MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, July 25, 2011

1st time buat apam polka dot

petang semalam bosan2 kat umah saje la try wat apam polka dot...kan skang ni glemer apam ni..kalau g beday sure ada apam ni...amek resepi dalam internet je, 1st time buat alhamdulillah menjadi...pasni klw beday damia ke, ada open house ke, kenduri ke nak buat apam ni je la..senang giler...sekejap je dah siap.

aku pakai cup yang size s utk wat cupcake tu, kalau satu adunan ni dapat la dalam 30 biji.kalau pakai cup utk muffin size kecik tu aku rasa bole dapat banyak lagi.ok pade sape2 yg blom tau lg resepi & cara2 nak buat meh kita share kat korang

Bahan2:
3 biji telur
1 cwn gula
ovellete 1 sudu teh
2 cwn tepung gandum
1 1/2 sudu baking powder
1 cwn susu cair/uht/segar ( aku pakai susu cair sebab dia lemak)
1 sudu esen vanilla

kalau tak tau camane rupa ovelette tu mcm gini rupa dia, fungsi ovelette ni untuk memekatkan adunan dan ini yang dapat menolong supaya apam kita gebu
cara2 masukkan semua bahan tu pastu pukul sampai kembang.dah tu bahagikan kepada kaler2 yang korang nak..oleh sebab aku malas nak basuh banyak2 bekas aku wat 1 kaler je..base dia biru pastu dot2 kaler pink..tapi biru aku ni bila dah campo ngan adunan jadi kaler ijau plak kan hehe..

tuangkan adunan dalam suku cup pastu masukkan jem stoberi ke bluebery ke, coklat ke ikut la suka hati memasing..
bile dah letak jem tu masukkan adunan agak2 separuh cup
pastu dot2 kan dia..aku boh dalam pipping bag & pakai nozzle paling kecik sekali
kalau xde nozzle korang amek je pastik bag warna putih tu pastu ikut la nak tebuk ngan jarum je, nak gunting ke janji lubang dia kecik..sebab bile kita titik memang kecik..tapi bile dah masak dot2 tu akan kembang
kukus selama 10 minit...
tara..hasilnye..comei kan nak makan pon sayang hehehe
em..nampak nye pasni dah bole amek tempahan la kot..hehe senang je nak buat dia rupanya...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

43 ribu orang memberikan idea bernas:

mummy_ayu said... [Reply to comment]

cantik & comel..Ayu lum try2 lagi..

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

blh amik resepi nana...tq

♥cikmOt♥ said... [Reply to comment]

aku ni bila mau buat weii...malasnya...hehehe

atty's said... [Reply to comment]

memang comey sgt..tahniah nana berjaya buatnya

b a m b a m ' s said... [Reply to comment]

leh lak wat giveaway polkadot nie kak!! ahahhaha.. :P

fazilzura said... [Reply to comment]

tingin nak wat , tp huruf M tu beso sgt2.. lg2 plak now bz menjait

ieda said... [Reply to comment]

aloor akak tgk .. akak lak yg geram .. kukus ya .. ermmm leh cuba nie .. akak ada pengukus dirumah :))

nurayunni said... [Reply to comment]

sis..kalu xde overlett xpe x?

lia said... [Reply to comment]

ko mmg tangan pandai masak nana....

bg aku wat, kompem x jadi wakakaaa....

munna said... [Reply to comment]

comel dan gebu je apam dot dot tu....

deqlis said... [Reply to comment]

leh amik resepi nie..
anak2x buah dth leh buat..mesti suka tgk colorful:-)

nanakimie said... [Reply to comment]

stuju ngn bmbam:) wat ga apm plak..hehe...dapnya!

~ana~ said... [Reply to comment]

nana, comel..gebu je nmpak...:)..kalau ana mmg sayang la nak mkn..:)

watyz said... [Reply to comment]

lama x buat apam ni...

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

sgt comel :)

azura samsuddin said... [Reply to comment]

bestkan nana wat apam ni sbb cute miut hasilnye pun chumel jerk

littlehumblelynn said... [Reply to comment]

hai;

awak mmg tangan menjadi nih even 1st trial..

boleh amik tempahan ni.. :)

KhaiZa said... [Reply to comment]

wah... syioknya... leh try buat sendiri ni.. thanks nana for sharing
--
Jom Jengah Khaiza Beauty Shop - Promosi Raya

Zue AnnaLeeya said... [Reply to comment]

kene try gak nih...
dah pemes apam polka dot nih kan???
buat pon senang....

syanasaid said... [Reply to comment]

kalo guna cup yg kecik2 tu lg cute
nampak gebu jek apam tu
bolatt jek

mama tisya said... [Reply to comment]

mmg apam dot dot dot yg femes skarng..ikut musim kn..dlu kek cawan pastu cekelat pastu macaron pastu apam..lpsni apa plak

Nana said... [Reply to comment]

@mummy_ayu

comei sayang nak makan hehee

Nana said... [Reply to comment]

@MrS. F!zA
hehe silakan
simple je rsepi dia
cara pon senang

Nana said... [Reply to comment]

@♥cikmOt♥
hehe
rajin2kan wei..
tp kwl bli pon xmahai
100 bj baru 30 hengget

Nana said... [Reply to comment]

@atty's

tq kak..hehe
puas ati bile kita berjaya buat

Nana said... [Reply to comment]

@b a m b a m ' s
hahh good idea ni ehhe
ok akan dipertimbangkan

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzura
hehe
wah menjahit
masyuk tu nak2 raya ni
sy xsuke menjahit

Nana said... [Reply to comment]

@ieda
haha
geram kan nnegok
comei je
nk makan pon sayang

Nana said... [Reply to comment]

@nurayunni
alamk xsure plak ek
maybe dia xkan gebu kot..

Nana said... [Reply to comment]

@lia

ala wei..
ko ikut je sukatan
arahan sure bole nye..

Nana said... [Reply to comment]

@munna

comei sayang rasa nak makan

Nana said... [Reply to comment]

@deqlis
hehe
silakan..
mmg budak2 suke la ni kalerpul

Nana said... [Reply to comment]

@nanakimie
hahah
ok akan dipertimbangkan

Nana said... [Reply to comment]

@~ana~
hehe kiut kan
tu blom lukis gambo ladybird segala hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@watyz

aku pes time buay weh heee

Nana said... [Reply to comment]

@Mama Zharfan

and sangat sedap gak

Nana said... [Reply to comment]

@azura samsuddin
tu la kiut2 je
klw bekas kecik lagi kiut

Nana said... [Reply to comment]

@littlehumblelynn

heheh
alhamdulillah
baca arahan btol insyallah jadi
mmg ingt nk amek tempahan pasni

Nana said... [Reply to comment]

@Zue AnnaLeeya

ahh kak
dari wat kapkek
baik buat apam ni
senang

Nana said... [Reply to comment]

@syanasaid

ahh btol2
aku sebab cup ni banyak lebih
tu aku bedal je tu hehee

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya

hehe tu la nye
pasni apa lg keluar

tiefazatie said... [Reply to comment]

wah..comel2..hihi

shera haifa said... [Reply to comment]

wahh.. nk try buat gak. tp nti mesti ada dayang2 yg penyibuk [adik2]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...