now aku dah tau awak dia mahai sgt...renyah btol nak membikin nye...ok resepi dah ada..kena carik geng nak buat sama2..hehe..semoga aku diberikan kekuatan & kesabaran utk cuba resepi ni amin..amin hahah...tq syerah...share kt fb resepi macaroons ni
110gm gula aising
65gm serbuk badam (ground almond)
13gm serbuk koko
60gm putih telur - dalam 2 biji
20gm gula kastor
secubit cream of tartar
filling (boleh dipelbagaikan ikut kegemaran masing2):
120gm cream cheese
1 camb jus lemon
2 camb gula aising
1 camb whipping cream
parutan kulit lemon dari 1 biji lemon
cara:
- ayakkan gula aising, serbuk badam dan serbuk koko
- ketepikan
- pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
- kaupbalikkan adunan tepung sedikit demi sedikit sebanyak 4 kali sehingga sebati
- masukkan adunan ke dalam piping bag
- dengan menggunakan 5mm nozzle pipekan adunan ke atas dulang pembakar yang telah digris atau dilapik dengan non-stick paper sebesar 2.5cm (lihat gambar)
- lakukan sehingga habis
- setelah itu hentakkan dulang pembakar tadi untuk mengeluarkan angin
- ketepikan selama 1 jam supaya adunan mengeras
- kemudian bakar pada suhu 150C selama 15 min atau sehingga keras
- biarkan sejuk sebelum di angkat dari dulang dan diisikan dengan filling
- untuk membuat filling: ayakkan dulu gula aising
- kemudian satukan semua bahan dan pukul sehingga sekadar sebati
- simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam sebelum digunakan
notes & tips: guna pisau yang tajam untuk kikiskan dari dulang pembakar atau non-stick paper dan hati2 kerana ianya mudah rapuh. sebaik2nya lapikkan dulang pembakar dengan non-stick paper/parchment paper supaya senang untuk diangkat. remove macaroons from the parchment paper - they should be removed as soon as they come from the oven. you will need to create moisture under the cookies. carefully loosen the parchment paper , lifting the paper, pour a little hot water under the paper. The water may bubble and steam. allow the macaroons to remain on the parchment for about 20 seconds, then peel the macaroons off the paper and place them on a cooling rack
resepi copy dari sini
http://noreen-homecooking.blogspot.com/2009/06/chocolate-macaroons.html
Macarons pembuatannya rumit
![]() |
Nomie dengan pelbagai Macarons yang berwarna-warni. |
SETIAP kali selesai menyiapkan tempahan kek lapis Sarawak pada musim perayaan, berbaldi-baldi putih telur terpaksa dibuang begitu sahaja.
Jauh di sudut hati sebenarnya terasa amat berat untuk berbuat demikian.
Bagaimanapun hasil melayari Internet, Juraiza Abdul Aziz, 38, atau senang dengan panggilan Nomie akhirnya menemui sejenis biskut bernama Macarons, satu-satunya jalan penyelesaian kepadanya untuk tidak lagi membuang putih telur.
''Macarons sejenis biskut berasal dari Perancis ini adalah penyelamat kepada putih telur yang selama ini terbuang begitu sahaja selepas saya membuat kek lapis Sarawak,'' katanya ketika ditemui di rumahnya di Lot 5217, Batu 3, Jalan Shapadu Off Jalan Kapar, Kelang, Selangor baru-baru ini.
Putih telur digunakan untuk membuat Macarons sebagai bahan utama.
Kata Normie, Macarons ini terdapat dalam pelbagai warna. Ianya berbentuk bulan sebesar empat sentimeter dan mempunyai rasa yang manis (pada bahagian cengkerang) yang dilapisi dengan jem, krim, coklat dan sebagainya.
''Rasa biskut ini lebih sedap jika disimpan dahulu dalam peti sejuk dan sesiapa sahaja yang telah mencuba Macarons pasti akan mula 'ketagih' untuk mencari biskut ini yang sememangnya mempunyai rasa yang luar biasa,'' katanya.
Katanya, nama Macarons di negara ini juga masih baru tetapi bentuknya yang comel serta berwarna-warni ini dijangka akan mampu menyaingi populariti kek cawan tidak lama lagi.
Tambahnya, Macarons bukan sahaja sedap malah sesuai untuk dijadikan sebagai hantaran untuk majlis pertunangan, perkahwinan ataupun sebagai 'kek perkahwinan'.
Bagaimana kata Normie, bahan utama membuat biskut ini tidak banyak iaitu putih telur, gula dan serbuk badam.
Tetapi katanya, sebiji Macarons dijual dengan harga RM2.50 dan pastinya dikatakan lebih mahal berbanding biskut biasa kerana proses membuatnya memang rumit dan banyak pantang- larang.
Jelas Nomie, selama setahun juga beliau mengambil masa untuk mahir membuat Macarons termasuk membaca buku serta membuat percubaan demi percubaan.
''Guru saya hanya blog dan Youtube di Internet selain membeli buku mengenai Macarons secara online,'' kata bekas setiausaha ini.
Katanya, disebabkan tidak menghadiri kelas maka banyak cabaran ditempuhnya kerana kebanyakan resipi di Internet ini tidak memberikan maklumat yang tepat cara membuat Macarons.
Lama kelamaan akui Nomie, beliau mula mendapat formula terbaik di mana Macarons ini sebenarnya bukan biskut biasa kerana ada pantang-larang ketika membuatnya.
''Macarons sebenarnya sukar untuk 'menjadi' di kawasan yang mempunyai iklim panas lembab seperti negara kita ini,'' katanya.
Sehubungan itu, tidak hairanlah Nomie hanya akan menghasilkan biskut comel yang berwarna-warni dan manis ini mulai pukul 12 tengah hari hingga enam petang sahaja.
Malah katanya, beliau akan menghentikan sementara aktiviti membuat Macarons jika di musim hujan kerana akan menyebabkan permukaan biskut turut lembab.
Katanya, proses untuk menggaul serbuk badam dan meringue juga perlu dilakukan dengan cermat supaya apabila adunan diangkat dari senduk ia akan jatuh dengan berlipat baharu cekerang yang dihasilkan menjadi elok.
''Jika silap menggaul akan menyebabkan cengkerang menjadi keras serta mudah pecah,'' katanya.
Jelas Nomie, pada bahagian bawah biskut ini juga mesti ada 'kaki' di mana jika selepas dibakar ia leper sahaja maksudnya biskut ini dikategorikan 'tidak menjadi'.
Tambahnya, selepas dipaipkan permukaan adunan mesti dibiarkan kering terlebih dahulu sebelum dibakar.
Nomie berkata, proses untuk membakar Macarons sebenarnya cepat kerana hanya mengambil masa selama 12 minit sahaja.
Kata Nomie, setelah yakin dengan kemampuan dirinya menghasilkan Macarons maka mulai Februari lalu baharu dia mula menerima tempahan Macarons.
Malah Nomie juga turut membuka kelas untuk membuat biskut ini yang terhad kepada empat orang sahaja untuk satu sesi.
Katanya, yang berminat boleh menghubungi beliau di talian 016- 2951473 atau melayari laman web www.keklapis.com.
sumber : kosmo online
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
31 ribu orang memberikan idea bernas:
tgk bahan2 mmg nmpk senang tp nk buat tu susah cz risiko nk jd or tk jd tu yg bahaya..ehhehe...kalo dh jd buat jgn lupa bg jiran skit:)
hoh bila kite nak stat projek nie????
Alahai sedapnyer... Tingin la nk try mkn... :)
akak tompang tengok je la ka nana..hehe
wah..caiyok la nana....nak try buat macarons plak..good luck dear!! nanti share2 kat sini ye hasilnya..
dah buat
dah mkn
dan suke
laki aku la
sebab manis giler
lecehnya sebab kena biarkn 30min - 1 jam lepas pipe..
ari khamis aritu dah buat
dpt 24 keping
huuuh
sedap..
takde susah mana cume leceh..
tu jerlah...
ehehehee...
wahhh bagus
pasni bleh tambah utk jualan hari raya
seperti biasa dtg umah aku bwk tempahan ku ok
hahaa
Cekodok pon aku failed wakakakaa
Tp ko hebat, mesti boleh nyer...
Nampak cam senang je..nak membuatnya..tingin gak..
wah..sis nak buat ek..chaiyok!
xberani ifa..ifa xpandai nie..haha
@mama tisya
heheh nengok cara dia mak aii
mmc menguji kesabaran'nk buat ni kena ada geng
klw baru2 nak tru baik buat berdua
tak de la sudahnye kena lempar klw xjadi hahaha
@juelee
hahha
tu la nye
bila nk mule ni
resepi dah ada ni
@Myra Jay
akk xpenah mkn lg mj
tingin gak ni
@Ena
hahhaha
tompang nengok bole?kekee
@mummy_ayu
heheh
isnyallah nk tru juga
tgh cari ms yg sesuai ni
@Sidratul Muntaha
wah ko dah buat ke
aku nengok mcm susah gilerr
jeles ni
ko dah buat
@SyaNa
haha
klw lceh gini la kan
aku rasa
takat buat utk makan sendiri je la kot hehheee
@lia
hehhee ko jangan
blom try lg wat ni
silap2 bole baling kt dinding hahaha
@atty's
tp sy nengok cara2 dia
leceh nye la hai kak
@tiefazatie
hehe
tak tau la bile nak buatnye ifa
kena cari masa yg sesuai
nk kena pakat buat ngan biar ada kawan baru ok sket
ifa kan pandai baking2 ni
waa memang terasa kerumitannya dik .. huhu sedap bebnor erkk .. manis ker ??
macaroon ni mahal sbb susah and rumit nak buat yer..
sana sini dok citer pasal macaroon ni..bilalah aku nk buat..ko rajin sngguh la nana..meh mintak rasa skit..hehe
ada orang cakap manis sangat macarons ni.. kalau over manis, saya tak suka laa.. sbb tu mcm tak terlintas hati nak try
macaroon ni x lemau ke klau xbuh slm tight container?
ni biskut ker cake nih?confius. :D
ni ad amek tempahan ke?
Sy pnah try buat mmg tsgtla rumit,proses yg terakhir make sure gn kaup blk je klo x abisla macaron mjadi cair.uhuhu.
Dah cuba buat tapi xjadi....huhuhu...
beli jer la
ehhhh..sha xpena nmpk n xkenal macaron ni..sdp ka??
Hai dear..would like to share my link on the technique to prepare macarons (inclusive photos). Good luck :))
http://natashabintikhalil.blogspot.com/2013/02/french-macarons-step-by-step-with-photos.html
NATASHA
Post a Comment