MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, February 9, 2011

sabah : entry penutup total bajet holiday 3d2n @ KK

Atas permintaan ramai..yang nak tau berapa kos yang aku habis selama 3 hari 2 malam di KK, ok kat sini aku senarai kan..untuk senang korang buat bajet mana tau nanti2 korang nak g KK atleast dapat la aku tolong sikit sebanyak berapa yang korang perlu spare utk holiday 3d 2n ni..aku akan list kan segala sen yang dikeluarkan mula dari keluar rumah sampai la sampai rumah balik..heheh

Tq kat amrul la..sebab dia yang gigih tulis segala perbelanjaan yang kitaorang dah abeskan selama 3 hari di KK ni…seme resit2 dia simpan…saje dia nak tau berapa duit yang dah melayang heheh…ok jom tengok bajet yang perlu ada 

Hari pertama:
Harga tiket airasia untuk 3 beranak : RM 36 pergi balik ( bli time promo free seat, aku amek seat saje, no luggage, no insurance...)
Tambang LRT dari jelatek ke KL Central : RM2.40 x 2 = RM4.80
Shuttle bus from KL Central to LCCT : RM8x2 = RM16.00 (damia free)
Breakfast @ Mcd : RM20.00
Air+snack dalam flight : RM10.00
Kek lapis kat airport : RM15
Lunch @ tanjung aru (nasi paprik ayam 2, sup perut, the o ais limau, Nescafe panas & milo) RM23.00
Minyak ke kundasang : RM50 + snack, air+rokok : RM 20 total : RM70
Chalet j.residence : RM80/nite
Dinner @ kinabalu restoran ( nasi lauk ayam halia, chicken chop, air teh sabah, milo suam+horlicks panas) RM 23

Hari ke-2
Ticket masuk desa cattle : RM 3/person x 2 = RM 6 (damia free)
Beli susu coklat kat desa cattle : RM2.70
Breakfast kat pekan kundasang (air nescafe ais, mehun sup+roti telor) RM 14
Ticket masuk memorial war kundasang : RM2/person x 2 = RM4 (damia free)
Ticket masuk ke kinabalu park : RM 3/person x 2 = RM6 (damia free)
Shopping souvenir @ pasar filipin (fridge magnet, keychain, kuih cincin) RM88
Jalan@ 1 borneo shopping mall : (cc-print boarding pass RM 1.90,game damia RM4, makan kfc RM15,parking RM6, masuk toilet RM 1 (gile mahai toilet siap ada tv dalam dia hehehe..total jalan2 at 1 borneo RM 27.90
Garden hotel = RM80/nite
Dinner seafood@ belakang pasar filipin : (nasi putih 2,ikan jenahak bakar sekor, udang bakar 5 ekor, sotong bakar 4 ekor, air kelapa, air limau) RM 35
Shopping @ pasar malam depan pasar filipin : kerongsang 2 set + gelang mutiara 2 = RM 30
Air vitagen damia = RM 4.50 ( mahai meh sini kat KL baru RM3.99)

Hari ke-3
Pakej ke pulau manukan utk 2 orang dewasa : RM 69.40 (damia free)
Tapau breakfast @ jeti ( nasi goreng lauk ayam+telor, nasi goreng ayam & nasi goreng telor, air twister, rokok & makanan ikan) = RM 29.50
Parking @ jesselton = RM7.90
Lunch @ tanjung aru (kuew teow ladna, 3 chicken wings, 3 cucuk bontot ayam, jagung bakar, abc special, ari tembikai) harga makanan kt tanjung aru ni kira mahai gak la total =RM 22
Air dalam flight ( coke+ribena time balik makanan dah abes..so mnm je la) RM 11.00
Shuttle bus from LCCT to KL Central RM9/head x 2 : RM 18 (balik kitaorang amek skybus tu yg mahai skit..lebih RM 1 la dari bas2 lain)skybus ni bas rasmi Airasia

Ok jumlah keseluruhannya..aku tak tinggal satu sen pon..total perbelanjaan holiday untuk 3 hari 2 malam kami ke KK utk 3 beranak ialah RM 721.20.kitaorang memang save banyak kat flight ticket & kereta, sebab kereta pinjam kat abang aku tak yah sewa..just isi minyak je jalan….

Sebab aku ni bukan la jenis orang yang berduit kan..semenya aku amek yang murah je…heheh janji dapat juga holiday kan..nak duduk hotel 5 star tu memang tak de la..cukupla hotel biasa2 je..sebab hotel ni just nk tido & letak barang je…lain la kalau nak honeymoon mestila amek otel bez2 skit kan..

Andai kata la korang sewa kereta untuk 2 hari kira kasar la RM120 utk dua hari tambah je kos aku tadi RM 721.20 total baru RM 841.30.jadi kalau ada sape2 yang tanya…agak2 kalau bajet RM1k lepas tak nak g holiday 3 ari 2 malam?jawapan aku memang lepas sangat la…sebab aku bole berbelanja sebanyak RM 721.20 utk 3d 2n sure korang pon bole kan….hehhe…

segala resit2 perbelanjaan yg disimpan..

Akhir kata tu saje la entry pasal sabah..aku harap entry2 tu semua dapat la membantu korang utk plan holiday ke KK & pesanan dari tuan tanah, berbelanja lah dengan bijak…hehhee…tq yea korang sebab sudi follow kisah sabah yang dah meleret2 ni hahaha…aku bukan syok sendiri wat entry banyak2 ni tau..ni semua kawan2 yang suruh buat details entry..untuk rujukan di masa akan datang katanya…

kot kalau korang nak tau apa2 jangan la segan silu bertanya..kalau malu tanya kat blog korang bole email kat aku nanamrul@yahoo.com..setakat ni dah ada 4,5 orang dah email aku tanya pasal kundasang...aku tolong mana aku mampu je..stakat nak kasi info apa lah sangat kan..

dengan terjejak nye kaki aku kat sabah ni...maka lengkap la sudah penjajahan satu malaysia...hoh..umur dah nak masuk 28 tahun baru sampai semua negeri...hehhe...
p/s: tingin nak jejak kan kaki ke oversea...tak yah jauh la..mula ngan singapore dulu, yang jarak nye sekentut pon bole dengar dari JB...haih..bila la nak sampai sana...encik amrul..bawa la saya jenjalan singapore plak..hehe...

51 ribu orang memberikan idea bernas:

Echa said... [Reply to comment]

waah.. gile detail la wei... heheheh.. masuk tandas seme ada.. cuma aku pasan sangat.. yg makan kat sabah tu cam harga dia ok la kan... tak mahal... murah jugak...

eh.. tak mik luggage.. kiranya bawak hand carry la ek... camtu?? 7kg/person ek... ke camne?

mama rifQy said... [Reply to comment]

wahh..gile2 murah!!! interesting la nana! na sokmo terlepas bahagian promoo yang murah!!nanna..kalau gternampak la promo airasia murah..let me know..boleh takk ??hehehe..

sesuke hatii je kan suh nanaa!!hehhehee

ita cutevirus said... [Reply to comment]

best.. best...
nana, leh jadik guideline utk ita gak.. kehkehkeh(bile ntah nak sampai sabah..)

dah jelajah 1 malaysia?? wow!! hebatnyer... ita lom abes jelajah lagik... umor da nak ujung² 20an dah neh..

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..takde la mahal sgt kan...
air asia pun murah sesangat..
nak gak gie sana, tapi tak tau la bila....

mummy_ayu said... [Reply to comment]

HB kat sini...

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

thanks beb for the info!
fuh..
ralit baca entry sabah ko.
huh
sgt syiok.
hb kat sini pagi - pagi.

♥ Mrs.Eady ♥ said... [Reply to comment]

ya ampun...tq tq tq sgttttt sgttttt sb share semua nie.saya baru je rancang2 nk kumpul duit sb nk pg KK hjg thn nie cuma saya tak tahu arah ke mane nk pg sbb lgsg tak pernah jejak sini...

tq sgttt..:)

atty's said... [Reply to comment]

salam nana..bagus entry ni .mmg banyak membantu

dan membuatkan semangat berkobar2 nak ke kk..

1hb

Myra Jay said... [Reply to comment]

Terus rasa bersemangat nk p KK.. Okla tak sampai 1,K :)
Thanks Sis share info bajet.. :)

b a m b a m ' s said... [Reply to comment]

nak dapatkan tiket promo tuh yang kekadang susah lar kak nana..huhuhu..asyik on9 dpt yg x free seat jek..nyampes!

lia said... [Reply to comment]

ko mmg boleh jadi org audit la... syabas weh ;p

Pn. Zana said... [Reply to comment]

thanks bg details. boleh la jdi tempat rujukan if nak ke sana kan ?

tu la.mmg kena cri yg air asia promoto tu baru lah berbaloi2 kan ?:D

CaDLyNN said... [Reply to comment]

detailnye..nnti boleh jadikan rujukan bile nak pi sane :)

ciKmOt said... [Reply to comment]

bila agakya firefly nak bagi aku tiket free p kk ni...aku nak p jugak...

siti nurkhijah said... [Reply to comment]

info yang bagus sangat utk yang nak save bajet cam aku ni...

tny skit~ hotel t tempah awal2 atau p sana baru cari hotel? tengok nana duk lain2 hotel kan? nape yer?

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

simpan info ni tuk next trip

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

mmg detail tuh... kiranya klu bwk seribu pon dah ckup sgt kan???

akak pon mcm nana gak... mesti carik yg murah2 jerk... yg penting selesa ckuplah... nak save bajet yg sedia dah ciput... hehehe....

I-sya said... [Reply to comment]

weh.. mmg x byk ko soping kat sanakan.

lg satu sbb ko x sker pearl tu x byk membeli. aku dulu gi sana borong pearl byk.. sekali beli je dah beratus.

mmg percutian budjet tul. xpe janji boleh jalan jauh dah. tu yg ptg and the best part.

anyway, cerita ko mmg details... cayok2.

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said... [Reply to comment]

aik nape tak leh plak ek, dah betulkan setting ke?lagipun blog nana ni 3 column kalo besaqkan gambo nanti gambo tu telebey terkelur dari kedudukannya

Afne said... [Reply to comment]

bgs ko wat entry cenggini sng nk rujuk. tq nana :D

♥ Mrs.Eady ♥ said... [Reply to comment]

dah tulis ikut entry by entry..tulis dlm buku nie.hehehehee...:)

wantie said... [Reply to comment]

wah... memang murah. aku dok ingat dalam 3-4 riban la kena bawak kalau nak gi jenjalan sampai 3 hari 2 malam.

berbaloinya...kalau aku pergi mestila mahal lagi sebab kena sewa keta bagainya. hiksss.

AngahSayang2314 said... [Reply to comment]

nana bestnyer angah pun akan kesana gak bercuti tapi bulan 5 nie agak2 berapa la kan?? nanti angah nak email nana la...

thanks 4 info

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

me dh bookmark entry ni--sgt2 useful

giller murah nana beli tix air asia tu--mcm free jer sbb sgt murah--me tak pernah dpt tix murah gini--paling murah me pernah beli tix air asia time promo ni thn 2007 ie pegi langkawai, RM100 per pax return tix. tu pun rasa murah giller, tgk2 nana dpt harga 36!! mcm tak percaya tu!! siyes sgt lucky!!

SyaNa said... [Reply to comment]

aku after ni nk gi swak lengkap la 1 malaysia aku pusing
jom rombongan ke spore
hhaaa

ibuayu said... [Reply to comment]

cayalah nana..detail info....
akak pun tinggal nak jejak sarawak je..bilalah akak nak dapat harga seat mcm nana tu..memang berganda2 dengan harga tiket sabah akak hr tu

Nana said... [Reply to comment]

@Echa

hahah dah tu masuk toilet pon kena bayo singgit kena la senaraikan hahaha
makanan tu ada tempat2 mahal la...klw kt area pasar filipin tu murah je nak2 kat pasar malam dia..
klw kat tanjung aru tu mahai skit
aku bawa hand carry je...yang 7kg/person tu bawa masuk kabin

Nana said... [Reply to comment]

@mama rifQy

heheh xde hal lah na..
bole je...bese klw promo free seat & rm1 tu setahun sekali mesti ada..
nanti klw ada kita inform

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

hee tu la..rendah je bajet ktorg
jadi la kan
dapat juga pegi
dengan bajet yg ciput tu
xpe ayu plan elo2k dulu
carik tiket harga murah dulu

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha

hehhe ur welcome
baca pon ko dah soik ek
tu blom pegi la..
klw dah pegi lagi siok kuasa 2 hahaha

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Mrs.Eady ♥
hehehe sama2..tq ek sebab buat entry kasi link nama saya plak tu hehe
klw cam gitu awk kena baca entry saya dari mula sampai abes then baru bole decide dari mana nak mula..

Nana said... [Reply to comment]

@atty's

hehhe..xpe nanti akk nk g sana senang dha
refer sini dulu

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
kalau nk bajet under 1k kena bli tiker time promo..
kalau normal price harga tiket utk 3 orang mau 1k lebih...

Nana said... [Reply to comment]

@b a m b a m ' s

ahh mmg tol
nk dapat tiket promo tu mmg susah giler..
kena banyak bersabar hehee

Nana said... [Reply to comment]

@lia
hahaahhaha
lawak plak
tp aku xminat
jadi juruaudit

Nana said... [Reply to comment]

@Pn. Zana
ur welcome..
btol..kalau nk save bajet
kena cari tiket time promo

Nana said... [Reply to comment]

@CaDLyNN

heheh kena wat details2 utk rujukan diri sendiri juga ni
mana tau satu ari nanti nak datang sini lagi
senang...dah ada bajet berapa..

Nana said... [Reply to comment]

@ciKmOt

ha apa lagi wei
inbok ler..
minta tiket hahaha

Nana said... [Reply to comment]

@siti nurkhijah

heheh sama ler kita..seme nye nak save bajet..
hotel tu klw kat kundasang better booking seminggu awal or 2mgu awal..
klw hotel kat kk tu xyah risau..melambak ada...walkin je...
mcm ktorg aritu last mnt nak checkin hotel kat kk just walkin je...

Nana said... [Reply to comment]

@AdanyaKauUntukku

hehhe nak g kk ek..
bez..pilihan yg tepat

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

cukup sangat kak...
tpai kalau bawa anak 2,3 lebih la sket bajetnye kan...

tu la kak..saya ni apa2 mesti nak amek yang save ahe hehehe
sebab bajet pon xbape nak banyak kan...
xkisah la..
bajet2 pon dapat juga g oliday

Nana said... [Reply to comment]

@I-sya

ahh aku mmg xde nak soping2 la..

1. sebab aku mmg xamek luggage...payah la wei ktorg dari lcct balik rumah naik bas..xkose la nak bw beg berat2...masing2 bawa beg sandang je pastu aku bawa beg galas isi barang2 soping

2. sebab aku bukan peminat eksesori..jd mmg aku xde pon soping pearl utk diri sendiri..hehehe

aku dari awal mmg dah plan nk wat cuti2 bajet je..sebab tiket dah dapat harga murah..so semua2 pon aku carik yg harga murah2 je..

ala hotel tu stakat hotel biasa2 xde hal la..janji bersih & selesa...aku bukan heran sgt..nk tido je pon

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis

tu la anje..dah try wat
pastu bila nk try upload gambar
dia xleh add image

Nana said... [Reply to comment]

@Afne
heheh ye la..aku wat entry ni pon utk jadi bahan rujukan kot2 nanti aku nak g sabah lagi ke kan..senang dah tau bajet berapa..mana nak stay mana nak makan

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Mrs.Eady ♥

heheh tu dia...
siap tulis dlm buku ek

Nana said... [Reply to comment]

@wantie

hehe xde la sampai 3-4 k hehe
klw gitu aku pon xmampu
klw kata hang nk sewa kereta bajet dia still under 1k...
kalau hang bole dapat tiket murah mcm aku..
hang bole bawa 1k g kk..
complete makan, hotel, jalan2 utk 3 ari...mmg lepas...

Nana said... [Reply to comment]

@AngahSayang2314

wah nak g kk ek
xlama dah tu...
tiket dah ada ke?

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

hahahah tu la
ramai yg xcaya saya dpt tiket murah
saya ada juga bli tiket g langkawi bulan 7 ni mz...
3 orang return ticket RM56 je...

tiket g sabah bli time free seat
tapi mmg susah gile nak booking

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa

wah...tgl 2 negeri lg ek hehe
tu la tingin weh
nk g spore

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayu

hehhe senang wat details gini kak..
klw saya nk refer utk g kk lagi sekali senang dah...

akk bole je bli tiket murah tu
tunggu promo free seat & rm 1

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

terbaik!! mmg nak simpan entry ni..pape blh refer sini..mekasih kak nana!! sies, mmg clean & clear!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...