MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 3, 2011

kerabu sarae

dah lama gila2 xmakan kerabu sarae ni..menda alah ni hanya bole dapat kat kelantan je rasanya....klw kt KL xsure plak..mungkin ada..kat kedai2 masakan kelantan kot.sape2 orang klate sure tau kan menda ni...dulu2 masa kecik2 penah la makan..sedara bawa dari kampung..rasa dia pon aku tak berapa ingat dah...

tapi pernah masuk dalam paper pasal kerabu sarae ni..dah tak bole makan katanya..sebab kadar plumbum yang tinggi bole membahayakan kesihatan...tak tau la kt kelantan ada jual lagi ke tak ek??dah lama giler tak balik kampung kelantan..dekat 7 tahun kot tak balik kelantan jumpe pakcik makcik seme

"Sarae sejenis rumpai laut yang panjang dan lembut merupakan makanan unik orang Kelantan. Sarae di campur dengan tumis nasi kerabu, budu, perahan limau nipis, kelapa goreng dan sedikit isi ikan memang sedap di makan dengan nasi sebagai pembuka selera. Kerabu Sarae ini dijual RM1.50 hingga RM2.00 sahaja. musim puasa ni banyak terdapat di bazar ramadan"

sape penah makan?angkat tangan..

resepi :

SAMBAL KERABU

1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ] dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong. direbus dan diambil isinya
2 batang serai ] dihiris
garam
gula

Caranya:
>>Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)
>> Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.

AIR CILI

>>Cili api + Cili merah + bawang putih ( kesemuanya diblend )
>>Campurkan dengan cuka dan sedikit air + garam.+ gula


KUAH TUMIS
>> Halia + cili kering + bawang putih + bawang merah + serai ( kesemuanya diblend )+ santan pekat + garam + asam keping dimasak sehingga naik minyak dan pekat.

BUDU.
Budu + air limau nipis + cili api

Caranya:
1. Letakkan saghe dalam pinggan, kemudian letakan sambal kerabu. Masukkan sambal tumis +budu. Perah air limau nipis. Gaul biar sebati. Dah boleh makannnnnn.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

32 ribu orang memberikan idea bernas:

cikmOt said... [Reply to comment]

hehehe...time pose jek ujud kerabu sarae ni kat umah aku...mak aku memagn suka la...

r|nA @ ja|j|na said... [Reply to comment]

kerabu mangga sukelah makan, ehehehe..kerabu sarae ni macam tak penah dengo plak..

mama tisya said... [Reply to comment]

tau psl kerabu sarae tp kita tk mkn..kalo kt klate mmg femes..kt psr mlm sri gombak ada jual kalo org tu ore klate

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

me mkn jer kalau jumpa
ni fav my mom--wajib ada time bukak puasa bln puasa heheh ari2 pun dia tak muak mkn heheh kira mcm appetizer :)

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

tak penah makan, tak penah rase tak tau pun kewujudannya, huhu!hampeh jek saya ni..hehe

ieda said... [Reply to comment]

ishh dik 1st time tgk nie .. sedap yer dikk
rasa mcm mana ?? manis2 ?? lemak2 ?? pedas atau apa ??

minat nie ... dah mcm mee hun grg kan :)

Myra Jay said... [Reply to comment]

Myra dulu stp tahun WAJIB p Kelantan jalan2.. Tp xpenah jumpa lg kerabu tu.. :)
Last p tahun 2009 :)

atty's said... [Reply to comment]

ini 1st time kty dgr..nasib nana ada ltk gambar..

Cik JuE aka IBu... said... [Reply to comment]

ni kalau bulan puasa adalah jumpe..sebab mak suka makan time buka puasa.....

~ana~ said... [Reply to comment]

x pernah mkn plak kerabu sarae nih..mesti sedap sbb ada budu...:)

Izan Ishak said... [Reply to comment]

izan pun first time dengar dan tahu kewujudannya ni~

nanakimie said... [Reply to comment]

xpenah..hehe:)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said... [Reply to comment]

mcm sedap..tapi mesti sedap giler kan?

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

wah cam menarik je kak!! tak pernah try la..kt bab2mkn ni mmg suka mencuba..tp skang ni kena kawal lah sikit..hehe ye ye o je haku ni..ekeke

Syue Mustafa said... [Reply to comment]

Marvellous. Memang sedap sekali. Kerabu ni biasanya banyak didapati di bulan pose jer. Hari-hari biasa susah skit nak cari.

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

sedapnya... lame dah tak mkn nih... mmg susah nak jumpa kerabu nih... besenya klu bln pose, baru ader jual... tetiba rasa nak makan... huhu...

Nana said... [Reply to comment]

@cikmOt
tula dulu seingat aku
time bulan pose je la
aku penah makan menda ni

Nana said... [Reply to comment]

@r|nA @ ja|j|na
hehe
org kelantan je
tau menda ni
makanan asal dari kelantan

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

hehee
rasa dia sama mcm kerabu2 lain gak
cuma sarae tu lain skit la rasa dia

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
hehe
sama la
ni peberet mak saya gak
bese mak2 kita mesti suka menda ni

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan

hehee
xpe nad
lenkali klw g kelantan
oder menda ni ek
nanti tau la rasa mcm mana

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
hehehe
dia tak la manis kak
rasa dia sama je
mcm kerabu lain
sarae tu je la
rasa dia lain skit
menda tu rumpai laut
tp mmg nampak mcm mehun

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay
bese kt pasar khadijah tu ada jual

Nana said... [Reply to comment]

@atty's
hehehe
org kelatan je tau kak
menu ni
klw g kelantan nanti try la

Nana said... [Reply to comment]

@Cik JuE aka IBu...
tu la
bese jumpe bln pose je
mak saya pon suke menda ni

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~

hehehe
ana org ganu xde ke jual kt ganu
klw kt klate ada je
kt kedai2 makan ni

Nana said... [Reply to comment]

@Izan Ishak
hehe
xpe tak tau
arini saya kasi tau

Nana said... [Reply to comment]

@nanakimie

hehehe
nanti kena try
klw g kelantan
try ni

Nana said... [Reply to comment]

@..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::..

saya pon xbape ingt rasa dia
tapi bole kata sedap gak la

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hehehe
klw kt kl
susah nk cari menda ni
hehe
sama la kita
kena kawal makan gak

Nana said... [Reply to comment]

@Syue Mustafa

ahh
bulan puasa je ada
mgm susah nk cari
kecuali klw kedai2 tu jual makanan & lauk2 kelantan ada la

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya
tu la
mmg susah nk jumpe
ada pon bln puasa
tp xsemua tmpt ada
klw kt kl ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...