MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Sunday, January 16, 2011

sape penah pegi sabah??

haih 2minggu ni tak abes2 aku dok study subjek GEOGRAFI negeri sabah ..agak2 klw la ada exam mau aku dapat A kot hahahahha....yela..nak g tempat kita xpenah pegi kena la wat research dulu, mana nk g dulu, mana nak g kemudian...baru la bole jimat masa...kena sevey2 otel2 yang murah..., sevey2 tmpt2 menarik nak dilawat...

korang mcm aku tak?beria2 mengkaji bentuk muke bumi satu2 negeri sebelum nak g terjah?hahaha...ingat lagi masa aku g sarawak tahun lepas...memang aku kaji habis2..sampai je kat kuching aku dah tau mana tempat2 yang aku nak pegi.

time g kuching ada kawan kt sana..so senang skit la pergerakan tu kan..smpai kan kawan tu heran..dia kata eh nana ko ni penah datang kuching ke??ko tau je kan seme nama2 tmpt2 yg patut di lawat..hahahah..dia tak tau dekat sebulan aku dok google & wat list tmpt2 bakal di terjah...ye la kena wat persiapan..xde la nanti mcm katak bawah tempurung kan..kena tau serba sikit tmpt yang kita nak g tu..

setakat ni ada 4 blog kawan2 yang aku refer pasal topik oliday kat sabah
1. suziey
2. puan stoberi
3. syana
4. biqque

dah ler pagi tadi tgk rancangan destinasi ke destinasi kat astro kena plak destinasi dia kali ni kat KUNDASANG..tmpt yg bakal aku jejak minggu depan insyallah..aku buka website apa ntah siap kasi warning Please be SURE to bring your jackets. It gets quite COLD at night. ...ha ni la penting kita wat research dulu bole siap2 kelengkapan apa yang patut.tiba2 mcm berkenan ngan chalet kat j.residence kat kundasang murah jek...

haih...aku rasa mcm sebelah kaki dah sampai sabah dah ni...heheheh.....korang..minta tolong..kot sape2 penah g sabah & korang penah wat entry kat blog memasing..minta kasi link korang ke sabah tu..bole aku tambah2 kan ilmu di dada nih...tak pun share la kat sini apa yg korang rasa menarik kat sabah tu

harap2 xde la aral yang melintang minggu depan...kalau la ada rezeki aku jejak negeri bawah bayu tu, tingin sangat nk g kundasang, manukan island..haih.....


33 ribu orang memberikan idea bernas:

Iena said... [Reply to comment]

http://inaachik.blogspot.com/search/label/kota%20kinabalu

hope leh bantu nana sket2...
enjoy ur holiday...

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

ok...nana gi dulu..nanti ayu refer nana pulak...hehe

memang pun..selalu kalau pergi tempat yg tak pernah kita jejak...of coz banyak googled!!

Gieyana said... [Reply to comment]

mmg best wei g sana..suka snorkeling kt pulau mamutik tue..syok giler!..kalau ko pegi Ahad leh terjah pasar gaya..kt sana da jual mcm2..:D

lil sharky said... [Reply to comment]

Filipino market- depan lemeridien hotel, kalau nak beli pearls,kraftangan,mmg famous for org semenanjung.
Jesselton point-tempat ambik boat nak pegi all the pulau such as mamutik,manukan,gaya,Sapi.
Gaya street-Sunday market,go as early as 8am,tourist n locals destination,can buy many things there.
Tanjung aru beach-tempat hangout for families, young n old.
Kundasang & mount Kinabalu- very beautiful n breathtaking. Perkasa hotel also a good hotel to stay in. Can see mount Kinabalu depan mata.

Now is raining season around 3pm onwards dah start hujan.

LiErOSe~QiEmi said... [Reply to comment]

pernah pegi kat poring, ada air panas & kanopi walk.. bestttt sangat

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

tak pernah pegi tp nak komen gak :)
me pun teringin nak gi sabah lps baac blog suziey.com tu
beshh nya nana dpt pegi sabah
my BIL and his family kat sabah--dh lama ajak weolls dtg cuti2 sabah--tgk bajet mcm mana :)

selamat buat research yer--dh mcm buat thesis tu gamaknya heheheh

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

wah,nana gi dulu..nnt jgn lupa update ek! kami gi bulan 6 nnt..bleh refer2 nana , suziey n lain2 jugak :)

yunz_02 said... [Reply to comment]

salam knl..

hi nana.. yes kundasang mmg kne bwk sweater otherwise u mmg shaking at all time la xpecially malam hari. masa i pegi dlu pn i just can't expect that sejuk dia mcm tu. so mmg menahan sejuk masa dinner eventho dinner adlh kt dalam hotel.. i went there for 4D3N.. time tu i check-in kt HERITAGE KUNDASANG.. hotel pn best! masa kt KK i check-in kt LE MERIDIAN. superb! expecially the breakfast yg dh mcm lunch gayanya :) .. ada update kt my blog under label holiday for this sabah vacay.. feel free to visit for more info :). tp nana mmg best giler smpi i rasa later on nk buat 2nd trip :D

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

tak pernah pgi lagi..owh nk gi sabah..bestnyaaa

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

Pernah gi sabah tp bukan turun kat KK..sebab mase tu kakak ade kat sandakan so kitorng turun kat sandakan..dr sandakan smpat gak melawat smpai ke kundasang..suka sgt kundasang ni mcm suka cameron jugak sbb sejukkkkkk..kekekeke..mase tuh stay kat kinabalu pines resort..best giler sbb resort mmg hadap ngan gunung kinabalu..klu saje2 nk tgk entry cari jek label 'cuti sabah' kat blog kite ek..

btw..kite pon mcm nana..each time nak bercuti mmg akan survey n booking hotel siap2..pastu survey mane tpt nak pegi sume..leh jimat masa..=D

lil sharky said... [Reply to comment]

Nana,
Skrg ni musim hujan tapi waktu petang. Try plan ur activities morning n afternoon.
Kundasang mmg sejuk,petang je dah kabus. Sini cepat waktu malam, 6pm dah gelap.
Kat KK kalau nak makan seafood, boleh makan kat Port View seafood (opposite lemeridien hotel) or Ocean seafood (beside promenade hotel) mmg seafood murah n fresh.
If u nak pegi shopping mall utk window-shop or makan, can go to 1borneo hypermall (15mins frm KK), kat situ jugak ada novotel, tune hotel.
If nak tau apa2 lagi can ask me in my blog comment.
I org KL tapi pindah KK,kawin org Sabah.

SyaNa said... [Reply to comment]

time aku pegi dulu, asal mlm jek ujan
ujan sana hebat..siap angin kuat..ade sekali tu tgh2 tggu makanan kt kedai ujan dtg tanpa isyarat.terus cancel makan,..sume kt situ lari lintang pukang gi kete..so kalo nk kuar dinner ke elok awal la..have fun!!
tp sabah mmg terbaek!!! jgn lupe mkn seafood kt blkg pasar filipin tu

mama tisya said... [Reply to comment]

slamat cuti2..best p tmpt sejukkkkk...

zura@iwan said... [Reply to comment]

ku penah gi..tp x ceta lg dlm blog kut..ke ceta dh ntah..hehe....ko nk aku upload dlm blog ke? hikss...dlm fb ada arr sket..

kundasang mmg sejuk beb....sonok g sabah...cuma aku x g snorkeling je..sbb km laki bini x brp minat snorkeling,,,hehe

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

kena gi pasar filipina ... kan sna dpt bli cenderahati..mmg murah (FM,pearls, bag,t/shirt ..and so on)
pi ke pantai tg.aru~tego sunset smbl mkn jagung rebus, kacang & sotong kering cicah dgn sos kicap .. yummy2x
island gi memuntik & manukan sbb blum tego secara LIVE hidupan marine..klu nasib baik bule jumpa ikan yu putih
WAJIB ~ mount kinabalu + ranau + kundasang + kota belud + Gaya Street :):):)

lil sharky said... [Reply to comment]

since u ada kat Sabah 3D2N je kan, masa 1st day after landing kat KK, u boleh jalan2 kat KK beli souvenir.
2nd day u pegi kundasang and 3rd day pegi pulau tapi mesti gi pulau before 12noon. Sapi n manukan cantik but Pulau manukan has better infrastructure, kalau u nak pegi dua-dua island boleh jugak.bila u beli tiket u bagitau tau yg u nak balik KK jam brapa, keep ur receipt speedboat tu. Slalunyer by 3pm dah boleh leave pulau n balik KK.

Nana said... [Reply to comment]

@Iena

wah tq..dah baca dah sgt2 mambantu..tqvm

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia

kekekeke
tu la nye
nk jimat masa kena sevey dlu kan

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana

adeh gie.. ko wat aku mkn xsabar2 ni heheheh

Nana said... [Reply to comment]

@lil sharky

alam dear tq sgt2..really2 appreciate ni....sgt membantu

Nana said... [Reply to comment]

@LiErOSe~QiEmi

wala...siok nye dgr..

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

hehe xpe mz duit nuff tu bole wat oliday ngee....hheheheh
ntah nye dh mcm nk wat thesis kekeke

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan

hahahah ok2..nk g gak ek.

Nana said... [Reply to comment]

@yunz_02

owh..ok2 nanti sy msk blog yunz tgk cuti2 sabah
tq tau...

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hehe insyallah klw xde aral..

Nana said... [Reply to comment]

@lily azliyana @ mama zara

hahah tu la siok tu g tmpt2 sejukkk kekekekek
ok nanti kita carik tq tau

Nana said... [Reply to comment]

@lil sharky

wah...tenkiu sgt2 membantu
hehe nanti nk print list2 kawasan ni

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
heheh adeh...ko ni wat aku xsaba2 dah ni

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

hehe tq
eryn pon epi oliday
nk g obesea kan hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@zura@iwan
wah seme pakat kata sonok nih..
xsaba aku

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Khairan aka Rudy
wah!! menarik2 tq....

Nana said... [Reply to comment]

@lil sharky

ok..tq kasi idea..
akan dipertimbangkan..hehee

ibuayu said... [Reply to comment]

nana akak baru je balik memang seronok ,,baru nak tuls entri sabah tapi belum siap lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...