MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, May 3, 2011

yeay! berjaya buat kek nombor 3

akhirnya..menjadi juga kek nombor 3 yang aku dok nak buat kat damia ni..tapi agak ralat skit la..sebab sepatutnya kek tu ada edible image yg aku suh adik aku design..ada gambar damia & gambar upin & ipin, dah siap dah tinggal nak print je..tapi adik aku cakap masa ari sabtu tu dia g anto print, printer kt kedai tu plak rosak...dah la nk cari tmpt yg ada print edible image ni susah..bukan seme kedai kek ada printer khas tu...nak g carik edible image yang dah siap mcm gambar2 barbie tu xsempat plak..dok kalut2 masak tengahari tu..redho je la..xde edible image

ok meh sini nak tunjuk mcm mana cara2nya nak menjadikan kek ni nombor 3.oleh sebab aku xde acuan bentuk 3 & pastu aku xberani nak potong kek tu takut tak jadi nombor 3, apa yg aku buat?

aku masak 2 biji kek dalam loyang bulat, lepas tu letakkan dua2 biji kek tu atas papan besar
nxt step sapukan krim coklat seluruh kek, bila dah keras skit, kasi kemaskan tepi2 kek coklat yg comot masa kita nak sapu tu..biar nampak lawo skit xde kesan comot2
last sekali just press je krim kat sekeliling kek tapi amek separuh je jadi lah dia nombor 3, bila dah siap taburkan hiasan warna warni atas kek utk nampak lebey menarik
untuk tak mau nampak papan tu kosong je aku tulis nama DAMIA kat belah kiri papan
aku memang saje buat simple deco je xmau lebih2 nanti nampak serabut biar simple xpe..
kenapa xde tulisan HAPPY BIRTHDAY??xsempat..sebab ingatkan nak bubuh edible image xyah la tulis HAPPY BIRTHDAY..sekali printer kedai kek tu rosak plak
hiasan tepi papan
kasi close up skit

jadi lah..walaupun tak secantik mcm kat kedai tp aku sangat2 puas hati...kat kedai pon xde jual design mcm ni kan hehe...sape nk oder jangan segan2 carik aku ye..lalalala....

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

40 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

naper tk bli acuan no 3??tp yg ni pn kreatif...

ieda said... [Reply to comment]

ishh ok dah nie nana ..
pandai tul nana buat kek ... kalau akak .. kek pisang tuu mgkin jadi koot :)

appy bday damia ,janji kek mam yg buat .. budak2 x penting rupe kek tuu janji mereka dpt makan kek tuu yg lebih bermakna ..:)

Miza Yusof said... [Reply to comment]

kreatif lah kak nan :)
cun dah tu. janji sedap dimakan :)
haih ! bila agaknya boleh merasa kek daripada kak nana ni. nampak best dan sedap :)


Jemput ke: Blog Miza Yusof

mummy_ayu said... [Reply to comment]

cun la tu..kraetif lagi..kalu ayu main tempah jer..

Shida said... [Reply to comment]

cantek laa nana..sangat kreatif ibu damia ni tau..hehe..pssstttt..kalo tempah boleh deliver ke teganu tak??tapi nak by hand...ekekeke....

MRS. K said... [Reply to comment]

kreatip inovatif!

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

hihih..kreatif gak nana leh pkir gitu..kalo kita rsanya tulis je atas tu..hahaha.. dhlama tk bt kek coklat

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

okla tuh nana... akak pon tak terpikir nak wat gini... sudahnyer, beli jerk... hahaha... kretipla nana nih...

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

ok dah tu nana...kreatif jugak...janji damia suka..hehe

cikmOt said... [Reply to comment]

untung damia ada ibu tokey kek cekelat...hehehe\

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

ok le tu, mmg kreatip

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

baru teringat kak net ada tunjuk hari cane nak buat kek bernombor..

pape puin usaha seorg ibu kan..cayalah kak..ait tgn ibu ni..

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

aku dh puji kt fb,tp nk puji lagi skali,kreatif!!!nana, tibe2 aku rase aku ade bakat conteng2 krim atas kek,hahaha

syanasaid said... [Reply to comment]

ok ape..hasil air tgn ibu lagi sedapppp

MamaRifqy said... [Reply to comment]

wah..sangat kagummm laaaaa..pandai buat kek!!!

etiey.com© said... [Reply to comment]

cantik header!!! heheh bestnya damia dapat makan... msti suka budak ekcik tu kan

ibu syafiq said... [Reply to comment]

kreatif'y!!!klu x tgk nana wt kek nih x t'pk pn nk wt jd cmni tau!!!tahniah!!!

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

nk beli tp nak pakai sekali je kan
plak tu acuan no 3 sure besar xmuat oven kan
bantai je la mcm ni nampak gak no 3 haha

Nana said... [Reply to comment]

@ieda

heheh ala kak
klw akk mmg reti wat kek
apa jenis pon la
sure pandai wat kek coklat
sama je kak cara dia
bahan je lain

Nana said... [Reply to comment]

@Miza Yusof

tq..
insyallah..
mana tai 1 ari nanti miza dapat rasa
hehehe
bila la kita nk jumpe agknye kan

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

tq..nak tempah mahai ayu
mau seratus lebey hehe
klw dah reti wat sendiri
baik wat je kan

Nana said... [Reply to comment]

@Shida
hehehe nk deliver ke tgani bole
kalau la kata kita ada g sana hehehe
mau cair kek kan hahahaa
tq..

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K
hehe
mekaseh
guna akal fikiran yg tuhan kurniakan
maka jadilah kek ni hahaaa

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA

hehehe
puas fikir dah ni fiza
tiba2 datang idea
nanti beday darwisy bole la wat mcm ni hehee

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

tq. kak..
ni pon saya tgk pamplet kek secret recipe
tp kek tu ada kereta2 dia buat bulat cantumkan pastu wat nombor 3

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia
bukan damia je suka
abah dia pon suke
mak dia lg suka sebab akhirnya menjadi hehe
wlpon xberapa lawa

Nana said... [Reply to comment]

@cikmOt
hehe
ala..
wat simple2 ni reti la...
klw nk beria2 deco
xpandai gak aku

Nana said... [Reply to comment]

@♥MAMASYAZA♥

tq..

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

yeke
ok tq inform
nanti nk tgk blog dia..
ehhe wlponx bape lawa
tp puas ati
sebab air tangan sendiri kan

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam

hehe tq..
xsusah pon zt
insyallah ko bole..
ada rezepi praktis sikit2 jadi la tu

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid

btol..
air tangan yg penting kan hehee

Nana said... [Reply to comment]

@MamaRifqy

ala kek coklat je kita pandai na..
kek lain xreti hehee

Nana said... [Reply to comment]

@etiey.com©
tq...header free ni menang GA

Nana said... [Reply to comment]

@ibu syafiq

tq..
hehe
nanti bole la amek idea ni
wat kek tau

♥MiZz-siHa♥ said... [Reply to comment]

yang penting jadi kan...
nmpk lain dr yg lain..bleh nmpk no.3 tu..

ibu syafiq said... [Reply to comment]

blh2.kna tggu syafiq 3thn.kehkehkeh...

Myra Jay said... [Reply to comment]

Akak, nak oder ar 31.05 ni, boleh??? Hheee :)
Bila nak lik Penang nieh :)

Nana said... [Reply to comment]

shiha-heheh tak penah lg rasanya
nampak kek mcm gini kat kedai haha
main tibai je ni
nampak gak mcm no 3 kan

Nana said... [Reply to comment]

ibu syafiq-hehehe kena tunggu la.xpe wat persiapan awal

myra-heheh..jauh nye nak antaq
blk penang raya nanti la kot eheh

..Fsya Choc Homemade Chocolate.. said... [Reply to comment]

salam kak..nak tanya kedai kek mana yang ada print edible image tu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...