MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, April 25, 2011

kolestrol saya adalah TINGGI..tidak!!

ari isnin lepas doktor call..bagitau result medical checkup katanya semua ok..cuma kolestrol tinggi sikit..tapi xla teruk sangat..tapi diet tu kena jaga la..jangan main tibai je makan..selama ni aku tak tau pon kadar kolestrol aku tu tinggi..kalau aku tak buat medical checkup aritu..ntah nye sampai bila2 aku tak tau...main blasah makan je..

so bila dah tau skang ni..kena la kontrol makan..heran gak aku..aku ni jarang amek bfast..minum susu secawan je..time bfast, bole kira dlm seminggu berapa kali aku amek nasi lemak..paling2 pon bfast aku kuih 3 ketol ngan air tu je..lunch plak lagi lah...aku jarang2 keluar lunch..xcaya??time lunch hour korang bole datang opis aku..tengok aku kat mana??depan pc ngadap blog hahaha...

tapi tu la..jangan fikir orang yang berbadan XXL je berisiko utk dapat kolestrol tinggi..aku yang saiz M kadang2 saiz L ni pon dah kono dah hah....

meh nk terangkan skit bacaan kolestrol di bawah ni
HDL cholesterol adalah koelstrol baik yang diperlukan oleh badan kita
bacaan 1.55 yg mana sepatutnya tak bole lebih dari 1.03
LDL Cholesterol adalah kolestrol jahat yang musti dihapuskan...
bacaan 4.46 sepatutnya tak bole lebih dari 2.58 ko tengok dah berapa aku lebih??
jahat punye kolestrol!
tapi apa2 pun...total kolestrol aku ialah 4.2 yang mana tidak bole lebih dari 5.0 bacaan nye
tapi takut woo...pasni aku kena jaga makan weh..

meh nak share skit info ni aku google je

Jenis makanan rendah kolesterol :

  • Putih telur ayam
  • Susu sapi tanpa lemak
  • Daging ayam
  • Ikan air tawar
  • Daging arnab

Jenis makanan dengan kolesterol yang sedang :


  • Burung dara
  • Ikan bawal

Jenis makanan dengan kolesterol yang cukup tinggi :

  • Daging sapi
  • kambing
  • Keju
  • Sosej daging
  • Udang
  • Kerang
  • Siput
  • Belut

Jenis makanan dengan kolesterol yang sangat tinggi :

  • Santan
  • Susu sapi
  • Susu sapi cream
  • Coklat
  • Margarin / Mentega
  • Kerang putih / tiram

Jenis makanan kolesterol sangat sangat tinggi dan sangat berbahaya :

  • Kuning telur ayam
  • Otak sapi
  • Telur burung puyuh

Jenis makanan yang dapat mengurangkan Kolestrol

Makanan yang difortifikasi atau diperkaya sterol dan stanol tumbuhan.

Minyak Zaitun/Oli Oil

Kacang walnuts, almonds dan jenis lainnya

Bubur gandum/oatmeal

Bawang Putih

Teh


· M


Sorry la kalau ada bahasa yg korang tak paham aku copy paste je bahasa indon ni kot aku rasa hehe..



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

30 ribu orang memberikan idea bernas:

Cik Wanie Ghani said... [Reply to comment]

kena take note nie,
huhuhuhuhu...

tq kak for sharing:)

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

napa dging sapi tu ada dkt kolestrol sedang ngan tinggi?ekekeke

mama tisya said... [Reply to comment]

pakar kesihatan ada ckp..jgn ingt org kurus tkleh kena kolestrol tgi...tu la sebab slalu org yg bdn berisi slalu kena kn...tp bila dh tau tu atleast leh control...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

memang pernah baca pasal nie...kena jaga makan tapi selalunya main makan jer..alahai..

Adyshariz said... [Reply to comment]

aku bukanlah size m..tapi alhamdulillah kesihatan sgt exelent ...hehe

aku suka makan nasi.. tapi suka juga makan sayur dan buah.

amik oat la nana.... insyaallah turun

mama rifQy said... [Reply to comment]

nanana!!! kurangkan makan fastfood!!!

juelee said... [Reply to comment]

tak buleh makan belut dah hehehe

♥MiZz-siHa♥ said... [Reply to comment]

btl tu..orng yg kurus xsemestinya xde kolestrol...kolestrol bleh serang sape2 je..

syanasaid said... [Reply to comment]

mmg kena hati2
aku pn kena take note ni

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

beb..
org kurus mmg high kolestrol..
org gemuk jarang yg kena.
engineer aku kat sini.lagi kurus dari ko.
tiap2 bulan kena check sbb koletrol dia mmg tinggi.

apepun,baik tuk ko aku yg obese ni
baik tuk ko yg slim..
ehehhe..
makan kena ikut piramid makanan
sama2 beringat.

Myra Jay said... [Reply to comment]

Btul tu, xsmstinya org berisi je kena kolestrol, kurus pun akan kena kdg ada yg lg tinggi..

Pasni sama2 lah kita kurang kan makan ye kak :)

~~@lyci@~~ said... [Reply to comment]

nana.. try minum susu higoat.. mmg bole kontrol kolestrol..

nana mng lagi..

http://mynameisztee.blogspot.com/2011/04/saya-sudah-ada-12-yang-bertuah.html

cik Jue Aka Ibu Farisyah said... [Reply to comment]

kolestrol tinggi????nana yang kecik molek nie..cik jue yang berisi mcm mana ye...nasib baik makanan yang kolestrol tinggi bukan kegemaran cik jue...kuning telur,

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

alamak! kambeng? coklat?? patut lahhhh..

takpe, nsb baik suka minum teh dgn bawang putih ..

otak sapi?erkk

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Wanie Ghani

ur welcome..
pasni klw ktia dah tau
kean kurang2kan menda2 kolestrol tinggi
klw x..
main tibai jek

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
haha
tak tau xla..
ni copy paste je ni

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

tu la pasal..
bese nye org kurus
lg ramai kena kolestrol..
mmg kena kontrol pasni
beringat2 bila nk oder makanan hehee

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

sama la kita
sebelum ni main tibai je makan
pasni dah tau
mmg kena jaga diet tu

Nana said... [Reply to comment]

@Adyshariz

aku kureng makan sayor
bukan xmakan..
makan juga..
tp klw pahit2 xmakan
pilih gak sayur yg berkenan hehehe
buah tu jrg makan

Nana said... [Reply to comment]

@mama rifQy

kita ni bukan penggemar fast food pon
bole kira sebulan bape kali
amek fast food..

Nana said... [Reply to comment]

@juelee

hah tau xpe
belut tinggi kolestrol tu

Nana said... [Reply to comment]

@♥MiZz-siHa♥

btol tu..
lg senang kena serang
klw org kurus
sebab dia ingt dia kurus
so xyah riso tahap kolestrol

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid

tu la nye
pasni xleh makan main bedal jek
kena jaga makan

Nana said... [Reply to comment]

@Sidratul Muntaha

btol tu..
aku rasa ramai yg ingt
org badan XXL yg senang kena kolestrol..
pdahal org kurus lg senang kena kan
ok pasni kita kena amalkan pemakanan sehat

Nana said... [Reply to comment]

@Myra Jay

kurangkan makan?hehe
mcm susah
tp kurangkan makan makanan berkolestrol tinggi
itu yg sebenarnya

Nana said... [Reply to comment]

@~~@lyci@~~

adeh susu kambing?
mcm payah je nk telan hehee
ok tq inform

Nana said... [Reply to comment]

@cik Jue Aka Ibu Farisyah

tu la..
pasni kena jaga makan
seme kena kurangkan..
xleh main blasah je

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

sama la..suke masak pakai bwg putih banyak2
teh pon suke mnm

Ibnumusa El-Muhammady said... [Reply to comment]

Kolestrol saya pun 4.2. Sama la kita, kena berjaga-jaga ek

Aya Radzuan said... [Reply to comment]

X perlu risau, sekarang boleh makan apa saja tanpa perlu risau kolestrol. Tambah bulan puasa dan raya bakal tiba. Byk mknan yg sedap bkolestrol tinggi. Semua ni boleh diatasi dengan pengambilan Phytocol-St Shaklee. Ia mengandungi beta glucan yang dapat menghalang kolestrol yg kita mkn dr memssuki salur darah.
untuk maklumat lanjut hubungi-0176939107
www.dazzlingdeeja.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...