MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, January 19, 2011

duit syiling RM75,000.00 berterabur atas jalan

'TANPA menghirau keselamatan dan anggota polis, orang ramai mengambil kesempatan mengutip duit syiling yang bertaburan di lebuh raya."
gambar dari : kosmo online

aku rasa sure ramai yang dah baca papaer arini kan...rata2 muka depan seme tajuk ni...duit RM75,000.00 berterabur atas jalan bila sebuah kenderaan Toyota Hilux yang membawa satu peti duit syiling berjumlah RM75,000 terlibat dalam kemalangan dekat SEREMBAN - Kilometer 243 Lebuh Raya Utara-Selatan

klw tak salah dalam paper arini seme kasi istilah "REZEKI TERPIJAK" hoh..mcm tak sesuai je bunyi nye....tu duit orang la wei...apa plak nama rezeki nye...hak orang tu....dalam hotfm tadi ada topik pasal ni, dj dia kata bole ke tak orang ramai ni amek duit yang berterabur ni??

aik...lagi mau tanya bole ke tak?? dah tentu salah....mengambil sesuatu bukan hak kita...adei..diorang yang amek ni tak fikir ke?amek duit orang tu seolah2 mcm mencuri la kan.aku baca dlm paper polis cuba halang orang yg amek duit2 tu seme, tp seme orang wat tak pedulik je..

lain la kalau tuan punye badan tu kata ok la orang kampung..korang bole amek duit ni..aku sedekah...kekeke..ada ke wei..orang nak sedekah RM75,000.00??hehe...aku baca paper tadi tulis setakat hari ni tak de sape pon yang pulangkan balik duit2 syiling tu seme...duit wei..sape nak pulangkan??hahahah.....

tetiba kan tingat satu peristiwa yg hampir sama mcm ni masa aku darjah 5..ye la time tu kecik2 lagi...zaman2 jahiliah plak kan.. masa balik sekolah agama aku terjumpe syiling berterabur atas jalan tapi kat situ xde la plak eksiden ke apa..agak lama aku tunggu tgk sape la punya duit ni...bila tgk xde orang aku kutip seme duit syiling tu masa tu seingat aku semenye berjumlah RM17 lebih..darjah 5 ko...RM17 tu dah kira banyak dah tu, aku xwat bli makanan...tp aku beli pensel box & stationary....kekekeke....pastu aku diam2 je tak cite kat mak aku...hahahah... klw aku cite sure kena rotan nye

29 ribu orang memberikan idea bernas:

MRS. K said... [Reply to comment]

dalam paper ada cakap 70 ribu, 74 ribu, 75 ribu pon ado? mana satu betul ntah.. konpius sudah

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

haah, terpijak.. terpijak gak, jgn kena pijak sudey.. :P
ralit kumpul syiling, tak sedo lori pasir kat belakang tu, huhuhu..
heheh, abes nmpk momtot abg baju merah tu, hoooiii.. kaber la sket.. berat kocek ke hape sampai terlondeh suar tu, hahahahhah... =D
psst, kalo duit kertas, aku nk kutip gak.. heheheh

eLYies said... [Reply to comment]

hahahaha..syok giler diaorg ambik!!!

I-sya said... [Reply to comment]

tu la td pg tgh drive dgr hot.fm depa buka tajuk gini. tgk paper rini baru tau al-kisah.

apa2 pun tu bkn duit kita, kita pungut duit org dh sama mcm mencuri cuma curi tu dpn mata la.

gambar2 org tgh pungut tu rs malu plak kat org yg beria2 kutip tu. apa la depa nih... asal la beria2 pungut duit org yg bkn hak kita.

ieda said... [Reply to comment]

aduhhh kalau akak takut mati lagi ada dari kutip duit tuu
sib baik lelaki jer .. kalau ada perempuan malu jer ..
ermm terfikir x der polis ker nak marah tuu ??

adianiez AIDA said... [Reply to comment]

ni nama nyer rezeki terpijak. hi hi hi... bak kata nana, dpt RM17 pun duit juga... lepas soru!

Hezesuze said... [Reply to comment]

ermm kalo weols berada disitu kompom weols pun kutip duit syiling tu ahakssss

nurulazham said... [Reply to comment]

alahai..malunye...
rata2 ramai melayu yang kutip tu...
for sure beragama ISLAM...haih...

[-suziey-] said... [Reply to comment]

org yg xtau halal haram je tergamak nk amik..

Lyana said... [Reply to comment]

ni bukan rezeki ni wei..mencuri namanya kalo amik...orang tu dah lah ditimpa musibah..sudah jatuh ditimpa tangga pulak duit pun kene curik...

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

astaghfirullah..
burak2 aku pun
miskin2 aku pun nana
takdenya aku nak kutip or amik duit orang..
jawablah kat akhirat besok diaorg tu
n then,just imagine ler klu duit tu buat beli makanan tuk ank bini
pastu esok lusa,anak2 tak moleh perangai..
muhasabah dirilah sendiri
dengan duit curi,dengan duit haram ko bgi..


p/s: zaman kecik dulu aku pun rajin jugak kutip duit tercampak
tpi tak byk la..
paling kuat pun 2 ringgit kot
sama macam ko
buat beli pensel tekan dgn pencil box.
huhuh
jahiliyah sungguh zaman tu

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

hehhehe duit kan, semua org nak :)

zura@iwan said... [Reply to comment]

sbr je...aku ada bc td...haizzz sggup amik tu noh..haha...

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K

hehe bese la paper....seme malimat tak btol...baca paper lain, lain amount nye...mmg tak tepat

Nana said... [Reply to comment]

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥
hahah tu la nye abg baju merah tu terlondeh2 suar nya
berat kot penuh duit siling ahahhaha

Nana said... [Reply to comment]

@eLYies

syok2 juga...
dosa tanggung la sendiri hehe

Nana said... [Reply to comment]

@I-sya

tu la nye..beria2 kutip duit orang..
tak malu ke muke siap masuk paper
xde nak blur2 bagai hehhe
ni seme orang yg xreto halal haram la ni main beduk je

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
heheh tu la nye xde pompuan yg kutip2 ni...
sanggup tu bergadai nyawa....kutip suit syiling
kena langgar mati dalam dosa heheh

Nana said... [Reply to comment]

@adianiez AIDA

ish..idok ler rezeki namanye..lain la klw duit turun dari langit yg xtau dari mana sumbernye..sape tuan nye hehehe
idok la sanggup nak buat soru....heheheh duit tak halal

Nana said... [Reply to comment]

@Hezesuze

hehe pastu akk masuk paper
pemes sudah

Nana said... [Reply to comment]

@nurulazham

tau xpe..
langsung xde rasa bersalah ek diorang
kutip duit orang ni

Nana said... [Reply to comment]

@[-suziey-]

tu la nye suziey...
kalau la dok ralit2 kutip tu
kena langgar plak ngan kete
mati kat situ..
dah..mati tgh mencuri

Nana said... [Reply to comment]

@Lyana

tu la pasal..
dah ler eksiden..
cedera bagai
duit plak kena kebas...
malang btol

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha

tu la pasal ayu...
aku fikir mcm tu la..
klw la dia kasi anak bini dia makan
duit2 tu...haih..
tak berkat la....
hahahah sama la wei..zaman2 jahiliah dulu jgn amek kira la kan..budak2 lagi otak xreti berfikir hahaha
tp kira pandai la gak fikir kan
sebab tak bli makanan hahahah

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
tu la...duit bole buat orang kelabu mata...

Nana said... [Reply to comment]

@zura@iwan
tu la pasal..gile la diorang ni
tak takut dosa ke

mali said... [Reply to comment]

banyak la punya rezeki.....
tu duit orang la ...mencuri namanya...!!!!!
buat malu rakyat MALAYSIA je...
immali.com

Nana said... [Reply to comment]

hahah tau xpe..ada ke rezeki namanye
orang punye sedap2 nk rembat

lunaticg said... [Reply to comment]

Salam kenal.
Ni bukan rezeki ni, ni dah mencuri dah namanya. Semoga polis cepat menangkap pencuri-pencuri ni semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...