MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, June 17, 2011

bawa anak tengok wayang ? : tak jadi masalah



aku suka nak jawab pertanyaan cik rose cute dalam entry KL Gangster..
katanya damia tak mengamuk ke..duduk dalam panggung tu?

okla..tq cik rose sebab kasi idea saya untuk buat entry arini...kalau nak tau ktorg laki bini ni memang kaki wayang.. tak caya tgk ni order history kat mydeal, tak bli tiket wyang bli popcorn tu je kejenya..minggu saje dah 3 wayang aku tengok, ari isnin KL Gangster, ari rabu Super 8 & malam tadi tgk X-men ari sabtu ni plak nk tgk Green Lantern ( ni seme sebab dapat tiket free hahah) tp klw xdpt tiket pree pon kami ni mmg kaki wayang
asal amrul balik KL je sure tengok wayang tu salah satu aktiviti yg wajib ada...aktiviti perwayangan ni berenti kejap lepas aku beranak kan damia...dekat 8 bulan stop tengok wayang..sebab xberani bawa damia masuk wayang time bb takut dia melalak haru plak kan...

sampai la umur damia 9 bulan..aku berani2kan bawa dia..percubaan pertama berjaya..dia tak nanges..cuma kesian dia asik terkejut2 bila part aksi2 ganas & bunyi2 kuat.lepas kali, sampai la ke percubaan ke-3...tak de masalah dia langsung tak nanges..tapi ktorg akan tgk time malam la..damia dah tido time tu...

sampai la umur dia setahun..damia nampaknye dah biasa dengan suasana dalam wayang..dia langsung xmeragam & xpernah menanges dalam wayang...masuk damia umur 2 tahun ada la sekali aku cuba2 nak tgk wayang siang..adeh sedikit mencabar juga..bawa damia tgh wayang time siang..dia tak dok diam kejap2 nak duduk kejap2 nak baring kejapp2 nak berdiri..hehe tu je la sekali aku bawa damia tgk wayang siang2

terkini di saat damia umur 3 tahun memang dia dah bole paham klw kita tengok wayang tu..siap dia tanya2..kenapa berdarah?kenapa bergaduh?kenapa kena pukul? dia akan fokus tengok cerita tu tanpa ada sebarang bunyi pun...kalau dia berbunyi pun tu mesti sebab dia nak tanya KENAPA?? bese la..budak2 kan suka bertanya..tapi dia pandai..xde la tanya kuat2..dia tanya slow2 je...siap berbisik tepi telinga kita.so skang ni nak bawa damia tgk wayang siang ke malam ke memang dah xjadi masalah...sebab dia memang tak pernah buat bising

deah selalu dok kagum2 ngan damia..katanya behave nye damia..kalau nengok wayang langsung xde bunyi...deah kata dia ada g tgk wayang ngan kawan dia..bawa anak baya damia last2nye mak dia xleh nk tgk wayang sebab dok kejar anak yg dok main turun tangga hehehe....

mungkin sebab damia dah di biasakan dari kecik kot.dah tau etika nk tgk wayang..kena dok diam2...xleh buat bising, tu pasal aku xde masalah nk bawa damia tengok wayang..

tq damia..sebab awak senang di handle bila nengok wayang hehe..
pernah sekali tu tgk wayang kt e@curve ada orang sebelah aku tegur..
behave nye anak awak..diam je dia ek?memang dah biasa bawa tgk wayang ke?hehe ahh..aku jawab sejak umur dia 9 bulan lagi...
damia panggil popcorn ni KEROPOK WAYANG hehehe...

korang plak macam mana yea?senang tak handle anak2 dalam wayang?


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

42 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

tak pernah try lg bwk darwisy..hihihih

puan nina said... [Reply to comment]

sejak bersalin tak pernah masuk panggung lagi.isk..jeles tau ngan kak nana,Damia behave je dlm tu ea..huhu ajak en suami bawa Danial dia takmo,takut anak meragam..huhuhu

mama tisya said... [Reply to comment]

tisya pn ok mcm damia...oo damia panggil keropok wayang ,tisya plak panggil POKONG-mcm poh kong plak..hehehe

**tp tk brp suka kalo org tgk wyg bw ank kecik mcm bb lg...sian la bdk tu kn kecik lg..nk2 kalo nangis..aduhai

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

so far baru skali bwk umar tgk wyg tp hasilnye bagus,hahaha

juelee said... [Reply to comment]

rayyan setakat ni dah 2x sangat okkkkkkk.. next week ada tix free lagi nak gi tgok nie hehhe

Farra Dhelina said... [Reply to comment]

fuh mmg mencabar lah kak nana oiiiii..... elok lah damia senang..mirza dgn qseh..allhuakbarr...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

bagusnya..Ian..dah gak bawak..tapi citer kartun je la, cita lain2 tak pernah bawak pun..
Iris..lum pernah & berani try lagi
and maybe gak sbb Ayu buakn jenis yg suka tgk wayang sgt kot...
apa pun..memang respect kat damia sbb be good sgt dlm wayang..at her age..cayalah!!leh la makan kopok wayang selalu yer.. :-)

~~@lyci@~~ said... [Reply to comment]

kt belum pernah bwk adam g tgk wayang lg.. xtau lah, nk start bila.. tu yg pg ddeting berdua jer tgk wayang hehe..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

my zharfan pun mcm damia heheh me dh ajar sejak umur 7 bln u :P tgk citer spiderman :p

my lil ariff lain perangai, so tak berani nak bwk lagi ni heheeh

Cik Rose Cute said... [Reply to comment]

Thanks Nana...Sejak kawin...kami suami isteri dah tak pernah tengok wayang dah....Dulu waktu bujang tengah loving couple memang kami kaki wayang huhuhu...sejak ada anak tak pernah jejak hehehe Ya la...budak2 ni terlebih aktif sangattttt takut menganggu orang nak tengok wayang...

ZanaNordin said... [Reply to comment]

yup.....sama cam kitaorgn....he he he..
tengok wayang adalah salah satu xtvt riadah keluarga....

and batrice pun dah faham dah..kadang2 tu kalau dalam sebulan takde tengok wayang..sure dia tanya bila nak tengok wayang...

sebenarnya tak susah
yg penting kita yakin ngan anak kita..
perkara yang tak biasa..akan jadi biasa bila kita pelan2 ajar dia kan...so, bila dah biasa tu...tak jadi masalah kan.....

eB ezrin said... [Reply to comment]

wahhh, tq.. eB akan cuber praktikkan :)

Liza said... [Reply to comment]

Tak pernah bawak Adam masuk wayang. Takut terserempak dgn couple yg wat romantik, susah lak nak jawab ngan Adam nanti... Tapi nak try gak tgk citer kartun nanti. Hrp2 mcm Damia, tak meragam.

Afne said... [Reply to comment]

2 mggu sdh 1st pegi tgk wayang ber4. dok fikir cane la bdk2 tu kan... hana tercengang tgk skrin beso tp ok je diam tgk cerita sampai hbs. haziq? banti nenen sampai tertido hahaha

syariza09 said... [Reply to comment]

umo Aiman pon sama ngan Damia, tp skali pon lom nah bw tgk wayang..bila agaknya tu...

lia said... [Reply to comment]

Mr Fallah x galakkan bawak Amsyar so ikot jer.... asalkan dia bg aku p he3....

~Siti Hajar~ said... [Reply to comment]

Hi!

Bagusnyer Damia...munkin Damia dh biasa kan..hehe

Sama la dgn anak2 sy pun, dah biasa dgn wayang, anak sy yg last tu lps pantang trs sy bwk masuk panggung, masa tu citer cicakman II, sy siap balut dgn tuala bagai, kesian mmg kesian tp dek penangan abgnyer yg nk sgt tgk wayang tpaksa la diangkut adiknyer yg masih bb tu, tp ada jgk budak yg xbehave, mnagis & main2 dlm panggung, menganggu org la mcm tu, buat org marah & mencaci kita je..huh!

ibuayahdamia said... [Reply to comment]

so far dah 3 kali bawak aleesya...ayyunie baru sekali..alhamdulillah..sgt2 behave...sampai tertido2 pun yer...huhu..
memang kalau makan pop corn..suka..hehe

watyz said... [Reply to comment]

tgk keadaan abg iman pon wat kan aku x yakin nk bawak dia tgk wayang. hehehe

Bionic women said... [Reply to comment]

Dhiya pun sngt behave...
dah banyak kali jugak bawak gi tengok wayang..first masa umur 1yr ++..
tapi start dari percubaan pertama sampai sekarang xder masalah..
dah dia x tido tau,memang dia tengok sepuasnya..then nnti balik cerita semula..hahaha
cuma setakat ni kami x bawak ag dia tegok cerita ganas2..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue penah try bawak syawal...pun behave gak..tapi kejap la..pas2 bisig..kaco org depan...adoi..main tegor2 la..mmmm.....

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA

bole dah tu dah stahun kan?try la hehe

Nana said... [Reply to comment]

@puan nina

heheh nina xsusah nye
kena biasakan je..tak try cuba test..
kalau dah banyak kali sure dia xwat halnye

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

hahhaa pokong ek..tu la tgk entry tisya tgk wayang nampak dia ok je...xde wat hal kan

klw org bawa anak kecik tu xkisah...klw xnanges klw nanges tu...ganggu org lain +mak pak diorg pon xleh nk tgk wayang kan

Nana said... [Reply to comment]

@mama_umar_maryam

heheh pasni try train maryam plak hehe...

Nana said... [Reply to comment]

@juelee

hheheh good boy rayyan
bole geng ngan kak damia ni hehe
klw cam gini jue
apa lagi...join lg contest banyak2 menang tix wayang...xde masalah kan nk bawa rayyan

Nana said... [Reply to comment]

@Farra Dhelina

hahahha yeke
xpe2 slow2 amek masa
mula2 mmg susah kot..nanti lelama...ok kot

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

eheh iris lom penah tgk wayang ek
damia lak xpernah tgk cite katon
kita bawa dia bawa cite2 ktorg je hehe
tp arini baru pes time bawa dia tgk katon

Nana said... [Reply to comment]

@~~@lyci@~~

kita ni klw bole nak tinggal je damia
g date dua2
tapi amrul xmau
dia nak juga bawa damia
tu pasal g wayang
sure angkut sekali
ada la sekali je ktorg xbawa
time tu nak date dua2 hehehe

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan
hehehe
tu dia..awal2 dah ajar ek
xpe senang kan..dah besar dia dah paham
xde wat pangai..
saya ni klw dapat adik damia nanti xtau la mcm mana kekeke....kdg2 tiap2 anak tu lain skit pangai dia kan..

Nana said... [Reply to comment]

@Cik Rose Cute

bole je klw nak bawa..
cuba try tgk midnite....time tu anak2 seme xaktip dah masing2 dah ngantuk..sure bole tgk wyg dengan tenang heheh pastu slow2 awalkan skit time tayangan tu cam tu la saya buat dulu heheeheh

Nana said... [Reply to comment]

@ZanaNordin
hehe btol2
tgk wayang ni mmg aktiviti riadah tuk kelorga ktorg gak
stuju ngan zana..klw kita dah biasakan dia xjadi masalah...nanti dia akan biasa...

Nana said... [Reply to comment]

@eB ezrin

try amek midnite dulu eb...slow2 nanti ubah la plak time dia bila anak2 dah ok

Nana said... [Reply to comment]

@Liza

hhehe ye gak kan...
tp so far ktorg xpenah plak jumpe kapel2 yg wat tak senonoh
liza try bawa midnite tu
tgk mcm mana penerimaan dia
klw dia ok slow2 bawa awal skit
tp better malam la..sebab sure budak2 ni dah ngantuk kan

Nana said... [Reply to comment]

@Afne

jhhehehe
hana 1st time tgk wayang ek
tp ok la sebab hana dah besar kan
dulu2 damia kecik dia aku kasi nene gak la tu dia diam tu ehehe
senang wei..klw anak bfed agk2 dia wat hal sumbat je nenen..diam haha

Nana said... [Reply to comment]

@syariza09
ehhe try la bawa
tgk camane ok ke x

Nana said... [Reply to comment]

@lia
hehe terbalik plak ngan amrul
dia tak bagi aku tinggal damia suh bawa juga camane pon

Nana said... [Reply to comment]

@~Siti Hajar~

bercakap pasal budak2 buat bising kan sy pernah ada pengalaman keluar wayang yg baru sejam start xtahan budak depan tu biisng nak dgr pon xbole...tapi mak pak langsung xlrang anak buat bising

Nana said... [Reply to comment]

@ibuayahdamia

wah juruhnye damias heheh

Nana said... [Reply to comment]

@watyz
hahah akalau ko dah kata gitu
langgan astro first je la wei

Nana said... [Reply to comment]

@Bionic women

wah tahan mata dhiya ek
tgk sampai abes
klw damia tu..wayang yg start kul 9 malam kejap je dia sedar...xlama kang dia tido la heh

Nana said... [Reply to comment]

@syawalsimpsons


hahah peramah la plak ek..
damia so far xde la nk tgr2 org
dia tu kan takut orang hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...