MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, February 2, 2011

rumah MIL nyaris di pecah masuk

kejadian ni berlaku pada pagi isnin, tiba2 dengar suara MIL menjerit panggil FIL, aku pun tersedar sama..ingatkan MIL jerit tu sebab dah lambat nak anta adik ipar g sekolah, pastu dah kecoh2 aku pon bangun la..time tu kul 4.45 pagi..tengok2 tingkap kat dapor dah berlubang....orang tu potong besi tinggal nak potong lagi satu besi je utk membolehkan dia masuk dalam rumah

tingkap plak 2 keping dia dah buka...& perompak tu letak kat bawah atas tanah...yallah bila aku tgk je tingkap terlopong & besi tu dipotong terus rasa gigil2 lutut aku & berdebar2..FIL suruh kami stay dalam rumah jangan buka pintu tunggu sampai hari cerah...takut la kan..buatnya pencuri tu tunggu kat luar sekali dia ada parang ke pisau ke..eii...seram wei....pagi tu lepas FIL g keje, ada polis datang sebab ketua kampung call bagitau rumah kami nyaris kena masuk..ada 4 org polis dtg pagi tu..kata polis tu kul 3 pagi diorang ada buat rondaan kat area sini..maybe perompak tu dah tau waktu2 polis meronda..so dia datang nk rompak rumah kami kul 4 lebih gitu...

dah la kitaorang ni bawa banyak barang2 berharga dengan kamera DSLR housemate amrul yg ktorg pinjam bawa g sabah aritu tak pulang lagi sebab amrul blom balik kluang lagi kan..so ktorg bawa la kamera DSLR tu bawa balik kampung, pastu aku plak bawa laptop adik aku (kan lappy aku jahanam, minggu depan baru dapat yg baru heheh..) haih dlm fikiran aku la kan..klw la perompak tu masuk dlm rumah naya wei..abes la barang2 orang yang beribu2 ni naya aku nak ganti....nanges aku kalau perompak tu amek...tapi naseb baik lah MIL bangun awal pagi tu nak buat kuih....dia ternampak tingkap dah berlubang & bila dia jerit dia nampak ada bayang orang lalu kat tepi tingkap...

sejak kejadian hari tu mana2 aku pegi sure aku akan angkut lappy & kamera sekali bawa keluar...walaupun hanya utk amek adik amrul balik sekolah...takut wei...klw dah gini gayanya mmg tak selamat la rumah ni...

rupa2nya ni bukan kejadian baru..rumah yang selang sebelah dah kena potong juga tingkap nye, rumah selang lagi sebalah pon sama..kena potong besi tingkap & perompak amek mesin jahit...esok paginye kami buat report kat balai polis sungai bakap..kata polis diorang dah ada suspek tunggu masa nak tangkap je...pastu polis tu tanya perompak tu buka 2 tingkap ke??? betol la..tekaan polis tu..memang orang tu orang yang sama yang selalu dok pecah masuk rumah orang2 kat kawasan sini..modus operandi dia..buka 2 tingkap & potong besi tengah tu utk masuk..

syukur la xdan dia masuk..kalau ka MIL aku terbangun lambat pagi tu..tak tau la apa naseb kami..kalau dia nak amek barang amek la..yang aku takut buatnya dia bawa parang ke pisau ke...nauzubillah la wei...takut aku....sejak kejadian tu juga..amrul tido dengan berbekalkan kayu golf & FIL plak tido berbekalkan parang tajam yg baru diasah...

tingkap dapur yg di amik dari belakang nampak tak besi tengah tu dah kena potong?
MIL kata sebelum ni xpernah lg kejadian mcm ni terjadi kat rumah ni, arini genapla setahun MIL pindah duk penang ni..apa pasal kitaorang balik je ada orang cuba nak masuk??dalam fikiran aku mesti orang yang nak masuk ni duduk dekat2 sini...maybe dia ada nampak ktorg bawa barang berharga??mana tau kan??sebab MIL kata sebelum ni klw FIL keje malam tinggal la MIL bertiga ngan adik2 xpernah plak ada orang cuba nak masuk.. mula la aku pon syak orang yang nak masuk ni mesti dah dok perhatikan kami 2,3 hari sebelum dia nak pecah masuk.

16 ribu orang memberikan idea bernas:

Cute MuM said... [Reply to comment]

nasib baiklah tak der apa yang tuk berlaku.. seram gak dengar.. kalo uyun mesti dah cuak jer sepanjang masa..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said... [Reply to comment]

naseb bek tak dapat masuk itu perOmpOk tue. mcm rumah kina mcm nie jugak jadinyer..tapi dah kena msk. x ada barang beharga yang hilang. cuma wallet mama kina je kena amek. kebetulan kami 1 family tak de kat rumah sebab pergi kenduri kat rumah adik kina.kebetulan jugak adik bOngsu kina balik dulu dengan kwn dia. dia masuk rumah je dia tgk lampu rumah semua terbuka. msk dlm bilik mama kina mcm tOngkang pecah! terus adik kina tgk kat belakang rumah. tgk x de sape²,dia pergi dapur tgk dari mana perOpOk tue msk. rupanya kat tingkap. mcm dlm gambo tue keadaan tingkap rumah kina. rasanya org tue kurus² je...dan org yg dOk area rumah kina jugak. lepas kejadian tue, ayah kina pasang grill semua tingkap rumah. hOpe kejadian seperti ini tak akan berulang kembali.

mummy_ayu said... [Reply to comment]

takutnya...nasib tak dpt masuk & tak jadi apa2..harusla scary....

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

msia memang tak selamat..:( kat sini my hubby keje shift mlm, me tido dgn anak2 jer, so far alhamdulillah, jrg ada kes2 gini kat area ni..

syariza09 said... [Reply to comment]

pasni brg yg wajib diusung lappy & kamera, jgn sesekali tinggalkan ok

CiK JuE said... [Reply to comment]

takutnye..nasib baik tak sempat masukkan..

juelee said... [Reply to comment]

erk seb bek la tkde pape~~~~ klu x, naya je

[-suziey-] said... [Reply to comment]

hahaha..aku rasa nk gelak plak..ye la..ko bole plak pk brg2 org yg ko pinjam tu..org pk keselamatan..hahahaha:p tp klu aku pn..ekkeek:D

Hezesuze said... [Reply to comment]

oh kt sini pun musim maling ler nana...nak pergi holiday pun terbantut coz xde sape kt rumah kan...

so holiday kt rumah ler jawapnye huhu

lily azliyana @ mama zara said... [Reply to comment]

nasib baik perompak tu tk smpat masuk..huhu..kite skang pon dh fobia ngan kejadian2 mcm ni sbb last year kan pernah kena mase kat umah kazen..abeh nset, laptop, kamera n duit ilang mase tuh..=((.

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

wei.. takutner.. alhamdulillah.. xdepape n xsempat pencuri tu nak buat pape...

ita cutevirus said... [Reply to comment]

seramnyer nana...
teringat la plak umah mak ita kene rompak ari tu...
ilang laptop adik, RM400 & henpon ayah...

lil sharky said... [Reply to comment]

I kalau dengar kes pecah rumah mmg la phobia teramat sgt sebab rumah I kat kl dulu kena masuk pencuri,habis satu rumah kena geledah.brg kemas habis kena ambik,I terus histeria,nasib baik time tu we all keluar dinner.

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

ni mesti lah org yg sama buat kerje kan..eee merbahaya..ssb dia tau ada org lain dtg...lagi2 cuti, msti bwk brg, duit berlebih..

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

Allah..alhamdulillah xsmpt masuk & buat ape2..moge kite sumer dilindungi dr kejadian nih,debor tgk tingkap tu

sW33tdARLiNG said... [Reply to comment]

uhhh bahayanya... nasib baik tak sempat masuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...