MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, January 19, 2011

aku tau aku bukan orang senang...

Cite minggu sudah…Alkisah..ada la sorang jiran ni ajak borak..ptg2 tu saje teman damia main2 kt luar tetiba jiran tu banyak mulut nk nyembang…aku layan kan jela…borak..borak punye borak..(wei bape banyak borak da..heheh)

Tetiba dia tanya la soal anak2…

Soalan pasal PAMPERS

Jiran - damia pakai pampes apa??

Aku – owh skang dah xpakai pampes dah..damia dah bebas dari pampes…tapi dulu2 masa damia pkai pampes sy bli pampes brand FITTI tu je…MURAH…

Jiran – owh…anak I xbole la pakai brand MURAH2…nanti dia elergik…anak I pakai pampes cap gajah (pampes jenama terkenal hok paling MAHAL malas nk sebut heheh..)

Aku – ek?ntah la damia ni dari kecik lg mmg saya dah ajar pampes murah je..so far kulit dia xde la manja nk elergik2 bagai…kasi je la pakai pampes apa pon ok je xde masalah stakat ni..even pampes brand GIANT pon sy bli sebab dia ok jek….

soalan pasal SUSU

Jiran- damia minum susu apa?

Aku : dah lama dah damia stop susu sejak umur 1 tahun 5 bulan…skang ni dia xminta susu, dia minum milo je…tapi masa dulu sy kasi dia susu dumex susu murah jek..sebab dulu2 saya bfeed kan damia smpai umor 2 tahun so susu formula tu sekadar tambahan utk dia je la..lagipun dia dah dpt zat yg secukupnya dari susu badan sy

Jiran – owh..eh elok ke susu dumex tu? I kasi anak I mnm susu cap zirafah (susu anak dia paling mahall sekali…..pun malas juga aku nk sebut brand dia) bagus susu tu ada DHA bla…bla..bla…

Aku : tapi susu formula tu xkan bole lawan susu ibu kan??walau mcm mana bagus pon susu formula tu susu ibu paling terbaik xde sape bole lawan…DIAM tros dia…teringat aku entry JUE mgu lepas..pasal isu breastfeed ada minah mana ntah ckp susu ibu tak bagus ngek ko!! Doctor mana yg ajar

soalan pasal KLINIK

Jiran- selalu damia g checkup kat mana??

Aku – ala kat kenek gov je..kat au2 tu…sy ni opis bukan bole claim medical banyak2 stahun RM500 je..xmampu nak nk g checkup kt kenek swasta..sekali checkup mau kena RM100++ baik sy g gov je free op cas…

Jiran-owh..i bawa anak I g kenek harimau (kenek swasta yg agk pemes) bukan apa..i xsuka la nk tunggu lama2 kat kenek gov…xselesa..lagipun persekitaran kenek yg ramai org sakit tak sesuai ngan budak kecik. Plak tu kenek tu dia nye doctor bagus…

Aku – eh kenek gov yg sy g tu khas utk checkup budak2 je mana ada campo org2 sakit….plak tu saya xde la selalu tunggu lama2 pon paling lama dalam sejam ke sejam stengah tgu turn..sy rasa xde la lama sgt menunggu…

Eh banyak nau soalan jiran aku ni kan…cukup 3 soalan tu dia tanya aku tros panggil damia masuk dlm umah….dah penat membidas kata2 dia tu aku &rasa dah malas nk berdebat ngan dia pehtu malas nk kurang ajar sama..sebab dia tu tua dari aku kan...

Haih..terbakar je aku ngan mulut binasa jiran aku ni….eksyen nak mampos! Aku tau la ko gaji besar jangan la nk banding2 aku ngan ko sengal…aku tau aku ni bukan orang senang..aku mmg selalu ukur baju di badan sendiri…kalau aku rasa aku mampu stakat tu, itu je la yg aku mampu..eii terasa kecik ati plak dia banding2 kan aku ngan dia…aku tau aku bukan bandingan kau…sila la cari org yg gaji puluh2 ribu banding ngan kau baru ye!!

astaga...pagi2 rabu dah emo...ok..mencarik mood balik..hehe...

53 ribu orang memberikan idea bernas:

Nida said... [Reply to comment]

Salam Nana..

Dulu kawan Kak Nida pun gitu.. semua hok yg mahal belaka... tapi kak Nida semua yg jenis biasa-biasa jer... terutama pampers.. tak elok juga kalau ajar anak bermewah2 sangat.. nanti makbapak yg susah

Ena said... [Reply to comment]

hah! dapat pun komen..

mcm tu kan nana.. mcm2 peel manusia ada.. susah kalo jumpa mcm nie.. kalau yg baik tu.. sgt la baiknya.. tp kalo yg peel mcm ni.. ternampak banyang dier pun rasa nak lari.. haihh!!

sabar la yeh!.. akak pun bukan jenis nak mewah2 kan anak2.. selagi boleh berjimat.. kita berjimat..

chop!
akak kompius ayat yg last tu? arini hari rabu kan.. :D

Echa said... [Reply to comment]

kadang kadang.. apa yang mahal tu tak semestinya terbaik untuk anak anak... tapi sbgai mak.. kita mesti nak yg terbaik kan... yg pnting.. ikut kemampuan.. aku pun sama la wei.. ala nana..lantak la apa orang nak cakap...

lagi satu.. ni entry ko dah buat lama ke apa wei.. aku naik konpius tengok hari tu.. berkali kali tengok kalendar ni wei.. hehehe

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

nana, kita tkthu la pampers cap gajah, susu cap zirafah, klinik harimau tu.. hahaha

kita pakaikan darwisy pampers yg mna start dbli msa pantang..mmg tkkan tukar dah xnk ar try2 tukar tkut tetiba ada prob..tp bukanlah hok mahai..haha

kalo susu plk kita tpksa bg susu soya yg mahai tu..uwaaaaaaaaaa darwisy dh xnk BF msa kta kna ciken pox.pstu susu lembu dia alergik! waduhhh org tk sng cm kami ni tpksa bg ank susu mahai.apapon BF adlh terbaikKK!!kesal sgguh..

ciK mOt ©™ said... [Reply to comment]

murah ke mahal ke...itu bukan ukuran...

juelee said... [Reply to comment]

hoh benggang betol ngan org gini... saya kan kalau jumpe org gini malas nak bidas.. ye kan aje...

bior ler die terjun ngan labu2nye...sebab selalunye die nak cakap die yg TERBAIK...

tu je motip die....

mama tisya said... [Reply to comment]

mmg ada org jenis gini...ntah apa2 kn...

BIONIC WOMEN said... [Reply to comment]

memang ramai org camni skang, kalau bleh nak bagitau semua org dia semua guna yg terover punya..

saya nyer cerita lain lak...
Ada ler sedara rapat..selalu jugak tanya soalan pampers la, susu la, klinik la...tapi soalan dia
Mahal x brand tuh?? huhuhu..
Kalau saya kata murah ajer
dia tanya lak "bagus ker yg murah?"..kalau saya jawab mahal jugak..dia kata "membazir jer beli yg mahal"..hadussss..
kalau balik kg saya memang sebolehnya mengelak dari jumpa n berbual ngn dia, sebab soalan yg sama jer kuar.huh..

.:mama dhia:. said... [Reply to comment]

eksen giler jiran nana tu..
cakap x nak kalah..meninggi diri jer...
nyampah..
sokong pasal susu ibu tu..100%.. sampai terdiam jiran awak tu ek..padan muke.. hehehe..

eT said... [Reply to comment]

eT pon bukan la senang...

sume nk kene cut budget...huhu

http://sukasukimain2.blogspot.com/2011/01/hadiah-fm-dari-abu-dhabi.html

eLYies said... [Reply to comment]

amboi2..mulut jiran ko tu..rasa nak tenyeh je ngan cili..hahahha..

VANGGA benor!!!..janji anak sihat cukup makan pakai dah alhamdullilah...aper la..nyampah!!

atty's said... [Reply to comment]

orang mcm tu , jenis suka eksyen..nak tunjuk dia kaya
yang benornya lagi berlambak utang sana sini

wAnIe said... [Reply to comment]

nana cakap ja..beli mati besok masuk 7 kaki jugak kat dlm tue....

qemaishak said... [Reply to comment]

memang ramai org camtu wujud kat dunia ni kak hehe kat tempat qema pun ade ni haa selalu nak banding2..
paling nak marah bila kata susu formula yg mahal lg elok drpd susu ibu..hangin je.

Hidayah said... [Reply to comment]

ala..semua terpulang kat kita je,lau mmg sbb elegik tkpe la kan pakai yg mahal,tp lau yg murah tu da elok buat pa nak beli mahal2...
(kes anak minum Dumex gak la ni hehe)

LiErOSe~QiEmi said... [Reply to comment]

sangat kepoyoan jiran tu.. nyampah orang yang suka menunjuk ni.. padam muka dia kena bidas, susu mahal cane pun mana leh sama zat dgn susu ibu... setujuuuu

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

biasa lah kak..ada je yg nk show off..bg kita tak perlu la nak war2kan kan org lain...kan..

puan nina said... [Reply to comment]

hehe..brand ape la 2 ye..gajah la zirafah la harimau..hahaha..

hmm..mmg nk tunjuk dia lebih je 2..

saveme_zero said... [Reply to comment]

sabar je la nana. bkn ko mintak pun dr org tu pun. org berlagak mmg mcm tu la..suka menunjuk.

Cik Jue said... [Reply to comment]

eee.tak suka belagak nak mampus....

adianiez AIDA said... [Reply to comment]

nana, aida pun ada member sekapal dgn jiran nana ni. aida layan kan jer juga... pada aida, duit ko, ko punyer pasal!

Lyana said... [Reply to comment]

same r nana..kadang kite cakap anak pakai pampes murah dan minum susu murah dorang leh plak nak banding2kan ngan dorang..cam r dorang je bagus..

walaupun anak2 aku pakai pampes fitti atau tesco tapi motot dorang ok jek..

walaupun minum susu dutch lady atau dumex tapi tetap membesar ngan sihat dan cerdik gak..

kan..kan..

siti nurkhijah said... [Reply to comment]

Tak kisah la yang mana pun janji sihat, ikut kemampuan la..
ct dulu p kenek dlm DTHO tu jer...

jiran nana ni len macam skit yer, rasanya penah baca 1,2 entry pasal jiran nana ni.

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

siyes riak org tu
membesarkan anak ikut kemampuanlah, buat apanak riyak--Tuhan boleh tarik segala nikmat sekelip mata ajer..ish ish ish

zura@iwan said... [Reply to comment]

beb aku pon cm ko le...pntang tul org bgga ckp cm tu....kita ni bkn org sng mcm depa..tp jgn la nk bgga2 kan....
kdg2 tu aku layan je la....mls nk amik port sgt...rezki org len2 kan...

Ibu Ayra said... [Reply to comment]

hampeh je jiran mcm tu....

Nana said... [Reply to comment]

@Nida

sama la kak..saya mmg xajar anak saya barang mewah2...
lgpun saya bukan nye org senang...hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@Ena
tu la kak..mcm peel ada...
sama...saya mmg jenis sederhana xde nk mewah2..sebab saya sedar saya bukan org senang..
haha saya wat autopublish ni lupe edit hari hahahaha

Nana said... [Reply to comment]

@Echa

btol2...stujukkk
mak mana yang xmau terbaik utk anak dia..
tp ikut kemampuan la kan...
haha mmg dah lama entry ni wei..baru publish

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA

hahahah ala jenama palingggg mahai sure tau kan
hehe sama la..damia pkai pampes hok murah je
kan?susu ibu adalah yg terbaik xleh celen susu formula

Nana said... [Reply to comment]

@juelee
hahah mgm bengong..
suka riak2
dengan kekayaan dia tu

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

tu la eksen lebey

Nana said... [Reply to comment]

@BIONIC WOMEN

alahai eily pon ada ek org tanya gitu
nyampah je nk jawab kan

Nana said... [Reply to comment]

@.:mama dhia:.

serius...mmg eksen..
hahah tu la dia nk lawan la
susu mahai dia ngan susu cap gantung kita
bole blah

Nana said... [Reply to comment]

@eT

sama la ety..kalau ada lagi murah hok tu la kita bli

Nana said... [Reply to comment]

@eLYies

hahaha kan rs mcm nk tenyeh2 je
bese la wei org ada duit..velagak la

Nana said... [Reply to comment]

@atty's

heheeh mmg la dia kaya kak..tok sah la banding ngan saya

Nana said... [Reply to comment]

@wAnIe
hahah gile pedass gitu

Nana said... [Reply to comment]

@qemaishak

mahal ke murah je
tu bukan jaminan utk kasi anak2 kita lebih cerdik...
sama je..

Nana said... [Reply to comment]

@Hidayah
hahah pelanggan dumex gak ke
tu la..anak kita jenis ok xde nk elegik2 bagai

Nana said... [Reply to comment]

@LiErOSe~QiEmi
hahah tu la nye
dia nk lawan konon
susu formula dia yg mahai tu
amek ko lawan ngan susu cap gantung aku

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

tu la...nye..
bese la..
org senang sket
gitu la cara nye

Nana said... [Reply to comment]

@puan nina
haahha brand palinggg mahalll

Nana said... [Reply to comment]

@saveme_zero

tu la..mcm la aku mintak2 dri dia

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Jue
sangat..sangat velagak

Nana said... [Reply to comment]

@adianiez AIDA

ades..nyampah nye kan
kenal org mcm tu

Nana said... [Reply to comment]

@Lyana

tu la nye..
seb baik la ank2 kita ni
xde elgik apa
pkai la murah nye pon
xkisah
btol..ada ke bukti
mnm susu mahai
anak lg cerdik??

Nana said... [Reply to comment]

@siti nurkhijah
hahah tu la nye..velagaks

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

btol mz..
ikut kemmapuan
sy mampu takat itu je..

Nana said... [Reply to comment]

@zura@iwan
kan?nyampah gilerr
mmg kdg2 mls nk lyn
tp skt ati je

Nana said... [Reply to comment]

@Ibu Ayra
mmg ampeh gile

mama rifQy said... [Reply to comment]

hahhahaa..mmg biase dah gituu nana!! mmg akan banding2kan!! ngtahpapantah jee!!

hallooo..BF is the best kan nana??

Panglima7 said... [Reply to comment]

Setelah baca pandangan Nana, Panglima respek dan solute kat nana.....cara nana menulis entry ini...tidak kelihatan mengutuk...tetapi lebih kepada informasi. Memang mangkuk kalau ada jiran yg macam itu. Engkau mampu...lantak pii laaa......bukan semua org macam ko. tapi kalau Panglima dah lama dah Panglima hantarkan peluru berpandu kat dia....supaya dia sedaq diri tu...hehehehe.

Apa pun good for the info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...