MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, February 14, 2011

camne bole dapat tiket air asia murah??

entry yang sedikit panjang...kat sini ada sedikit tips..mcm mana nak dapatkan tiket masa time promo free seat / promo rm1 & lain2 promo..khas untuk yang berminat saje...kalau tak minat jangan baca..hehe..

hari tu ramai yang terkejut kan bila aku cakap tiket flight aku g sabah RM36 untuk 3 beranak..tiket pergi balik tau..bukan sehala...heheh...ramai yang tanya..eh macam mana aku selalu alert ngan promo2 dari air asia ni??

mz kata mcm xcaya aku dapat tiket g sabah ngan harga RM36 hehe...

kat office keje aku memang setiap hari tu kena buka website airasia untuk booking flight ticket utk staff yang nak pergi training...kira aku ni mmg aktif la kat website airasia tu..so apa2 promo yang terbaru dari airasia akan terus di email kat email aku...itu lah sebabnye mcm mana aku bole tau promo2 terbaru dari airasia..kadang tu bila kita masuk website airaisa,dia dah kasi hint la 2,3 hari sebelum promo tu yang bakal ada ticket murah

masa pertama kali naik flight g kuching dulu aku amek la luggage pergi & balik, time tu murah lagi..up to 15kg baru RM10..skang ni dah jadi RM20, tapi kan masa timbang tu berat beg aku baru 6kg je...bole bawa naik kabin...balik pon sama...berat beg baru 11kg utk dua orang..still bole bawa naik kat kabin...dah rugi je RM45 bayar utk luggage tu tapi ktorg bawa naik atas kabin je...pastu travel insurance ktorg tak amek...tu yang tiket jadi murah sket tu..

lepas pengalaman yang dulu..so aku dah tau dah..kalau stakat g holiday 3 hari tu just bawa beg sandang je..masing2 bawa satu beg, alah klw stakat nk g oliday 3 ari xyah la bawa beg mcm nak lari rumah..hehe..bawa ala kadar2 je cukup...limit beg yg bole bawa atas kabin kan 7kg, tak payah amek luggage pastu travel insurance pon xyah amek...tapi kan satu je aku nak cakap..kalau time promo free seat & RM1 tu memang bukan senang nak booking....memang korang kena mencuba..dan cuba..dan cuba..& mencuba dengan penuh kesabaran...heheheh

tgk bambam's cakap apa..hehe mmg btol susah nak dapat tiket promo tu
ok ni ada tips aku nak share:

bese lah kalau dah time promo tu..memang berjuta2 orang la yang terjah website airasia tu...kalau kata korang terlambat masuk sehari dari tarikh dia start promo kan sure date yang bez2 dah xde harga yang promo tu...contoh mcm aku pegi sabah aritu la..nak amek jumaat-ahad..hampeh cari punye cari xde..yang ada tinggal hari bekerja..tu yang tibai tu je..lantaklah nak murah punye pasal kan...

andai kata korang dah search tiket untuk weken tu xde..xyah la carik lagi tiken2 weken yang lain2..sebab klw promo free seat & rm 1 ni kan dia kira first come first serve la..kena cepat2..lambat 5mnt je tiket yang korang tengok sebelum tu ada, bila korang refresh terus jadi tak ada...tu pengalaman aku la...

jadi untuk menjimatkan masa & utk memastikan korang dapat tiket yang murah tu..proceed saje...amek tiket hari bekerja...sebab besenye tiket2 yang promo tu banyak tinggal date hari bekerja.lain lah kalau korang masuk website dia masa mula2 dia launch promo tu..memang ada la..tu pun kena cepat. tapi biasa lah..kata dapat tiket murah...memang lambat lah kena tunggu date flight tu...heheh..kurang2 kena tunggu 8-9 bulan utk holiday...xkisah la kan..janji dapat g holiday

lagi satu..kalau time promo free seat tu kan...memang web dia kejap2 kuar BUZZ...penat la korang isi segala details yang diperlukan..tiba2 kuar gambo lebah tu dok BUZZ..jadi..untuk memudahkan korang..supaya korang tak perlu isi details tu sekali lagi..register lah sebagai member kat web airasia..so setiap kali nak booking tiket jimat masa dah..esp time promo tu..sebab selalunya page dia sekejap je expired..kalau korang lambat2 or hegeh2...kang kuar page expired..


biasanye..ramai kawan2 yang berjaya booking tiket time promo free seat & RM1 ni kan..diorang akan bangun pukul 2,3 pagi utk booking tiket..ye la time tu ramai umat tengah lena diulit mimipi & buat air liur basi kan..baru la laju sket website airasia tu...& insyallah senang sket nak booking time 2,3 pagi...kawan2 aku siap kunci jam tau! nak bangun kul 3 pagi semata2 nak booking tiket free seat hahaha..tak sia2 memang dia dapat pon booking utk seluruh ahli keluarga dia..

pertama kali aku naik flight masa g kuching tahun 2010, masa umur 27 tahun..heee sian dah tua2 baru mrasa naik flight hehe...masa ni ada promo juga sorang RM79 tiket pergi balik g kuching so total 3 beranak RM274 termasuk luggage
kat lapangan terbang kuching
tiket pergi balik ke sabah RM36 utk 3 beranak
beli masa promo free seat
kat terminal 2 KK
coming soon punye holiday insyallah..
tiket pergi balik ke langkawi RM51 utk 3 beranak
beli masa promo RM1

baru 3x la aku booking ticket air asia ni utk diri sendiri..yang paling..paling susah giler nak book tiket g sabah..sebab free seat kan...pastu tiket sabah tu plak lah tiket yang paling..paling murah...heheh...tiket bas balik kelantan pon RM40 lebih sorang...ni aku dapat RM36 tiket ke sabah naik kapalterbang untung kan?

kalau kawan2 minta booking kan masa time promo free seat ada 2 orang, sorang wanie & sorang yana...tengok mcm kat bawah ni..yana minta tlg aku booking tiket g langkawi aku booking masa 11 sept 2010, nak peginye lambat lagi bulan 10 tahun ni..hehe berjinggut la tunggu

cuba korang tengok..berapa ringgit je yana kena bayar untuk g langkawi seramai 6 orang harga return ticket RM90, ni beli time promo free seat murah kan?
permintaan dari Na mamaiqy suh gtau dia klw ada promo dari airasia hehe..ok nanti klw ada promo baru2 kita gtau ek..no problem lah..

insyallah nanti kalau aku dapat email promo2 terbaru dari ariasia aku publish kat blog..cewah nak jadi duta airasia plak ke hehe...

pagi tadi kan aku ada dapat email dari Airaisa...pasal ada ticket promo, hah apa lagi kawan2 pegi la terjah website airasia


50 ribu orang memberikan idea bernas:

Kaseh said... [Reply to comment]

salam nana, nati boleh la tolong bookkan tiket utk kaseh lak eik.. serius ni tau..sebb kaseh lembab ar bab2 nak terjah web airasia nih..

Myra Jay said... [Reply to comment]

Nak gak mintak tolong akak Nana booking kat MJ.. Plan nak p Sabah, sonok tgk akak p sana.. Ingat nak bwk mertua.. boleh kan?? :)

b a m b a m ' s said... [Reply to comment]

hehehhe...namo den lak naik..tp ada member pon booking pagi2 buta sebab time tuh line tenet tgh laju and xde orang sgt kan..betol2..nnt nak praktikkn yg ini ler..hehehe..thanks kak nana! :P

Miza Yusof said... [Reply to comment]

Wah! artikel yang sangat berguna. nak try lah. Thanks kak nana sebab sharing :) bolehlah mintak tolong kak nana book tiket untuk miza. hehe :)

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

giler murah sume2 nye...!
tgk naseb gak kan..
pastu usaha kene la ada..
bgn 2-3pg semata2 nk book tiket..
untung btul la nana ni...
pasni sure ramai yg mintk tolong nana book kan tiket hehehe.. :)

info sgt berguna, thanks!

Ena said... [Reply to comment]

Akak ada juga dapat email promo dari air asia tp sokmo terlepas tengok email.. sampai la ni tak berpeluang lagi.. sbb tak hari2 bukak email.. huhu.. sadis tul..

Fain said... [Reply to comment]

Nana, entry ini memang sangat lah bermanfaat! Especially bila nana bgtau suh bangun pagi2 buta untuk book ticket. Tak terfikir sampai mcmtu...
5 stars for this benificial entry!

✿ etiey ✿ said... [Reply to comment]

ohw bolehlah try macam nana buat. tp kan serius memang susah nak dpt rega yang macam tuh. i balik kb pun kadang cecah 200. huhu

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..mcm tu ker..nanti kalu dpt emil promo2..share ek...nak gak bawak Ian & Iris naik kapal terbang..

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

sbg isteri cikgu kita kena pejam mata jela tgk promo dr airasia tu..mna nk dpt murah cm gitu kalo weekend.. uwaaaaaaaaaa!!!!

siti nurkhijah said... [Reply to comment]

ct mmg dah member AA ni tp tak penah try boking pun sebab takut tak dpt cuti ikut tarikh boking tu... hubby ct susah nak cuti la.. amrul senang cuti plak yer..

mai langkawi nnt bgtau la.. kot2 leh jumpa

azura samsuddin said... [Reply to comment]

mmg betul tu nana, tiket time promo ni mmg xleh lama2, dpt date terus tibai jer.. kalo nak tggu org lain konfem bagai smpt masa dah time pastu bile log in smula terus dpt harga lain xpun tarikh yg kite xnak..

zura g kuching April lasyer RM0 - 5 dewasa 1 budak skali beg g balik 550 murahlah utk tiket cmtu...

besh airasia ;)

SyaNa said... [Reply to comment]

langkawi lg mahal dr gi sabah
hahaa ko mmg beruntung nana oii
aku gi sabah dulu rm300 sorg
sbb beli xtime promo
susah laki aku tu nak booking awal..
mmg xde rezeki aku nk kejar promo2 ni

atty's said... [Reply to comment]

kty pun ada dpt tiket rm1 tu ngn free seat.utk g holiday taun nie..

tp satu holiday tak tau le dpt ke idak pergi...tp tak ralat sgt kalo kensel.sbb murahkan ..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

wah, boleh lah me suruh nana bookkan tiket utk me pegi sabah this year hehhe
bayar upah utk nana pun me sanggup, asalkan dpt tiket murah!! tiket RM1 pun ok :)
kalau ada promo, so me terus bagi details lah yer utk nana book, boleh ker? sbb even tak jd pegi pun, still tak rasa burnt sgt sbb murah--time me pegi holiday langkawi 2007, hubby punya tix burnt (RM100 return tix) sbb last minit AL dia freeze/boss tak bagi cuti--sedih tau, last2 me pegi dgn my parents, zharfan and my adik2 ajer :(

ieda said... [Reply to comment]

waa bagus lah nana nie .. rajin mcm2 hal .. GA , contest + selalu memang tuu :) .. ermm tgk tiket nie punn selalu ada luck jugak .. ermm gud tips dik ..

anyway thanx bagi idea mcm nie .. mana tahu kita sama2 leh rasa tiket promo nie .. akak memang x pernah lah .. ada sekali nak ke indon punn adik akak yg book kan .. tu dia buat tgh2 mlm tuu.. paling murah 90 ++ pergi balik tuk sorang :)

ieda said... [Reply to comment]

oh ya nak jugak mcm kaseh tuu .. kalau nana boleh tolong msg kami bila ada tiket promo punn jadi lahh ekekekek ( akak punn x pandai nak tgk sebenarnya .. buat2 pandai jer huhu sbb adik suruh .. )

eT said... [Reply to comment]

tu la pasal..time promo asik kuar lebah jek..huhu

fa10 said... [Reply to comment]

klu kerjaya guru mcm i ni x der harapan la nak holiday dgn kos murah sbb time cuti sekolah la segala2nya mahal... huhuhu!
nak ikut en.suami gi outstation pun susah... cikgu mana ada cuti!!!!

mama rifQy said... [Reply to comment]

hebat la nana nih..na selalu je dapat emel dr airasia..selalu je abaikan!ishh..rupenyee berguna emel2 ituu..pasni nak alert laa..

and jgn lupe bgth tau kalau ade tang promoo!!

Hezesuze said... [Reply to comment]

mmg selalu dapat email airasia tpi delete jek sbb perancangan tuk gi holiday naik flight haruss dibekukan buat sketika....uwaaaa sedih!!

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

apa yg nana cakap tu, semua ayu dah buat...tapi bila bab booking time keje tu memang tak boleh..sebab ayu business...mana leh suka2 hati tutup kan..so nak tak nak memang kena amik weekends lah kan..

masa ayu gi kuching tahun 2009 tu...semua kena bayar approx 1K...sebab amik pakej GO HOLIDAY!! siap hotel sekali..

yg nak gi sabah ni pulak..memang beli time promo free seat..tapi mana nak dapat..sebab ayu gi time weekends kan..so terbanglah juga approc 300 ringgit..

tak pe lah janji dapat holiday..hehe

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

wah dh jd duta air asia dah ni... kak, mcm biasa, nnti koling2 ye klu ade promo heeee

Ya ALya said... [Reply to comment]

Nana adalah duta segala duta....hehehhe....
tapi bagusla info ni...ya dah 29 tahun tak pernah langsung naik kapal terbang...sian kan...hehehe....

kalau ada promo inform k....

Nana said... [Reply to comment]

@Kaseh

hehhe insyallah bole...
kalau tak bz kt opis bole la hehe

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
heheh insyallah
nnati klw ada promo gtau la
klw nk minta booking kan

Nana said... [Reply to comment]

@b a m b a m ' s
hahahah kan?
pagi2 baru lajue skt
senang la nk book

Nana said... [Reply to comment]

@Miza Yusof

heheh bole no problem

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan

yes nad
tgk naseb juga..
kalau ada rezeki dapat la
tiket murah
hahha bole jadi travel agen tplak pasni kekekkeke

Nana said... [Reply to comment]

@Ena

heheh xpe kak
lenkali klw ada saya gtau

Nana said... [Reply to comment]

@Fain
hehhe lenkali try cam tu tau
bgn pagi2 booking tiket
sure xde masalah
wah...bangga plak adapat 5 star for this entry

Nana said... [Reply to comment]

@✿ etiey ✿
btol..mmg susah
kena banyak2 bersabar hehehe
tp klw btol2 usaha
insyallah dapat

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

hehehe ok
no problem

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
tu la..
cikgu bukan suka2 ati bole cuti kan..

Nana said... [Reply to comment]

@siti nurkhijah
ct , amrul susah dpt cuti klw time ada operasi
mcm time banjir ke...cuti dibekukan..
to biasa dia gangster hahahah klw boz xbagi dia minta juga sampai dapat
ok..insyallah bulan 7 ni ke langkawi

Nana said... [Reply to comment]

@azura samsuddin
tu la pasal..
org kata xleh lepa la..
kena buat cepat2.
nampak je tiket promo tros grab
xyah pilih2

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
hahha kan?g sabah lg murah
klw normal price mmg 300 lebih sorang...klw 3 dah 1k lebih cirit aku hahaha
xtau la rezeki aku kot..
dapat tiket murah
sebab aku bukan berduit pon hahaha

Nana said... [Reply to comment]

@atty's

heheh ye ke kak
sama la kita kak..
kot2 klw xdpt pegi
xkisah sgt
sebab murah
xde la ralat
klw burn
aritu g sabah pon nyaris2 burn

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

hehheeh ok no problem mz..
nnati klw ada promo tros email je..nk senang kita kena communicate kat ym
klw tiket murah mmg xralat klw kata xleh pegi
owh yeke...
sayang ek...burn gitu saje

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
heheh ala kak..rezeki saya la kot..
dah saya bukan ada banyak duit
nak bli tiket mahal2...
kena rajin je kak..past sabar haahah dapt la tiket murah tu

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
insyallah kak..
kalau saya tak bz kt opis bole la tlg booking kan..xde hal

Nana said... [Reply to comment]

@eT
hahah tension kan?
rasa nk lestik je lebah tu

Nana said... [Reply to comment]

@fa10
ala..sian nye
tu la klw time cuti sekolah seme jadi mahal
nak2 hotel seme peak season

Nana said... [Reply to comment]

@mama rifQy

adeh na,,,xde la hebat apa nye..
tu seme berkat kesabaran ngadap website airasia..hehehhe nk tiket murah punye pasla kan..nak bli normal price idok la mampu hahahah
ok nanti kita gtau

Nana said... [Reply to comment]

@Hezesuze

owh patut la akk dah xde jenjalan ek
xpe2 nanti dah cair bole g oliday blk hehehehehe

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia

ye la kan..orang bisness mana leh senang2 tutup kan
tp ayu klw 1k tu masuk otel & tix kira kurah gak la kan
heheh klw 300 tu still murah kan..normal price pon rm300 sorang masuk tax segala bagai

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

AA patut bayar ko royalti nih,hahahaha

nba-Nur said... [Reply to comment]

Memang layak jadi duta Air Asia sebab dh promo dlm blog.. Seronoknya dpt tambang murah..save budget..

syira_is said... [Reply to comment]

salam kak nana..nak tnye,klu kite reg kat airasia tu,trus akan dpt emel psl promo dy ke???xyah daftar redalert pun xpe??

Masza Mat Tan said... [Reply to comment]

Nana nk mintk tolong nana booked kan bila ada promo lg bolehhh???? Pleaseeeeeeeeeeeee............

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...