MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, March 7, 2011

tips jimatkan ruang beg

dah lama nak buat entry ni sebenarnya..tapi xde masa...aritu masa g sabah ada orang tanya..eh kecik nye beg ko...bawa beg galas je??muat ke??hehe..jawapan nye mustilah muat..tapi kena ada cara lah...

aku ni mmg tak suka bawa beg besar2 atau baju banyak2 klw pegi holiday..kalau naik kereta ok lah..ni kalau naik flight letih wo...nak angkut beg besar2..

bese klw ktorg g holiday masing2 bawa satu beg..aku satu amrul satu

ok meh nak share skit tips2 untuk menjimatkan ruang ni..


1. aku gulung semua baju yang yang nak dibawa tu..dengan cara menggulung kita bole jimat banyak space

2. bawa baju2 yang nipis saja...baju2 yang tebal2 tu la yang bole makan space....

3. bawa sehelai tudung saje yang bole di matchkan dengan semua baju..contoh : tudung kaler itam kan bole match ngan seme baju..mcm aritu aku pakai shawl dia kan jenis nipis so xpanas pastu klw basuh skejap je kering..malam2 tu basuh la jemur bawah ekon kejap je kering

4. bawa sehelai saje seluar jeans...kalau stakat nk holiday 3 hari tu..pakai je la suar yang sama apa ada hal..standed la..orang pakai jeans seminggu baru basuh kekeke....

tgk mcm ni.gambo masa g sabah dari hari pertama sampai ke-3 aku pakai tudung & suar jeans yg sama..baju je tukar2 cardigan pon pakai 3 ari gak hehe..tak busuk pon..ltk la perfume satu botol heheh...
5. bawa satu helai baju & sehelai seluar yang KHAS digunakan utk tido saje...so kalau holiday 3d2n tu kan..2 malam berturut2 la tido pakai baju yg sama..alah tido je pon bukan berpeluh kan..

6. damia kan dah xpakai pampes..so kat situ dah jimat space dah..kalau tak pampes dia saje satu beg...moral of the story..klw nk cuti tunggu anak besar la..hehehe..klw bawa anak time bb2 nak bawa dia nye susu, dia nye ubat kembung perut segala kan...banyak nak angkut tu..pehtu damia plak mmg jenis tak isap botol & dah tak isap susu..tu senang..tak yah nk bawa stok susu seme...dia dahaga je bli la air kotak ke air ribena ke..

7. bawa travel pack je...senang xyah la nak bawa shower gel yang botol beso2 tu..kdg2 aku tak bawa pon..kat hotel kan ada..

ok tu saje la kot..korang ada lagi tips camne nk jimatkan ruang, bole lah tambah2 kat sini...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

45 ribu orang memberikan idea bernas:

anis said... [Reply to comment]

BETUI3LA NA..APA YG NANA CKP TU...HEHEH TIMA KASIH YA ATAS INFO YG SANGAT BERGUNA NI..MUAH MUAH..I LOVE UR BLOG....

Cute MuM said... [Reply to comment]

betul tue..
uyun pon buat camtue gak..
sebab tu kat padang & bukit tinggi pakai baju n seluar yang sama.. heheh..

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

lorrr..no wonder lah kecik je beg kak nana..bijak2..blh dguna pkai ni tips kak nana..

wahida said... [Reply to comment]

uik, ni mmg jimat byk ni...patut la kecik je beg sis...

Nad @ MamaZakwan said... [Reply to comment]

thanks for sharing..sgt berguna! ^_^

ieda said... [Reply to comment]

yes2 tips penjimatan yg hebat dari nana .. akak suke .. leh jadikan panduan akak nak jalan2 nanti .. tapi selalunya akak buat mcm tu jugak cuma x beli lagi cardigan

SyaNa said... [Reply to comment]

hahaa aku kalo blk kg 1 malam pn beg baju besar mcm nk balik seminggu
mmg aku xde tips..
kekee

Delima said... [Reply to comment]

ala.. anak aku ni 2 org minum susu yg berlainan.. gamaknye cmne aku nk travel nih.. aku gi more than 3 days lak tu.. pampers lagi.. adeyaiii...
nyway, tips yg berguna.. blom terlambat utk aku ikut sb aku travel bln 4.. mekasih nana :-)

deAnza-wAnda said... [Reply to comment]

wanda wat camtuh gak klo nak g memane...

Myra Jay said... [Reply to comment]

Myra pun suka gulung2 baju camtu kalau nk p mana2.. senang, jimat ruang..
Thanks kak share tip nie:)

tiefazatie said... [Reply to comment]

hahha..wakakka...sama la cara kte sis..hihi..ifa pun suka bw beg galas sj..hihi

btw..ada sis hutam dlm 1b tue..pe ntah nama die..lupa nie..masuk kne byr la..bpe ringgit ntah..hihi...cm mini zoo nie..hihi...tp xtau ah msa sis pg ada lg ke tak..hee

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

nana, kita pon dr dlu gulung2 baju..tp kita selagi blh gulung, selagi beg besar selagi tu kita bwk byk baju..hahaha stp kali blk kpg gitu la..sampai org kt umah kpg ckp bwk blk apa la byk sgt..pdhl pkai 1/3 ja..ekeke

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

tips yg sgt bagus

tp, me kan jenis yg suka tukar2 kaler bj sbb nak bagi lawa dlm pic--so jenuh nak bwk tudung at least 3 kaler--me tukar2 bj ikut kaler ikut ari, like bj pink, bj merah & bj biru--dh pening ni pikir cuti2 france--dgn ariff punya pampers lagi..adesss

Cik Wanie Ghani said... [Reply to comment]

uish baguslah panduan akk nie,
nanti wanie nak pi bercuti,
bolelah buat mcm nie,
senang,
kalau nak bershopping,
blk br beli,
hihihihihi

tq akak for sharing:)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said... [Reply to comment]

kita suka banyak2 baju sebab dah alang2 pi jauh mesti nak tangkap gambo banyak2 kan so tukar2 baju, kalo pi bercuti baju balqis la paling banyak sebab anak dara tu tak leh kotor sikit mesti nak tukar sama lah dengan papanya...dah memang gitu gayanya kalo naik flight terpaksa la usung beg cam AF tu

N@di@ said... [Reply to comment]

aha kan mang betol cakap akak
kan senang :)

♥ Mrs.Eady ♥ said... [Reply to comment]

betul betul betul..mcm ni la cara nyer ku buat...:)

rynne_zainal said... [Reply to comment]

nana aku nk tambah.
kalau kt g destinasi shopping, cukup laa bwk baju 1-2 helai je. sbb kt nk shopping, of course kt akan beli baju kan, so baju yg kt beli tu laa kt pakai. selain jimat space, kt jgk jimat tax.
lg 1, pd sape yg bwk ank yg masih minum susu, beli refill pack je, sbb bole lipat je pack tu.

AngahSayang2314 said... [Reply to comment]

nana cara nana betul la....sama mcm hubby angah gakk dia pun kalau gi travel mesti gulung2 jimat space

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

setuju tuh nana... akak pon akakn gulung baju tuh jgk... hehehe...

.:mama dhia:. said... [Reply to comment]

bagus la tip ni..minggu depan nak g course leh la gulung2 baju...

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

mmg camni cara terbest nak jimat space kan...

Nana said... [Reply to comment]

@anis

hahahha
tq kak..
sebab suka blog saya kui2x

Nana said... [Reply to comment]

@Cute MuM

hahah tau xpe
mmg xde nk melawa2 sgt la
asik2 suar sama je kan hehehee

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hehe
malas nk bawa beg beso2 fara
ringan sket beg
klw bw brg sket2

Nana said... [Reply to comment]

@wahida

hehe
bawa mana perlu je

Nana said... [Reply to comment]

@Nad @ MamaZakwan

ur welcome
nak g oliday nanti kan
bole ikut tips ni

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
hehehe
saya mmg jenis suka melenggang2
xmau berat2
senang nk angkut g sana sini

Nana said... [Reply to comment]

@SyaNa

hahhaa
mesti seme ko nak bawa kan
klw naik kete xpe
klw naik fligt
letih wei
nk bawa beg beso2

Nana said... [Reply to comment]

@Delima

hehehe
tu la aku kata
klw ada anak kecik
mmg terpaksa lah
brg2 dia dah satu beg kan..
itu xleh nk wat apa dah
mak & pak je la bole jimatkan ruang hehee

Nana said... [Reply to comment]

@deAnza-wAnda
hehee
bole geng la ni kan

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay

yessza...
mmg jimat ruang kan
gulung baju

Nana said... [Reply to comment]

@tiefazatie

tu la ifa
akk g mana2
mmg prefer bawa beg galas je senang
ala..serius tak tau pon
ada utan tu dalam 1borneo isk rugi

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA

hehehe
tu la selagi beg beso
semua nk sumbat kan
klw naik kete xpe fiza
kita xde nak angkut g mana2
sampai kampung tinggal kuarkan je dari bonet

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

hahhaa
mz mmg giler bergambo ni kan hehehe
mmg suke sepasang2 ek..
saya belasah je..
nk ringan punye pasal

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Wanie Ghani

hahah
tu klw soping br bli baju
mmg kes style org kaya tu kekekeke

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis

hehee
anje bole geng ngan mz mcm ni
klw takat baju anak
xpe nk bawa byk2
bj diorang bukan beso mana pon kan heheheh

Nana said... [Reply to comment]

@N@di@

ni tips org pemalas hehehe
malas nk berat2 kan beg

Nana said... [Reply to comment]

@♥ Mrs.Eady ♥

ha..
bijak..
hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@rynne_zainal

wah
bagus tips ni..
aku jrg la g tmpt soping2 haha
klw kata g bandung ke
sesuai benor tips ko nih
mekaseh!

Nana said... [Reply to comment]

@AngahSayang2314

tu la..
klw beg kecik2 pon muat
klw kita gulung baju tu

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

hehehe
jimat space kan
mcm tu

Nana said... [Reply to comment]

@.:mama dhia:.

hehee
nanti cuba bandingkan
antara gulung & lipat
tgk bape banyak bole muat

Nana said... [Reply to comment]

@Iela Fazielah

hehehe..
aku mmg dari dulu amalkan gini
klw g mana2
sure bw beg kecik2 je

tiefazatie said... [Reply to comment]

btol2..best kan bw beg galas..blh beli mcm2 brg nie nt wat ganti letak kt bhgn luggage tue..hihi..

cian sis..ada sis..ada haiwan jenis reptilia tak silap ifa..byk ow..serius cm hutan nie!hihi..teruja je ifa msk..even tak suka pun haiwan2 tue..geli...isk2..ada jambatan lg sis..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...