MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, January 18, 2011

kuih cincin penah makan tak?

penah tengok tak kuih ni??ni nama dia kuih cincin...
hanya bole dapat kat SABAH je...aceh..ceh...mentang2 la nk g sabah abes makanan diorang aku kaji hahaha..

xdela..ekceli aku ada abang keje kt KK sana...3,4 bulan sekali dia balik KL sure la dia akan bli kuih ni....kalau tanya aku camne rasa dia
em...rasa dia manis2 pastu dalam kuih tu dia ada mcm inti gitu la..ala2 telinga keling rasa dia...
rangup2 sedap juga la...ni nak g KK ni mak aku dah pesan dah suh bli kuih ni..

gambar ni google je..
inti dia kt dalam
sikit info pasal kuih cincin:

Kuih Cincin yang manis dan rangup diadun dengan resipi tradisional " Gula Apong " yang berkualiti tinggi.

Kuih Cincin yang paling popular sekali di negeri di bawah bayu ini ialah di kawasan daerah Papar iaitu 40 minit perjalanan daripada pusat bandaraya Kota Kinabalu.

Hidangan Kuih Cincin ini juga amat popular di waktu perayaan Hari Raya Aidilfitri ataupun perayaan-perayaan yang lain

Bahan-Bahan Kuih Cincin:
Tepung Beras, Tepung Gandum, Gula Merah , Gula Nipah, Gula Putih Dan Minyak


19 ribu orang memberikan idea bernas:

nanakimie said... [Reply to comment]

ok,tula..nana ada jugak nengok entry diorang...okey2,sok nana tanya kat pejabat..da taw pos apa, senang lar nana nak tanya nanti..maceh sis!:)

MamaRifqy said... [Reply to comment]

aaahhh..na suke kuih nih!!

ARIFFDA said... [Reply to comment]

mmg sedap kuih ni...


nana...awak sebey, nanti teman folo u ge sana...hihihi

LyNn'Azlina said... [Reply to comment]

saya pernah makan..jiran saya bawa terbang dari sabah...keras kan..manis...

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

sekali tgk mcm kuih sarang tebuan, rupa2nya ada inti, so tak samalah :)

tiba2 teringat kuih menderam/menderam/penaram ie kuih kegemaran me, my late dad & hubby :)

ummi_khalish said... [Reply to comment]

penah makan...awak...nilah kuih yang saya tanya kat shoutbox blog sy hrtu....nak kirim blh?selalu ke pg sabah..nak sgt makan ni..
sy balik cuti bln 7.....thn lama x?nak.....huhu....

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

pernah makan..sedap sbb manis2 rase die kan..hehe..1st time makan kazen bwk balik dari sabah..pastu ms gi sandakan dulu adelah beli jugak tp tak banyak..beli utk makan2 sndiri jek..=p

ieda said... [Reply to comment]

haa pernah makan sekali dikk .. sedap manis dan ranggup sikit kan .. kalau di ktn nie kuih nie warna dia gelap sikit :)

Siti Kartini said... [Reply to comment]

kuih ni kat s'wak pun ada. banyak jual kat kedai old school sebelah masjid negeri lama kat kuching. org swak pun panggil kuih cincin.

p/s saya selama ni silent reader. baru skang ada google account. tu yg baru berani nak komen :)

-Kartini-

nursalwa said... [Reply to comment]

saya pun slalu makan.. husband saya org sabah dan yg bestnya.. husband saya org papar.. daerah yg paling rmai pembuat kuih cincin nie.. klau balik sabah, ole2 utk org semenanjung kuih cincin tue da cukup.. mmg org sini suka..

wAnIe said... [Reply to comment]

sedap nana...hubby wil kalau pi mesti beli...mkn ragup ja...

wAnIe said... [Reply to comment]

sedap nana...hubby wil kalau pi mesti beli...mkn ragup ja...

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

e eh..tak pernah mkn lagi...mcm sedap je kak

[-suziey-] said... [Reply to comment]

byk giler ko jmpa kt KK nnti..hiks..pos kat aku sepeket wei nnti! hahaaa

Afne said... [Reply to comment]

sedapnya! nana buat bg kt afne skit haha

zura@iwan said... [Reply to comment]

penah2 tgk..then penah mkn jugak...
masa g sabah ritu ada beli..hehe..

Nana said... [Reply to comment]

nana-nanti dah dpt gtau ek

na-heh penah try ek

bada-hehe ok..will update later...insyallah

lyn-ahh keras & manis..

mz-aik tak penah lak dgr kuih sarang tebuan hehe sedap kan kuih peneram

Nana said... [Reply to comment]

ummi_khalish - hehe sya baru pes time nak jejak sabah ni...em nak kirim ek?rasa mcm dah penuh je org kirim mcm2 hahaha kami tak amek check bag..pegi lenggang2 je bawa beg sandang...kalau awak nak nanti saya kirim dekat abang saya
dia mmg rajin balik KL sebab dia selalu ada seminar kt KL
nanti tlg emailkan saya details awak

Nana said... [Reply to comment]

lily-hehe ahhh manis2 rasa dia..damia ckp suka..ulang2 g dapor nk makan kuih ni

ieda-ahh....manis2 rasa dia hehe

nursalwa-owh ye ke heheh serius adik badik saya seme suka kuih ni

wil-hehe wajib bli klw g sabah

fara-hhehe ok la..rs mcm tinge keling sket2 inti dia

suziey-hahah tgk kekosongan beg camne eh heeh

afne-hehe...rmai tol pesan ni hahha

zura-haha sape pnh g sabah sure bli kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...