MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, January 17, 2011

dah lama tak buat breakfast

serius...dah lama gilerr xwat bfast sendiri..selalu pun aku memang jarang bfast pon..mnm air je..kat opis pon mmg jarang2 juga bfast...klw bfast pon paling2 mkn kueh je 2,3 ketol.oleh sebab kerajinan yg melampau & tekak ngidam sgt2 nak makan popia kemboja ni..tu la gigih dok menggentel popia.buat siap2 malam, esok pagi nye tinggal goreng je...

abaikan la popia yg xsama besar tu ek hehe..tangan mmg xberseni mcm ni la..huduh bebenor rupa dia..tp xpe..biar burok rupa janji rasa sedap hehe...
kasi zoom sket nampak tak inti dlm tu, ada kentang, ayam, suhun & carrot
korang dah try ke belum resepi ni??sape2 yang tak tau pasal popia ni, aku dapat resepi dari orang kemboja..dari maid jiran sebelah, dia orang kemboja.
nak resepi POPIA KEMBOJA??aku penah wat entry dulu cara2 nak buat meh tgk sini

popia kemboja

bahan2 nak wat kuah :
2cwn air
2 sudu cili kering
3 ulas bawang putih (dibakar pastu tumbuk kasi hancur)
asam jawa
garam & gula
tepung jagung (utk kasi kuah pekat)

cara2:

masuk je air, cili kering, bwg putih, asam jawa seme dlm kuali
agak2 dah mendidih baru masukkan gula, garam & tepung jagung..settle
gambar gedik2 tuan tanah tgk makan popia sebagai hiasan...hehehe.. ni gambo masuk contest ni, gambo ngan makanan kegemaran...

cam klaka je muke aku kan pkai tudung awning hehe..ni tudung adik aku ni..aku xpernah beli tudung awning...kalau ada pon seme adiah2 menang GA & contest ada la 2 helai tudung awning dpt adiah.bese aku suke pkai tdg bawal + shawl je, ntah rs mcm muke xbape sesuai pkai tudung awning heee..

24 ribu orang memberikan idea bernas:

Ena said... [Reply to comment]

bestnyerrr...


nak sikit.. :D

gd luck utk pic tu!

ita cutevirus said... [Reply to comment]

wow!!!
popia!! sedapnyer...
nana, ita pon memula rasa cam tak sesuai pakai tudung awning..
tap, lelama ok je....

mama tisya said... [Reply to comment]

dapnye popia...kita kalo bfast kueh je sure lpr..ok je muka pki tudung awning tu...wah gmbr utk contest ye..good luck

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

oh popia kemboja!! tak pernah try, tapi ade simpan resepi kak nana tu..nnti, senang2, nk buat lah!! ermmmm mmg my fav popia2 ni!! sukaaa

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said... [Reply to comment]

wah peberet kita tu popia sedapnya kalo time bulan posa harus beli ni untuk santapan berbuka

e.l.i.z.@ said... [Reply to comment]

tgk nana mkn mmg nampak berselera hehehhe

ok ape tudung awning tu

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

hehe pestime tgk nana pakai tudung berawning..setgh org tk suka..kita kalo pakai plk nmpk mcm tua dr usia..ekekeke

ouh ni la popia yg nana belajar ngn maid jiran tu ek..ekekeke

zura@iwan said... [Reply to comment]

tu dia...menunjukkan gaya2 sdp tu..ahah

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

dah lama tak buat popia... sedap tgk nana mkn...

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

dah buat .. 2 kali sbb mudah &ringkas .. masa nmpk resipi nana masa citer bulan posa .. terangkat juga popia ni .. thanks for d resipi :)

SyaNa said... [Reply to comment]

sedapnyeeeee
terer la tu wey..mcm bleh jual jek

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

memang me suka popia--juadah wajib beli time bln puasa heheheh

Nana said... [Reply to comment]

@Ena
ehehe dah abes kak..lenkali nak?hehe

Nana said... [Reply to comment]

@ita cutevirus

heheeh ntah la ita mayb sebab tudung tu muka penuh kan rs mcm xsesuai je

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
hahah semangat tu amek gmbr mkn kueh keke
kita dh bese bekpes mkn kueh je

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hehe harus try tau serius sedpp

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥

hehe peberet ek
klw gitu
kena try resepi ni

Nana said... [Reply to comment]

@e.l.i.z.@
haha saje tunjuk teruja makan
mana tau bole menang hahha

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA

ahaha btol2 serius nmpk mcm berusia pkai tdg ni hehehe
ahh yg blaja ngan maid tu

Nana said... [Reply to comment]

@zura@iwan

haha gaya mesti lebey
mana tau menang kekekek

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

hehe try la wat kak baru tau sedap ke x

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Khairan aka Rudy
wah dah try ek hehe sedap kan

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa

hehehe adeh wei..
nanti la
bla2 aku dah mls keje
aku jual popia
bez gak kan

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
hehe sama la kita..eh byk tol sama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...