2 yang penah sampai sini cantik nye tgk view kat atas tu..rombongan terdiri dari 6 orang kaum2 wanita sahaja.

pagi2 buta dah kuar umah...kul 6pagi gerak dari rumah.sampai kt broga kul 6.40 (xjauh pon dlm 40mnt je) masa naik tu gelap lagi...xpakai torchlight pon..sebab ari dah nak cerah..mendaki dalam 20 minit..pastu pancit! penat gile...semput...mcm nak putus nyawa dah..xtau la berapa kali benti rehat..sebab masing2 xde stamina nak naik bukit broga yang jauhnye 1.7KM dari tempat parking.parking kete kena bayar RM2

track dia agak mencabar juga la..sape kata tak mencabar?serius..paling takut sekali kena mendaki kat bukit 90darjah tu..gile gayat xleh tengok bawah.dalam 1 jam 30 minit ktorg sampai juga kat atas..klw ikutkan ada atas lagi..tapi ktorg dah xlarat nak naik...so lepak2 kt kawasan lalang chekpoint pertama tu je...tu pon dah cukup lawa dah...sampai2 je kat atas tu amek..ko ramai gile orang kt atas sana...mcm ada konsert je hahahaa...

ok la..untuk part 1 ni aku tepek gambo2 aku sorang saje khas untuk tatapan korangs...ehhehe...

posing di sebalik lalang2
muka suci murni yang mana bedak dah cair hahaha...
peberet tol ngan lalang
sangat cantik view kt atas ni
di lalang2 lagi
dah kata bukit lalang..so mmg lalang di sana sini
agak tinggi juga..bole nampak view sekitar semenyih
saya yang suka posing
ha..tak sah kalau xde aksi lompat muahaha...trademark aku nih
pas lompat kaki sakit mcm terpeleot hehe padan muke
ha..ni part yang paling bez! kitaorang seme dapat merasa nak buai yang dr. harlina naik masa dia wat photoshoot wedding diorang.nak naik buai ni mmg gile mencabar sebab terlalu tinggi..kena panjat kat pokok tu dulu then baru bole duduk kat buai.
buai...laju...laju
jgn jeles uols...i duduk kat bekas buntut dr. harlina hehhhee
indah sangat2 view dia!
oh yea..outing kali ni aku xbawa damia..memang xboleh bawa...aku nak bawa diri sendiri pon xcukup napas..ni kan nak bawa damia hehhe...pada sapa2 yang bertanya kat mana location broga hill ni..dia letaknye kat semenyih, kira bersempadan ngan negeri sembilan dah ni...landmark dia kat universiti Nottingham semenyih, sure xkan sesat nye datang sini...jalan dia senang xde belok2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...