MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, January 18, 2011

steamboat paling sedap kat mana??

entry ni khas di tujukan oleh seseorang yang suh aku wat carta steamboat paling sedap hehehe....atas permintaan orang itu..aku pon gigih la wat entry ni..sambil2 tu bole la aku share tempat2 makan steamboat yg aku rasa korang bole try..

antara tempat yg penah aku makan buffet steamboat :

1. restoran nelayan titiwangsa (kat tasik titiwangsa rate RM32.00++ rasanya)
2. flaming steamboat ( kat area sunway pyramid rate RM 23.80/ head)
3. restoran tupai2 ( kat jalan hang tuah dekat HQ DBP & ada branch kat bangi rate RM28.90++)
4. anjung kayangan ( kat rooftop yang dulunye safari lagoon diubah suai jadi restoran rate RM28.00++)
5. restoran sabak (kat taman melati sederet nasi dagang ulik mayang rate RM35.00++)
6. johney's ( mana2 pon ada set dua orang dalaam RM40++ termasuk air)

ok tu je la 5 restoran yg aku penah try... & meh sini kasi rate antara 5 tempat tu mana yang carta pertama....(rate ni berdasarkan citarasa tekak aku..tekak orang lain tu aku tak tau la kan hehe..mayb ada orang kata sedap, aku kata tak...memasing kan tak sama tastenye...rambut sama itam hati lain2 kan hehe..eh bole ke pakai peribahasa tu hahaha...

tempat ke-6 :
anjung kayang
kenapa aku kasi no last sekali?sebabkureng sedap..kuah dia sgt2 plain....aku perasan iela fizah wat entry pasal makan kt sini ..serius..aku sokong kata iela ..
harga RM28.00++ tapi tak banyak choice...
website anjung kayangan : http://www.anjungkayangan.com/
tempat ke-5
flaming steamboat
pernah datang sekali try makan kt sini
pergh..kat sini la buffet paling murah & paling2 berbaloi dah la murah banyak giler choice..siap ada aiskem, kuih2, mashmalow coklat (mcm2 la bole cicah coklat ada coklat ala2 air terjun tu kekek) pastu mmg jenuh la korang nk pilih dia nye bebola2 api tu haha...serius banyak gile..sikit lagi nak jadik fatimah juling mata ni nak memilih..cuma kuah dia je xbape kaw...kuah tomyam dia bau daun limau terlalu kuat, & agk cair skit..tp so far..aku bole kata sedap lagi la...
website flaming steamboat http://www.flamingsteamboat.com/
tempat ke-4
restoran nelayan.kat sini mmg dah banyak kali aku makan...lebih dari 10 kali kot...sebab masa keje opis lama..asal ada farewell party sure wat kat sini...sebab murah hehe....
makanan banyak pilihan...cuma kdg2 tu udang & ketam xbape segar...klw aku makan tros gatal lidah..(aku mmg cpt kesan dia elergik seafood ni nak2 klw makan yg xbape fresh)
tomyam dia sedap....
ni gambar masa reunion sekolah masa ni tgh pregnant 3mths
website restoran nelayan http://www.nelayan.com.my/
tempat ke-3
restoran sabak
aku penah sekali makan kat sini masa celebrate 2nd anniversary..kat sini special sikit sebabnye periuk steamboat dia tu kita bole wat goreng.. kat tengah2 ada kuah pastu sekeliling dia tu kita bole menggoreng..ada sediakan minyak yg special ada bau bawang putih.
ada juga nasi goreng, mehun & aiskem
tempat ke-2
johney's
dah 4,5 kali gak makan sini ada dua entry pasal johney's dlm blog makan ngan deah &makan ngan amrul
sedappp nak2 dia nye sos tu..mmg sodap...xde kat tempat lain....
website johney's http://www.johnnyrestaurant.com/dan juara carta..jatuh kepada..
restoran tupai-tupai
dah 3 kali pegi makan kat sini
ada dua entry makan kt sini tupai2 & tupai-tupai
so far..xde sape bole lawan kesedapan steamboat kat tupai2
apa yang special nye tupai2???
dia nye kuah tomyam yang dibuat dari air kelapa...HARUS try ok..kalau datang sini sangat..sangattt sedap...kalau suh kasi markah dalam 10 markah tu aku kasi 11 hahah..lebih satu markah sebab sedapp
pastu banyak pilihan..dengan harga buffet RM28.90++ sangat2 berbaloi..korang bole makan sampai lebam...ada juga aiskrem, mehun, nasi goreng
eh...eh..ada lagi..last but not least..
tempat ke-0 hahah.. ada ke tempat ke-0
oleh sebab tempat ni di tepi2 jalan je..bukan di dalam restoran..tu pasal dia jatuh tempat ke-0 hahah....
ok ni la steamboat sebatang singgit paling aku suka makan kat tepi sogo tu, tak tau aku rasa org2 KL sure akn ckp kat sogo paling pemes..walaupon kdg2 kita tgh dok celup2 tu kan..tiba2 tokei dia cpt2 tolak dia nye stall sebab kena kejar ngan DBKL hahah...sian tgk kadang2..org nak carik rezeki pon nak kacau..diorang bukan kacau jalan orang pon..
antara tmpt2 peberet lain utk makan steamboat kat ampang park & uptown danau kota
alamak..aku sendiri up pasal topik ni aku plak dah terlior ni..
encik amrul...banje saya makan steamboat plz..ahahah....
aku tau amrul sure tgh jeling2 blog aku tu

korang plak ada tak lagi mana2 tempat steamboat yg korang penah try yang sedap??mana tau aku bole terjah plak pasni..sebab kami laki bini memang peminat setamboat
*tq eryn tlg ingatkan johney's ehehe..lupa plak.. sendiri penah makan tp xmasuk list sudah diedit masukkan johney's

53 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

eh johnny's tkde dlm senarai ke...hehehehe

dlm senarai nana tu pernh try sabak & nelayan je...tp sabak lg best dr nelayan

Myra Jay said... [Reply to comment]

Siana, kt Penang tau tak..huhuu
Den ngah mencari the best steamboat nieh.. :)

juelee said... [Reply to comment]

aah tupai2 paling sedapp.. tapi skang ni kene stop makan dulu heheh.. pantang seafood lagi.. tengah tahun nnt nak try bk makan seafood nie..

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

kita pnh mkn steamboat dua kali je nana..sekali kt johnnys sekali kat restoran mawar merah tpi hotel ape ntah sebelah pudu.. mmg sedap giler ah kuah dia even kedai dia kecik je tp ramai giler pelanggan lepak time overnite tmsk pelancong..

kebetulan mkn situ sbb tokey dia cousin kwn kita.

mama tisya said... [Reply to comment]

hahaha...dlm senarai tu 3 la pernh mkn...ehehhehe..ingt nk try tupai2 tp tktau bila

Ena said... [Reply to comment]

bagus jugak ek nana buat review pasal nie.. sbb akak pun tercari2 mata tempat paling best nak makan steamboat..

nurulazham said... [Reply to comment]

pernah makan 2x kat Johnny's..
tapi bila check kat web jakim, kata johnny's xpenah mohon sijil halal..erk!

ita cutevirus said... [Reply to comment]

nana,
selama ni beli steambot kat lori je..
lom pernah makan kat restoran...
nak try la..

atty's said... [Reply to comment]

kty dah penah makan kat tupai2, flamingo,nelayan

kat bangi skrg pun byk dah steamboat

ieda said... [Reply to comment]

kalau di kl akak xthau ..
kalau di kuantan tahu lerr heheh
mana2 pun depends pada kuah dia .. kalau kuah sedap .. maka sedapp lah steam boot tuuu .. tul tak ?? heheh

SyaNa said... [Reply to comment]

flaming ade kt danau kota da skrg
aku da mkn
kt deret malis sume tu
belah belakang

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

sabak dgn johny aku nak try
dah dekat2 jugaklah
tpi tunggu ara ade gigi
tunggu ara boleh mkn nasik sendiri
tunggu ara beso
dai ade ekzema
naya jer klu aku balun makan pastu susu badan
ngences sudah!!
ko kejam!!!

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

selain johnny, kat kerinchi~namanya Korean BULGOGI`biasanya time dinner sbb byk seafood, price 42.00++ ... nnt nak cuba gak TUPAI2 yg disyorkan oleh nana :):):)

Mama Khairan aka Rudy said... [Reply to comment]

selain johnny, kat kerinchi~namanya Korean BULGOGI`biasanya time dinner sbb byk seafood, price 42.00++ ... nnt nak cuba gak TUPAI2 yg disyorkan oleh nana :):):)

~ana~ said... [Reply to comment]

tupai2 jugak menjd juara yea...bila la nak g mkn kat tupai2 lg nih..erm....

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

wah bagus info ni..nnti nk mkn steamboat leh bc entry kak nana ni

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

dlm byk2 tu, me selalu mkn kat rest nelayan titiwangsa--my fav tu--sbb murah buffet nya :)
johny restaurant, me suka kn ala carte

yg lain2 belum pernah try
tq for this entry. i like!

tq naan sbb sudi inform kat cbox psl me menang contest lelord tu :)

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

hehehehe,seb bek johan steambot kitorg dh penah mkn, eh,klu dtg bangi singgahlah RedWok tu..try situ plak

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

tu kat KL..kat JB ni pun banyak giler kedai steamboat...ikut kemampuan jer...tapi steamboat paling sempoi kat dataran lah...hehe

ibuayu said... [Reply to comment]

wah memang menyelerakan dan melaparkan...ibuayu tak pernah gi makan stemboat kat kedai sebabnya ayahnas tak minat tapi steamboat tepi jalan biasalah..rasa2nya nak gi tupai2 lah kalau ke kajang..tq nana info berguna

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

hahah tertinggal...kekekek dah edit dah hehehe
dah lama xg sabak..sekali makan dulu tros bandingkan ngan nelayan..tp still sedap juga sabak tu

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay

hehe penang xtau la plak
kena tanya org penang ni

Nana said... [Reply to comment]

@juelee

hehe kan?sedapp gile2
lama nye pantang...hehehe
bagus2..jaga badan btol2

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
wah kat mana restoran mawar merah tu
sedap ek harus try nih

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
heheh kata duta jjcm kan ahahha harus la banyak penah try
eh mcm xcaya je eryn lom try kt tupai2

Nana said... [Reply to comment]

@Ena

hehe ni pon ada org suh wat entry ni..
sebab org tu suka stimbot gak..
ini pada pendapat saya la kak...hehe klw org lain kata sedap kt tmpt saya kata tak sedap tu xtau la kan...masing2 taste lain2

Nana said... [Reply to comment]

@nurulazham

aik biar betik xde ke?adeh

Nana said... [Reply to comment]

@ita cutevirus

ita.. kita pon suke mkn kt lori2 tu
nak2 klw amrul blk mmg peberet dia tu g steam

Nana said... [Reply to comment]

@atty's

bangi pon ada tupai2 kan..

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
btol kak..klw kuah dia out mmg xsedap la..

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa

wah yeke
tak yah pegi jauh2 dah pasni
aku tau area periuk belangan tu kan

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha

hahahah dah tu ko tak kejam ke tag aku RVC kek tu....
ngences jugakk hahahaha

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Khairan aka Rudy
wah menarik ni...ok tq kasi info ni tau

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~

yes..paling sedap ana xde sape bole lawan

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hehehe yg pasti harus elakkan makan restoran di carta terkahir tu ekekkee

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

ahh nelayan murah bufetnye...sy dah byk kali makan situ
mz blk msia nanti try g makan kt tupai2 sedapp gilerr
hehe ur welcome

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam

heheh ko g makan kat mana tupai2 bangi ke kl?? sedap kan
owh red wok ada gak ek
ok2 nanti bole try

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia

hehehe suke gak ek mkn stimbot..
dataran jb ke

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayu

heheh amrul pon suke steam kt tepi2 jalan..tp kdg2 tu rasa nk puas makan amek buffet

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said... [Reply to comment]

ko kena try kt ofis hubby aku Segi Seri Steamboat .. byk choice ;-)

zura@iwan said... [Reply to comment]

aku pon pminat steamboat beb...tpgaruh ni....nk kena cari mlm ni..haha...

Nana said... [Reply to comment]

DIANA-kat mana tu??

zura-hehehe harus g carik malam ni

Yaya Fadli said... [Reply to comment]

mak ai terus terliur nak makan steamboat! thanx buat review. td tgh search tempat nak makan steamboat. hehe

mizzura said... [Reply to comment]

hai...memang tengah search for best steamboat...antara yang atas tu sy hny pernah try nelayan, tupai2 & falming jer..paling bajet mmg la flaming kan..takpe ni nak try yang baru kat sek 23..nnt saya buat review bila dah try :-)

Nana said... [Reply to comment]

@Yaya Fadli

hye tq sudi singgah sini ye hehe

Nana said... [Reply to comment]

@mizzura
heheh yeke..
kt seksen 23 tu bangi ke shah alam?
ada dgr kt bangi pon sedap juga

AnNa said... [Reply to comment]

wah...byk juga restoran steamboat yg aku xtahu ek...hu3...tq to this blogger 4 d info...2day i wanna try one of them..

NinaAz said... [Reply to comment]

bangi village steamboat best! area kajang

rimau87 said... [Reply to comment]

sila cuba mkn steamboat bbq kt soul garden. steamboat ala korea. ada kelulusan halal. harga mahal la ckit xpi sy g mmg puas hati.

sHaRiNa eLyaNa said... [Reply to comment]

buat kat uma lg sdopp hehe

alQasam said... [Reply to comment]

johnny telah disahkan tidak halal oleh jakim serta hdc dan logo halal yang ditunjukkan ialah logo halal yang tidak diiktiraf.

aduanrakyat dot com dot my/tiada-logo-halal-di-johnnys-restaurant

soccerjersey4u said... [Reply to comment]

Sume restoran mahal..admin taste org kaya gamaknya..gerai xde ke admin...teringin nak makan steamboat yg gerai je..murah sikit..

The Rayyan Steamboat said... [Reply to comment]

Salam puan..

Kami ingin menjemput Puan untuk buat review dan Makan Percuma di Restoran steamboat kami yang baru beroperasi di Teluk Intan, Perak.. Boleh?

Kalau sudi boleh tak bagi email puan atau FB address supaya kami boleh invite di FB?

Terima kasih puan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...