MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, January 14, 2011

cara2 nak buat kotak

adeh arini xde idea nak cite apa...aku ajar cara2 buat kotak la nak?mana tau kot2 korang ada beli adiah tapi xde kotak..bole buat sendiri...kalau nak tau masa aku kawen dulu aku buat kotak ni letak gula2 dalam dia..bukan xde duit nak beli kotak..hahaha tapi aku nak buat sesuatu dari sentuhan tangan aku...biarpun dapat kat budak2 dia koyak2nye kotak yg aku gigih buat beratus2 tu..heheh...

yela..aku ni tak kreatip nak gentel2 bunga telor, nak wat doorgift bagai.... seme2 tu beli siap jek..kotak ni je aku reti buat..ok jom tgk cara2 buat kotak


kad raya ni potong dua...amek yg bercorak jadi penutup, yg kosong jadi tapakok bahagian yang tak bercorak kita wat kan dia jadi tapak, tapi kena gunting skit dalam 2,3cm gitu kasi dia kecik dari saiz penutup kalau tak nanti sama beso camne nk tutup.amek je pembaris garis pastu gunting la kertas tu kasi kecik sket
nampak tak garisan belah kanan tu aku dah kasi garis utk gunting
lipat dua..(ni utk penutup) klw wat tapak sama je cara dia
pastu lipat lagi dua smpai jadi gini
dah sudah 1 side buat lagi satu side jadi bila dah siap2 lipat..korang akan dapat bentuk mcm gini
berpetak2 mcm sawah padi kekeke....
untuk nampak lebih kemas...sila tekan ngan gunting lipatan kita tu yea..supaya line dia tu smooth
gunting garisan yang ke 2 dari kiri & 2 dari kanan
kira ada 2 line je yg korang kena gunting jgn lebih, 2 atas,2 bawah
faham tak?hehehe..xreti aku nk xplain
sila abaikan jejari yan tak runcing tu hahaha...
dah siap gunting lipat dua kali belah kiri, kanan, atas & bawah
ok mcm gini aku tunjuk bahagian atas yg dah gunting 2 line tu kan korang kasi lipat
pastu lipat plak bahagian bawah yang terjulor tu
jadik ini la rupa dia bila kotak dah siap dilipat
skang kita dah ada pasangan, satu utk tapak, bahagian bercorak tu jadi penutup dia baru lawa sket
untuk buat dia nye tapak tu..step same je mcm nak buat tutup dia
tara..siap dah kotak comei kita...ni kalau nak boh brooch ke kasi adiah kat kawan, nak buh paper klip ke letak kat opis ikut suke la korang nk boh apa..jangan boh garam, gula sudah la kekekek...
kalau nak saiz beso skit pakai la ketas beso sket same je kaedahnye
siap ada model coklat dalam kotak tu hehe...

mesti ramai tau buat kotak ni kan?kalau dah tau xpe la..nak share ngan orang xtau hehehehe
selamat mencuba...

37 ribu orang memberikan idea bernas:

Ena said... [Reply to comment]

heheh..

dulu akak pun tau juga buat kotak ni.. skrg?? huh! lupa terus.. malas pun ye jugak.. ;P

ciK mOt ©™ said... [Reply to comment]

hahaha..aku kawin dulu memang wat kotak ni la kasi kat tetamu...gigih buat banyak2 tuu...abis kad raya bos aku jadi mangsa...:p

juelee said... [Reply to comment]

dah lupe dah cara buat kotak nie...

dah lama tak buat, dulu belajar masa kelas seni

BUNGA said... [Reply to comment]

dulu saya pun buat kotak.. tp dah lupa daaa cara-caranya.. hehe

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ayu pun pernah belajar tapi dah lupa dah sbb dah lama tak buat..
tq sbb ingatkan balik.. :-)

ARIFFDA said... [Reply to comment]

kena buat kotak juga la...dh ada org ajar, FREE lak tu...hihihi

ieda said... [Reply to comment]

dulu masa muda2 akak rajin buat kotak nie .. siap buat utk letak gule2 utk adik akak kawin .. memang best .. banyak dpt buat ..
skrg dah lupe .. sbb dah lama sgt x buat ..

rajin lya buat tutorial nie .. haaa gud2 .. sharing2 kan :)

Ummi Dania Yasmine said... [Reply to comment]

wahhhhh buat kotak ye....renyah gak ni....

e.l.i.z.@ said... [Reply to comment]

wahhhhh teror nya nana!
impressed tau ;-)

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

bagus gak .. bule buat bisness ..hihihi, mekacih :)

Chik Na said... [Reply to comment]

kreatifff... dan cantekkk

Lyana said... [Reply to comment]

waa senang jek rupenye wat kotak ni...

momguess said... [Reply to comment]

aku pnh buat dulu
igat kan nk buat soubenie utk budak2 time kawin
tp bile xjd kawin
trus kau buang semua kotak2 tu termasuk brg hantaran
blh?

~ana~ said... [Reply to comment]

terror ar nana nih...
xde la susah sgt pun kan..hu3x..

zura@iwan said... [Reply to comment]

baguih2..bleh jd panduan ni..thks laling...hehe

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

hehehe me pun suka buat kotak, tp yg versi besar :)

tiefazatie said... [Reply to comment]

ifa pun ada gak tlg my auntie buat nie masa pakcik2 ifa kawen..wat letak gule2 gak nie..hihi

Nana said... [Reply to comment]

@Ena

heheh xpe kak dah ajar kt sini klw lupe bole refer sini hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@ciK mOt ©™

ahahah sama la wei..
aku yg suppluy kad raya kakak aku cilok boz dia nye hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@juelee

hehe klong blaja ngan kakak....ingat smpai skang

Nana said... [Reply to comment]

@BUNGA

hehe klw jarang2 buat mmg lupe

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

hehehe ni la klw orag dah xde keje kan..

Nana said... [Reply to comment]

@ARIFFDA
heee..nanti praktis ye

Nana said... [Reply to comment]

@ieda

hehe saya wat utk kwen gak kak ltk gula2

Nana said... [Reply to comment]

@Ummi Dania Yasmine

hehe xla renyeh mana mayb nmpk mcm tapi tak sebenarnya

Nana said... [Reply to comment]

@e.l.i.z.@

hahah eli ni xde menda la nk impressed simple je ni

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Khairan aka Rudy
heheh..nk wat biness ke silakan.

Nana said... [Reply to comment]

@Chik Na
hehe ni je la saya reti

Nana said... [Reply to comment]

@Lyana

ahh senang je...tapi nk buat xleh tutup mata la kekekke

Nana said... [Reply to comment]

@momguess

hehe ala akk nape buang meh kasi saya la gitu

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~

ala senang je..simple je buat dia

Nana said... [Reply to comment]

@zura@iwan

hehe ur welcome..

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

wah terer gak ek hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@tiefazatie

hehe tu la akk wat pon masa kwen dlu ltk gula2

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

memang terro..tak terpk nak buat cam tu...bijak bijak

Mummy Nana said... [Reply to comment]

Salam.....
hehehe menarik nie blaja buat kotak.... mmmmm suka..suka... thanks for sharing.... nanti nak cubalah.. nak buat besar sikit nak isi kuih.... hehehe :-)

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

wah kreatip nya kak nana!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...