MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 30, 2011

cara2 nak booking tiket air asia

entry khas untuk ms. x yang ingin nama dia dirahsiakan hehehe..dia kata dia tak pernah booking ticket flight so dia tak tau mcm mana caranya..dia minta aku buat satu entry untuk ajar dia mcm mana nk booking tiket ni...

ok la khas utk ms. x meh saya tunjuk kan cara2 nak booking yea..hehehe...ye la..kita kena fikir bukan semua orang pernah booking tiket flight kan...kang klw ada promo2 murah kang..sian plak kawan2 kita tu tak tau mcm mana cara nak booking tiket

ok, untuk langkah pertama tu..pilih destinasi anda, date & time...mcm ni contoh ek..penang-kl
pilih ka pukul berapa yang korang nak klik je dekat time tu
bila dah klik sila klik mcm di dalam kotak merah yang aku lukis tu..then baru klik continue
ok, lepas tu kena isi kan contact details..mcm aku tak yah nak isi sebab aku memang dah register ngan airasia..so stiap kali aku nak booking aku just proceed di bahagian guest saje...
isikan segala maklumat guest..mcm status, gender,nama,wargannegara, tarikh lahir

lepas tu di bahagian passport details tu
klw korang nak travel dalam malaysia je just bubuh ic number korang
xyah nk bubuh passport no...klw g oversea je buh passport no, ic xyah bubuh

di bahagian flight option plak
korang pilih la baggage korang berapa KG, mcm aku pilih no checked bag sebab aku bawa beg kecik je
klw nak pilih meal pon bole..save 20% harga dia dari beli masa hari flight.lagi satu kelebihan beli meal online ni..nanti xde la korang xdapat makanan kat dalam flight nanti..biasanye menu bez2 mesti cepat habis..paling2 tinggal magee je sudahnya

comfort kit tu tak yah amek pon...klik no je, bila dah siap isi klik next
pastu ada satu column pick a seat, klik je kat continue without picking a seat pastu click cancel
klw nk pilih seat kena bayar klw tak salah
akan keluar plak part add-ons
mcm bese lah aku klw bli tiket mmg xkan amek travel protection...so just klik je kat tempat aku tanda tu..di bahagian t&c klik cancel & continue
klw xnak amek travel protection tu just klik cancel & continue

masih dia bahagian add-ons klik je no & continue
add-ons skybus..klw nak amek skybus tros klik je la..lagipun harga dia lagi murah klw banding ngan kita bli masa nak naik tu..harga tiket bus RM9 tp klw bli online dapat RM6.99
kalau tak nak bli tiket bus ni xyah klik ape2 just klik continue
add-ons tune talk xyah klik apa2 just tekan continue
akhir sekali sampai la part payment...
kalau korang nak bayar pakai kad kredit just klik kat credit card
aku bese bayar pakai direct debit maybank2u je..
kalau pakai maybank2u nanti dia akan minta id & password m2u korang then dia akan minta tac number pastu bayar then settle

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

29 ribu orang memberikan idea bernas:

Miza Yusof said... [Reply to comment]

tips dan tutorial yang sangat berguna. thanks kak nana sebab sudi share :)

Ena said... [Reply to comment]

tutorial yg bagus ni..
tq.. :D

hardy boy said... [Reply to comment]

selalu juga saya book airasia tp utk org yg tak biase nie, ade part2 yg takut dorang tersilap ataupun lupe nk cancel(nnti xpasal2 kena bayor mahal)..nice entry..hehehe

saya follow blog nie, bole follow saya kembali?huhuhu

ZanaNordin said... [Reply to comment]

aku sokong ko
tak sumer tahu camne nak booking tiket flight kan..
bagus tutorial ko nie..
even pada sesetengah orang tu nampak simpler jer...tp amat berguna pada sesetengah yang lain plak kan..

lagipun..sharing is caring..
so, tak kisah ler even tutorial simple2 mcm nie..

he he he...bab passport no tu...
aku tak isi pun masa pergi bandung time tu.....lagipun masa tu tak buat passport lagi..
so, if masuk no ic pun takpe...

SyaNa said... [Reply to comment]

kalo seat tu ade tempat yg free
aku selalu pilih hok free2 jek
eh ye ke???
hahaa lupa la
ce check balik
rse free..

ieda said... [Reply to comment]

bagusnya nana .. amat2 membantu :) suke akak thanx dik .. lepas nie x yah lah susah2 akak suh adik akak book kan :))

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

heheh..memang sesuai jadi jurucakap air asia ni...sangat2 berguna utk yg baru pertama kali nak bookes dgn air asia..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said... [Reply to comment]

tq nana..
aku mmg tak pernah booking, asben rajin la..
heheh, lgpun kalo aku booking.. duit aku yg melayang.. hihihi...takpe, time terdesak, kena aku booking juga.. ;p

Cik Wanie Ghani said... [Reply to comment]

masa wanie mula2 dulu nak beli tiket pakai on9 terkial-kial jugak,
tapi alhamdullilah,
akhirnya kini dah berjaya.....

tapi bgslah akak share ngn diorg yg masih blum tahu cara2 nak beli cara on9:)

Myra Jay said... [Reply to comment]

Thanks Sis, xpenah booking lg, baru dok survey harga je, kalau betul2 murah baru proceed :)

momguess said... [Reply to comment]

akk setiap minggu booking ticket utk bos fly
meh sini den tlg book kan
hahahahha

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

mmg sah nana nih duta air asia... heheheh....

bagus nih nana... sgt2 membantu... manalah tau satu hari nak cuti2 mesia kan??? akak pon tak reti cara nak booking bagai nih... hahahaha....

Nana said... [Reply to comment]

@Miza Yusof

:)
sama2

Nana said... [Reply to comment]

@Ena

hehe
ada kwn suh buat
dia tak reti katanya

Nana said... [Reply to comment]

@hardy boy

tu la
klw tak cancel mana2 tak perlu
xpasal2 nk kena bayar lebih plak

Nana said... [Reply to comment]

@ZanaNordin

tu la..
kdg ada org tak reti
apa yg xyah amek
apa yg kena cancel kan
eh aku br tau
bole bli tiket dlu even xde pasport lagi..
bole rupanya

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa
heheh yeke
bukan ke klw pilih kena bayar
aku xpernah pilih
hehee

Nana said... [Reply to comment]

@ieda

heheh sama2
ye la klw kata
ada promo
akk bole tros book je
xyah tgu saya
kwl tgu saya tkt lamabt
abes plak tiket promo

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia

hehe
jurcakap tak berbayar

Nana said... [Reply to comment]

@♥Leily|Ummi Alya Husna♥

hehe
ekan blaja gak
mana la tau kan
nanti kena book sendiri

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Wanie Ghani

mmg pon
mula2 buat
terkial2 xtau nk tekan apa

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay

hehehe
xpe pasni
klw nk book
tgk sini k

Nana said... [Reply to comment]

@momguess

hahah sama la kak
tiap mgu booking utk staff g training

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

hehehe
airasia pon xde tunjuk tutorial mcm ni

arpatlizzz said... [Reply to comment]

kalau pilih no picking seat nanti masa nak naik baru dia bagi seat ke or kita leh pilih nak duduk mane?

KeMBaLI™ said... [Reply to comment]

lagi satu kalo book skybus kt airasia neh dr kl ke lcct..nk p amik tiket kt neh...kena amik awai ke tau cmner tankeuu ats tutor nyer

Nory Zoulkefle said... [Reply to comment]

salam..sye suke bace blog ni, byk info2 bergune utk gi bercuti.lbh2 lg entry yg ni,,sye xpenah beli tiket flight by online..lepas dah make payment melalui M2U tu, cmne? kene print tiket ke? ke mase kite kt lcct, dorg akan print kan.tp cmne dorg check yg kite dah booking tiket tu?? maaf sye x penah naik flight..tu yg nk tanye ni...sorry yer..harap leh tolong sye...hehehehe

thanxGveLifeForMe said... [Reply to comment]

SALAM ... thanx... saya nk sgt bokin... tp xtahu cara.. plsss help... nk kl ke tawau

azrina said... [Reply to comment]

salam..
nak tanya..tau tak kat mana seat (no. apa) yg strategik yg tak dekat dengan wings.. so kira kita boleh tgk view kat luar la..bukan duk tgk sayap ja..huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...