MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 16, 2011

bila penyewa liat bayar sewa rumah

sebenarnya dah lama aku nk luah kan kt blog pasal penyewa rumah amrul kat kluang sana....rumah teres sewa RM200 je sebulan..tapi tiap2 bulan masyallah kemain liat dia nak bayar..ada je alasan...

nenek sakit, kereta rosak, kucing sakit, nenek kawen lain...(tu aku mandai2 tambah je hahah..) geram wei..tiap2 bulan semedang ada je alasan dia xnak bayar sewa rumah...nak2 kalau time hari raya...mmg dah tau dah..sebelum dia bagitau aku dah bole agak klw musim2 raya sure dia minta tangguh

pernah sekali tu dia tak bayar sewa rumah selama 2 bulan...lepas tu dia sms cakap bulan ni dia nak pakai duit..dia janji akan bayar 2 bulan sekaligus bulan berikutnya...maknanya dia janji akan bayar RM400 la...pada date yg dijanjikan...tiba date yg dijanjikan..cek dalam acc ada RM300 aih..angin mak nyah......mana lagi RM100??amrul tanya dia mana balance?? dia ckp boz ada problem skit bulan ni..xdapat bayar gaji penuh

wei!! tu masalah ko...bukan masalah aku! dah ko tu menyewa dengan aku...pandai2 la ko ikhtiar mcm mana cara nak bayar! sewa rumah ni kan kira komitmen kita tiap2 bulan..mcm bayar kereta la juga...cuba ko tangguh2 gitu ngan bank masak ko kena bayar interest kan?

aku ni xmau la kejam sangat..klw ikutkan hati nak je aku halau..cari je penyewa yang lain..tapi kita ni masih la ada sifat berperkemanusiaan..tau dia ada family..ada anak...tak kan senang2 je nak halau gitu kan..kijam la plak.tapi bila orang bagi muke dia pijak2 pulak kepala kita..amek kesempatan plak atas kebaikan kita.

pelik la...aku cukup pelik ngan manusia mcm ni...aku skang ni pon menyewa juga..biarpun rumah tu kepunyaan mak aku, aku tetap bayar sewa bulan2 tak pernah miss...dulu2 pon masa duduk rumah sewa tak pernah aku miss sekali pon bayar sewa, lewat 2,3 hari tu ada la..tu pon sebab dpt gaji lambat..

tau tak apa rasanya klw kita ni lambat bayar sewa??malu nye ngan tuan umah..tak tau nk berdepan mcm mana..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

24 ribu orang memberikan idea bernas:

Kembang Perawan 3288 said... [Reply to comment]

marah habes ni. fmily sye pon wat rumah untuk disewakan 5 buah. 3 dah kena amik tadika ..tggal 2 untuk sape2 yg mnyewa.. tadika lg bermsalah x mmpu la ape lah.. dah abes uma tu di cat nye warna2.. tp x mmpu bayo? sabo jelah..ayah mama saye mmg pybar.. byk kes .. b4 ni pnyewa lari tgh mlm.ade pyewa yg mcm2 alsan dengar hantu nth ape2 pas2 blah.. suami polis mkn duit haram.

Hezesuze said... [Reply to comment]

aduaaii mmg tak suke org yg beri banyak alasan ni...huh!!

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

orang camni memang pesen dah..jenis tak bertanggtungjawab..saya pun menyewa rumah jugak...tp setiap 10hb je mmg tuan rumah datang collect duit sewa...tak pernah miss...yg penting sifat tanggungjwb tu..kalau tak de...ngan sapa2 pun masalah...

SyaNa said... [Reply to comment]

susah kalo dpt penyewa gini
dia tgk korg baik sgt tu kot dia pijak kepala

Afne said... [Reply to comment]

klu tak dpt byr pd tarikh yg sepatutnya, bgtau la owner rmh awal2. takde la kita nk syak mcm2 tp klu dh tetiap bln semedang ada alasan rasanya dia ni mmg jns payah bab duit. agak2 klu tak thn ko sound le elok2 klu asik tangguh je ko terpaksa cr penyewa lain. ko pn perlukan duit nk byr ke bank btl tak?!

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

menyampah!
penah kene jugak..
tak suka org2 yg camni
dah dibagi muka naik minyak plak dia
pasni sound je la kat bini dia..
takpun, trus jek letak kat pagar rumah tu ~rumah utk disewa, haha!(jahatnya saya! =p)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

ha ha ha..Nad..ko kijam...
tak pernah buat mcm nie...selalunya awal or ontime...
kalu lewat inform la..kan???

adarnadzmie said... [Reply to comment]

ramai gak dgr kes org lambat dan terus x bayar sewa rumah ni...

ZanaNordin said... [Reply to comment]

adeh.....
mana2 tuan rumah sure ada masalah mcm nie...kan
tp nasib baik ler..kami nie tak pernah miss bayar sewa rumah..
cuma kadang terlambat beberapa hari...tu pun coz' busy ngan kerja...
tak dan nak masukkan duit ke account tuan rumah...

rumah amrul tu kat mana nana?
murah gark dia sewakan kat orang tu

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

kira murahla tuh sewa 200 jerk kan???? hrmmmm... manusia nih mcm2 ragam... pelik plak kan??? klu kita nih, duit gaji mesti utamakan nak bayar kete, umah dan bil2 bagai... klu akakla jadik org tuh, malu nak tgk muke amrul... mau masukkan muka kt dlm kain... hahahahaha.....

Nana said... [Reply to comment]

@Kembang Perawan 3288

geram kan
klw time kasi alasan
tu ada je..
part tadika tu
heran..
xkan xleh bayar
dah tentu income tiap2 bulan masuk
liat gak nk byr sewa
lagi haru
jenis yg lari tgh2 malam

Nana said... [Reply to comment]

@Hezesuze

eii
rasa nk lempang je kak
klw dekat2
kena dah tu

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine

btol...ni jenis org tak bertanggungjawab la ni.
manjang ada je alasan
letihh

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa

tu la pasal..
xleh kasi muke la mcm ni

Nana said... [Reply to comment]

@Afne

afne..dia ni jenis
orang tak tanya dia pon diam je
bgla tau
xleh bayar
ni tak
kita yg kena call tanya status
klw tak
dia wat diam je

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan

nad dlu saya dah sound
laki dia tu
amek no tipon org tu kat amrul
saya call
kasi laser sket
tros lepas2 tu xberani nk byr lmbt2
skang wat hal balik

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

haha tu la
kejam nad
kita xsmpai ati
nk wat gitu
wlpon dia tu mcm2 peel hehee

Nana said... [Reply to comment]

@adarnadzmie


sakit ati..
dapat penyewa mcm ni

Nana said... [Reply to comment]

@ZanaNordin

rumah amrul tu
kat bandar tengara
mmg murah..
situ plg mahai 250
amrul je lom naikkan harga lagi

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

tu la..
kita dpt gj
duit sewa
asingkan siap2
mmg tak usik
masalahnye
rumah tu jauh kak
mmg dia tak jumpe amrul
selalu bankin je

mama tisya said... [Reply to comment]

mmg tk suka org jenis camgini...liat nk byr...die rs tkmalu kot tu psl die wt derk je...kalo kete lmbt byr bank akan tarik tp umh penyewa bole tolak ansur tp lama2 geram gk kn

Nana said... [Reply to comment]

eryn-tu la pasal...
jenuh tiap2 bulan
klw kita tak call dia wat diam je
mcm tak reti2 nk bayar sewa

Yaati Nor said... [Reply to comment]

klu asben saya, suruh TNB potong api sementara dan suruh syabah potong air sementara..nnt dia tny nape..kata la : sila kuar skrg ada penyewa lain nak masuk..awk byk masalah..

Unknown said... [Reply to comment]

saya rasa malu nk minta duit sewa...cam pengemis pulak tapi penyewa boleh pulak ckp ye ke x bayor 4 bulan....cam bongok je alasan dia...last2 saya geram call agent minta arrange.warning suruh keluar rumah kalu x nk bayor...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...